Malo mi je sumnjivo da stanovi imaju ZK izvadak, a da je samo pola prodato. O kojoj zgradi se radi?
Pazi da te ne zeznu oko ZK izvadka.
Najsigurnije ti je, kad krenete kod notara (nemoj ići kod "njihovog" notara), da sam u Sudu izvadiš ZK izvadak.
Kako plaćaš? Kreditom ili gotovinom.
Ako je kreditom, onda je malo manji rizik, jer banka provjeri da li je stan regularan.
Ako plaćaš bez kredita, onda otvori četvere oči. Dobro pročitaj na ZK izvadku ko je vlasnik i da li je stan već pod hipotekom.
Jedna velika novina. Najvjerovatnije ćeš priključak za struju platiti sam. Neki novi zakon od prošle godine, samo što niko živ ne zna o kolikoj sumi je riječ. Razjasni do u detalja ovo sa prodavcem.
Stan obavezno, prije ikakvog davanja para pogledaj. Kad se zgrada pravi, uvijek se provuku neke greške, npr. :
-voda negdje curi (traži da ti puste vodu)
-problem sa prozorima i vratima (pogledaj ima li kakvih oštećenja, da li zatvaraju kako treba)
- parket škripi
- napuknute pločice, napuknuti elementi u kupatilu
- itd.
Obavezno traži da uklone ove nedostatke.
Ako stan još nema ZK izvadak, onda moraš ići na opciju, prvo predugovor, pa kad bude ZK izvadak gotov, onda ugovor o kupovini stana.
Stavi kod koga kupuješ. Često je samo ime pokazatelj da li će te prevariti ili ne.
Uglavnom, sretno.