Ronjenje/scuba diving

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Eborg

#1 Ronjenje/scuba diving

Post by Eborg »

Pozdrav,

Trebao bih u narednih par dana na godišnji, tačnije u Kemer u Turskoj. Imam veliku želju da probam ronjenje sa bocama no kako nemam iskustva s tim stvarima volio bih da me neko uputi.

Prije svega, a znam da će glupo zvučati, imam malo fobiju od dubine. :D U fazonu ono, ne volim kada je mračno i duboko, nekih 10-15m dubine je OK. :D

Znam da su potrebne dozvole za ronjenje, da li je moguće roniti na tim nekim manjim dubinama i bez dozvole? Ne daje mi se 300 EUR za 3 dana škole i ronjenja, više ciljam na 40-tak EUR za jedan dan ili tako nešto uz neku mini-obuku. Je li takvo nešto dostupno?

Isto tako, ukoliko je neko ronio u Kemeru volio bih preporuke! :thumbup:

Jah bless! :bih:
north_1987

#2 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by north_1987 »

mozes li vozit bez vozacke , mozes
mozes li ronit bez obuke , mozes
mozelis li poginuti, svakako
Eborg

#3 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by Eborg »

Glupo sam se izrazio. :D

Ne govorim bez obuke, nego bez dozvole. Negdje u podsvijesti mi stoji da je dozvola potrebna za ronjenja veća od 15 metara ili tako nešto, nisam siguran. Zato i pitam je li to istina ili neka moja nebulozna konstrukcija. :-)
nAN3

#4 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by nAN3 »

ipak ti je potrebna dozvola
Eborg

#5 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by Eborg »

A u prosjeku je sve oko 300 EUR?
drndalo

#6 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by drndalo »

Poginuti mozes svakako... Ne znam konkretno za Kemer, ali za neki plici spust, uz sat treninga u bazenu, nema razloga da imas neku mega obuku... Ako ti ne daju bez da das 300 EUR za komplet, ja im ne bi dao nikako...

Sustina je u sljedecem, niposto nemoj paniciti, sve vrijeme ces moci, tj. mozes disati skoro normalno, kao da si na povrsini, dakle nema borbe za zrak, samo "povuces" i dobijes koliko ti treba.

Ne zaboravi dakle disati, nemoj zadrzavati zrak, nego disi sto normalnije, nekih 20-30 udaha/izdaha u minuti je sasvim OK. Nemoj se zadihati, bilo od napora, bilo od zorta, jer onda hiperventiliras, tj. dises, ali kao da ne dises...

Ako bi slucajno zakazao regulator za disanje, imas odmah na dohvat ruke rezervni, samo ih zamjenis, i prije nego sto udahnes, prvo izdahni, da izbacis vodu iz njega...

Podrazumijeva se da sve ovo radis s nekim iskusnijim od sebe, instruktorom npr., koji je tu kao osiguranje... Sam ne treba nikada roniti, ni kad si iskusan, to je recept za nevolju...

Dakle, nista naglo, ni zaron, ni izron. Kad izranjas, obratis posebnu paznju da ne zadrzavas zrak, posebno ako ides brze... A sve ovo je pokriveno onim da dises normalnim tempom, i nemas problema...

Ja sam kao mlad ( :lol: ) ronio redovno, ali sam ostario, i nisam odavno... Prosle godine smo odlucili da pruzim zeni uvid u kako je to, nasli instruktora u HR, otisli maksuz u dio zaliva gdje je dubina 7-8 metara, i nas dvoje plus instruktor ronili oko sat vremena... Sve proslo sasvim OK, nakon toga pravac bevanda... :mrgreen:
black

#7 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by black »

koji ba 15-20m :mrgreen: znas li ti koliki je pritisak? a jos nikad nisi ronio sa bocama, npr na 10 metara pritisak je duplo veci vec na povrsini, ako je na povrsini 1 bar na 10m su 2 bara pa kontaj za koliko se povecava kad ides dublje, sa dubinom ide i povecavanje doziranog zraka iz boce u pluca, pa se npr sa udahnutim zrakom na 10m izroni bez izdaha dolazi do pucanja pluca itd. na vecim dubinama se povecava pritisak koji djeluje na mozak a to je trovanje dusikom ili tzv 'pijanstvo dubina' :mrgreen: itd.itd.
nasmija ti mene sa ovim 15-20m :mrgreen:

i zapamti jednu stvar ako ikada ronio, nikada ne roni sam ;-)
Eborg

#8 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by Eborg »

drndalo wrote:Poginuti mozes svakako... Ne znam konkretno za Kemer, ali za neki plici spust, uz sat treninga u bazenu, nema razloga da imas neku mega obuku... Ako ti ne daju bez da das 300 EUR za komplet, ja im ne bi dao nikako...

Sustina je u sljedecem, niposto nemoj paniciti, sve vrijeme ces moci, tj. mozes disati skoro normalno, kao da si na povrsini, dakle nema borbe za zrak, samo "povuces" i dobijes koliko ti treba.

Ne zaboravi dakle disati, nemoj zadrzavati zrak, nego disi sto normalnije, nekih 20-30 udaha/izdaha u minuti je sasvim OK. Nemoj se zadihati, bilo od napora, bilo od zorta, jer onda hiperventiliras, tj. dises, ali kao da ne dises...

Ako bi slucajno zakazao regulator za disanje, imas odmah na dohvat ruke rezervni, samo ih zamjenis, i prije nego sto udahnes, prvo izdahni, da izbacis vodu iz njega...

Podrazumijeva se da sve ovo radis s nekim iskusnijim od sebe, instruktorom npr., koji je tu kao osiguranje... Sam ne treba nikada roniti, ni kad si iskusan, to je recept za nevolju...

Dakle, nista naglo, ni zaron, ni izron. Kad izranjas, obratis posebnu paznju da ne zadrzavas zrak, posebno ako ides brze... A sve ovo je pokriveno onim da dises normalnim tempom, i nemas problema...

Ja sam kao mlad ( :lol: ) ronio redovno, ali sam ostario, i nisam odavno... Prosle godine smo odlucili da pruzim zeni uvid u kako je to, nasli instruktora u HR, otisli maksuz u dio zaliva gdje je dubina 7-8 metara, i nas dvoje plus instruktor ronili oko sat vremena... Sve proslo sasvim OK, nakon toga pravac bevanda... :mrgreen:
Hvala ti puno! :thumbup:

Samo te nisam skontao za ovo boldirano iznad. Da li to znači da je to prevelika cijena ili da mogu da ganjam i neke male aranžmane za koje ne treba dozvola?
black wrote:koji ba 15-20m :mrgreen: znas li ti koliki je pritisak? a jos nikad nisi ronio sa bocama, npr na 10 metara pritisak je duplo veci vec na povrsini, ako je na povrsini 1 bar na 10m su 2 bara pa kontaj za koliko se povecava kad ides dublje, sa dubinom ide i povecavanje doziranog zraka iz boce u pluca, pa se npr sa udahnutim zrakom na 10m izroni bez izdaha dolazi do pucanja pluca itd. na vecim dubinama se povecava pritisak koji djeluje na mozak a to je trovanje dusikom ili tzv 'pijanstvo dubina' :mrgreen: itd.itd.

Nemam pojma, malo sam gledao po netu i prosječna dubina zarona u Kemeru je 18 m. Kako oni to računaju ne znam (ne znam je li to dno ili dubina na kojoj se roni).
nAN3

#9 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by nAN3 »

Eborg wrote:A u prosjeku je sve oko 300 EUR?
javim ti u toku dana dok provjerim
black

#10 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by black »

Eborg wrote:
Nemam pojma, malo sam gledao po netu i prosječna dubina zarona u Kemeru je 18 m. Kako oni to računaju ne znam (ne znam je li to dno ili dubina na kojoj se roni).
ma ne kazem da ne rone i na 18m ali ipak moras proci malo obuke, nije to samo staviti boce i zaroniti :)
Op3r4t0r

#11 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by Op3r4t0r »

Eborg wrote:Pozdrav,

Trebao bih u narednih par dana na godišnji, tačnije u Kemer u Turskoj. Imam veliku želju da probam ronjenje sa bocama no kako nemam iskustva s tim stvarima volio bih da me neko uputi.

Prije svega, a znam da će glupo zvučati, imam malo fobiju od dubine. :D U fazonu ono, ne volim kada je mračno i duboko, nekih 10-15m dubine je OK. :D

Znam da su potrebne dozvole za ronjenje, da li je moguće roniti na tim nekim manjim dubinama i bez dozvole? Ne daje mi se 300 EUR za 3 dana škole i ronjenja, više ciljam na 40-tak EUR za jedan dan ili tako nešto uz neku mini-obuku. Je li takvo nešto dostupno?

Isto tako, ukoliko je neko ronio u Kemeru volio bih preporuke! :thumbup:

Jah bless! :bih:
Postoje kratki kursevi, nesto kao uvod, pokusaj to naci ako te zanima, 30 eura, 45 minuta teoretska obuka, cesto grupna, 45 minuta ronjenje sa trenerom do 5 metara dubine
drndalo

#12 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by drndalo »

Ono sto si boldirao gore iz mog misljenja je da ako kosta 300 EUR da te "obuce" i daju ti dozvolu, a to se opet svede na 1-2 sata u bazenu itd., ja im to ne bi dao... Jer je to opet obuka "nako", a ako te nakon toga zaista vode na 20-ak metara, po meni je i to neozbiljno... Ako mozes vidjeti s njima dal' ima neki "introduction" ili "test" kurs, da te nauce i pokazu 3 osnovne stvari koje sam spomenuo, te da nakon toga mozes otici na 5-6 metara s nekim, nekih pola sata, da vidis da li ti se to uopste svidja, i da to kosta do 50 EUR, to je po meni postena cijena. Pa ako ti se svidja, i zelis da ucis vise, da bi isao dublje i ozbiljnije, onda nije problem...

Ali dati im 300 EUR da bi vidio da ti se to ne svidja... Malo puno...
ljubav_aha

#13 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by ljubav_aha »

black wrote:koji ba 15-20m :mrgreen: znas li ti koliki je pritisak? a jos nikad nisi ronio sa bocama, npr na 10 metara pritisak je duplo veci vec na povrsini, ako je na povrsini 1 bar na 10m su 2 bara pa kontaj za koliko se povecava kad ides dublje, sa dubinom ide i povecavanje doziranog zraka iz boce u pluca, pa se npr sa udahnutim zrakom na 10m izroni bez izdaha dolazi do pucanja pluca itd. na vecim dubinama se povecava pritisak koji djeluje na mozak a to je trovanje dusikom ili tzv 'pijanstvo dubina' :mrgreen: itd.itd.

:shock: :skoljka: :run:
Eborg

#14 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by Eborg »

Hvala puno svima! :thumbup:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#15 Re: Ronjenje/scuba diving

Post by UnscarD »

black wrote:
Eborg wrote:
ma ne kazem da ne rone i na 18m ali ipak moras proci malo obuke, nije to samo staviti boce i zaroniti :)
E pa u toj istoj Turskoj, doduse u Antaliji su mene gurnuli bez ikakve obuke, nas 25 komada na 3 instruktora.
Montirao sam ja opremu, provjerio sve i super skocio u vodu. U vodi skontam da mi je dao cijev od boce do usta koja je prekratka....super je kada okrenem glavu desno ali kada okrenem lijevo ispada jer je kratka. Naravno pozalim se, kaze hadzo, ma ok je to sve...haj reko, sta ja znam, prvi mi put, valjda on zna...on je profesionalac.
Zaronimo dole na jedno 6 m, sve super osim sto ja ne mogu da izjednacim pritisak na jedno uho nikako a drugo je ok.
E onda mi ispadne cijev prilikom okreta glave na jedno 6m dubine i povucem onako momacki vode....naravno pod tegovima, ne mozes mrdnuti gore...nas 25 na 3 instruktora, jedva me skontao da se davim...eto ga doroni do mene daje mi svoju , pa montira moju disaljku...odlicno...radi sve ali ja bih da izronim...izronimo i ja mu pokazujem zasto ispada....izvinjava se eto kratka cijev, nije vidjeo, ne moze sada da mi mjenja dole mu je 25 pocetnika ostalo, haj ti na brod pa cemo kasnije.
Imali smo drugo ronjenje kasnije u toku dana i normala hocu ja ponovo iako me to prvo ronjenje istraumiralo...
Vise me brine pritisak i uho...opet na jedno 6 m bol u jednom uhu...ali kontam neces vala izroniti...okrenem se i krenem glavom prema dole i ko da me neko cekicem u uho opalio, ostar bol, ono bas do mozga. Hajmo nazad...objasnjavam sta se desilo...ovaj da vidi kako disem...slusa neki neki stariji Turcin pro ronilac i kaze, pa gdje cete dati momku da roni sa potpuno zacepljenim sinusima...kako ce izjednaciti pritisak.....nisam na to uho cuo nista 20 dana a mislim da nije bas bez posljedica proslo po bubnjic.

Poenta je da na prvo ronjenje ides u varijanti jedan na jedan (ti i instruktor) ili jedan na nekoliko vas ali nikako 3 na 25 ronilaca.

Eh da, dole je stvarno predivno....jedan drugi svijet i svi treba da probaju.
Post Reply