Ugovor o cesiji
Moderator: anex
- J.P.Montoya
#1 Ugovor o cesiji
čuo sam da je zabranjeno zaključivati ugovor o cesiji sa stranim partnerom. Može li neko upućeniji da mi kaže da li je to istina i ako jeste po kojem zakonu je to zabranjeno
-
rebus
#2 Re: Ugovor o cesiji
Ovakav vid plaćanja mora odobriti ministarstvo finansija - Zakon o deviznom poslovanju
-
gaius
#3 Re: Ugovor o cesiji
rebus misliš na zakon iz 1998? je li bilo nekih promjena možda - jer ja u tom zakonu ne nađoh ni pomen cesije.. spominje se kompenzacija.. ?
-
rebus
#4 Re: Ugovor o cesiji
Clan 36.
Platni promet sa inostranstvom obavlja se preko banaka, ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno. Izuzetno, Ministarstvo moze odobriti preduzecu ili drugom pravnom licu da izvrsi prebijanje dugovanja i potrazivanja sa inostranstvom. Dan izdatog odobrenja smatra se danom naplate.
Ne vjerujem da u ovoj formulaciji "prebijanje" nema mjesta za cesiju.
Platni promet sa inostranstvom obavlja se preko banaka, ako ovim zakonom nije drugacije odredjeno. Izuzetno, Ministarstvo moze odobriti preduzecu ili drugom pravnom licu da izvrsi prebijanje dugovanja i potrazivanja sa inostranstvom. Dan izdatog odobrenja smatra se danom naplate.
Ne vjerujem da u ovoj formulaciji "prebijanje" nema mjesta za cesiju.
-
gaius
#5 Re: Ugovor o cesiji
pa pazi.. cesija je prijenos potraživanja a prebijanje (kompenzacija) je prestanak uzajamnih potraživanja dva subjekta..
ako nisu donijeli nekakav poseban propis kojim su to dvoje izjednačili (iako je riječ o dva odvojena instituta obligacionog prava) onda ja ne bih proširivao primjenu ove odredbe i na cesiju..
cesija još uvijek ne znači da je došlo ili će doći do naplate ili kompenzacije (npr. u situaciji kada cesionar ima dug prema cesusu) jer se kompenzacija mora izjaviti (ne nastaje odmah i automatski - čim dva lica imaju uzajamna potraživanja)
ako nisu donijeli nekakav poseban propis kojim su to dvoje izjednačili (iako je riječ o dva odvojena instituta obligacionog prava) onda ja ne bih proširivao primjenu ove odredbe i na cesiju..
cesija još uvijek ne znači da je došlo ili će doći do naplate ili kompenzacije (npr. u situaciji kada cesionar ima dug prema cesusu) jer se kompenzacija mora izjaviti (ne nastaje odmah i automatski - čim dva lica imaju uzajamna potraživanja)