NEOPLAN wrote:Poz
Evo vec par dana dobijam mail da mi je poslato 5000 Dolara od neke fondacije za koju nemam pojma ni ko je ni sta je. I naravno ja sam zanemarivao taj mail jer sam slicnu stvar dobijao jedno 365251147859668502 puta. Medjutim, danas dodje mail u kojem me opominju da je novac uplacen u Western Union, poslato mi je i ime i prezime posliljaoca, kontrolni broj transkacije, tajno pitanje. I traze da im javim kad podignem novac..... i sad mi nista nije jasno....sta raditi....ofirno mi ici u Western Union jer mi smrdi na prevaru ko i dosad, da se ne izofiram, a opet kopka me sto mi ni ne traze podatke ni da im saljem neki novac "za procesuiranje" transakcije, nista slicno ostalim internet glupostima.......
Svasta....

Western Union i jeste primarno utemeljen da bi ti kao pošiljalac snosio sve troškove, a naravno da je moguće i da onaj koji prima - dobije iznos umanjen za troškove slanja, koje će on automatski platiti.
Western Union je primarno utemeljen za veće ili zaista velike sume novca, koje se šalju, jer je tako isplativije: poslovnice, za razliku od njihove vrste, te geografske lociranosti, mogu naplaćivati različite troškove usluge, ali u principu oni ne variraju pretjerano, i uvijek je isplativije, ako šalješ veće i velike sume novca...
Western Union nije jedini način za novčane transakcije: postoje kartične, razne bankovne računske opcije...
Mahinacije su uvijek moguće, pogotovo zato što je BiH
mrtva zona po pitanju internetskih usluga: možeš da klikaš do mile volje, a da ništa ne bude proslijeđeno našim bankama, i to ne zato što su banke ovdje locirane nekvalitetnije od onih u inostranstvu, nego zbog nekih drugih stvari, od kojih su neke da je u nas
internetsko-bankarsko korištenje računa individualnih korisnika na krajnje niskom nivou (niti ima mnogo takvih korisnika, niti banke to nude, niti im je isplativo da to nude, zbog malih transakcija, maloga broja takvih korisnika, slabe informatizacije u tom sektoru nepodržane od države) do toga da generalno internetski pazar u bh. računarskoj arei gotovo da ne postoji...
Kontrolni broj transakcije, tajno pitanje, itd., može biti: a)
ubleha; b) neko je slučajno poslao ostatak velike sume novca na tvoj račun; c) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tuđu dobit; d) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tvoju dobit: e) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tuđu dobit, nakon koje će taj drugi korisnik nešto mnogo više platiti; f) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tvoju dobit, nakon koje ćeš ti nešto mnogo više platiti...
Ako si internetski dao svoje podatke to je kao da si potpisao javno nešto...