Oblik registorvanja knjig agencije
Moderator: anex
-
Qu-sky
#1 Oblik registorvanja knjig agencije
za računovdje pitanje
jeli u skladu sa novim Zakonom o racunovodstvu F BiH agencija za racunovodstvo registrovana kao samostalni poduzetnik(obrt) može voditi knjigovodtvo za pravna lica, ili agencija treba da bude registoravana kao "d.o.o."
jeli u skladu sa novim Zakonom o racunovodstvu F BiH agencija za racunovodstvo registrovana kao samostalni poduzetnik(obrt) može voditi knjigovodtvo za pravna lica, ili agencija treba da bude registoravana kao "d.o.o."
-
rebus
#2 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
Može, s tim da od početka sljedeće godine mora imati i nekog uposlenog u obrtu.
Ovo važi ako je obrt registriran kao osnovna djelatnost.
Ovo važi ako je obrt registriran kao osnovna djelatnost.
-
Qu-sky
#3 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
cijenim tvoje mišljenej Rebus, primjetio sam da si u nekoliok navrata dao tačne odgovore na neka pitanja iz oblasti racunvodstva,
Ja, upravo imam jos jednu nedoumicu a to je da imam jednog radnika koji je redovno uposlen a firma mu placa troškove univerzitetskg obrazovanja kao redovnom studentu,
porezne posljedice su??,ako ih ima po tom osnovu??
Ja, upravo imam jos jednu nedoumicu a to je da imam jednog radnika koji je redovno uposlen a firma mu placa troškove univerzitetskg obrazovanja kao redovnom studentu,
porezne posljedice su??,ako ih ima po tom osnovu??
-
rebus
#4 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
Ako uspiješ ovakvu isplatu inspektorima prodati pod član 15. Pravilnika o porezu na dohodak onda je OK. Ali da će to uspjeti ipak ne vjerujem.
Skraćeno: ovo je klasična lična korist, obračunavaš sve obaveze kao i na platu (porez + doprinosi) i cjelokupan zbir je porezno nedopustiv rashod u poreznom bilansu poreza na dobit.
A, ti prodaj zapakovati i ubijediti nekog da je ovo finansiranje školovanja "nužno za ostvarivanje prihoda poslodavca".
Skraćeno: ovo je klasična lična korist, obračunavaš sve obaveze kao i na platu (porez + doprinosi) i cjelokupan zbir je porezno nedopustiv rashod u poreznom bilansu poreza na dobit.
A, ti prodaj zapakovati i ubijediti nekog da je ovo finansiranje školovanja "nužno za ostvarivanje prihoda poslodavca".
-
Qu-sky
#5 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
ja sam svo vrjeme i proucavao taj famozni član 15, djelomice se mogu sloziti s tobom, jer je ovo osjetljiva tema a poznato je da porezni inspektori koji su dobili ogromne ovlasti cak i novim Zakonom o racunovodstvu mogu to tuamciti u svoju korist,
jedini nacin da se odbrani ova situacija jeste da se u pisanoj formi dobije stav FMF i tako trajno zastiti tj, da se nepalca niti porez niti doprinosi
jedini nacin da se odbrani ova situacija jeste da se u pisanoj formi dobije stav FMF i tako trajno zastiti tj, da se nepalca niti porez niti doprinosi
-
Qu-sky
#6 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
imam jos jednu nedoumicu po drugoj temi, pa moracu to vidjeti sa Inpektoratom pretvaranje vlastitog stana u poslovni prostor agencije za knjigoovdstvo,ili dijela stana
uvaženi Rebus, ako imas detaljnu info po tom pitanju sta je potrebno da se to uradi, zahvaljujem
uvaženi Rebus, ako imas detaljnu info po tom pitanju sta je potrebno da se to uradi, zahvaljujem
- Neelix
#7 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
a misha mu, pa ako namjeravas vec otvarat knjigovodstvenu agenciju, trebao bi onda makar ovakve stvari poznavati 
-
Qu-sky
#8 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
auh,,,što me napade..
pa ja sam racunovodja a ne poznavalac prijema prostora od strane ministarstva privrede..
pa ja sam racunovodja a ne poznavalac prijema prostora od strane ministarstva privrede..
- Neelix
#9 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
ma ne napadam te
samo konstatujem 
-
Qu-sky
#10 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
pa kako nenapade,,,,ja analiziram ispravnost knjizenja, carinske i porezne propise pratim, a jos da znam kako se prima poslovni prostor ,,e to ,,je ipak, previse..
-
gaius
#11 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
moraš obavjestiti upravnu inspekciju KS o početku obavljanja djelatnosti.. preporučujem da u službi za privredu tvoje općine pribaviš saglasnost o mogućnosti korištenja stana za određenu namjenu.. na području KS ne bi trebalo biti problema da u stanu, bez promjene namjene, vršiš knjigovodstvene i slične poslove
-
RADOZNALICA-2010
#12 Re: Oblik registorvanja knjig agencije
ako bi se knjigovodstvena agencija registrovala kao obrt,vlasnik sa završenom višom školom ili ekonomskim fakultetom,sa prostorom u dijelu stana,mora li dodatno zaposliti osobu koja je stručna,kakvi se tu uslovi traže ?