Često sretnem jednu komšinku koja danas ima oko 80-ak godina, ali uprkos tome "izgleda kao nova". Pitao sam je jednom u "čemu je tajna njenog uspjeha", na što mi je odgovorila sa "u jutarnjoj rakiji i medu".
http://www.plivazdravlje.hr/vijesti/cla ... betes.html
Odrasle osobe koje dnevno piju jednu do dvije doze alkoholnih pića imaju manje izglede za razvoj dijabetesa tipa 2 nego osobe koje uopće ne konzumiraju alkohol.
Podaci prikupljeni od 35000 ispitanika u dobi između 20 i 70 godina sugeriraju kako uzrok ovog fenomena nije općenito zdraviji životni stil tih osoba, objavio je American Journal of Clinical Nutrition.
Istraživači sa sveučilišta u Wageningenu su sudionike studije pratili prosječno 10 godina, te su utvrdili kako je umjerena konzumacija alkohola povezana s prosječno 45% manjim rizikom za dijabetes tipa 2.
Pozitivan utjecaj umjerenih količina alkohola je bio najizraženiji kod ispitanika koji nisu pušili, te kod onih koji su zdravu prehranu kombinirali s odgovarajućom količinom tjelesne aktivnosti.
Umjerenim alkoholizmom do zdravlja
Moderator: anex
- atko
#2 Re: Umjerenim alkoholizmom do zdravlja
Na fruskoj gori ... cica neki prodaje neke rakije razne ... orahovaca, medovaca, daskovaca, guzovaca ...
I pise sta koja lijeci ... i pitaju ga a deda jel stvarno te rakije pomazu ... kaze meni su pomogle ... imam kucu, vikendicu, auto ...
Ivo Andric je rekao: "A ko rakijom ljeci tugu ne izljeci se od tuge nego umre od rakije"
Sve je to individualno ... od 100 ljudi kod 10 ce vjerovatno casica rakije imati pozitivan efekat al 70% njih ce vremenom kupovati sve vecu casicu

I pise sta koja lijeci ... i pitaju ga a deda jel stvarno te rakije pomazu ... kaze meni su pomogle ... imam kucu, vikendicu, auto ...
Ivo Andric je rekao: "A ko rakijom ljeci tugu ne izljeci se od tuge nego umre od rakije"
Sve je to individualno ... od 100 ljudi kod 10 ce vjerovatno casica rakije imati pozitivan efekat al 70% njih ce vremenom kupovati sve vecu casicu
-
SoulSeeker
#3 Re: Umjerenim alkoholizmom do zdravlja
Da, neki će biti zdraviji, neki će dobiti cirozu jetre.atko wrote:Sve je to individualno ... od 100 ljudi kod 10 ce vjerovatno casica rakije imati pozitivan efekat al 70% njih ce vremenom kupovati sve vecu casicu![]()