Zasto ja necu izaci na izbore?

Ateista

#1 Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

U principu ne zalazim u teme vezane za politiku, pogotovo ove za izbore, ali neka desavanja su me natjerala da otvorim ovu temu.

Naime, smanjenje zainteresovanosti za predstojece izbore dovelo je do sve jace propagande kako je vazno glasati, zasto treba glasati i slicno. Ta propaganda dolazi kako od predstavnika odredjenih stranaka tako i od "obicnih" ljudi koji misle da treba glasati, prema kojima su oni koji ne izlaze na izbore lijeni, nezainteresovani za svoju buducnost, kako nisu u pravu, kako je to nasa obaveza koju ne ispunjavamo, neki se cak zalazu da to postane obaveza i slicno.

Ja nemam nista protiv onih koji idi da glasaju, to je njihovo pravo kao i moje da ne glasam, ali mi smeta ta propaganda i zelim da navedem neke od razloga zbog kojih ja necu izaci na izbore i zbog cega nikad nisam izasao ni na jedne izbore niti sam se ikad registrovao, a nadam se da ima jos onih koji ce se prepoznati bar u nekim od ovih razloga:

-Jedan od najvaznijih je sto sam nacionalno i vjerski neopredjeljen, a predsjednistvo se sastoji od tri clana koji predstavljaju tri naroda (tri religije). Cak i oni koji pokusavaju da budu neutralni, moraju na kraju da stanu na jednu stranu. Znaci, koga god da izaberem, taj nece predstavljati mene jer je ne pripadam ni jednoj od tri ponudjene nacije/religije.

-Ako zanemarimo nacionalno-vjerski aspekt i gledamo ko je sposoban a ko nije, tu opet ima previse problema.
Drzava nam je u takvom stanju da cak i kada bismo imali najsposobniju osobu na vlasti, ta osoba ne bi mogla nista da uradi za tih par godina koliko traje mandat. Da bi se drzava sredila, potrebno je ici postepeno i iz temelja, a to su koraci za koje je potrebno puno vise vremena da bi se vidjeli rezultati. I da to neko pocne tako da radi - dzaba kada to niko ne bi vidio i izabrali bi iduci put nekog drugog. Zbog toga svi dok su na vlasti zamazuju oci i krpe ulice pred izbore, i za to vrijeme kupe para koliko mogu jer su na vlasti kratko i ne znaju hoce li opet imati priliku.

-Proslo je toliko izbora i toliko "velikih" ljudi koji su kao ulijevali nadu, koji su obecavali sve i svasta a niko nikad i nista nije konkretno uradio. Ne znam kako raja mogu svaki put nasjesti ponovo na iste price. :-)

-Na izborima ne pobjedjuju najsposobniji vec oni koji imaju nabolju propagandu. Na zalost, velika vecina u BiH pada na tu propagandu, pa cak i kad bih imao za koga glasati, moj glas ne bi mogao nista znaciti jer bi me nadglasala vecina pod utiskom propagande.

-Sve ukupno gledajuci, nemam za koga da glasam jer niko nece mene predstavljati, jer se do sad pokazalo da niko ne moze ili nece da vodi ovu drzavu kako treba.

-Kad se sve to uzme u obzir, moj bojkot izbora je stvar prinicpa, ne zelim da ucestvujem u toj igri vjerujuci kako cu tim svojim glasom promijeniti svoju buducnost kad znam da necu. Mogu samo pomoci jednom od kriminalaca da dodje na vlast i da nastavi da unistava ovu drzavu i pljacka narod i u tome NECU da ucestvujem. Znam da ce jedan od njih i sa monom i bez mene opet doci na vlast, ja tu ne mogu nista promijeniti, ali mogu barem bojkotovati.

-Ja se za svoju bolju buducnost borim iskljucivo svojim radom i trudom a ne izaskom na izbore ili ukljucivanjem u neku stranku kako bih se progurao na neko vazno mjesto.
*mima*

#2 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by *mima* »

Takvih kao ti ima i previse i zato nam je ovako kako jeste.................zalosno.
Ateista

#3 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

*mima* wrote:Takvih kao ti ima i previse i zato nam je ovako kako jeste.................zalosno.
I takvih kao ti koji ili nisu procitali ono sto sam napisao ili nisu razumjeli, a ovakav komentar pokazuje da je jedno od to dvoje u pitanju, jos zalosnije...
*mima*

#4 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by *mima* »

Procitala sam.....bas sam procitala.......
cyprus

#5 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by cyprus »

Tebe @atesita i slične NIŠTA ne može opravdat. Da izađete i ubacite prazne listiće u kutiju, to bih poštovao. Jer nešto bi značilo 45% neispravnih listića. Tad bih donekle prihvatio argument "nema se za koga glasati". Ovako nemam razloga da vas ne smatram za hrpu lijenih i za budućnost nezainteresiranih ljudi.

OK, al' haj i to, svako ima pravo da bude lijen i nezainteresiran, al' kad takvi počnu kukat i kako nam je stanje loše, e od toga se već osipam (a imam takvih i u porodici). Osoba koja ne glasa nema nikakvog prava da se žali!
*mima*

#6 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by *mima* »

cyprus wrote:Tebe @atesita i slične NIŠTA ne može opravdat. Da izađete i ubacite prazne listiće u kutiju, to bih poštovao. Jer nešto bi značilo 45% neispravnih listića. Tad bih donekle prihvatio argument "nema se za koga glasati". Ovako nemam razloga da vas ne smatram za hrpu lijenih i za budućnost nezainteresiranih ljudi.

OK, al' haj i to, svako ima pravo da bude lijen i nezainteresiran, al' kad takvi počnu kukat i kako nam je stanje loše, e od toga se već osipam (a imam takvih i u porodici). Osoba koja ne glasa nema nikakvog prava da se žali!

:thumbup:
Ateista

#7 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

*mima* wrote:Procitala sam.....bas sam procitala.......
Onda daj neki konkretan komentar i argument, ono je samo obicna suplja.
*mima*

#8 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by *mima* »

Ateista wrote:

Nemoj kacit za mene jer ne mrzis.................cyprus ti je napisao.
Makar malo-gradjanin

#9 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Makar malo-gradjanin »

Ateista wrote:U principu ne zalazim u teme vezane za politiku, pogotovo ove za izbore, ali neka desavanja su me natjerala da otvorim ovu temu.

Naime, smanjenje zainteresovanosti za predstojece izbore dovelo je do sve jace propagande kako je vazno glasati, zasto treba glasati i slicno. Ta propaganda dolazi kako od predstavnika odredjenih stranaka tako i od "obicnih" ljudi koji misle da treba glasati, prema kojima su oni koji ne izlaze na izbore lijeni, nezainteresovani za svoju buducnost, kako nisu u pravu, kako je to nasa obaveza koju ne ispunjavamo, neki se cak zalazu da to postane obaveza i slicno.

Ja nemam nista protiv onih koji idi da glasaju, to je njihovo pravo kao i moje da ne glasam, ali mi smeta ta propaganda i zelim da navedem neke od razloga zbog kojih ja necu izaci na izbore i zbog cega nikad nisam izasao ni na jedne izbore niti sam se ikad registrovao, a nadam se da ima jos onih koji ce se prepoznati bar u nekim od ovih razloga:

-Jedan od najvaznijih je sto sam nacionalno i vjerski neopredjeljen, a predsjednistvo se sastoji od tri clana koji predstavljaju tri naroda (tri religije). Cak i oni koji pokusavaju da budu neutralni, moraju na kraju da stanu na jednu stranu. Znaci, koga god da izaberem, taj nece predstavljati mene jer je ne pripadam ni jednoj od tri ponudjene nacije/religije.

-Ako zanemarimo nacionalno-vjerski aspekt i gledamo ko je sposoban a ko nije, tu opet ima previse problema.
Drzava nam je u takvom stanju da cak i kada bismo imali najsposobniju osobu na vlasti, ta osoba ne bi mogla nista da uradi za tih par godina koliko traje mandat. Da bi se drzava sredila, potrebno je ici postepeno i iz temelja, a to su koraci za koje je potrebno puno vise vremena da bi se vidjeli rezultati. I da to neko pocne tako da radi - dzaba kada to niko ne bi vidio i izabrali bi iduci put nekog drugog. Zbog toga svi dok su na vlasti zamazuju oci i krpe ulice pred izbore, i za to vrijeme kupe para koliko mogu jer su na vlasti kratko i ne znaju hoce li opet imati priliku.

-Proslo je toliko izbora i toliko "velikih" ljudi koji su kao ulijevali nadu, koji su obecavali sve i svasta a niko nikad i nista nije konkretno uradio. Ne znam kako raja mogu svaki put nasjesti ponovo na iste price. :-)

-Na izborima ne pobjedjuju najsposobniji vec oni koji imaju nabolju propagandu. Na zalost, velika vecina u BiH pada na tu propagandu, pa cak i kad bih imao za koga glasati, moj glas ne bi mogao nista znaciti jer bi me nadglasala vecina pod utiskom propagande.

-Sve ukupno gledajuci, nemam za koga da glasam jer niko nece mene predstavljati, jer se do sad pokazalo da niko ne moze ili nece da vodi ovu drzavu kako treba.

-Kad se sve to uzme u obzir, moj bojkot izbora je stvar prinicpa, ne zelim da ucestvujem u toj igri vjerujuci kako cu tim svojim glasom promijeniti svoju buducnost kad znam da necu. Mogu samo pomoci jednom od kriminalaca da dodje na vlast i da nastavi da unistava ovu drzavu i pljacka narod i u tome NECU da ucestvujem. Znam da ce jedan od njih i sa monom i bez mene opet doci na vlast, ja tu ne mogu nista promijeniti, ali mogu barem bojkotovati.

-Ja se za svoju bolju buducnost borim iskljucivo svojim radom i trudom a ne izaskom na izbore ili ukljucivanjem u neku stranku kako bih se progurao na neko vazno mjesto.
Tako sam i ja odlučio postupiti zbog potpuno istih razloga. Stara k***a Europa i njeni kojekakvi predstavnici su ovaj put tiši nego što su inače pred svake izbore. Mislim da bi jedino masovni bojkot i fijasko izbora uspio da je probudi iz, evo već, višedecenijskog sna i to ne zbog nas građana BiH, nego zbog njihove vlastite g****e. Sa druge strane, ista istrošena lica i propali kriminogeni polupismeni političari bi dodatno izgubili na „kredibilitetu“ što bi otvorilo mogućnost za uvođenje „svježe krvi“ u BiH političke vode (dosad nisu ni pomišljali na takvu ideju zbog vlastite gramzivosti i beskrupuloznosti). Najviše me žalosti činjenica da je zaista potrebno da se ovo ili nešto slično desi, pa da se narod probudi. Ekonomska, politička, saobraćajna i kulturna izolovanost izgleda nisu dovoljan pokretač.
Ateista

#10 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

cyprus wrote:Tebe @atesita i slične NIŠTA ne može opravdat. Da izađete i ubacite prazne listiće u kutiju, to bih poštovao. Jer nešto bi značilo 45% neispravnih listića. Tad bih donekle prihvatio argument "nema se za koga glasati". Ovako nemam razloga da vas ne smatram za hrpu lijenih i za budućnost nezainteresiranih ljudi.
E vidis, to sa neispravnim listicima sam zaboravio napisati, ali moze se zakljuciti vec iz gore navedenog teksta.

Prvo sto mislim da time sto nisam registrovan onemogucavam da iskoriste moj listic. Cak i da mogu, opet mislim da to nista ne mijenja, ako neko ima mogucnost da namjesta izbore on ce ih namjestiti sta god da ja uradio. Cak i izlazak zbog ponistavanja listica bi znacio uvlacenje u tu igru, a ja hocu u potpunosti da je bojkotujem.

Isto tako, opet stoji ono sto sam napisao vezano za propagandu, najjaca propaganda pobjedjuje, dzaba i 45% neispravnih listica kada ce medju onih ostalih 55% vecina biti glasovi pod utiskom propagande.

Nisam lijen, nezainteresovan mozda. Ja se uopste ne zalim, ja samo usput konstatujem kakvo nam je stanje u drzavi, ali umjesto da idem na izbore radim nesto za sebe a ne za politicare.
Ateista

#11 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

*mima* wrote:
Ateista wrote:

Nemoj kacit za mene jer ne mrzis.................cyprus ti je napisao.
Nikog ja ne mrzim, ja samo ne volim kad neko podbada i provocira a nema argumenata.

Ili nesto konkretno prokomentarisi od onoga sto sam napisao i daj argument, ili bolje nemoj nista ni pisati ako nemas argumenta.

Da, cyprus mi jeste napisao, ali ti nisi a prva si poletila da prokomentarises.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Chmoljo »

evo samo nabrzinu da ti nabacim nešto onako...

da Darwin nije digo guzicu i zaputio se na Galapagos sad bi ti nick bio "Vehabija"... dovoljno?
*mima*

#13 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by *mima* »

Uopste nisam imala namjeru da podbadam.......samo je tuzno sto ima mnogo takvih kao ti.......I zalis se na drzavu jer su ti oduzeli vozacku.....cak nisi ni registrovan.........kao da ne postojis.
Ateista

#14 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

cyprus wrote:Tebe @atesita i slične NIŠTA ne može opravdat.
Zaboravih ovo prokomentarisati, da ne bude pogresno shvaceno, ja nemam potrebu nikom da se pravdam niti to radim, ja imam svoje stavove iza kojih stojim i ne treba mi nicije odobrenje.

Ovo je samo reakcija na odredjene clanke, propagandu, teme i slicno. :D
cyprus

#15 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by cyprus »

Pa ako imaš CIPSovu ličnu kartu, o kakvoj ti registraciji pričaš? :-) Ako imaš ličnu, registrovan si...

A za ovo ostalo...blah. Da, tvoj glas neće ništa promjenit. Neće ni moj, ni mimin... Ali takvih kao ti je 45%. E taj postotak bi mogao mnogo toga promjeniti.

Ali eto, živimo u državi gdje je 30% stanovništva nezainteresirano i lijeno (u to ubrajam i ove intelektualce koji "iz principa" neće da glasaju, 30% nacionalisti (najblaži izraz) i 30% nepismeno i polupismeno (podložno svakakvim manipulacijama). Ovih 10% ''normalnih'' mogu samo proklinjat zvijezde jer su ih stavile u takvo okruženje :oops: :oops: :x
Last edited by cyprus on 20/07/2010 23:28, edited 1 time in total.
perfect_guy

#16 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by perfect_guy »

Ateista wrote: -Da bi se drzava sredila, potrebno je ici postepeno i iz temelja, a to su koraci za koje je potrebno puno vise vremena da bi se vidjeli rezultati. I da to neko pocne tako da radi - dzaba kada to niko ne bi vidio i izabrali bi iduci put nekog drugog. Zbog toga svi dok su na vlasti zamazuju oci i krpe ulice pred izbore, i za to vrijeme kupe para koliko mogu jer su na vlasti kratko i ne znaju hoce li opet imati priliku.

To je tačno, ali sve dok je masa pasivna i dok propaganda bude odlučivala, niko neće ni dobiti priliku da iz temelja promijeni stvar. Isto tako, tvoj jedan glas sigurno neće ništa bitno promijeniti, ali ako ti nagovoriš pet ljudi da glasate za nekoga, pa svako od tih pet povuče svojih pet, pa opet svako novih pet i tako u krug, već dobijaš masu istomišljenika koja ima kapacitet da odluči u bilo čiju korist.
Ateista

#17 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

Chmoljo wrote:evo samo nabrzinu da ti nabacim nešto onako...

da Darwin nije digo guzicu i zaputio se na Galapagos sad bi ti nick bio "Vehabija"... dovoljno?
Pa i nije bas kakvo poredjenje. :D

Poredis neciji rad sa glasanjem, a i sam sam rekao da se ja za svoju buducnost borim svojim radom a ne glasanjem. Darwinova istrazivanja nemaju nikakve veze sa izborima i glasanjem, on to nije postigao tako sto je glasao za neku stranku nego upravo kao sto si i sam napisao: "digo guzicu i zaputio se na Galapagos" . :D ;-)
Ateista

#18 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

*mima* wrote:Uopste nisam imala namjeru da podbadam.......samo je tuzno sto ima mnogo takvih kao ti.......I zalis se na drzavu jer su ti oduzeli vozacku.....cak nisi ni registrovan.........kao da ne postojis.
Iznosis da je nesto tuzno, a ne objasnjavas zasto, to je za mene suplja. Ja sam fino objasnio svoje razloge a sve sto ti na to kazes je da je to tuzno.

Znaci, za tebe registracija znaci postojanje, zanimljivo... :lol: :lol:

Registrovan sam - dakle postojim. :lol:
Ateista

#19 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

cyprus wrote:Pa ako imaš CIPSovu ličnu kartu, o kakvoj ti registraciji pričaš? :-) Ako imaš ličnu, registrovan si...

A za ovo ostalo...blah. Da, tvoj glas neće ništa promjenit. Neće ni moj, ni mimin... Ali takvih kao ti je 45%. E taj postotak bi mogao mnogo toga promjeniti.

Ali eto, živimo u državi gdje je 30% stanovništva nezainteresirano i lijeno (u to ubrajam i ove intelektualce koji "iz principa" neće da glasaju, 30% nacionalisti (najblaži izraz) i 30% nepismeno i polupismeno (podložno svakakvim manipulacijama). Ovih 10% ''normalnih'' mogu samo proklinjat zvijezde jer su ih stavile u takvo okruženje :oops: :oops: :x
Moguce to za registraciju, znam da su prije stalno napominjali kako se treba registrovati, nije ni bitno. :D

Opet cu ponoviti to da ja nisam lijen vec nemam za koga glasati jer nas zakon podrazumijeva predstavnike tri grupe od kojih ja ne spadam ni u jednu i do sad su svi dokazali da su nesposobni ili bezobrazni. Dzaba i da nas 45% glasa, cak i da se svi dogovorimo da za istu stranku glasamo, dzaba kad nemamo za koga, toliko ih se do sad izredalo i niko nista konkretno nije uradio.
tranquil

#20 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by tranquil »

Ateista wrote:-Na izborima ne pobjedjuju najsposobniji vec oni koji imaju nabolju propagandu.
Ne. Na izborima pobjeđuju oni sa najvećim brojem glasova. A oni koji ne glasaju, kao da su dali glas za pobjednika (očigledno nemaju ništa protiv da isti bude izabran).
Ateista wrote:predsjednistvo se sastoji od tri clana koji predstavljaju tri naroda (tri religije)
Ovo si nešto pobrkao, narodi jesu u igri, ali religije nisu. Svejedno, to je samo jedan glasački listić za naš najimpotentniji državni organ, i smiješno je predjedništvo uzimati za izgovor zašto ne glasati za parlament.

Meni se čini da ti ne razumiješ naš izborni sistem, i generalno demokratske sisteme, gdje nije poenta glasati za najboljeg, nego za onog ko će izazvati najmanju štetu (tako je svugdje u svijetu, ne samo kod nas), tako da se bojim da si zalutao na ovaj podforum.

Ako budeš čekao savršeni izborni sistem onako kako ga ti zamišljaš, i savršene stranke za koje bi mogao glasati, bojim se da ćeš se načekati.

Paradoksalno, jedini način da izmijeniš ovaj izborni sistem je - da izađeš na izbore. Ili očekuješ da će se čudotvorno promijeniti sam od sebe?

Izvini, ali "Ne sviđa mi se stanje ali neću ništa da mijenjam" je jedna od najbezveznijih stvari koje se mogu čuti od vas što ne izlazite na izbore. Smiješno i žalosno istovremeno.
Chmoljo

#21 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: Pa i nije bas kakvo poredjenje. :D

Poredis neciji rad sa glasanjem, a i sam sam rekao da se ja za svoju buducnost borim svojim radom a ne glasanjem. Darwinova istrazivanja nemaju nikakve veze sa izborima i glasanjem, on to nije postigao tako sto je glasao za neku stranku nego upravo kao sto si i sam napisao: "digo guzicu i zaputio se na Galapagos" . :D ;-)
nije to vezano sa radom, nego sa idejom. Darwin pratio svoju ideju i ubjeđenje.

mi svi imamo ubjeđenje da zaslužujemo bolji život od ovog koji nam država pruža. a ako ti je teško otići na 15 minuta do birališta, fakat, ne znam odakle ti prava da kritikuješ državu ili one koji su odabrali te i takve jer nisi uradio ono najbitnije: dao podršku onome ko na najdirektniji način može OBEZBJEDITI USLOVE za razvoj zemlje.

iskreno, mislim da je tebi ustvari muka od političke scene pa ti se gadi i kontati za koga bi mogao, ili imaš neki ludi strah da bi se mogao zajebati pa glasati za nekoga ko će te razočarati... ali paša moj, nemreš se *ebati, a da ti ne uđe. zarovi u vnago i pročešljaj po listama :roll:
Ateista

#22 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Ateista »

perfect_guy wrote:
Ateista wrote: -Da bi se drzava sredila, potrebno je ici postepeno i iz temelja, a to su koraci za koje je potrebno puno vise vremena da bi se vidjeli rezultati. I da to neko pocne tako da radi - dzaba kada to niko ne bi vidio i izabrali bi iduci put nekog drugog. Zbog toga svi dok su na vlasti zamazuju oci i krpe ulice pred izbore, i za to vrijeme kupe para koliko mogu jer su na vlasti kratko i ne znaju hoce li opet imati priliku.

To je tačno, ali sve dok je masa pasivna i dok propaganda bude odlučivala, niko neće ni dobiti priliku da iz temelja promijeni stvar. Isto tako, tvoj jedan glas sigurno neće ništa bitno promijeniti, ali ako ti nagovoriš pet ljudi da glasate za nekoga, pa svako od tih pet povuče svojih pet, pa opet svako novih pet i tako u krug, već dobijaš masu istomišljenika koja ima kapacitet da odluči u bilo čiju korist.
Dzaba i to kad niko nema motiva za takve promjene, cak i uz najbolje namjere, to ne moze postici jer ne zna hoce li onaj ko dodje iza njega to nastaviti. Druga je prica sto to nikom ni ne odgovara, svi traze nacin kako da zamazu oci pred izbore kako bi kupili koji glas, kako da podignu nacionalne tenzije kako bi se jacala nacionalna svijest i kako bi se svako priklonio svom stadu i glasao za svog nacionalnog vodju i slicno.
metar_drva

#23 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by metar_drva »

pa upravo ljudi koji ne glasaju odlučuju izbore. evo i kako; izlaznost na izborima 2008. je bila 55,3% na nivou bih, na nivou entiteta je isto tu negdje, +-1% (radi jednostavnosti 53%). znači, 47% ljudi NIJE izašlo na izbore.
e sad, ovih 53% čine ukupnu masu birača koji su glasali i ubacili glasačke listiće u kutiju. kad se ti listići počnu brojati, (neki ukupni broj X) to je 100% glasova, nadam se da se razumijemo). svi ovi glasovi su raspoređeni ovako (odnosi se samo na stranke koje su osvojile mandat u parlamentu bih):

Savez nezavisnih socijaldemokrata - Milorad Dodik glasova u rs 262.203 (46,93%)
Stranka demokratske akcije glasova u fbih 217.961 (25,54%) glasova u rs 20.514 (3.67%)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu glasova u fbih 196.230 (22,99%) glasova u rs 23.257 (4,16%)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine glasova u fbih 131.450 (15,40%)
Srpska demokratska stranka glasova u rs 108.616 (19,44%)
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (Hrvatska demokratska zajednica)-Hrvatska koalicija-HNZ) glasova u fbih 68.188 (7,99%)
Hrvatsko zajedništvo, koalicija na čelu sa HDZ 1990) glasova u fbih 52.095 (6,10%)
Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović glasova u fbih 37.608 (4,41%)
Partija demokratskog progresa glasova u rs 28.410 (5,08%)
Narodna stranka Radom za boljitak glasova u fbih 27.487 (3,22%)
Demokratski narodni savez glasova u rs 19.868 (3,56%)
Demokratska narodna zajednica glasova u fbih 16.221 (1,90%)

E pazi sad, da je izašlo i ovih 47% ljudi (recimo 24% u fbih i 23% u rs), šta misliš dal bi bili rezultati kakvi su bili? naravno da ne bi, jer većina ljudi kao glavni razlog neizlaženja na izbore navodi nepostojanje opcije kojoj bi povjerili svoj glas i zato imamo situaciju da nam kapu kroji (uzećemo samo prve dvije partije koje su objektivno i najjače) veoma mali broj ljudi. imamo situaciju da vlast ne bira većina, barem ne direktno na izborima, već upravo pasivna većina koja ne izlazi na izbore. zato, ko ne izlazi da glasa, nema ama baš nikakvo pravo da se žali, jer su upravo oni i izabrali vlast, neposredno. nacionalne stranke uvijek mogu računati na vjernu armiju glasača, za njih nema zime, dok god je ovamo armije od 47% ljudi koji ne glasa.
kome se da čitati, skontaće šta hoću reći...

p.s. ateisto, ti si totalno neinformisan, jbg. za glasanje se ne treba registrovat otkako su se uvele cips lične
Chmoljo

#24 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by Chmoljo »

zapadniavaz wrote:Agnostik sam, na zapadu sam (i nikad ama bas nikad nikom necu reci iz koje drzave na ovom forumu), dovoljno je da znate da sam dijasporac..... imam nekakvu mogucnost da glasam, ali po najvise se slazem sa Ateistom, i jos dodatno mi smeta sto svi nasi politicari bas nista ne znaju o geopolitici ili politici opcenito gledajuci. Mesari i traktoristi nam vode narod, nema dalje. Znam da postoji dobar i mozda validan argument da nisam upravu ali ipak, svaki ama bas svaki politicar je prazan izmedju usiju, i nema se za kog glasati :(

Volio bi da ovaj Komsic jos malo dopuni svoje globalno znanje i da ima Harisovu internacionalnu sposobnost, onda bi od prve za SDP glasao, ali eto.... tako je kako je
čuj bogati, mesari i traktoristi? pa što se drug moj ne kandidujete vi elita, 45% je pasivnih... ma nek je 5%, da tebe zaokruži na listiću i voila, eto te u skupštini da mijenjaš život.

eto te kao neko ko poznaje geopolitiku, jer ovih 45% jedva čekaju da nekoga takvog vide i odmah trče da glasaju :thumbup: ako nisi znao možeš biti i nezavisni kandidat...

dakle, šta te sprječava?
cyprus

#25 Re: Zasto ja necu izaci na izbore?

Post by cyprus »

Ateista wrote:
cyprus wrote:Pa ako imaš CIPSovu ličnu kartu, o kakvoj ti registraciji pričaš? :-) Ako imaš ličnu, registrovan si...

Moguce to za registraciju, znam da su prije stalno napominjali kako se treba registrovati, nije ni bitno. :D

Opet cu ponoviti to da ja nisam lijen vec nemam za koga glasati jer nas zakon podrazumijeva predstavnike tri grupe od kojih ja ne spadam ni u jednu i do sad su svi dokazali da su nesposobni ili bezobrazni. Dzaba i da nas 45% glasa, cak i da se svi dogovorimo da za istu stranku glasamo, dzaba kad nemamo za koga, toliko ih se do sad izredalo i niko nista konkretno nije uradio.
Izvini, @ateista, cijenim te ko forumaša, ali toliko si gluposti napiso u ovako malo texta, da se malo ko od forumaša može mjerit s ovim :-) :D (možda essex :D ).

Koji to zakon podrazumjeva tri grupe? :-) Izuzev za člana predsjedništva, na svim ostalim listama se nalaze i konstitutivni i nekonstitutivni i nekonstitutivni, i vjernici i ateisti. Otkud ti to da je glasanje samo za vjernike i pripadnike tri čuvena naroda :-) :-) ?

Kažeš još da ih se toliko izredalo... :shock: :shock: :shock: Ja vala vidim stalno jedne te iste :-) i to koji su to ne prvenstveno zahvljajujući svojim glasačima, nego takvim apstinentima poput tebe :oops:
Locked