Lasersko uklanjanje dioptrije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

tomyf

#1 Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by tomyf »

Vec duze vrijeme razmisljam o laserskom uklanjanju dioptrije.
Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim operacijama...da li se moze uraditi negdje u Sarajevu.
Ja vec godinama pokusavam naci neke doktore u Sarajevu ali svi svoje needukovanje opravdavaju tako sto govore da ta operacija predstavlja veliki rizik. Sto na kraju zvuci smijesno jer takve operacije u nasem susjedstvu su lakse od popravka zuba:)
Gledala sam ovaj link http://www.klinika.ba/latn/ i interesuje me da li neko zna nesto vise o ovoj klinici u Banja Luci....jer kako sam saznala ona je jedina na podrucju BiH.

Hvala
hadzinicasa

#2 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by hadzinicasa »

Imas ovdje temu. Imas u Sarajevu Klinka Stambuk - kod OHR-a. Dolazi dr. Stambuk - koji ima kliniku u ZG, i radi ovdje operacije. A pretresi malo i ovu dole temu. Pozdrav

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2008706
neraida

#3 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by neraida »

Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Ujutro kada se probudim,netrebam traziti naocale ili traziti sociva,svijet izgleda drugacije.
Nikakvih posljedica.
zemo_online

#4 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Ujutro kada se probudim,netrebam traziti naocale ili traziti sociva,svijet izgleda drugacije.
Nikakvih posljedica.
fino, samo do kada ce tako i ostati?
zemo_online

#5 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

tomyf wrote:Vec duze vrijeme razmisljam o laserskom uklanjanju dioptrije.
Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim operacijama...da li se moze uraditi negdje u Sarajevu.
Ja vec godinama pokusavam naci neke doktore u Sarajevu ali svi svoje needukovanje opravdavaju tako sto govore da ta operacija predstavlja veliki rizik. Sto na kraju zvuci smijesno jer takve operacije u nasem susjedstvu su lakse od popravka zuba:)
Gledala sam ovaj link http://www.klinika.ba/latn/ i interesuje me da li neko zna nesto vise o ovoj klinici u Banja Luci....jer kako sam saznala ona je jedina na podrucju BiH.

Hvala

nemoj to ako nemas visoku dioptriju ili astigmatizam. ako mozes koristiti ocale ili lece.
imas na internet forumima mnostvo podataka u kojima se opisuju posljedice. u 5% slucajeva pacijenti imaju probleme.
znaci da u 95% slucajeva nemaju. nakon operacije.
medjutim dugorocno moze dioptrija da ti se vrati, da dobijes neke druge bolesti oka kao glaukom itd.
Skyfox

#6 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by Skyfox »

neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
Prije koliko si radila skidanje dioptrije... Meni je relativno mala -1.5 i 1.7 savjetuju mi da ne radim, al opet rijesio bi se pomagala, ako moze...
vox-populi

#7 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by vox-populi »

Ja ti nikako ne bih preporucio da radis tu operaciju u Sarajevu. Jedan moj poznanik je uradio i sada ne vidi na jedno oko nikako a drugo je gore nego sto je bilo (mozda je on u tih 5%).

Ako vec hoces da radis operaciju, idi u Beograd na kliniku Sveti Vid. Znam dosta ljudi koji su tamo radili razne operacije ociju i niko se nije zalio. Malo su poskupi, oko 5.000 KM je lasersko skidanje dioptrije.
Skyfox

#8 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by Skyfox »

Znam za Sveti Vid, ima i u ZG, a cuo sam da i u BL ima neka klinika...
charvel.

#9 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by charvel. »

test01 wrote:
Nikakvih posljedica.
vidjecemo
kontas? :lol:

P.S.
znam da je glupo, al moro sam, izvini
zemo_online

#10 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

evo jedan vrlo objektivan clanak o tome iz 2003 godine

http://www.vjesnik.hr/pdf/2003%5C06%5C22%5C27A27.PDF
alica.k

#11 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by alica.k »

hadzinicasa wrote:Imas ovdje temu. Imas u Sarajevu Klinka Stambuk - kod OHR-a. Dolazi dr. Stambuk - koji ima kliniku u ZG, i radi ovdje operacije. A pretresi malo i ovu dole temu. Pozdrav

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2008706
dr stambuku su nedavno zaplijenili svu opremu jer je radio bez dozvole u svom stanu nakon sto su mu zatvorili ordinaciju zato sto je ljudima s*ebavao ono malo vida sto su imali.

svaki dobar doktor kod nas ce preporuciti da se ide vani ako je stvarno jaka zelja da se laserom skida dioptrija, a rizik je veliki.
neraida

#12 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by neraida »

test01 wrote:
Nikakvih posljedica.
to ti nemogu reci za sada ide mashalla.
neraida

#13 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by neraida »

Skyfox wrote:
Nikakvih posljedica.
Prije koliko si radila skidanje dioptrije... Meni je relativno mala -1.5 i 1.7 savjetuju mi da ne radim, al opet rijesio bi se pomagala, ako moze...
Ishod sa Lasek ili Lasik je najbolji za vece dioptrije.
Moja dioptrija je bila velika a sada je - 0.75.

U martu,idem jos na kontrole,ishod je za sada mashalla ali eto vidjecemo kako ce ici.
zemo_online

#14 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

neraida, pa nije ti dioptrija na nuli tj. opet ce ti trebati ocale,a pitanje dali ces moci koristiti sociva.

kako ti nije na nulu skinuo i dali ti je prije operacije to rekao?
neraida

#15 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by neraida »

test01 wrote:neraida, pa nije ti dioptrija na nuli tj. opet ce ti trebati ocale,a pitanje dali ces moci koristiti sociva.

kako ti nije na nulu skinuo i dali ti je prije operacije to rekao?
Ja ne trebam niti naocale niti sociva,to je fakta vidim sasvim odlicno.

Ovdje je sve receno jasno i glasno,koji rezultat i komplikacije mogu biti,a ako nebude islo kako treba reoperacija moze biti ponovo tako da se nebrinem. :)
zemo_online

#16 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

sa -0.75 trebaju ocale
vox-populi

#17 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by vox-populi »

test01 wrote:sa -0.75 trebaju ocale
Da, ja imam -0.75 na jednom i -0.5 na drugom i doktor mi je preporucio naocale, cak svakodnevno. A o vozackoj da ne govorim, obavezno nositi tokom voznje auta.
zemo_online

#18 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

pa to sam i porucio neraidi koja pise da sa -0.75 dioptrijom ne treba ocale??????
neraida

#19 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by neraida »

Ja ih bogami ne nosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naocale mi jednostavno ne trebaju pa ti vjeruj ako hoces.
sheilak

#20 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by sheilak »

Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.
vox-populi

#21 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by vox-populi »

neraida wrote:
Ma nije pitanje da li ih ti nosis ili ne. Ako nemas vozacku, prilikom polaganja, odnosno prilikom kontrole vida ces ih MORATI nositi jer sa tom dioptrijom neces proci kontrolu. Znam jer imam istu dioptriju. Takodjer, ako te zaustavi policajac te ako utrvrdi da vozis bez naocala ili bez sociva, mozes platiti kaznu. Nije poenta da li ti vidis dobro ili ne, poenta je da za tu dipotriju su zakonski propisana pomagala kod nekih stvari.
zemo_online

#22 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

sheilak wrote:Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.

da te vjezbe imaju efekta niko ne bi nosio naocale.
alica.k

#23 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by alica.k »

neraida wrote:
ako imas dioptriju i ne nosis naocale zali boze para sto si dala na laser ako je vec upalilo, jer ce ti se opet pogorsati. naocale se, uz primarnu funkciju, nose i zato da se jos ne pogorsa vid.
sheilak

#24 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by sheilak »

test01 wrote:
sheilak wrote:Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.

da te vjezbe imaju efekta niko ne bi nosio naocale.
Pa ne znamo još da li imaju efekta ili ne. U svakom slučaju vijedi pokušati - prije nego leći pod " nož ", pa taman bio i laserski.
zemo_online

#25 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije

Post by zemo_online »

Haha pa kako da se ne zna. Ljudi bi, da to pomaze,davno prestali nositi ocale.

Da ti te vjezbe recimo pomognu, da ti se dioptrija smanji, to opet traje samo privremeno tj. dok radis te vjezbe.

Ima lijecnik u Zagrebu koji to radi za nekih 3-4 hiljade kuna, ima na internetu i forumima. Da stvarno pomaze ljudima ne bi bio jos uvijek anoniman.

-Ukucaj samo Bolji vid bez naocala i mozes da citas knjigu u pdf formatu.
-Odi na youtube i ukucaj to na engleskom i imas slicne vjezbe.

Mozes da pokusas sa tim vjezbama,samo ja sam skeptik.
Post Reply