Ja_Ja wrote:Koristim kreditnu karticu koliko je to moguce vise. Nacin na koji je koristim je nesto vec drugo. Ono sto radim jeste da imam 3 kreditne kartice preko kojih placam tri grupe racuna. Prva grupa su hrana i ostale kucanske potrebstine, druga grupa su mjesecni racuni i treca grupa su ostale stvari (ukljucujuci gorivo itd.). Sve tri kartice rade po sistemu poena gdje skupljam poene na potrosene dolare. Ono sto radim jeste da nakon sto svi racuni "legnu"automatski prebacim novac sa tekuceg racuna na kreditnu karticu dovodeci ga ispod $50 i izbjegavajuci ogromnu kamatu. Ovako vec radim tri godine i vec sam dva puta imao dovoljno poena da letim iz STL do Majamija, i STL-LA, plus sto sam na te poene uzimao hrpu drugih stvari. Kreditni limit na dvije kartice je otisao sa 2500 na 19000 a na trecoj sa 6000 na 30000 dolara. Kreditna historija isto tako je skoro 800 a tek mi je 25 godina (oni koji zive u USA znaju da su to godine u kojima se vecina josh uvijek izvlaci iz kredita za skolu).
Kada dodje do samih kreditnih kartica one su dobre sve do onog momenta dok se ljudi ne zanesu njima i pocnu da zive van svojih mogucnosti. Jednom kada se to desi onda se treba vaditi godinama. Ovo sto ja radim u kreditnim krugovima se zove "death beat" tj. osoba koja koristi kreditnu karticu ali banka koja je izdala karticu nema zaradu na njoj jer nema velikog balansa na njoj a posto uvijek ima izmedju 25-50 dolara oni moraju da to prijave kreditnim biroima sto opet dovodi do toga da moj kreditni "skor" raste.
Dobar si, samo tako nastavi. Amerika je jednostavna zemlja, oni koji to skontaju mogu dobro da zive.
Sto se tice placanja, samo naseg bricu placam u kesu, sve ostalo CC. Stvar je u tome da mjescni balans odmah otplatim, tak da nikada ne placam kamate na CC. CC su dobra stvar ko zna sa njima raditi, tako da sve sto sam pokupovao sa kupio na CC, jer su me zasipali sa ponudama tipa 12 mjeseci bez kamate, obicno bih iskoristio taj promotional period, otplatio sto sam imao i ugasio CC. Trenutno imam sam 2 Amex i Discovery, uglavnom koristim Amex, 3% nazad na gorivo i putovanja, 2% restorani, 1% sve ostalo, ali kao sto rekoh svaki mjesec otplatim do daske, kamate ne placam nikome samo oni meni mogu da plate.
Sto se tice toga da CC kompanije ne zaradjuju na tebi varas se, svaki puta kada platis nesto CCjem, trgovina/firma gdje si napravio transakciju ne dobija 100% love od te transakcije, jedan procenat ide CC kompaniji (tako da vjeruj me oni zaradjuju i na tome). Procenti koje CC naplacuju firmama su razliciti, znam da American Express ima najvisi, tako da cesto puta mozes vidjeti da neke firme/ radnje ne primaju Amex, razlog je upravo taj (previsoka marza).