Umjerenim alkoholizmom do zdravlja

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
SoulSeeker

#1 Umjerenim alkoholizmom do zdravlja

Post by SoulSeeker »

Često sretnem jednu komšinku koja danas ima oko 80-ak godina, ali uprkos tome "izgleda kao nova". Pitao sam je jednom u "čemu je tajna njenog uspjeha", na što mi je odgovorila sa "u jutarnjoj rakiji i medu".

http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/cla ... betes.html

Odrasle osobe koje dnevno piju jednu do dvije doze alkoholnih pića imaju manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 nego osobe koje uopće ne konzumiraju alkohol.

Podaci prikupljeni od 35000 ispitanika u dobi između 20 i 70 godina sugeriraju kako uzrok ovog fenomena nije općenito zdraviji životni stil tih osoba, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.

Istraživači sa sveučilišta u Wageningenu su sudionike studije pratili prosječno 10 godina, te su utvrdili kako je umjerena konzumacija alkohola povezana s prosječno 45% manjim rizikom za dijabetes tipa 2.

Pozitivan utjecaj umjerenih količina alkohola je bio najizraženiji kod ispitanika koji nisu pušili, te kod onih koji su zdravu prehranu kombinirali s odgovarajućom količinom tjelesne aktivnosti.
atko

#2 Re: Umjerenim alkoholizmom do zdravlja

Post by atko »

Na fruskoj gori ... cica neki prodaje neke rakije razne ... orahovaca, medovaca, daskovaca, guzovaca ... :D

I pise sta koja lijeci ... i pitaju ga a deda jel stvarno te rakije pomazu ... kaze meni su pomogle ... imam kucu, vikendicu, auto ... :lol:

Ivo Andric je rekao: "A ko rakijom ljeci tugu ne izljeci se od tuge nego umre od rakije" :wink:

Sve je to individualno ... od 100 ljudi kod 10 ce vjerovatno casica rakije imati pozitivan efekat al 70% njih ce vremenom kupovati sve vecu casicu ;) :D
SoulSeeker

#3 Re: Umjerenim alkoholizmom do zdravlja

Post by SoulSeeker »

atko wrote:Sve je to individualno ... od 100 ljudi kod 10 ce vjerovatno casica rakije imati pozitivan efekat al 70% njih ce vremenom kupovati sve vecu casicu ;) :D
Da, neki će biti zdraviji, neki će dobiti cirozu jetre. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply