Poginuti mozes svakako... Ne znam konkretno za Kemer, ali za neki plici spust, uz sat treninga u bazenu, nema razloga da imas neku mega obuku... Ako ti ne daju bez da das 300 EUR za komplet, ja im ne bi dao nikako...
Sustina je u sljedecem, niposto nemoj paniciti, sve vrijeme ces moci, tj. mozes disati skoro normalno, kao da si na povrsini, dakle nema borbe za zrak, samo "povuces" i dobijes koliko ti treba.
Ne zaboravi dakle disati, nemoj zadrzavati zrak, nego disi sto normalnije, nekih 20-30 udaha/izdaha u minuti je sasvim OK. Nemoj se zadihati, bilo od napora, bilo od zorta, jer onda hiperventiliras, tj. dises, ali kao da ne dises...
Ako bi slucajno zakazao regulator za disanje, imas odmah na dohvat ruke rezervni, samo ih zamjenis, i prije nego sto udahnes, prvo izdahni, da izbacis vodu iz njega...
Podrazumijeva se da sve ovo radis s nekim iskusnijim od sebe, instruktorom npr., koji je tu kao osiguranje... Sam ne treba nikada roniti, ni kad si iskusan, to je recept za nevolju...
Dakle, nista naglo, ni zaron, ni izron. Kad izranjas, obratis posebnu paznju da ne zadrzavas zrak, posebno ako ides brze... A sve ovo je pokriveno onim da dises normalnim tempom, i nemas problema...
Ja sam kao mlad (

) ronio redovno, ali sam ostario, i nisam odavno... Prosle godine smo odlucili da pruzim zeni uvid u kako je to, nasli instruktora u HR, otisli maksuz u dio zaliva gdje je dubina 7-8 metara, i nas dvoje plus instruktor ronili oko sat vremena... Sve proslo sasvim OK, nakon toga pravac bevanda...