Ugovor o cesiji

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
J.P.Montoya

#1 Ugovor o cesiji

Post by J.P.Montoya »

čuo sam da je zabranjeno zaključivati ugovor o cesiji sa stranim partnerom. Može li neko upućeniji da mi kaže da li je to istina i ako jeste po kojem zakonu je to zabranjeno
rebus

#2 Re: Ugovor o cesiji

Post by rebus »

Ovakav vid plaćanja mora odobriti ministarstvo finansija - Zakon o deviznom poslovanju
gaius

#3 Re: Ugovor o cesiji

Post by gaius »

rebus misliš na zakon iz 1998? je li bilo nekih promjena možda - jer ja u tom zakonu ne nađoh ni pomen cesije.. spominje se kompenzacija.. ?
rebus

#4 Re: Ugovor o cesiji

Post by rebus »

Clan 36.

Platni promet sa inostranstvom obavlja se preko banaka, ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno. Izuzetno, Ministarstvo moze odobriti preduzecu ili drugom pravnom licu da izvrsi prebijanje dugovanja i potrazivanja sa inostranstvom. Dan izdatog odobrenja smatra se danom naplate.

Ne vjerujem da u ovoj formulaciji "prebijanje" nema mjesta za cesiju.
gaius

#5 Re: Ugovor o cesiji

Post by gaius »

pa pazi.. cesija je prijenos potraživanja a prebijanje (kompenzacija) je prestanak uzajamnih potraživanja dva subjekta..
ako nisu donijeli nekakav poseban propis kojim su to dvoje izjednačili (iako je riječ o dva odvojena instituta obligacionog prava) onda ja ne bih proširivao primjenu ove odredbe i na cesiju..

cesija još uvijek ne znači da je došlo ili će doći do naplate ili kompenzacije (npr. u situaciji kada cesionar ima dug prema cesusu) jer se kompenzacija mora izjaviti (ne nastaje odmah i automatski - čim dva lica imaju uzajamna potraživanja)
Post Reply