Oblik registorvanja knjig agencije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Qu-sky

#1 Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

za računovdje pitanje

jeli u skladu sa novim Zakonom o racunovodstvu F BiH agencija za racunovodstvo registrovana kao samostalni poduzetnik(obrt) može voditi knjigovodtvo za pravna lica, ili agencija treba da bude registoravana kao "d.o.o."
rebus

#2 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by rebus »

Može, s tim da od početka sljedeće godine mora imati i nekog uposlenog u obrtu.
Ovo važi ako je obrt registriran kao osnovna djelatnost.
Qu-sky

#3 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

cijenim tvoje mišljenej Rebus, primjetio sam da si u nekoliok navrata dao tačne odgovore na neka pitanja iz oblasti racunvodstva,
Ja, upravo imam jos jednu nedoumicu a to je da imam jednog radnika koji je redovno uposlen a firma mu placa troškove univerzitetskg obrazovanja kao redovnom studentu,
porezne posljedice su??,ako ih ima po tom osnovu??
rebus

#4 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by rebus »

Ako uspiješ ovakvu isplatu inspektorima prodati pod član 15. Pravilnika o porezu na dohodak onda je OK. Ali da će to uspjeti ipak ne vjerujem.
Skraćeno: ovo je klasična lična korist, obračunavaš sve obaveze kao i na platu (porez + doprinosi) i cjelokupan zbir je porezno nedopustiv rashod u poreznom bilansu poreza na dobit.
A, ti prodaj zapakovati i ubijediti nekog da je ovo finansiranje školovanja "nužno za ostvarivanje prihoda poslodavca".
Qu-sky

#5 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

ja sam svo vrjeme i proucavao taj famozni član 15, djelomice se mogu sloziti s tobom, jer je ovo osjetljiva tema a poznato je da porezni inspektori koji su dobili ogromne ovlasti cak i novim Zakonom o racunovodstvu mogu to tuamciti u svoju korist,
jedini nacin da se odbrani ova situacija jeste da se u pisanoj formi dobije stav FMF i tako trajno zastiti tj, da se nepalca niti porez niti doprinosi
Qu-sky

#6 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

imam jos jednu nedoumicu po drugoj temi, pa moracu to vidjeti sa Inpektoratom pretvaranje vlastitog stana u poslovni prostor agencije za knjigoovdstvo,ili dijela stana
uvaženi Rebus, ako imas detaljnu info po tom pitanju sta je potrebno da se to uradi, zahvaljujem
Neelix

#7 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Neelix »

a misha mu, pa ako namjeravas vec otvarat knjigovodstvenu agenciju, trebao bi onda makar ovakve stvari poznavati :)
Qu-sky

#8 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

auh,,,što me napade..
pa ja sam racunovodja a ne poznavalac prijema prostora od strane ministarstva privrede..
Neelix

#9 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Neelix »

ma ne napadam te :) samo konstatujem :)
Qu-sky

#10 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by Qu-sky »

pa kako nenapade,,,,ja analiziram ispravnost knjizenja, carinske i porezne propise pratim, a jos da znam kako se prima poslovni prostor ,,e to ,,je ipak, previse..
gaius

#11 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by gaius »

moraš obavjestiti upravnu inspekciju KS o početku obavljanja djelatnosti.. preporučujem da u službi za privredu tvoje općine pribaviš saglasnost o mogućnosti korištenja stana za određenu namjenu.. na području KS ne bi trebalo biti problema da u stanu, bez promjene namjene, vršiš knjigovodstvene i slične poslove
RADOZNALICA-2010

#12 Re: Oblik registorvanja knjig agencije

Post by RADOZNALICA-2010 »

ako bi se knjigovodstvena agencija registrovala kao obrt,vlasnik sa završenom višom školom ili ekonomskim fakultetom,sa prostorom u dijelu stana,mora li dodatno zaposliti osobu koja je stručna,kakvi se tu uslovi traže ?
Post Reply