Taman pred izbore

NETAČNOzelenashica wrote:Lijepo je što se Tuzla izgrađuje....i meni je drago...samo bi mi draže bilo da se gradi po nekom normalnom urbanističkom planu a ne po principu gdje ko i šta hoće.....ja baš ne znam da su ljudi ranije(prije rata)bili "kreteni"do te mjere pa namjerno ostavljaju sva mjesta između zgrada i objekata eto tek onako....danas kad vidim nove zgrade koje "bulje"proz u prozor,koje nemaju parkove ispred smuči mi se.....haman se krenulo gdje god vidiš zelenilo a ti zgradu metnividjeh gdje se planira avazova građevina ali baš na terenu ne vidjeh da bi to moglo biti ok......nekako mi sve nabijeno,skučeno......nekako sve samo eto nek ima gljiva poslije kiše.Mislim da ako je već do gradnje Tuzle da ju treba proširivati a ne samo natrpavati
fantom* wrote:NETAČNOzelenashica wrote:Lijepo je što se Tuzla izgrađuje....i meni je drago...samo bi mi draže bilo da se gradi po nekom normalnom urbanističkom planu a ne po principu gdje ko i šta hoće.....ja baš ne znam da su ljudi ranije(prije rata)bili "kreteni"do te mjere pa namjerno ostavljaju sva mjesta između zgrada i objekata eto tek onako....danas kad vidim nove zgrade koje "bulje"proz u prozor,koje nemaju parkove ispred smuči mi se.....haman se krenulo gdje god vidiš zelenilo a ti zgradu metnividjeh gdje se planira avazova građevina ali baš na terenu ne vidjeh da bi to moglo biti ok......nekako mi sve nabijeno,skučeno......nekako sve samo eto nek ima gljiva poslije kiše.Mislim da ako je već do gradnje Tuzle da ju treba proširivati a ne samo natrpavati
taj prostor sada zjapi prazan i ruglo je usred centra grada, dolaze luna-parkovi na taj prostor ili služi kao blatnjavo parkiralište
nekad davno bila stara željeznička stanica i otada ništa nije tu pravljeno
tako da će nova građevina taman da popuni tu prazninu !!!
dovoljno ima parkova, konkretno tu imaš niže cipelićakmirsad wrote: misliš da su parkovi zelene površine, igrališta biciklističke staze i pješačke zone nepotrebne... ili ih treba graditi u Solini, Slavinovičima, Simin Hanu, Drijenči, i drugim vukojebinama, pa ko voli, nek izvoli tamo šetati, jesti svoj sendvić na pauzi, izvesti u šetnju s kolicima svoju bebu ili sjediti na parkovskim klupama... daleko od toga da mislim da su u gradu zgrade nepotrebne, i da opčinskom buđetu ne treba novaca... ali ipak mora postojati plan... inače urbanizam kao arhitektonski smjer nije ni potreban... građevinskom i trgovačkom lobiju pogotovo...
Čuj netačno....znam ja savršeno da je taj dio trenutno "blatnjav"znam još bolje za luna parkove koji su privremeni....vidiš ovo je bitno privremenifantom* wrote:NETAČNOzelenashica wrote:Lijepo je što se Tuzla izgrađuje....i meni je drago...samo bi mi draže bilo da se gradi po nekom normalnom urbanističkom planu a ne po principu gdje ko i šta hoće.....ja baš ne znam da su ljudi ranije(prije rata)bili "kreteni"do te mjere pa namjerno ostavljaju sva mjesta između zgrada i objekata eto tek onako....danas kad vidim nove zgrade koje "bulje"proz u prozor,koje nemaju parkove ispred smuči mi se.....haman se krenulo gdje god vidiš zelenilo a ti zgradu metnividjeh gdje se planira avazova građevina ali baš na terenu ne vidjeh da bi to moglo biti ok......nekako mi sve nabijeno,skučeno......nekako sve samo eto nek ima gljiva poslije kiše.Mislim da ako je već do gradnje Tuzle da ju treba proširivati a ne samo natrpavati
taj prostor sada zjapi prazan i ruglo je usred centra grada, dolaze luna-parkovi na taj prostor ili služi kao blatnjavo parkiralište
nekad davno bila stara željeznička stanica i otada ništa nije tu pravljeno
tako da će nova građevina taman da popuni tu prazninu !!!
nema TZ toliko prostora za takve "akrobacije", a vjerujem ni mnogo veći gradovi, uvjek je centar grada "bio na cijen2 i luxuz je u njemu pravit nekakve zelene površine, ponavljam imaš ODLIČNU Ilinčicu, ispred nosa, kako malo koji grad imazelenashica wrote:
Ono što je postala praksa je da zgrada od zgrade nema ama baš nikakvu "razdaljinu".....ranije se pratila visina zgrade,pa razdaljina od zgrade do zgrade...ja vjeruj radila sam na većini novih zgrada i ljudi koji kupuju stanove u prizemlju,prvom spratu...ama ne znaju šta je suncezar je to ok....e vala nije ok...
...kao prvo nisi mi odgovorio na centralno pitanje mog posta... šta je netačno u zelenašicinom postu, drugo, kakve veze s njim ima tekst tvog posta, treče, nebulozno je očekivati od majke s bebom, penzionera koji jedva hoda... da kroz betonsku poslovnu đunglu, preko nekoliko najprometnijih gradskih ulica i raskrsnica dođe do parkića kod cipelića sa svega 5- 6 klupa...a kamoli do Panonskog ili čak Ilinčice...četvrto centar svakog velikog grada jest ispunjen zgradama, ali isključivo poslovne namjene, od prvog do posljednjeg sprata, a stambeni blokovi se uglavnom grade na periferiji, a ako su u nekim slučajem u centralnim gradskim djelovima onda tu nema poslovne djelatnosti izuzev nužne, i to one koja je isključivo u funkciji potreba stanovnika tog bloka, pored toga tamo stambene zgrade, obavezno moraju imati neki opšti, javni sadržaj, kao što su fiskulturna dvorana, bazen, biblioteka s čitaonicom, atrij, botaničku baštu, salu za stoni tenis... a ispred stambene zgrade je zakonom propisana zelena površina, sa propisanim brojem klupa i propisanom količinom buke, otrovnih plinova... opčinske službe su obavezne da štite zdravlje stanovništva, bez obzira na njihovu želju i mogučnosti da kupuju stanove u strogom centru grada... a graditeljima izlaziti u susret samo onoliko koliko je to u opčem interesu stanovništva tog grada...fantom* wrote:dovoljno ima parkova, konkretno tu imaš niže cipelićakmirsad wrote: misliš da su parkovi zelene površine, igrališta biciklističke staze i pješačke zone nepotrebne... ili ih treba graditi u Solini, Slavinovičima, Simin Hanu, Drijenči, i drugim vukojebinama, pa ko voli, nek izvoli tamo šetati, jesti svoj sendvić na pauzi, izvesti u šetnju s kolicima svoju bebu ili sjediti na parkovskim klupama... daleko od toga da mislim da su u gradu zgrade nepotrebne, i da opčinskom buđetu ne treba novaca... ali ipak mora postojati plan... inače urbanizam kao arhitektonski smjer nije ni potreban... građevinskom i trgovačkom lobiju pogotovo...
centar grada svakog većeg grada je ispunjen zgradama,
uostalom imaš ILINČICU i PANONSKO JEZERE koje će biti spojeno sa CENTRALNIM PARKOM pa se šetaj do mile volje,
nema TZ toliko prostora da bi na svakom koraku pravila parkove, trgove i fonatane za one "koji vole šetat" zajedno sa gradonačelnikom Džasminom
kmirsad wrote:...kao prvo nisi mi odgovorio na centralno pitanje mog posta... šta je netačno u zelenašicinom postu, drugo, kakve veze s njim ima tekst tvog posta, treče, nebulozno je očekivati od majke s bebom, penzionera koji jedva hoda... da kroz betonsku poslovnu đunglu, preko nekoliko najprometnijih gradskih ulica i raskrsnica dođe do parkića kod cipelića sa svega 5- 6 klupa...a kamoli do Panonskog ili čak Ilinčice...četvrto centar svakog velikog grada jest ispunjen zgradama, ali isključivo poslovne namjene, od prvog do posljednjeg sprata, a stambeni blokovi se uglavnom grade na periferiji, a ako su u nekim slučajem u centralnim gradskim djelovima onda tu nema poslovne djelatnosti izuzev nužne, i to one koja je isključivo u funkciji potreba stanovnika tog bloka, pored toga tamo stambene zgrade, obavezno moraju imati neki opšti, javni sadržaj, kao što su fiskulturna dvorana, bazen, biblioteka s čitaonicom, atrij, botaničku baštu, salu za stoni tenis... a ispred stambene zgrade je zakonom propisana zelena površina, sa propisanim brojem klupa i propisanom količinom buke, otrovnih plinova... opčinske službe su obavezne da štite zdravlje stanovništva, bez obzira na njihovu želju i mogučnosti da kupuju stanove u strogom centru grada... a graditeljima izlaziti u susret samo onoliko koliko je to u opčem interesu stanovništva tog grada...fantom* wrote:dovoljno ima parkova, konkretno tu imaš niže cipelićakmirsad wrote: misliš da su parkovi zelene površine, igrališta biciklističke staze i pješačke zone nepotrebne... ili ih treba graditi u Solini, Slavinovičima, Simin Hanu, Drijenči, i drugim vukojebinama, pa ko voli, nek izvoli tamo šetati, jesti svoj sendvić na pauzi, izvesti u šetnju s kolicima svoju bebu ili sjediti na parkovskim klupama... daleko od toga da mislim da su u gradu zgrade nepotrebne, i da opčinskom buđetu ne treba novaca... ali ipak mora postojati plan... inače urbanizam kao arhitektonski smjer nije ni potreban... građevinskom i trgovačkom lobiju pogotovo...
uostalom imaš ILINČICU i PANONSKO JEZERE koje će biti spojeno sa CENTRALNIM PARKOM pa se šetaj do mile volje,
nema TZ toliko prostora da bi na svakom koraku pravila parkove, trgove i fonatane za one "koji vole šetat" zajedno sa gradonačelnikom Džasminom
nEMAM NIŠTA PROTIV DA SE I TOM CENTRALNOM DIJELU GRADA GRADE ZGRADE JEDNA NA DRUGOJ AKO TREBA, ali onda bez stambenih etaža, nego isključivo poslovne,... A Tuzla ima prostora koliko hočeš, i za stambene zgrade, i za poslovne i za javne prostor ali, budimo pošteni pa priznajmo, malograđanska želja novokomponovanih lovatora da kažu da imaju stan odmah do Merkatora, ogromna tražnja stanova i velika lova i profiti,koja se tu okreče...to nikada neče dozvoliti...
I na kraju da ti kažem, da me ne smeta tvoja ironija u postu-odgovoru, kojom diskusiju, zbog nedostatka kvalitetnih argumenata, prebacujuješ na lični plan kačeći mi naziv "šetača" i nekakvu moju nepostoječu ličnu potrebu za nekakvim šetanjem...uz to mi vješto pakujuči u šetačko društvo druga Đasmina...uhvatio si se parkova...pročitaj moj post, pa ćeš vidjeti da sam pomenuo još mnogo toga...a mogu još... samo mi se čini da kad si ti u pitanju... to ne bi imalo svrhe...

a sa druge strane merkator...hm de ti malo zrakni odozgo našta će to da liči....luna prakovi bar nisu stalni problem 
samo ovo crveno a sve drugo se slazem sa @zelenom i @mirsom,fantom* wrote:dovoljno ima parkova, konkretno tu imaš niže cipelićakmirsad wrote: misliš da su parkovi zelene površine, igrališta biciklističke staze i pješačke zone nepotrebne... ili ih treba graditi u Solini, Slavinovičima, Simin Hanu, Drijenči, i drugim vukojebinama, pa ko voli, nek izvoli tamo šetati, jesti svoj sendvić na pauzi, izvesti u šetnju s kolicima svoju bebu ili sjediti na parkovskim klupama... daleko od toga da mislim da su u gradu zgrade nepotrebne, i da opčinskom buđetu ne treba novaca... ali ipak mora postojati plan... inače urbanizam kao arhitektonski smjer nije ni potreban... građevinskom i trgovačkom lobiju pogotovo...
vidiš problem je što novopečeni "građani" ne žele da kupuju zgrade u tim dijelovima,za njih je to zabit....Maraschino wrote:samo ovo crveno a sve drugo se slazem sa @zelenom i @mirsom,fantom* wrote:dovoljno ima parkova, konkretno tu imaš niže cipelićakmirsad wrote: misliš da su parkovi zelene površine, igrališta biciklističke staze i pješačke zone nepotrebne... ili ih treba graditi u Solini, Slavinovičima, Simin Hanu, Drijenči, i drugim vukojebinama, pa ko voli, nek izvoli tamo šetati, jesti svoj sendvić na pauzi, izvesti u šetnju s kolicima svoju bebu ili sjediti na parkovskim klupama... daleko od toga da mislim da su u gradu zgrade nepotrebne, i da opčinskom buđetu ne treba novaca... ali ipak mora postojati plan... inače urbanizam kao arhitektonski smjer nije ni potreban... građevinskom i trgovačkom lobiju pogotovo...
to je najveca greska. ti koji su nabacali mnogo zgrada (betona i kamena) odavno nisu medju zivima a ovi moderniji arhitekti bi to najradije da promijene i pretvore u zelenilo (parkovi, fontane) ali to ide jako tesko...zato, tuzla ne smije dozvoliti nabacivanje zgrada gdje god ima mjesta u uzem dijelu grada a za te zgrade neka se siri prema slavinovicima, s.hanu, pa i barama...jedan dio moze da ide i prema solini, doknju...
uzmi sarajevo. zamisli da neko pocne da gradi zgradu u parkusi (centar grada, blizu sve). sarajevo je i ilidza i vogosca i ...zasto ne bi moglo i tuzla da se siri na periferiju a lako je onda planirati i urediti centar.
definitivno sam protiv natrpavanja betona i asfalta u centar grada.
Maraschino wrote:samo ovo crveno a sve drugo se slazem sa @zelenom i @mirsom,fantom* wrote:
...četvrto centar svakog velikog grada jest ispunjen zgradama, ali isključivo poslovne namjene, od prvog do posljednjeg sprata...
Likeru evo dva citata iz kojih se vidi da se i ja slažem sa gore navedenim , a crvenim boldom označenim... ali samo uslovno...nEMAM NIŠTA PROTIV DA SE I TOM CENTRALNOM DIJELU GRADA GRADE ZGRADE JEDNA NA DRUGOJ AKO TREBA, ali onda bez stambenih etaža, nego isključivo poslovne,...
nista meni nije promaklo...kmirsad wrote:Maraschino wrote:samo ovo crveno a sve drugo se slazem sa @zelenom i @mirsom,fantom* wrote:
centar grada svakog većeg grada je ispunjen zgradama,...četvrto centar svakog velikog grada jest ispunjen zgradama, ali isključivo poslovne namjene, od prvog do posljednjeg sprata...Likeru evo dva citata iz kojih se vidi da se i ja slažem sa gore navedenim , a crvenim boldom označenim... ali samo uslovno...nEMAM NIŠTA PROTIV DA SE I TOM CENTRALNOM DIJELU GRADA GRADE ZGRADE JEDNA NA DRUGOJ AKO TREBA, ali onda bez stambenih etaža, nego isključivo poslovne,...
Možda su ti promakli...
Ima li iko tačnu površinu navedenog objekta,njegovi visinu i visinu okolnih zgrada?sarajevsko_pivo wrote: