nevraćanje kusura

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Sookie McSue

#1 nevraćanje kusura

Post by Sookie McSue »

ima li neko da mu se nije desilo da se prodavačice u "nekim" radnjama (mislim prevenstveno na Sarajevo,mada vjerujem da je svuda manje-više tako) jednostavno naprave lude i samoinicijativno cijenu zaokruže naviše (tipa, 29,80 ili 29,90 na 30 ), bez ikakvog spomena kusura. Ono, samo hvala i doviđenja!

U tim situacijama ja obavezno, bez ikakvog objašnjavanja i rasprave, tražim šefa/šeficu uz napomenu da nauči cure na blagajni da barem kažu " oprostite, nemam 10/20 feninga" (mada je i to totalno ofirno, jer bi mogli/morali otići u banku i rasitniti).
Naravno da mi nije stalo do 10 feninga, ali mi je itekako stalo da me niko ne pravi budalom.

Juče mi se to desilo jubilarni, deseti put, pa da malo obilježim temom :D
semmy

#2 Re: nevraćanje kusura

Post by semmy »

ja se u tim situacija napravim budala i cekam dok mi doticna nevrati kusur :D desilo se da me pitaju treba li vam jos nesto a ja fino na to ''samo kusur'' :D
iceman ze

#3 Re: nevraćanje kusura

Post by iceman ze »

U Merkatoru na Ilidzi, nisu mi vratili 40 pf;
U Dzananovic centru u Zenici- Planet shoes- odmah prilikom pakovanja mi "naglasava" da nema 10 pf.
U Merkatoru na Pofalicima- na brzoj kasi- 5-10 pf skoro i da ne vracaju- jednom cak je bila i razlika u cijeni izmedju artikla i ocitavanja na kasi.
todd_smith

#4 Re: nevraćanje kusura

Post by todd_smith »

meni se to najvise desava u pekarama
No_oNe__

#5 Re: nevraćanje kusura

Post by No_oNe__ »

ja odmah dajem manje -- zaokruzim sebi fino kako mi odgovara tako da ne cekam kusur od 5pf ili da mi ona zaokruzi na 99,90 pa na 100

ili trazis svojih 10pf pa neka ti njoj ostanes duzan 20
saim_adka

#6 Re: nevraćanje kusura

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 21/01/2017 10:21, edited 1 time in total.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#7 Re: nevraćanje kusura

Post by WipeOut »

To mi se desilo najmanje dvadest puta,
zato sam i u svoj potpis stavila ovo : "Hocu kusur,necu zvaku" :roll: :-) ovo naravno pitaju prodavaci koji imaju malo stida...(po malim trgovinama)

Nije fer,jer nije stvar u tih 5 pf vise ili manje koji pf,ali je fazon da ako ih ti nemas ne mozes kupiti taj proizvod...
pa nas onda prave....eto ko' mi mute neke,a oni pametni :roll:
Last edited by WipeOut on 17/11/2010 11:32, edited 1 time in total.
iceman ze

#8 Re: nevraćanje kusura

Post by iceman ze »

Ja bih samo da iskoristim priliku da nisu svi sitnicavi kao ovi po prodavnicama i trznim centrima. Jednom mi se zurilo, da iskopiram jedan dokument, a zaboravio sitan novac ponijeti, tako da su besplatno to uradili u Opcini N.Grad....respect..... :-)

Neko je ovdje nekad napisao, da je jednom sve te zvake od kusura skupio i odnijeo u istu radnju i namirio familiju... :D
zemo_online

#9 Re: nevraćanje kusura

Post by zemo_online »

WipeOut wrote:To mi se desilo najmanje dvadest puta,
zato sam i u svoj potpis stavila ovo : "Hocu kusur,necu zvaku" :roll: :-) ovo naravno pitaju prodavaci koji imaju malo stida...(po malim trgovinama)

Nije fer,jer nije stvar u tih 5 pf vise ili manje koji pf,ali je fazon da ako ih ti nemas ne mozes kupiti taj proizvod...
pa nas onda prave....eto ko' mi mute neke,a oni pametni :roll:

samo pruzi ruku i ne moras sta da pitas, sjetice se oni.
zemo_online

#10 Re: nevraćanje kusura

Post by zemo_online »

ako kaze "sta",ti reci "znas ti sta".
Sookie McSue

#11 Re: nevraćanje kusura

Post by Sookie McSue »

iceman ze wrote:Ja bih samo da iskoristim priliku da nisu svi sitnicavi kao ovi po prodavnicama i trznim centrima. Jednom mi se zurilo, da iskopiram jedan dokument, a zaboravio sitan novac ponijeti, tako da su besplatno to uradili u Opcini N.Grad....respect..... :-)
respect, stvarno, ali to je presedan.
u ovim ostalim radnjama samo gledaju kako da te zavale. I još su u pitanju dosta "prometne" prodavnice, tako da na kraju dana sigurno imaju 10 KM viška, što naizgled nije puno, ali onda za mjesec skupe do 300 KM. i što neko reče, ako tebi fali, neće ti prodati :-)

kažem opet, nije mi čak ni do para (iako bi trebalo biti, mislim, što da nekom poklanjam bez svoje volje makar i 10 pf?), ali me nervira bezobrazluk i drskost
WipeOut

#12 Re: nevraćanje kusura

Post by WipeOut »

iceman ze wrote:....
Neko je ovdje nekad napisao, da je jednom sve te zvake od kusura skupio i odnijeo u istu radnju i namirio familiju... :D
Mom jednom poznaniku se to desilo s sibicama...

Svako jutro kupovao hljeb,i provdavacica mu kao kusur davala sibice,i tako lupam deseti dan on ode s sibicama u kesi u trgovinu i kaze "crni hljeb",a ova jadna sva u cudu :-)
Ma.Le.Na

#13 Re: nevraćanje kusura

Post by Ma.Le.Na »

:lol:
i jel "kupio" hljeb?
WipeOut

#14 Re: nevraćanje kusura

Post by WipeOut »

Ma.Le.Na wrote::lol:
i jel "kupio" hljeb?
"Dala" mu jos i zvake :-)
Last edited by WipeOut on 17/11/2010 11:59, edited 1 time in total.
kurty

#15 Re: nevraćanje kusura

Post by kurty »

saim_adka wrote:Ne znam, zašto se ne uvede zakon o cijenama koje odgovaraju valuti koja je u opticaju. Ako je 5 feninga najniža podjela valute, onda bi i cijene trebale biti na zaokruživanje 0 do 5 (bez podjela 1,2,3,6,7,8 i 9)...
Jednom sa poslao pismo Guverneru Centralne Banke BiH gdje sam dobio odgovor da im se ne isplati proizvoditi kovanice od 1 i 2 feninga jer proizvodnja istih je skuplja od otplatnog perioda dok sama sebe kovanica otplati, pa se odustalo od ideje da se i one ubace u opticaj. Ali onda ako je tako, onda bi i cijene po zakonu trebale biti zaokružene!

Nismo mi naučili da tražimo svoj kusur...Jednom sam na kasi pitao, a moja 3 feninga? Kako ćete mi vratiti? Mislim, realno - zašto je prikazana cijena 3,47KM - ako je nemoguće naplatiti tu sumu???
kartica zakon u ovakvim bezobrazlucima....
imam blizu kuce klasovu prodavnicu... ako je nesto 3.47, a ja dam 3,5KM, vrate mi 5 pf....
sutra je nesto 2,48, ja dam 2,5km i kazem hvala prijatno...
i to je posteno...
Željezničar

#16 Re: nevraćanje kusura

Post by Željezničar »

Plaćajte karticom
zemo_online

#17 Re: nevraćanje kusura

Post by zemo_online »

jos malo pa ce i bosanci svako sebi placat kafu.
inspektorica javert

#18 Re: nevraćanje kusura

Post by inspektorica javert »

A tek nevraćanje kusura u tramvajima, troli,busu :x mislim da mi nikad nisu vratili tačan iznos.. i to tako,tu po gradu.. a tek na dalje relacije, tipa do Visokog, do Zenice..ufff :x Centrotransovi kondukteri nikad nemaju sitno pa mi vazda ostaju dužni po 50 pf, pa kao vratiće mi dok izađem iz busa..ahaa,malo sutra.. jedan me zavrnuo za tri marke jer se kao zabrojao :skoljka:
lala_sljive_krala

#19 Re: nevraćanje kusura

Post by lala_sljive_krala »

Sookie McSue wrote:ima li neko da mu se nije desilo da se prodavačice u "nekim" radnjama (mislim prevenstveno na Sarajevo,mada vjerujem da je svuda manje-više tako) jednostavno naprave lude i samoinicijativno cijenu zaokruže naviše (tipa, 29,80 ili 29,90 na 30 ), bez ikakvog spomena kusura. Ono, samo hvala i doviđenja!

U tim situacijama ja obavezno, bez ikakvog objašnjavanja i rasprave, tražim šefa/šeficu uz napomenu da nauči cure na blagajni da barem kažu " oprostite, nemam 10/20 feninga" (mada je i to totalno ofirno, jer bi mogli/morali otići u banku i rasitniti).
Naravno da mi nije stalo do 10 feninga, ali mi je itekako stalo da me niko ne pravi budalom.

Juče mi se to desilo jubilarni, deseti put, pa da malo obilježim temom :D
i ja na to pop...im jer su principi u pitanju. da se ti slucajno pojavis sa 20 ili 30 pfeninga manje sigurno ti ne bi dala svu robu.

mrzim i kad mi za dvadeset feninga uvali cokoladicu koju nikako drugacije ne moze prodati :x
Last edited by lala_sljive_krala on 17/11/2010 12:57, edited 1 time in total.
Michun

#20 Re: nevraćanje kusura

Post by Michun »

Znaju bolje ovi sto zive u US ali evo kako to rade ljudi u civiliziranom svijetu.
Iako jako malo koriste kes...u "granapima" u manjim gradicima imas chontru na kasi u kojoj ima sice puno. Tebi racun 22.15. Ti das 22 dolara i zarovis se i nadjes 15 centi. Naravno ako nemas sitno a ne svaki put. Isto tako kad je racun 22.90 i on tebi vrati 10 centi, ti ih ubacis u contru. Njemu kasa stima a ti nisi prevaren.
Trebam te

#21 Re: nevraćanje kusura

Post by Trebam te »

Mislim bezobrano i polemika je suvisna.
U Bosni ljudi kradu svako na svakakav nacin, korupcija je najvece trenutno zlo dole...mislim da se obican covjek raspamecuje svaki dan misleci gdje god mora uslugu platiti koliko ce ga i onako siromasnog to sve kostati, pa dok svako otkine pomalo, mrzi ga zivjeti vise...

Iskustva ovakve vrste mozd apostoje u africkim zemljama, mada se sjecam i u Alziru neke davne 2002 je bilo civilizovanije....

Ocajno i nemam sta reci vec moj narode borite se i nedajte svoje, pa ako je sibice nositi nazad u granap, nosite ih ali nedajte... :bih: :thumbup:

Huuuh :run:
iceman ze

#22 Re: nevraćanje kusura

Post by iceman ze »

Nije jednom prosjak usao u radnju, da mu prodavac ukrupni novac.......snalaze se oni svakako, pa i preko nasih ledja.... :roll: :zoka:

Desava li vam se da konobar, zarovi punu ruku sice, ali ko za inat nema pola marke i sl. :-)
CAUS-VISOKO

#23 Re: nevraćanje kusura

Post by CAUS-VISOKO »

Eee..., nekada se, ne cekajuci povrat 'mizerije' od kusura, odmahivalo uz obavezno .EBIGA. Kaze mi jedan slasticar da je od ovog .EBIGA (nije jedini), gotovo pa kucu izgradio.
debelimedo

#24 Re: nevraćanje kusura

Post by debelimedo »

joj sta vas muci, ja kad mi ispadne ta sica necu da se sagnem da je pokupim a kamoli da cekam kusur :/
semmy

#25 Re: nevraćanje kusura

Post by semmy »

debelimedo wrote:joj sta vas muci, ja kad mi ispadne ta sica necu da se sagnem da je pokupim a kamoli da cekam kusur :/

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nismo te prepoznali
Post Reply