iz stambenog u poslovni prostor ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#1 iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by kamen spoticanja »

dakle zanima me kakva je procedura pretvorbe stambene nekretnine dakle stambenog prostora u poslovnu nekretninu,dakle poslovni prostor?
sta je potrebno,koliko to kosta,od cega sta zavisi,ko je nadlezan,postoje li slucajevi kad je pretvorba nemoguca?
uglavnom svi detalji :D
hvala hvala :)
ružmarin-a

#2 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by ružmarin-a »

kamen spoticanja wrote:dakle zanima me kakva je procedura pretvorbe stambene nekretnine dakle stambenog prostora u poslovnu nekretninu,dakle poslovni prostor?
sta je potrebno,koliko to kosta,od cega sta zavisi,ko je nadlezan,postoje li slucajevi kad je pretvorba nemoguca?
dobio si već neke odgovore u temi o stanovima, ali nije zgoreg da ovu nulu odgovora dovedemo na višLJu ljestvicu (1)
:)
mislim da je nemoguće ukoliko djelatnost koju obavljaš proizvodi buku koja bi smetala stanarima (laički rečeno) :D
nadležnost: općina (privredni odjel i odjel za imovinsko-pravne odnose)
Potrebno:
1. Putešestvija ka Općini odjel privrede, oni ti daju šta njima da doneseš - neće bit puno papira a izdaju ti Rješenje za saglasnost o obavljanju privredne djelatnosti
2.
* za inspekciju: (otiđi u zgradu do RTV-a na Alipašinom i daće ti spisak:

a). ZK izvadak (odsad te zovem ZK umjesto KS a može i ZK kantona sarajevskog kamena spoticanja) :D (iako je tvoja i ako nije tvoja nekretnina, ovo nism najsigurnija)
b) Ugovor o kupoprodaji/zakupu ili vlasnički list da je tvoja nekretnina
c) atest i td.

Cijena : ne znam, imaju takse svakako za inspekciju, čini mi se 150 KM

4. Sama pretvorba - nadležnost općine, imovinsko pravna služba a to košta, ne znam koliko
sretno :thumbup:
kamen spoticanja

#3 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by kamen spoticanja »

ružmarin-a wrote:
kamen spoticanja wrote:dakle zanima me kakva je procedura pretvorbe stambene nekretnine dakle stambenog prostora u poslovnu nekretninu,dakle poslovni prostor?
dobio si već neke odgovore u temi o stanovima, ali nije zgoreg da ovu nulu odgovora dovedemo na višLJu ljestvicu (1)
:)
mislim da je nemoguće ukoliko djelatnost koju obavljaš proizvodi buku koja bi smetala stanarima (laički rečeno) :D
nadležnost: općina (privredni odjel i odjel za imovinsko-pravne odnose)
Potrebno:
1. Putešestvija ka Općini odjel privrede, oni ti daju šta njima da doneseš - neće bit puno papira a izdaju ti Rješenje za saglasnost o obavljanju privredne djelatnosti
2.
* za inspekciju: (otiđi u zgradu do RTV-a na Alipašinom i daće ti spisak:

a). ZK izvadak (odsad te zovem ZK umjesto KS a može i ZK kantona sarajevskog kamena spoticanja) :D (iako je tvoja i ako nije tvoja nekretnina, ovo nism najsigurnija)
b) Ugovor o kupoprodaji/zakupu ili vlasnički list da je tvoja nekretnina
c) atest i td.

Cijena : ne znam, imaju takse svakako za inspekciju, čini mi se 150 KM

4. Sama pretvorba - nadležnost općine, imovinsko pravna služba a to košta, ne znam koliko
sretno :thumbup:
:) mnogo mnogo hvala :)
samo ovo sarajevskog promjeni u zenickog ako ti se ne gadi :D
statix

#4 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by statix »

Nadji stelu, inace ces cekati 6 mjeseci ko moj gazda....

P.S. Kupi aparat za gasenje pozara :oops:
bornheim

#5 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by bornheim »

Ako je taj ojekat u nekoj zgradi sa vise stanova trebace ti saglasnost od svih stanara ,onda ti treba urbanisticka
saglasnost,zahtjev za promjenu namjene iz stambenog u poslovni objekat,gradjevinska dozvola a stim i ovjereni
projekat.Mene je samo papirologija kostala oko 5000 KM u tome je i naknada za agenciju koja je to ganjala za mene posto zivim u inostranstvu...Trajalo je oko 10 mjeseci.
statix

#6 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by statix »

bornheim wrote:Ako je taj ojekat u nekoj zgradi sa vise stanova trebace ti saglasnost od svih stanara ,onda ti treba urbanisticka
saglasnost,zahtjev za promjenu namjene iz stambenog u poslovni objekat,gradjevinska dozvola a stim i ovjereni
projekat.Mene je samo papirologija kostala oko 5000 KM u tome je i naknada za agenciju koja je to ganjala za mene posto zivim u inostranstvu...Trajalo je oko 10 mjeseci.
Sve si upravu, svaka cast...
Samo da uganja komisiju da dodje u prostor je procedura...treba zivaca....
pravedni86

#7 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by pravedni86 »

Zdravo,

Moj komšija je počeo renoviranje stana u poslovni prostor bez moje dozvole i pri renoviranju napravio štetu u mom stanu tako što se zid urušio. On je to rekao da nije do njega iako je moj stan direktno iznad njegovog i neće da sanira. To je neka generalna slika. Iako zgrada ima samo dva stana interesuje me da li neko zna postoji li neka agencija kojoj bi se mogao žaliti da nema moju dozvolu da vrši pretvaranje stana u poslovni prostor?

Lijep pozdrav
mirhab

#8 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by mirhab »

Imam isti problem koji je opisan u prethodnom postu koji je tim gori jer se na mene namjerio jedan od posljeratnih bogataša. Bila sam kod advokata koji zbog suradnje s njim ne može uzeti moj slučaj ali mi je savjetovao da se obratim na sve adrese, od načelnika općine do SIPA-e ne bi li tako lokalnog kabadahiju natjerala da sanira štetu koju mi je prouzrokovao radovima u svom stanu. Ako je neko imao slično iskustvo zaista bih cijenila svaki savjet koji mi može dati. Unaprijed hvala.
zijancer

#9 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by zijancer »

a pokusaj jos i ovo jer inspekcija je spora
zatrazi pristup informacijama u toj opstini (pri sluzbi za urbanizam - ne inspekciji), odnosno podatak o tome da li je pokrenut postupak izdavanja urbanističke saglasnosti za radove, od strane tog komsije (mozes navesti i imena ostalih clanova porodice, jer je moguce da nije on licno podnosilac zahtjeva)..ako se ispostavi da postupak jeste pokrenut, zatrazi ukljucenje i obrazlozi iz kojih razloga se ukljucujes.
mozes li samo malo pojasniti koji zid se urusio? on je ispod tebe right?

p.s. nije uvijek potrebna saglasnost ostalih etažnih vlasnika.. samo u slucaju nadziđivanja, izuzimanja dijela zajednickih prostorija -tavani i podrumi, ili ako ta nova djelatnost ometa uslove stanovanja u drugim stanovima, ili kada zbog promjene namjene dolazi do potrebe za vecim brojem parking mjesta :mrgreen: a nema mogucnosti da se sTvoRRe :-)
Sijedi63

#10 Re: iz stambenog u poslovni prostor ???

Post by Sijedi63 »

Sorry što dižem temu iz mrtvih.

Zna li neko postoje li problemi ako se u poslovnom prostoru želi stanovati tj. preurediti poslovni prostor u stan ???
LP
Post Reply