5000 Dolara?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

NEOPLAN

#1 5000 Dolara?

Post by NEOPLAN »

Poz

Evo vec par dana dobijam mail da mi je poslato 5000 Dolara od neke fondacije za koju nemam pojma ni ko je ni sta je. I naravno ja sam zanemarivao taj mail jer sam slicnu stvar dobijao jedno 365251147859668502 puta. Medjutim, danas dodje mail u kojem me opominju da je novac uplacen u Western Union, poslato mi je i ime i prezime posliljaoca, kontrolni broj transkacije, tajno pitanje. I traze da im javim kad podignem novac..... i sad mi nista nije jasno....sta raditi....ofirno mi ici u Western Union jer mi smrdi na prevaru ko i dosad, da se ne izofiram, a opet kopka me sto mi ni ne traze podatke ni da im saljem neki novac "za procesuiranje" transakcije, nista slicno ostalim internet glupostima.......

Svasta.... :roll:
pshhh

#2 Re: 5000 Dolara?

Post by pshhh »

NEOPLAN wrote:Poz

Evo vec par dana dobijam mail da mi je poslato 5000 Dolara od neke fondacije za koju nemam pojma ni ko je ni sta je. I naravno ja sam zanemarivao taj mail jer sam slicnu stvar dobijao jedno 365251147859668502 puta. Medjutim, danas dodje mail u kojem me opominju da je novac uplacen u Western Union, poslato mi je i ime i prezime posliljaoca, kontrolni broj transkacije, tajno pitanje. I traze da im javim kad podignem novac..... i sad mi nista nije jasno....sta raditi....ofirno mi ici u Western Union jer mi smrdi na prevaru ko i dosad, da se ne izofiram, a opet kopka me sto mi ni ne traze podatke ni da im saljem neki novac "za procesuiranje" transakcije, nista slicno ostalim internet glupostima.......

Ukucaj na google podatke te firme zatim ''spam'' pa ces znati ... niko ne daje novac tek tako.
Desert Wind

#3 Re: 5000 Dolara?

Post by Desert Wind »

Ma ne kosta te nista da probas :mrgreen:
vox-populi

#4 Re: 5000 Dolara?

Post by vox-populi »

Ako je neko poslao novac na tvoje ime a ti nista nisi potpisao, slobodno idi i podigni novac. Sumnjam da je na racunu ali ako jeste, pravno ti ne mogu nista. Nisi nista potpisao, nemas nikakav ugovor. Moguce da ce nesto od tebe poslije traziti ali ti nisi u obavezi da se slozis sa bilo cime. Ne kosta te nista da odes do WU i provjeris.

P.S. dobro razmisli da li si se negdje registrovao, na nekoj stranici, za bilo sta. Moguce da ti si negdje kliknuo yes za neku totalnu glupost a nisi procitao ugovor. Pa ti sada salju ogromnu sumu novca a kasnije ce te ugovorom vezati da placas mjesecne rate koje ce na kraju biti puno vece od tih 5000$.

Ovo se vec desavalo, doduse u Njemackoj. Bio je slucaj, lik htio da nadje recept za neki koktel, otisao na stranicu gdje se trebao registrovati. Dao naravno svoje pravo ime i adresu i bez citanja kliknuo yes na kraju ugovora. Ubrzo dobio super skupi cocktail set, pretplatu na neki cocktail magazin na godinu dana i jos neke sitnice. Uglavnom, morao placati mjesecno poprilicno.

Eh, sad ne znam kako online ugovori ferceraju u BiH, da li su obavezujuci bez potpisa i sl.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5 Re: 5000 Dolara?

Post by Truba »

samo su problemi besplatni
Loulou

#6 Re: 5000 Dolara?

Post by Loulou »

komi wrote:samo su problemi besplatni
:lol: :lol: :lol:
benkan

#7 Re: 5000 Dolara?

Post by benkan »

Ma druže moj ne zajebaji se sa tim..... Ima nas ko Kineza na netu koji smo dobili tih 5000 (i meni je stizao takav mail).... Naravno samo sam ga delete, jer dobro ti ovaj drug kaže "samo su problemi besplatni"..... Ako ti treba lova "uhvati se lopate" i "iskopaj" sebi 5000.... Prodji se drug ćorava posla..... U zdravlje......
respo

#8 Re: 5000 Dolara?

Post by respo »

nisam poslovao nikad preko WU
nisam siguran ali jeli tacno da kada ja tebi posaljem 100maraka ti platis 20 maraka da bi uzeo novce sa tog racuna ili sta vec
da nije u tome fol
imas 5000 ali moras platiti neku cifru da bi kao uzeo te novce a ustvari te zavrnu za tu cifru
a ako je 20 maraka na 100 na 5000 je 1000 pa ti skontaj
vox-populi

#9 Re: 5000 Dolara?

Post by vox-populi »

respo wrote:nisam poslovao nikad preko WU
nisam siguran ali jeli tacno da kada ja tebi posaljem 100maraka ti platis 20 maraka da bi uzeo novce sa tog racuna ili sta vec
da nije u tome fol
imas 5000 ali moras platiti neku cifru da bi kao uzeo te novce a ustvari te zavrnu za tu cifru
a ako je 20 maraka na 100 na 5000 je 1000 pa ti skontaj
Ne mora znaciti. Ja recimo saljem svojima svaki mjesec odredjenu sumu i direktno placam i troskove transakcije tako da moja mama dize onoliko koliko sam poslao, bez ikakvog dodatnog placanja.
Kada saljes novac, imas tri opcije za troskove transkakcije:

1. posaljioc snosi sve troskove - u tom slucaju onaj koji prima novac prima tacno onoliko koliko si poslao
2. pola-pola - prilikom uplate ti kao posaljioc platis pola troskova transakcije a onaj koji dize novac dobija sumu umanjenu za pola troskova transakcije
3. primaoc snosi sve troskove - u ovom slucaju primaoc dobija sumu umanjenu za pune troskove transakcije.

U principu, ako zelis da osoba kojoj saljes primi tacno npr. 200€, onda saljes 200€ i u WU poslovnici placas dodatno troskove transakcije, npr. 15€, tako da je tvoj ukupni trosak 215€. Druge dvije opcije ovise o tome gdje saljes, odnosno kolika je provizija u poslovnici WU gdje primaoc podize novac. To moras znati unaprijed te uplatiti sumu koju saljes + troskove transakcije WU poslovnice gdje se novac podize.

I jos jedna stvar, provizije (troskovi transakcije) se razlikuju od poslovnice do poslovnice, dakle nema fiksnih ili procentualnih troskova koji vaze za sve poslovnice. Tako da je najbolje provjeriti na par mjesta prije nego sto posaljes novac.

EDIT: u ovom slucaju, ako je neko poslao 5000$ i izabrao da primaoc placa sve troskove transakcije, primaoc ce podici sumu umanjenu za troskove transakcije, koliko god da oni iznose. Dakle, nece morati placati unaprijed nesto da bi dobio tacno 5000$.
Dendrlix

#10 Re: 5000 Dolara?

Post by Dendrlix »

Kralju, uzmi pet milja larado, odakle god da su!
Eborg

#11 Re: 5000 Dolara?

Post by Eborg »

Čisto sumnjam da je novac poslan. Mani se toga, svega može biti, od krađe identiteta do ko zna čega (moraš unijeti svoje sve podatke i ostalo).
Dendrlix

#12 Re: 5000 Dolara?

Post by Dendrlix »

Ne znam, ja bih otišao u WU i dao podatke koje sam dobio. Nije baš neki veliki blam ako ti kažu da nema transakcije. :zoka:

Ako uzmeš petaču, stavi ih na spam filter i vozdra!

:D
dobarloszao

#13 Re: 5000 Dolara?

Post by dobarloszao »

Ili ne moras bas sve odjednom..podigni danas milju,a cetiri prebaci na konto :D
Jurisnik

#14 Re: 5000 Dolara?

Post by Jurisnik »

Vidis da se usutio... znaci legle pare :mrgreen: sta ti je bosnjo :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#15 Re: 5000 Dolara?

Post by corolla02 »

scam, scam, scam!
nigdje nema free luncha :D sto ce rec, cekat ce te da polozis taj cek i nakon toga povuku njihovu transakciju nazad ali ovaj put i sa tvojim novcima sa racuna!
libertyBiH

#16 Re: 5000 Dolara?

Post by libertyBiH »

Nema ga,mazno lovu,,,,, :D
vox-populi

#17 Re: 5000 Dolara?

Post by vox-populi »

Nije mi jasno kako moze biti scam ako podtke daje WU. Drugo bi bilo da mora poslati nekome mailom podatke ili nekoj trecoj osobi dati broj racuna i sl. U WU je dovoljno da da transakcijski broj koji je dobio od posaljioca, te eventualno licnu kartu na uvid. Ne vidim kako moze doci do kradje identita na taj nacin, osim ako posaljioc nije u nekom tajnom dogovoru sa uposlenicima WU-a :-D .

U svakom slucaju ne vjerujem da je novac na racunu.
nexo

#18 Re: 5000 Dolara?

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:17, edited 1 time in total.
vol-taren

#19 Re: 5000 Dolara?

Post by vol-taren »

Ne moras nigdje da ides. Provjeri ovdje ako smatras da to nije prevara :mrgreen:

https://wumt.westernunion.com/asp/order ... try=global
staza

#20 Re: 5000 Dolara?

Post by staza »

Western Union i jeste primarno utemeljen da bi ti kao pošiljalac snosio sve troškove, a naravno da je moguće i da onaj koji prima - dobije iznos umanjen za troškove slanja, koje će on automatski platiti.
Western Union je primarno utemeljen za veće ili zaista velike sume novca, koje se šalju, jer je tako isplativije: poslovnice, za razliku od njihove vrste, te geografske lociranosti, mogu naplaćivati različite troškove usluge, ali u principu oni ne variraju pretjerano, i uvijek je isplativije, ako šalješ veće i velike sume novca...
Western Union nije jedini način za novčane transakcije: postoje kartične, razne bankovne računske opcije...
Mahinacije su uvijek moguće, pogotovo zato što je BiH mrtva zona po pitanju internetskih usluga: možeš da klikaš do mile volje, a da ništa ne bude proslijeđeno našim bankama, i to ne zato što su banke ovdje locirane nekvalitetnije od onih u inostranstvu, nego zbog nekih drugih stvari, od kojih su neke da je u nas
internetsko-bankarsko korištenje računa individualnih korisnika na krajnje niskom nivou (niti ima mnogo takvih korisnika, niti banke to nude, niti im je isplativo da to nude, zbog malih transakcija, maloga broja takvih korisnika, slabe informatizacije u tom sektoru nepodržane od države) do toga da generalno internetski pazar u bh. računarskoj arei gotovo da ne postoji...
Kontrolni broj transakcije, tajno pitanje, itd., može biti: a) ubleha; b) neko je slučajno poslao ostatak velike sume novca na tvoj račun; c) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tuđu dobit; d) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tvoju dobit: e) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tuđu dobit, nakon koje će taj drugi korisnik nešto mnogo više platiti; f) kliknuo si nešto, pa ti servis šalje tvoju dobit, nakon koje ćeš ti nešto mnogo više platiti...
Ako si internetski dao svoje podatke to je kao da si potpisao javno nešto...
vox-populi

#21 Re: 5000 Dolara?

Post by vox-populi »

nexo wrote:
Ja se ozbiljno pitam kada ce ljudi na ovom forumu poceti citati postove prije nego se na iste usude odgovoriti. Covjek je postavio za razliku od mnogih drugih jasan, pismen post.
Fino kaze da su mu poslali izmedju ostalog, tajno pitanje. Nigdje nije pomenuo da je dobio odgovor na tajno pitanje.
@Neoplan, nekon je vec sugerirao, delete!
Jesi kad u zivotu koristio usluge WU?

Recimo ja tebi saljem lovu. U obrascu napisem moje podatke, tvoje podatke, sumu koju ti saljem i tajno pitanje i tajni odgovor na to pitanje. Onda te nazovem i kazem ti transakcijski broj koji ti je neophodan za podizanje love i takodjer ti kazem koje sam pitanje odredio kao tajno pitanje i koji je odgovor na to pitanje. Kada podizes lovu, osoblje u WU te indentifikuje i postavi ti tajno pitanje. Ako ne znas odgovor, ne dobijes pare.

Ja se ozbiljno pitam kada ce ljudi na ovom forumu poceti davati komentare samo na teme o kojima imaju bar osnovno znanje.
nexo

#22 Re: 5000 Dolara?

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:18, edited 1 time in total.
karanana

#23 Re: 5000 Dolara?

Post by karanana »

buraz ti ne vidis navlakusu koja ce ti se desiti ustvari odmah na pocetku a to je kad ih zovnes da potvrdis da ces uzeti novac. ti vec razmisljas o western unionu i kako podici lovu.
koji su ti broj dali da zovnes? jeli nesto zafrkano?
i zovnes taj broj i na racunu ti 100 maraka za taj poziv.
daj ba, ko danas daje 5 maraka dzabe a ne 5000 dolara. dovoljno je samo to da znas da je neka mucka.
NEOPLAN

#24 Re: 5000 Dolara?

Post by NEOPLAN »

Ma tu sam ja, nisam podigao lovu... :-) Da vam pravo kazem ja i smetno sam s uma...

Ovako, da odgovorim na par pitanja: da, dobio sam i pitanje i odgovor, i trebam ih obavijestiti kad podignem lovu putem maila, a ne putem telefona. I da, nisam išao u WU, poslao sam upit putem maila nasem Bosanskom ogranku WU ali naravno niko ne odgovara. Takodjer sam provjerio na onom gore linku sto je neko ostavio, i kao status transakcije piše Picked Up... Svasta... :-):-)
nexo

#25 Re: 5000 Dolara?

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:16, edited 1 time in total.
Post Reply