Zivim u Chicagu.
Neki dan odem sa suprugom i jos jednim bracnim parom ulicni festival latino muzike. Ono kul muzika, dosta juznoamericke hrane, naravno ne moze nista proci bez tradicionalnog americkog jela 'hamburgera' , hektolitri Corone i nekih razvodnjelih lokalnih piva i tako to.
U sred tog vasara, guzva za jednim standom. i naravno mi ne bi bili bosanci kad ne bi otisli da vidimo o cemu se radi - kad tamo stand sa CEVAPIMA.
I pazi mog iznenadjenja kad vidjeh da je stand K O M P L E T A N obljepljen hrvatskim zastavama i natpisima 'Cevapcici - Croatian national pride' i to su jos napravili natpis sa pravilnim izgovorom rijeci cevapcici za Amerikance u fazonu kao 'che-vop-chi-chi
Majke mi moje doslo mi je muka.
Pa haj sto nam kradu more (npr Klek je oduvjek bio BiH a sad je CRO), haj sto uzese Hercegovinu, ukradose Edu Maajku i govore za njega 'renomirani hrvatski rapper' ali gdje ces nam cevape krast' ????????????
Moja poenta svega je ovo - sta mozemo mi kao forumasi uraditi da se pokrenu vladini kanali i da se konacno legalno registruje i zastiti sama rijec, recept i kompletan 'brand name' Cevapa (Cevapcica) ?????
Sjetih se one pjesme 'Sto nas ima masala' kad kazu ' Kad nam cevap na zastavu postave' hehehehe. izgleda da bi stvarno tako trebalo biti