Amazon.com

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Tariq_

#1 Amazon.com

Post by Tariq_ »

Hellou.

E, ovako, na Amazonu sam pronašao neke čizme koje bih htio naručiti i sada me zanima poštarina i carina.
Čizme koje hoću su na linku: (Halalite ako je zabranjeno).
Izabrao sam veličinu 10(F)M UK / 11 D(M) US, tj. neđu između 43 i 44 :P.
Dalje sam birao boju "Red Vintage".
Na kraju je sve ispalo $101.55 + Free Shipping.

Eh, sad kontam - ispalatil' se to ljudi?
Hajmo reć da nema poštarine, a kao za carinu? Koliko bi me kraju sve izašlo?
Ako je iko koristio Amazonove usluge bio bih jako zahvalan da me posavjetuje malo.

Hvala!
karanana

#2 Re: Amazon.com

Post by karanana »

bez zajebancije, za carinu - kako ti grah padne.
blueblue

#3 Re: Amazon.com

Post by blueblue »

Sa Amazona mozes poruciti samo knjige, a da ti isporuce u BiH.
Rosebud_

#4 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

I kako ide sad to sa porucivanjem knjiga, koliko im treba da dostave?
Nasla sam nekakvih knjiga, koristenih i novih, i izaslo bi me nekih 20ak dolara, kolika carina ide na to? Da ne ispadne skuplja pita od tepsije.

Kakva su vasa iskustva?
dezurni_ucenik

#5 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

Rosebud_ wrote:I kako ide sad to sa porucivanjem knjiga, koliko im treba da dostave?
Nasla sam nekakvih knjiga, koristenih i novih, i izaslo bi me nekih 20ak dolara, kolika carina ide na to? Da ne ispadne skuplja pita od tepsije.

Kakva su vasa iskustva?

Po zakonu carina ne treba da se naplacuje za stvari ispod 100 km.Medjutim ,meni su pukli carinu ,doduse 10 km je bilo,za dvd koji je kostao 15 maraka.Ceka se 7 do 10 dana.I to zavisi od tvoje srece.Za knjigu ,vjerovatno kao i za moj cd,eventualna carina ce biti ne vise od 10 km.Osim ako ne narucujes Britanica enciklopedije :-)
Last edited by dezurni_ucenik on 25/12/2011 23:05, edited 2 times in total.
dezurni_ucenik

#6 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

blueblue wrote:Sa Amazona mozes poruciti samo knjige, a da ti isporuce u BiH.
i cd-ove.Ostalo se nista ne moze.
Rosebud_

#7 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

Cuj.
A kontam da uzmem neke zbirke pjesama Emily Dickinson, i eventualno nesto od proze, tak da nije bas previse :D

A kako to da samo knjige isporucuju, citala sam da su ljudi narucivali i kindle uredjaje npr.
dezurni_ucenik

#8 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

Rosebud_ wrote:Cuj.
A kontam da uzmem neke zbirke pjesama Emily Dickinson, i eventualno nesto od proze, tak da nije bas previse :D

A kako to da samo knjige isporucuju, citala sam da su ljudi narucivali i kindle uredjaje npr.

A to za kindle, to je vec u pitanju narucivanje preko ebay.
dezurni_ucenik

#9 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

Lud i ponosan wrote:^^

Nije, kindle je sa amazona.

Prvi put cujem da se moze i to naruciti.
Rosebud_

#10 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

Nasla sam i dobar kindle, pa me zanima imal kakvih finti oko carine, previse naplacuju :-?
dezurni_ucenik

#11 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

Rosebud_ wrote:Nasla sam i dobar kindle, pa me zanima imal kakvih finti oko carine, previse naplacuju :-?
Carina negdje ide oko 30% od stvarne cijene.Ako grijesim,neka me neko ispravi.
savsvoj

#12 Re: Amazon.com

Post by savsvoj »

Rosebud_ wrote:I kako ide sad to sa porucivanjem knjiga, koliko im treba da dostave?

Kakva su vasa iskustva?
Od knjiga zavisi gdje ih imaju jer naprimjer ja sam narucivo na americkom amazonu a dosla mi je knjiga iz italije za 6 dana nisam placao carinu za shipping nisam siguran kolko je ispalo.
graue_maus

#13 Re: Amazon.com

Post by graue_maus »

......
Rosebud_

#14 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

Evo ako jos nekoga bude zanimalo, nasla sam bas detaljan opis kupovina, konkretno kindlea, preko amazona.

http://www.copypaste.ba/amazon-kindle-kupovina-iz-bih/
black

#15 Re: Amazon.com

Post by black »

covjek upita za cizme a ovi se raspricali ko bi i odakle sta trebao naruciti :mrgreen:
dezurni_ucenik

#16 Re: Amazon.com

Post by dezurni_ucenik »

Rosebud_ wrote:Cuj.

I zaboravih ti reci.Gledaj jel pise zelenim slovima In Stock.Jer ako ne pise,to znaci da ce ti preusmjeriti narudzbu na neki drugi Amazon(recimo Holandski) i mislim da su te vece sanse da te nasi ocarine.
Rosebud_

#17 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

black wrote:covjek upita za cizme a ovi se raspricali ko bi i odakle sta trebao naruciti :mrgreen:
Ccc. Taman da upitam kakve cizme, kad vidim uvodni post :D
Ma hajde, bitno je da naslov odgovara :lol:
casanova123

#18 Re: Amazon.com

Post by casanova123 »

evo bas sam gledao na amazonu ove kindle fazone :D

jel bolji ovaj sa tastaturom i 3G-om ili ovaj najobicniji... za nas internacinalnce je ovaj najmanji i najobicniji 109 dolara, a ovaj sa tastaturom, i 3g 139 dolara koliko sam vidio... nije velika razlika u cijeni a u ovaj drugi moze da stane vise knjiga, ima tast i jos je usput i touch screen ja mislim.

svidja mi se ovaj touch najvise(al ga nema za nas) :(

i po cemu je najbolji i najskuplji ovaj DX? jel samo zbog toga sto je malo veci?
Rosebud_

#19 Re: Amazon.com

Post by Rosebud_ »

casanova123 wrote:evo bas sam gledao na amazonu ove kindle fazone :D

jel bolji ovaj sa tastaturom i 3G-om ili ovaj najobicniji... za nas internacinalnce je ovaj najmanji i najobicniji 109 dolara, a ovaj sa tastaturom, i 3g 139 dolara koliko sam vidio... nije velika razlika u cijeni a u ovaj drugi moze da stane vise knjiga, ima tast i jos je usput i touch screen ja mislim.

svidja mi se ovaj touch najvise(al ga nema za nas) :(

i po cemu je najbolji i najskuplji ovaj DX? jel samo zbog toga sto je malo veci?
Kako mislis nema?
Ja sam kontala narucit Kindle Fire, 199$. Al necu odmah, dok se malo skupi :D
casanova123

#20 Re: Amazon.com

Post by casanova123 »

ne moze se kindle fire kupiti a da dodje kod nas.. mislim ista je stvar i sa touchom...

ima posebno samo za international i za njih tamo..
casanova123

#21 Re: Amazon.com

Post by casanova123 »

znate li vi sa saxa da napravite zabranu ovim botovima sto dolaze?
arminlav

#22 Re: Amazon.com

Post by arminlav »

Ja bih zamolio ove pojedine vrsne znalce da ne lupetaju bezveze ako ne znaju, nije forum da nekom odmognete nego pomognete.

Amazon.com kao radnja ne salje nista osim tih filmova, cd-a, dvd-a, knjiga i amazonov KINDLE-a. Cuo sam da je neko lupio da ne mozes naruciti kindle, kindle je amazonov proizvod koji ljudi salju svugdje u svijetu.

Druga stvar, amazon kao servis internet trgovine nudi drugim radnjama da prodaju svoju robu, a amazon je samo posrednik. Dakle to nije roba u vlasnistvu amazona nego nekih drugih radnji koje prodaju preko amazona. Tako vi mozete naruciti bilo sta ( obucu, odjecu, nakit i drugo) ako ta radnja nudi opciju za slanje u evropu. Naravno cijene postarine zavise od radnje do radnje. Ja sam narucio caterpillar cizme koje su me kostale oko $ 80 + postarina 25 $ i + carina oko 80 KM. Radnja u kojoj sam ja uzeo salje robu DHL-om za nekih 4-5 dana. Trebate biti oprezni s tim kako vam se roba salje, pitate da li nude povrat novca u slucaju da roba nestane. S DHL om vam nece nikad nestati to je garant :D i sa FEDEX om itd, a za ostalo standardno slanje gdje oni dopreme do BH poste to sami Bog zna sta moze biti. Meni jednom nije stigla stvarka koju sam narucio, ko je maznuo Bog zna, znajuci nas balkanski mentalitet sve vise sumnjam u domace neandertalce kojima se urezala ta zelja da stalno kradu ako postoji mogucnost da se ne skonta ko krade ( a nije bilo moguce skontati jer nije bilo tracking broja posto je standardna posiljka i ovi sto salju racunaju na fer odnos ljudi koji vrse transport).

S DHL om je druga stvar, dobijete tracking broj i preko interneta pratite gdje vam je posiljka u svakom trenu, nije kao GPS nego je bolje :D.

Sretno i posteno dragi moji Bosanci i Hercegovci.
Emi_Nevermind

#23 Re: Amazon.com

Post by Emi_Nevermind »

kad smo bili na odmoru u Svedskoj smo svasta narucivali i nije bilo ni problema, ni carine. Po nekim novijim informacijama, roba iz EU ne bi trebala biti ocarinjenja, pa ni auta i bijela tehnika. ALI iz SAD-a su stvari poskupe, ja narucila nesto preko DHL-a, 27 dolara i 24 dolara DHL. Plarila 54 KM carine!!!!!!!!!!!!!! Niko mi nije znao objasniti odkud to.. Ovi iz DHL bjednici kazu da je 12 % vrijednosti robe (zar je DHL usluga ROba?) onda 25 KM za to sto su morali trositi vrijeme na moj "slucaj" pa 15 KM za papirologiju???!!! pa 6KM za nesto izmisljeno... Kazu da se sve preko 50KM carini.. go figure! Bas kao sto neko rece, kako ti grah padne.. Sve sto sam pokusala naruciti preko amazona nije uspjelo, pa ako uspijes, javi, bila bi pravo hepi!!
casanova123

#24 Re: Amazon.com

Post by casanova123 »

arminlav wrote:Ja bih zamolio ove pojedine vrsne znalce da ne lupetaju bezveze ako ne znaju, nije forum da nekom odmognete nego pomognete.

Amazon.com kao radnja ne salje nista osim tih filmova, cd-a, dvd-a, knjiga i amazonov KINDLE-a. Cuo sam da je neko lupio da ne mozes naruciti kindle, kindle je amazonov proizvod koji ljudi salju svugdje u svijetu.

Druga stvar, amazon kao servis internet trgovine nudi drugim radnjama da prodaju svoju robu, a amazon je samo posrednik. Dakle to nije roba u vlasnistvu amazona nego nekih drugih radnji koje prodaju preko amazona. Tako vi mozete naruciti bilo sta ( obucu, odjecu, nakit i drugo) ako ta radnja nudi opciju za slanje u evropu. Naravno cijene postarine zavise od radnje do radnje. Ja sam narucio caterpillar cizme koje su me kostale oko $ 80 + postarina 25 $ i + carina oko 80 KM. Radnja u kojoj sam ja uzeo salje robu DHL-om za nekih 4-5 dana. Trebate biti oprezni s tim kako vam se roba salje, pitate da li nude povrat novca u slucaju da roba nestane. S DHL om vam nece nikad nestati to je garant :D i sa FEDEX om itd, a za ostalo standardno slanje gdje oni dopreme do BH poste to sami Bog zna sta moze biti. Meni jednom nije stigla stvarka koju sam narucio, ko je maznuo Bog zna, znajuci nas balkanski mentalitet sve vise sumnjam u domace neandertalce kojima se urezala ta zelja da stalno kradu ako postoji mogucnost da se ne skonta ko krade ( a nije bilo moguce skontati jer nije bilo tracking broja posto je standardna posiljka i ovi sto salju racunaju na fer odnos ljudi koji vrse transport).

S DHL om je druga stvar, dobijete tracking broj i preko interneta pratite gdje vam je posiljka u svakom trenu, nije kao GPS nego je bolje :D.

Prvo provjeri sam pa reci nesto: http://pokit.org/get/?cc50115e9b2adc2d4 ... b30532.jpg

II moze li se naruciti kindle touch u BiH? mogu samo onaj najmanji, dx, i keyboard... fire i touch su nedoswtupni za BiH
arminlav

#25 Re: Amazon.com

Post by arminlav »

casanova123 wrote:
arminlav wrote:Ja bih zamolio ove pojedine vrsne znalce da ne lupetaju bezveze ako ne znaju, nije forum da nekom odmognete nego pomognete.

Prvo provjeri sam pa reci nesto: http://pokit.org/get/?cc50115e9b2adc2d4 ... b30532.jpg

II moze li se naruciti kindle touch u BiH? mogu samo onaj najmanji, dx, i keyboard... fire i touch su nedoswtupni za BiH
E jbg kume treba znati, potrudi se malo bolje :wink:
Post Reply