Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
admirj

#1 Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by admirj »

Planiram kupiti stan u Sarajevu u narednih desetak dana. Stan je novogradnja. Posto zivim vani, i tu sam na kratko, zanima me postupak kroz koji trebam proci da budem siguran da je sve dokumentovano kako treba.

Zgrada je nova, vise od polovine stanova je vec prodano, i stan koji ja planiram kupiti ima dokumentaciju o uknjizenju, itd.

Sta sve trebam traziti od prodavca, tako da znam da je sve ok?

Sta se jos placa pored PDV-a? Koliko se placa uknjizenje?

Hvala puno :thumbup:
zenicablues

#2 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by zenicablues »

Ugovor o kupoprodaji nekretnine mora biti obrađen i ovjeren od strane notara.

Mislim da ti taksa za uknjižbu stana u ZK uredu nije puno skupa, a cijena notarske obrade i ovjere ugovora zavisi procentualno od cijene stana.

Raspitaj se ko je jedan od boljih notara u Sarajevu, pa otiđi njemu on će te lijepo uputiti "od A do Ž" jer mu je to posao.

SRETNO!!!
Rimad

#3 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rimad »

Malo mi je sumnjivo da stanovi imaju ZK izvadak, a da je samo pola prodato. O kojoj zgradi se radi?
Pazi da te ne zeznu oko ZK izvadka.
Najsigurnije ti je, kad krenete kod notara (nemoj ići kod "njihovog" notara), da sam u Sudu izvadiš ZK izvadak.

Kako plaćaš? Kreditom ili gotovinom.
Ako je kreditom, onda je malo manji rizik, jer banka provjeri da li je stan regularan.
Ako plaćaš bez kredita, onda otvori četvere oči. Dobro pročitaj na ZK izvadku ko je vlasnik i da li je stan već pod hipotekom.

Jedna velika novina. Najvjerovatnije ćeš priključak za struju platiti sam. Neki novi zakon od prošle godine, samo što niko živ ne zna o kolikoj sumi je riječ. Razjasni do u detalja ovo sa prodavcem.

Stan obavezno, prije ikakvog davanja para pogledaj. Kad se zgrada pravi, uvijek se provuku neke greške, npr. :
-voda negdje curi (traži da ti puste vodu)
-problem sa prozorima i vratima (pogledaj ima li kakvih oštećenja, da li zatvaraju kako treba)
- parket škripi
- napuknute pločice, napuknuti elementi u kupatilu
- itd.

Obavezno traži da uklone ove nedostatke.

Ako stan još nema ZK izvadak, onda moraš ići na opciju, prvo predugovor, pa kad bude ZK izvadak gotov, onda ugovor o kupovini stana.

Stavi kod koga kupuješ. Često je samo ime pokazatelj da li će te prevariti ili ne.

Uglavnom, sretno.
:bih:
admirj

#4 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by admirj »

Rimad wrote:Malo mi je sumnjivo da stanovi imaju ZK izvadak, a da je samo pola prodato. O kojoj zgradi se radi?
Pazi da te ne zeznu oko ZK izvadka.
Najsigurnije ti je, kad krenete kod notara (nemoj ići kod "njihovog" notara), da sam u Sudu izvadiš ZK izvadak.

Kako plaćaš? Kreditom ili gotovinom.
Ako je kreditom, onda je malo manji rizik, jer banka provjeri da li je stan regularan.
Ako plaćaš bez kredita, onda otvori četvere oči. Dobro pročitaj na ZK izvadku ko je vlasnik i da li je stan već pod hipotekom.

Jedna velika novina. Najvjerovatnije ćeš priključak za struju platiti sam. Neki novi zakon od prošle godine, samo što niko živ ne zna o kolikoj sumi je riječ. Razjasni do u detalja ovo sa prodavcem.

Stan obavezno, prije ikakvog davanja para pogledaj. Kad se zgrada pravi, uvijek se provuku neke greške, npr. :
-voda negdje curi (traži da ti puste vodu)
-problem sa prozorima i vratima (pogledaj ima li kakvih oštećenja, da li zatvaraju kako treba)
- parket škripi
- napuknute pločice, napuknuti elementi u kupatilu
- itd.

Obavezno traži da uklone ove nedostatke.

Ako stan još nema ZK izvadak, onda moraš ići na opciju, prvo predugovor, pa kad bude ZK izvadak gotov, onda ugovor o kupovini stana.

Stavi kod koga kupuješ. Često je samo ime pokazatelj da li će te prevariti ili ne.

Uglavnom, sretno.
:bih:
Last edited by admirj on 04/06/2010 23:07, edited 1 time in total.
Rimad

#5 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rimad »

OK, onda.

Što se tiče priključka za struju, za ovu zgradu, MISLIM, da nećeš morati plaćati, jer, koliko znam, ona je uknjižena još prije novog zakona. Ali, svakako se raspitaj sa prodavcem.

Pade mi nešto napamet. Kod prometa nekretnina se plaća porez od 5%. To, obično, plaća kupac. Jedan od izuzetaka je kad kupuješ novogradnju. Na novogradnju se ne plaća ovaj porez, jer se ovaj porez plaća samo kad nekretnina mijenja vlasnika. Helem, opet nisam siguran, ali pogledaj da li su oni vlasnici stana. U tom slučaju bi se možda tvoja kupovina mogla protumačiti kao da mijenja vlasnika, pa bi morao plaćati porez od 5%. U tom slučaju, zahtiojevaj da ti taj porez uračunaju u cijenu stana.
Dady

#6 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Dady »

Rimad wrote:OK, onda.

Što se tiče priključka za struju, za ovu zgradu, MISLIM, da nećeš morati plaćati, jer, koliko znam, ona je uknjižena još prije novog zakona. Ali, svakako se raspitaj sa prodavcem.

Pade mi nešto napamet. Kod prometa nekretnina se plaća porez od 5%. To, obično, plaća kupac. Jedan od izuzetaka je kad kupuješ novogradnju. Na novogradnju se ne plaća ovaj porez, jer se ovaj porez plaća samo kad nekretnina mijenja vlasnika. Helem, opet nisam siguran, ali pogledaj da li su oni vlasnici stana. U tom slučaju bi se možda tvoja kupovina mogla protumačiti kao da mijenja vlasnika, pa bi morao plaćati porez od 5%. U tom slučaju, zahtiojevaj da ti taj porez uračunaju u cijenu stana.
Prema elektronskom ZK ulosku ovo se slaze sa predocenim ZK uloscima na njihovoj stranici.
http://92.36.224.127/LarisLight/
Ne znam samo da li se moze uknjiziti stan a da nije placen PDV (novogradnja) ili porez 5% (stari stan), jer koliko znam za uknjizenje treba potvrda od poreznog ureda da je porez placen.
Onda mi je cudno da se istice cijena /m2 + PDV, a PDV je trebao biti placen u gornjem slucaju. Posto je stan vec uknjizen na prodavca to prilikom uknjizenja na ime kupca treba opet platiti porez 5%.
Ja sam prosle godine kupio stan-novogradnju koja nije bila uknjizena, ali je tehnicki prijem prosao i izvrseno je bilo etaziranje stanova. Cijena je bila 2000 KM sa ukljucenim PDV i nikakav dodatni porez nisam morao platiti. Morao sam samo dobiti potvrdu od porezne da je stan oslobodjen placanja poreza jer je novogradnja a PDV je izmiren od izvodajaca. Sve ovo je zavrsio notar kao i samu uknjizbu.
Haris.ba

#7 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Pogledaj temu "cijene stanova all about" - otprilike je to naziv. Pisali su o ovoj zgradi. Neću da ti kvarim posao, ali znaš li ti uopće gdje se ta zgrada nalazi. Pogledaj na podforumu Sarajevo temu: Smrad na farmi Butmir. Potraži, ima forumašica koja je kupila stan tamo. Slagaću te koja je. Je li @hadzinica? Ne mogu se sjetiti. Pogledaj na google earth poziciju zgrade. Valjda znaš da se nalazi odmah pored pruge?

P.S.
Zašto mi LarisLight neće da radi u firefoxu, a u IE hoće?
Rimad

#8 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rimad »

Pa, dobro, valjda čovjek nije ćorav. Vidi gdje kupuje.

Meni lično, lokacija te zgrade je bolja nego lokacija Tibre na Stupu. Ono je odmah pored ceste koja je bučna čitav dan, a ovdje ti svega par puta dnevno prođe voz, a osim toga je mir.
admirj

#9 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by admirj »

Haris.ba wrote:Pogledaj temu "cijene stanova all about" - otprilike je to naziv. Pisali su o ovoj zgradi. Neću da ti kvarim posao, ali znaš li ti uopće gdje se ta zgrada nalazi. Pogledaj na podforumu Sarajevo temu: Smrad na farmi Butmir. Potraži, ima forumašica koja je kupila stan tamo. Slagaću te koja je. Je li @hadzinica? Ne mogu se sjetiti. Pogledaj na google earth poziciju zgrade. Valjda znaš da se nalazi odmah pored pruge?

P.S.
Zašto mi LarisLight neće da radi u firefoxu, a u IE hoće?
Znam gdje je zgrada, i na mapi, a i bio sam tamo. Provjerit cu to za smrad, itd. Vidio sam krdo ovaca negdje pored pruge, i bilo mi je malo cudno sta tu rade, ali ta farma to objasnjava :D

Pruga nije problem uopste jer voz prodje par puta dnevno, pristojno je udaljeno, nije "ispred vrata". A zgrada ima izolaciju tako da se fakat nista ne cuje kad su prozori zatvoreni.

Sve u svemu, zgrada je ok sto se kvaliteta tice. Sto se lokacije tice, meni iskreno odgovara zbog mira, zbog ljepih kuca koje se planski tu grade, zbog toga sto je zgrada mala, manje stanara i komfor. Blizu izlaza grada za more i unutrasnjost, blizinu buduceg autoputa itd., sve to, a do centra je 20min...
mahalas505

#10 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by mahalas505 »

Dady wrote: Prema elektronskom ZK ulosku ovo se slaze sa predocenim ZK uloscima na njihovoj stranici.
Da li mogao neko da malo objasni detaljnije ove pojmove koji se nalaza na ZK uloscima, npr.popisni list, vlasnicki list, teretni list i ostalih pojmova koji se tu nalaze?
Uzimimo npr. ovakvu situaciju, u dijelu ZK uloska, vlasnicki list, stoji da je drzava vlasnik zameljista, onda u teretnom listu stoji da je taj i taj uknjizio pravo na trajno koristenje radi gradenja. Malo mi je to konfuzno :-) .
Dady

#11 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Dady »

mahalas505 wrote:
Dady wrote: Prema elektronskom ZK ulosku ovo se slaze sa predocenim ZK uloscima na njihovoj stranici.
Da li mogao neko da malo objasni detaljnije ove pojmove koji se nalaza na ZK uloscima, npr.popisni list, vlasnicki list, teretni list i ostalih pojmova koji se tu nalaze?
Uzimimo npr. ovakvu situaciju, u dijelu ZK uloska, vlasnicki list, stoji da je drzava vlasnik zameljista, onda u teretnom listu stoji da je taj i taj uknjizio pravo na trajno koristenje radi gradenja. Malo mi je to konfuzno :-) .
Ja ti tu nisam neki expert, ali mislim da je u bivsem sistemu drzava uvijek bila vlasnik zemljista. Sada mozes to prevesti na sebe.
hamarma

#12 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by hamarma »

Nakon što odabereš potencijalnu lokaciju, najbitnije je da provjeriš da li je prodavac izvršio etažiranje objekta tako da se za svaki stan može izvaditi ZK izvadak koji nema nikakvih tereta. Takav stan je čist za kupovinu.
Nipošto ne kupuj stan koji nema čiste papire, danas vrlo lako ostaneš i bez para i bez stana!
Ja nisam znao proceduru pa sam dao avans za stan koji neću nikada dobiti a prodavac je firma POROVIĆ GROUP doo! Njih zaobilazi u širokom luku!
Rauber

#13 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rauber »

Pa majku mu ima li iko da zna koliko kosta OTPRILIKE prikljucak za struju :roll:
Cak ni ovi sabani iz elektroprivrede ne znaju, fol.
Haris.ba

#14 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Rauber wrote:Pa majku mu ima li iko da zna koliko kosta OTPRILIKE prikljucak za struju :roll:
Cak ni ovi sabani iz elektroprivrede ne znaju, fol.
Mene je došlo blizu 50 maraka (neka dva papira) prijava priključka. Mislim da se tako zove? A kada radiš jovonanovo, sa banderama i svim time - ne znam.
Rimad

#15 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rimad »

Nije to više tako jeftino. Nekada je priključak za struju plaćao onaj ko napravi zgradu. Haris.ba za tako male pare, nisi plaćao priključak, već si se, vjerovatno, samo prijavljivao u elektrodistribuciju.

Ovo još niko ne zna pouzdano, jer od kada je nastupio novi zakon (nekada prošle godine), prva zgrada koja se uesljava je Tibra, a ni tamo još niko to nije regulisao, jer se treba izvršiti prvo neki remont, a ni to neće prije septembra.

Helem, koliko sam ja shvatio, plaća se po kilovatu propusne snage. Mislim da sam našao na stranici elektroprivrede da 1 kW košta 450KM, mada me jedan što radi u elektroprivredi ubjeđivao da je to 250 KM/kW, pa vidjećemo.

Propusna snaga bi bila koliko u određenom trenutku možeš maksimalno trošiti.
Računaj:
- ringla na šporetu 1.5-2 kW
- rerna: 2kW
- bojler: 2kW
- fen za kosu: 2kW (barem kod mene :-( )
- frižider 1kW
- usisivač: 1.5 kW
- slijalica : 100w (20W- štedna)
Ima tu još i TV, pegla i slično.

Pa, ako imaš uključen bojler, radi jedna ringla i rerna, to ti je 6kW. Neki kažu je oko 7kW dovoljno, mada koliko god izračunam, za nekakav rahatluk treba oko 10 kW. Heh, sada, 10 kW bi došlo odo 4500KM ili (prema izvoru iz elektroprivvrede) 2500KM. U svakom slučaju, previše :twisted:
Haris.ba

#16 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Rimad wrote:Nije to više tako jeftino. Nekada je priključak za struju plaćao onaj ko napravi zgradu. Haris.ba za tako male pare, nisi plaćao priključak, već si se, vjerovatno, samo prijavljivao u elektrodistribuciju.
Pa o tome sam valjda i pisao, ne baratam tim električarskim terminima baš dobro. Ali znam da "priključak za struju" plaća investitor. Kada ideš po sistemu "ključ u ruke" - a postavljač teme kupuje gotov stan u Tibri (tako skontah). Ja još nisam čuo da neko prodaje stanove bez priključka na struju.
Rimad

#17 Re: Postupak kod kupovine stana u Sarajevu

Post by Rimad »

Izgleda da nije više tako (po novom zakonu). Po starom zakonu, izvodžać radova je sve to morao regulisati, dok po novom neke stvari može ostaviti kupcu da reguliše. Koliko tačno novaca daje kupac (negdje sam čuo da izvodžać radova mora snositi barem 60% troškova) ostaje nejasno, pošto ni ljudi koji se time bave to ne znaju (već sam rekao da još nijedna zgrada u Sa nije priključena po tom principu, Tibra bi trebala biti uskoro). Tako da jedino ostaje da se vidi u praksi kako to ide.
Post Reply