1. Pripadnost državi
2. Pripadnost narodu/etničkoj grupi
Havatar wrote: Zato sto se tako uvijek zvao kao i sto se narod zvao Bosnjaci.
Bosanski kralj nigdje za sebe ne kaze da je Bosanac niti Bosancohercegovac i to sto su postojali Bbosanski kraljevi je dokaz o postojanju Bosne.madner wrote:Nije postojala rijec Bosanac 1440Havatar wrote:Nije bilo moguce da se 1440 prevede kao Bosanac posto tada ta rijec nije postojalamadner
Ne postoji konsenus, mada se doista ponavlja ta tvrdnja bez da se pogleda znacenje rijeci u jeziku koji se citira.
Nemam sta dokazat, rijec koju citiras u tekstu na Poljskom znaci Bosanac. Poljski izraz za Bosnjake postoji i ne koristi se u navedenom tekstu.![]()
Pa kako je onda bio Bosanski kralj? Kralj kojih ljudi je to?
Tada je kljucno pitanje bilo pravljenje unije republika ili ne. Sto bi reko Alija fin dio.Dozer wrote:Pa sto onda nije - Bosnjacki jezik?
Kako je kod Srba Srpski, kod Hrvata Hrvatski, zasto kod Bosnjaka nije - Bosnjacki?
@HavatarSta sam to preskocio?Upravo suprotno, mi ti postavljamo dokaze i slike ali ti na to ne odgovaras nego samo elegantno preskaces te postove.
@Madneru, ti imas sve ove zajebancije. Haj', Tita ti, daj ono nesto s kongresa '92 gdje bratija govori kako se BH muslimani moraju deklarisati kao Bosnjaci.
Zavisno u kojem kontekstu te riječi govorimo. Nije sve baš tako jednostavno da izjednačimo Kipar sa BiH. Tebi je očito jako jednostavan život. Blago tebi.cyprus wrote:Nacionalnost:
1. Pripadnost državi
Havatar wrote: Oni koji nisu primili Islam se izjasnjavaju kao Bosnjaci krscani ...
Pa da... Postoje dva konteksta, prvi (1.) i drugi (2.)... O kakvom Kipru sad pričaš?Dzamahirija wrote:Zavisno u kojem kontekstu te riječi govorimo. Nije sve baš tako jednostavno da izjednačimo Kipar sa BiH. Tebi je očito jako jednostavan život. Blago tebi.cyprus wrote:Nacionalnost:
1. Pripadnost državi
Irci govore GaeilgeHafis wrote: To je drugi par cipela. Irci govore irskim, Škoti škotskim, Židovi (ʻyvrim =Hebreji) hebrejskim.
Mi smo u onoj skupini s Meksikancima i Brazilcima
Ja kad god mislim da se vise ne mogu iznenaditi, prevarim se.dustaban wrote:Havatar wrote: Oni koji nisu primili Islam se izjasnjavaju kao Bosnjaci krscani ...
Kako ti se bolan vise da valjati ovakve gluposti ?
Pričam o tvom avataru. Naslućujem da je to ovo što sam rekao.cyprus wrote:
Pa da... Postoje dva konteksta, prvi (1.) i drugi (2.)... O kakvom Kipru sad pričaš?
Ovo ti nije dokaz posto ja kazem da je jezik uvijek bio Bosanski i da je narod uvijek bio Bosnjaci (iako negirate i jedno i drugo) i tu ne govorim nista o tome da jezik ima veze sa imenom naroda. Probaj ponovo.ioannes wrote:Havatar wrote: Zato sto se tako uvijek zvao kao i sto se narod zvao Bosnjaci.
evo izvolite
Biseru,Havatar wrote:Irci govore GaeilgeHafis wrote: To je drugi par cipela. Irci govore irskim, Škoti škotskim, Židovi (ʻyvrim =Hebreji) hebrejskim.
Skoti govore Gaelic
Velsani govore Cymraeg ili y Gymraeg
dakle nemas pojma a hoces da diskutujes o necemu.
Koje glupostidustaban wrote:Havatar wrote: Oni koji nisu primili Islam se izjasnjavaju kao Bosnjaci krscani ...
Kako ti se bolan vise da valjati ovakve gluposti ?
Znas a pitasioannes wrote:a di kralj kaze za sebe da je Bosnjak?
ah da zaboravio sam....u obskurnoj povelji nekom Poljaku
Ne postoji BH nacija, ne postoji ni Bosanska nacija, to su izmišljotine. Ranije sam objasnio, nacija u smislu nacionaliteta je država Bosna i Hercegovina, nikakva grupa ljudi nego međunarodno-pravni subjekt Bosna i Hercegovina! U smislu nacije kakve su recimo Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj NE POSTOJI ekvivalentna nacija u Bosni i Hercegovini.
Ali će je biti. Tako bih počeo ovaj drugi dio. Osim što izjašnjavanjem kao Bošnjak poštujem historiju i izjašnjavam se kao ono što jesam (a ne kako se osjećam, što je notorna glupost), samim tim doprinosim većem broju Bošnjaka i doprinosim rađanju ideje o Bošnjačkoj naciji kao jedinoj krovnoj naciji u Bosni i Hercegovini.
Francuski kralj je kralj kojih ljudi?Havatar wrote:Bosanski kralj nigdje za sebe ne kaze da je Bosanac niti Bosancohercegovac i to sto su postojali Bbosanski kraljevi je dokaz o postojanju Bosne.madner wrote:Nije postojala rijec Bosanac 1440Havatar wrote:Nije bilo moguce da se 1440 prevede kao Bosanac posto tada ta rijec nije postojala![]()
Pa kako je onda bio Bosanski kralj? Kralj kojih ljudi je to?
Pogledaj kako na njihovom jeziku zovu svoj narod a kako svoj jezik i bice ti jasno da samo pokazujes svoje neznanje i nista vise.Black111 wrote:Biseru,Havatar wrote:Irci govore GaeilgeHafis wrote: To je drugi par cipela. Irci govore irskim, Škoti škotskim, Židovi (ʻyvrim =Hebreji) hebrejskim.
Skoti govore Gaelic
Velsani govore Cymraeg ili y Gymraeg
dakle nemas pojma a hoces da diskutujes o necemu.Velsani govore velskim jezikom. Samo ga oni ne zovu velskim, vec ga mi tako zovemo. Kao sto Nijemci ne zovu svoju drzavu Njemacka, vec Deutschland na njem. jeziku. Razmes?
Biseru, zato sto se zemlja zove PoljskaDzamahirija wrote:Isto me zanima zašto se pripadnik poljskog naroda (i nacije) ne zove Poljanac nego Poljak?
Ili zašto se stanovnik Španije ne zove Španjak, nego ŠpanacDzamahirija wrote:Isto me zanima zašto se pripadnik poljskog naroda (i nacije) ne zove Poljanac nego Poljak?
Koji ti dio od "naciju u smislu nacionaliteta čine države, a ne grupe ljudi" nije jasan. Ja na jednom linku nađoh države, a na drugom pripadnike državama. Nema govora o naciji u smislu formiranja nacija u XIX vijeku.Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Mozda u tvojoj glavi ne postoji, i slicnim glavama naravno. Ali, @ebi ga, sviejt kaze drugacije. Mada...sta svijet zna, jel' tako? Mi smo oduvijek i uvijek bili najpametniji.
A svijet kaze ovako:
http://www.englishclub.com/vocabulary/w ... nality.htm
Ili:
http://www.un.org/en/members (gdje se lijepo vidi ko je clanica Ujedinjenih NACIJA. Ne vidim bi Bosnjake, ni BH Srbe i Hrvate)
Za Irce si upravu, za Velšane neHavatar wrote:Pogledaj kako na njihovom jeziku zovu svoj narod a kako svoj jezik i bice ti jasno da samo pokazujes svoje neznanje i nista vise.
Zato što to tebi odgovara.ioannes wrote:Biseru, zato sto se zemlja zove PoljskaDzamahirija wrote:Isto me zanima zašto se pripadnik poljskog naroda (i nacije) ne zove Poljanac nego Poljak?![]()
i na slavenskom jezike kod dvostruke negacije c prelazi u k
i tme se ne zove Poljac nego Poljak
kod Bosne to nije slucaj