Lasersko uklanjanje dioptrije
Moderator: anex
- tomyf
#1 Lasersko uklanjanje dioptrije
Vec duze vrijeme razmisljam o laserskom uklanjanju dioptrije.
Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim operacijama...da li se moze uraditi negdje u Sarajevu.
Ja vec godinama pokusavam naci neke doktore u Sarajevu ali svi svoje needukovanje opravdavaju tako sto govore da ta operacija predstavlja veliki rizik. Sto na kraju zvuci smijesno jer takve operacije u nasem susjedstvu su lakse od popravka zuba:)
Gledala sam ovaj link http://www.klinika.ba/latn/ i interesuje me da li neko zna nesto vise o ovoj klinici u Banja Luci....jer kako sam saznala ona je jedina na podrucju BiH.
Hvala
Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim operacijama...da li se moze uraditi negdje u Sarajevu.
Ja vec godinama pokusavam naci neke doktore u Sarajevu ali svi svoje needukovanje opravdavaju tako sto govore da ta operacija predstavlja veliki rizik. Sto na kraju zvuci smijesno jer takve operacije u nasem susjedstvu su lakse od popravka zuba:)
Gledala sam ovaj link http://www.klinika.ba/latn/ i interesuje me da li neko zna nesto vise o ovoj klinici u Banja Luci....jer kako sam saznala ona je jedina na podrucju BiH.
Hvala
- hadzinicasa
#2 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Imas ovdje temu. Imas u Sarajevu Klinka Stambuk - kod OHR-a. Dolazi dr. Stambuk - koji ima kliniku u ZG, i radi ovdje operacije. A pretresi malo i ovu dole temu. Pozdrav
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 6#p2008706
-
neraida
#3 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Ujutro kada se probudim,netrebam traziti naocale ili traziti sociva,svijet izgleda drugacije.
Nikakvih posljedica.
Ujutro kada se probudim,netrebam traziti naocale ili traziti sociva,svijet izgleda drugacije.
Nikakvih posljedica.
-
zemo_online
#4 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
fino, samo do kada ce tako i ostati?neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
-
zemo_online
#5 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
tomyf wrote:Vec duze vrijeme razmisljam o laserskom uklanjanju dioptrije.
Hvala
nemoj to ako nemas visoku dioptriju ili astigmatizam. ako mozes koristiti ocale ili lece.
imas na internet forumima mnostvo podataka u kojima se opisuju posljedice. u 5% slucajeva pacijenti imaju probleme.
znaci da u 95% slucajeva nemaju. nakon operacije.
medjutim dugorocno moze dioptrija da ti se vrati, da dobijes neke druge bolesti oka kao glaukom itd.
- Skyfox
#6 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Prije koliko si radila skidanje dioptrije... Meni je relativno mala -1.5 i 1.7 savjetuju mi da ne radim, al opet rijesio bi se pomagala, ako moze...neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
- vox-populi
#7 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ja ti nikako ne bih preporucio da radis tu operaciju u Sarajevu. Jedan moj poznanik je uradio i sada ne vidi na jedno oko nikako a drugo je gore nego sto je bilo (mozda je on u tih 5%).
Ako vec hoces da radis operaciju, idi u Beograd na kliniku Sveti Vid. Znam dosta ljudi koji su tamo radili razne operacije ociju i niko se nije zalio. Malo su poskupi, oko 5.000 KM je lasersko skidanje dioptrije.
Ako vec hoces da radis operaciju, idi u Beograd na kliniku Sveti Vid. Znam dosta ljudi koji su tamo radili razne operacije ociju i niko se nije zalio. Malo su poskupi, oko 5.000 KM je lasersko skidanje dioptrije.
- Skyfox
#8 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Znam za Sveti Vid, ima i u ZG, a cuo sam da i u BL ima neka klinika...
- charvel.
#9 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
vidjecemotest01 wrote:fino, samo do kada ce tako i ostati?neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
kontas?
P.S.
znam da je glupo, al moro sam, izvini
-
zemo_online
#10 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
evo jedan vrlo objektivan clanak o tome iz 2003 godine
http://www.vjesnik.hr/pdf/2003%5C06%5C22%5C27A27.PDF
http://www.vjesnik.hr/pdf/2003%5C06%5C22%5C27A27.PDF
- alica.k
#11 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
dr stambuku su nedavno zaplijenili svu opremu jer je radio bez dozvole u svom stanu nakon sto su mu zatvorili ordinaciju zato sto je ljudima s*ebavao ono malo vida sto su imali.hadzinicasa wrote:Imas ovdje temu. Imas u Sarajevu Klinka Stambuk - kod OHR-a. Dolazi dr. Stambuk - koji ima kliniku u ZG, i radi ovdje operacije. A pretresi malo i ovu dole temu. Pozdrav
svaki dobar doktor kod nas ce preporuciti da se ide vani ako je stvarno jaka zelja da se laserom skida dioptrija, a rizik je veliki.
-
neraida
#12 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
to ti nemogu reci za sada ide mashalla.test01 wrote:fino, samo do kada ce tako i ostati?neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
-
neraida
#13 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ishod sa Lasek ili Lasik je najbolji za vece dioptrije.Skyfox wrote:Prije koliko si radila skidanje dioptrije... Meni je relativno mala -1.5 i 1.7 savjetuju mi da ne radim, al opet rijesio bi se pomagala, ako moze...neraida wrote:Ja sam skidala diotriju sa laserom i ishod je predivan,ali u mene je dioptrija bila velika.Kapi sa kojima sam kapala oci su samo prve tri sedmice.
Nikakvih posljedica.
Moja dioptrija je bila velika a sada je - 0.75.
U martu,idem jos na kontrole,ishod je za sada mashalla ali eto vidjecemo kako ce ici.
-
zemo_online
#14 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
neraida, pa nije ti dioptrija na nuli tj. opet ce ti trebati ocale,a pitanje dali ces moci koristiti sociva.
kako ti nije na nulu skinuo i dali ti je prije operacije to rekao?
-
neraida
#15 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ja ne trebam niti naocale niti sociva,to je fakta vidim sasvim odlicno.test01 wrote:neraida, pa nije ti dioptrija na nuli tj. opet ce ti trebati ocale,a pitanje dali ces moci koristiti sociva.
Ovdje je sve receno jasno i glasno,koji rezultat i komplikacije mogu biti,a ako nebude islo kako treba reoperacija moze biti ponovo tako da se nebrinem.
-
zemo_online
#16 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
sa -0.75 trebaju ocale
- vox-populi
#17 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Da, ja imam -0.75 na jednom i -0.5 na drugom i doktor mi je preporucio naocale, cak svakodnevno. A o vozackoj da ne govorim, obavezno nositi tokom voznje auta.test01 wrote:sa -0.75 trebaju ocale
-
zemo_online
#18 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
pa to sam i porucio neraidi koja pise da sa -0.75 dioptrijom ne treba ocale??????
-
neraida
#19 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ja ih bogami ne nosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!test01 wrote:sa -0.75 trebaju ocale
Naocale mi jednostavno ne trebaju pa ti vjeruj ako hoces.
- sheilak
#20 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.
- vox-populi
#21 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Ma nije pitanje da li ih ti nosis ili ne. Ako nemas vozacku, prilikom polaganja, odnosno prilikom kontrole vida ces ih MORATI nositi jer sa tom dioptrijom neces proci kontrolu. Znam jer imam istu dioptriju. Takodjer, ako te zaustavi policajac te ako utrvrdi da vozis bez naocala ili bez sociva, mozes platiti kaznu. Nije poenta da li ti vidis dobro ili ne, poenta je da za tu dipotriju su zakonski propisana pomagala kod nekih stvari.neraida wrote:Ja ih bogami ne nosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!test01 wrote:sa -0.75 trebaju ocale
-
zemo_online
#22 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
sheilak wrote:Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.
da te vjezbe imaju efekta niko ne bi nosio naocale.
- alica.k
#23 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
ako imas dioptriju i ne nosis naocale zali boze para sto si dala na laser ako je vec upalilo, jer ce ti se opet pogorsati. naocale se, uz primarnu funkciju, nose i zato da se jos ne pogorsa vid.neraida wrote:Ja ih bogami ne nosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!test01 wrote:sa -0.75 trebaju ocale
- sheilak
#24 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Pa ne znamo još da li imaju efekta ili ne. U svakom slučaju vijedi pokušati - prije nego leći pod " nož ", pa taman bio i laserski.test01 wrote:sheilak wrote:Pročitala sam da postoje fizičke vježbe oka za smanjenje dioptrije - mislim da ću se raspitati kod oftalmologa i radije to pokušati nego ići na lasersko uklanjanje. Još je nedovoljno neispitano i previše mi je radikalno.
da te vjezbe imaju efekta niko ne bi nosio naocale.
-
zemo_online
#25 Re: Lasersko uklanjanje dioptrije
Haha pa kako da se ne zna. Ljudi bi, da to pomaze,davno prestali nositi ocale.
Da ti te vjezbe recimo pomognu, da ti se dioptrija smanji, to opet traje samo privremeno tj. dok radis te vjezbe.
Ima lijecnik u Zagrebu koji to radi za nekih 3-4 hiljade kuna, ima na internetu i forumima. Da stvarno pomaze ljudima ne bi bio jos uvijek anoniman.
-Ukucaj samo Bolji vid bez naocala i mozes da citas knjigu u pdf formatu.
-Odi na youtube i ukucaj to na engleskom i imas slicne vjezbe.
Mozes da pokusas sa tim vjezbama,samo ja sam skeptik.
Da ti te vjezbe recimo pomognu, da ti se dioptrija smanji, to opet traje samo privremeno tj. dok radis te vjezbe.
Ima lijecnik u Zagrebu koji to radi za nekih 3-4 hiljade kuna, ima na internetu i forumima. Da stvarno pomaze ljudima ne bi bio jos uvijek anoniman.
-Ukucaj samo Bolji vid bez naocala i mozes da citas knjigu u pdf formatu.
-Odi na youtube i ukucaj to na engleskom i imas slicne vjezbe.
Mozes da pokusas sa tim vjezbama,samo ja sam skeptik.