Zdravo
i čestitam na prinovi
Imala sam zamorca koji je živio 5 godina, uginuo je ljetos
To su veoma društvene životinje, sa kojima čovjek može da uspostavi jako finu komunikaciju

Imaju čak svoje zvukove koje ispuštaju i kojima govore kako se osjećaju.
Jako su plašljivi pa će mu trebati vremena da se malo oslobodi, tako da je njegovo ponašanje sasvim normalno. Bilo bi najbolje da ga na početku ne izlažeš velikoj buci, naglim pokretima i da kavez držis na mjestu gdje nema propuha, gdje nije hladno, a opet ni prevruče. Moj se npr. polako navikavao na različite zvukove da na kraju nije više ni našta reagovao negativno.
Na početku mu neće biti pravo što ga uopšte uzimaš u ruke, ali to je neophodno da bi se navikao na tebe i opustio i da ne bi ostao divlji. Pa polako, na početku pomalo, a onda kako se bude opuštao gnjavi ga što više
Vitam C je veoma važan i ne mogu ga sami proizvesti. Odrastao zamorac treba dnevno unijeti u organizam 30 mg. Ja sam uzimala PlivitC za djecu ( 50mg ). Polovila tabletu, znači 25 mg isitniš i ja sam to onda mazala na koru krastavice, jer je moj zamorac obožaovao krastavac. Ti bi mu dok je još mali mogao davati četvrtinu tablete. Zimi sam mu to davala svaki dan, a ljeti pošto je ishrana raznovrsnija svakih nekoliko dana. Vitaminom C se teško može predozirati, jer organizam izluči višak.
Sijeno im je jako važno za ishranu, tako da u kavezu uvijek mora imati svježeg sijena. Važno im je za probavu. Sve ostalo, voće, povrće i suha hrana im se treba davati u ograničennim količinama, jer su izjelice
Voće i povrće dobro oprati i posušiti. a neko naravno i oguliti
Možeš mu davati jabuku, mrkvu, , krastavac, naranču, mandarinu, NE ZELENU SALATU ( nadima ), baananu, krušku, peršun, papriku, cveklu ( ali malo, teška je ) ...
( Daću ti kasnije detaljniji spisak

)
Suhu hrani stogo ograničiti, jenom dnevno, fildžaan. Ona ih deblja.
Nemoj se čuditi, ako neće nešto da jede, oni su kao ljudi, svaki ima svoj ukus. Čak vremenom mijenjaju ukus, moj nije 2 godine htio mrkve da okusi poslije je počeo jesti
Moj nikad nije naučio piti vodu na pipu, pio je iz zdjelice, ali znam da ostali zamorci nemaju sa tim problema. Oni ne piju često vodu, jer dosta tečnosti unesu kroz voće i povrće.
Što se tiče higijenskih navika dok su mali to rade svuda, poslije po čoškovima, to sami skuže ( kasnije ću ti detaljno objasniti kako sam ja svog zamorca neke stvari naučila

) I oni se daju naučiti nekim stvarima, motiv je naravno hrana

Ja sam njemu čistila nekoliko puta dnevno, samo ono što obavi, izvadim te dijelove i dodam piljevine, a sedmično svu pilotu kad sam imala manji kavez, a za veliki kavez svake dvije sedmice. Kavez se ne smije prati nikakvim jakim sredstvima za čišćenje, jer im to može biti toksično. Ja sam prala kabašem i vrelom vodom.
Oni se kupaju, ali ne često i to mora biti pažljivo. Pošto je on još mali nemoj ga kupati dok ne pređe pola godine, ne ojača i navikne se na tebe. Do tada možeš koristiti baby maramice da mu malo obrišeš šape i pozadinu
Treba im dosta prostora, tako da mu kupi što veći kavez. Biće potrebno i da ga radi njegovog psihičkog i fizičkog zdravlja makar jednom dnevno puštaš malo i po kući, da istražuje, samo se mora paziti da se negdje ne zvuče ili ne pregrize nešto ili ne pojede nešto što ne treba Tako da mu se za počeetak mora ograničiti prostor kojim se kreće i uvijek uz nadzor
Njima ne treba točak za hrčke, mali im je a i neće ga koristit. Ono što mu treba u kavezu je neka kućica ili zaklon. Najbolje je da mu za počeetak improvizuješ kućicu od kartona, da se može sakriti. To im je veoma važno, da se mogu sakriti i tu spavati.
Odrastao mužijak naraste do otprilike kilo i 200 grama

Sada pretpostavljam da ima moža 200 gr. Ako imaš priliku, vagaj ga redovno da vidiš da raste
Nadam se da sam pomogla
Ako imaš još pitanja slobodno pitaj...
i naravno hoćemo SLIKEEEEEE