Ovdje govorimo o mjestu i ulozi IZ u našem društvu. Pitanje je kakvo društvo mi želimo da budemo? Koje su to vrijednosti kojima težimo i gdje je u njemu mjesto islama i muslimanskog identiteta te shodno tome i IZ? Poštovanje tradicije i prakticiranje vjere nesmiju biti i nisu upitni i to mora biti potpuno dostupno i stvar slobodnog izbora. Međutim pitanje islama i muslimanskog identiteta i njihovi svijetovni izrazi i društvena pozicija moraju imati svoje granice u sekuarnom društvu i državi. Dakle pitanje je pozicioniranja te granice u našem društvu.Ahmmed wrote:Formalno, Islamska zajednica u BiH je nevladina organizacija koja ima pravo da ustanovi određeno priznanje.
Formalno,ne mislim da Islamskoj zajednici treba oduzimati pravo na korištenje termina bosanski.
Suštinski,kakva je to danas bošnjačka svijest, kada pored, recimo, Bošnjačkog Instituta ili BZK "Preporod" ( o državi u ovom slučaju ne možemo govoriti), inicijativu preuzima vjerska zajednica?
IZ je ta ustanova koja diktira odgovore na ova pitanja. Problem je u tome što je IZ evo upravo instalirala pojam "gazije" kao vrhunsku čast kojoj svaki musliman Bošnjak pa valjada i Bosanac u BiH treba da teži! Da li se neko ko je svoj život posvetio i dao državi Bosni i Hercegovini, svom narodu i svojoj zemlji zaista može i treba nazvati "gazijom"? Zar nama u Bosni i Hercegovini u 21. vijeku osmanske ili islamske titule trebaju činiti sistem vrijednosti i uzore kojima stremimo?
Šta je sa zlatni ljiljan, bosanski heroj, bosanski ljiljan, orden zmaja od bosne ili orden bosanskog junaka? Pojam "gazija" odnosi se na borca u službi islama. Šta je onda pojam "bosanski gazija" u kosmosu Bošnjaka ili Bosanca. Jesu li Divjak ili Vikić "gazije"? Ili šta? Da li smo mi društvo koje se bori za islam ili za svoju državu u kojoj je islam (jedna od) religija koja se konzumira individualno i po vlastitoj mjeri?
Mislim da ako Bošnjaci žele da se nameću kao baštinici bosanske državnosti i ako žele kredibilitet da drugima drže predavanja o toleranciji, multikultulralnosti i patriotizmu moraju prije svega riješiti pitanje svog odnosa prema svim ovim temama. Inače ne trebamo se izčuđavati što mnogi u ovoj zemlji ne doživjavaju državu Bosnu i Hercegovinu kao svoju.