@StLouis prije svega zelim ti reci da nemas razloga da se brines toliko, i na svakako grozno stanje, dodatno ga pogorsavas, jer ce na kraju ipak sve biti u redu
Prolazim kroz isto kao i ti - samo, meni je problem bio sto sam svoje simptome i panicne napade (koje sam shvatala svakako samo ne ozbiljno) gurala godinama pod tepih, ovog ljeta kulumnacija problema je dosegla svoj vrhunac (bivsi decko, porodica, fakultet...) i panicni napadi su mi se pogorsavali iz dana u dan, postajali sve cesci, a uporedo sa njima i depresija koja je pocela sve vise da lici na psihozu nego na poremecaj - za razliku od tebe, ja sam napravila bila veliku gresku i xanax pocela da pijem na svoju ruku, misleci da cu uspjeti da se kontroliram, no kako je vrijeme odmicalo (vishe sedmica) ja sam uzimala sve vece doze alprazolama i na kraju zavrsila na 8 do 10 tableta xanaxa od 0.5mg dnevno. Onda sam jedno vrijeme odgurivala misli da sam postala okorjela tabletomanka (sto jesam i bila) i najzad se odlucila javiti neuropsihijatru zbog svega, pa i problema sa xanaxom.
Dobila sam terapiju lijekovima, ali i termine za psihoterapiju, koji su daleko efikasniji od lijekova,njih trebas shvatiti usputno kao prijelazno rjesenje,a probleme rjesavati sam u svojoj glavi

Prva terapija mi je bila Zoloft 50mg (prve dvije sedmice sam pila po 25mg/dan radi privikavanja) i Xanax SR (slow-release tablets) od 1 mg x 1 na dan (pod uslovom da u 14 dana postepeno ukidam xanax) i vjeruj mi da uz jaku volju i dogovor sa neuropsihijatrom - USPJELA SAM! Xanax ne pijem, niti mi pada na pamet opet da ga uzimam, a i nemam potrebe.
Dalje, Zoloft vrijedi za jedan od najuspjesnijih i najboljih antidepresiva na trzistu iz grupe SSRI antidepresiva. Ja ga pijem cetvrti mjesec, prva dva mjeseca 50mg/dan, zatim mi je terapija izmjenjena na 100mg/dan (50 mg ujutru, 50mg poslijepodne).
Buduci da sam imala velike probleme sa nesanicom i prije sveg ovog kaosa koji sam napisala, psihijatar mi je prepisao i Sanval tablete od 10mg (to su klasicni hipnotici) - ali ih nisam uzimala vishe od sedmicu dana, i uspjela sma uz korigovanje bioritma da se naviknem na normalno spavanje

Zoloft kao antidperesiv ima siroku lepezu djelovanja, te osim klinicke depresije sluzi kao lijek za panicni poremecaj te OKP (opsesivno-kompulzivni poremecaj). Ne izaziva ovisnost, mada su psihofarmaci lijekovi koji djeluju individualno na svakog pacijenta, te svako od nas na njih reagria na sopstven nacin.
Ja i danas imam osjecaj napetosti i napade panike, ali su uveliko ublazeni u odnosu na period od prije pola godine, velikim dijelom zbog tableta ali i PSIHOTERAPIJE koja je najveci korak ka izlijecenju

dakle... radn na sebi i mijenjanje nacina zivota, koji dosada ocito nije bio OK dok smo zaglibili u ovo u sto jesmo zaglibili

Zbog napetosti i neuroze, meni je neuropsihijatar uz Zoloft prepisao neuroleptik Rivotril (u USA je on brandiran pod nazivom Klonopin) - iz grupe je benzodiazepinskih preparata na bazi clonazepamuma i prvenstveno je antiepileptik, ali se u manjim dozama koristi za lijecenje panicnog poremecaja i napetosti. Moze izazvati ovisnost, ali uz dogovor sa lijecnicima i prodrzavanja njihovih uputa, mislim da nije problem.
Samim tim sto me iskustvo od xanaxa uvijek drzi na pameti, zbog toga ne zelim dozvoliti da opet zaglibim.
Jedino sto ti mogu reci je da slusas savjet neuropsihijatra, te da uzimas lijekove koje ti on prepise, ako osjetis nesto sto ti ne odgovara, posavjetuj se sa njim jer se sa psihofarmacima ne treba igrati nikako!
Zoloft se "skida" postepeno, ali ne zbog problema ovisnosti, nego zbog toga da naglim ukidanjem antidperesiva ne bi opet dozivio depresivni shock i pogorsao svoje stanje

stoga - zoloft i ovisnost, po pravilu ne idu jedno uz drugo

Puno srece i nadam se da ces se javiti sa boljim vijestima

Uostalom, imas moj MSN ovdje ukucan pa mozes da mi se javis kada god budes htio ili imao nekih problema
Lijep pozdrav!