sto cini covjeka covjekom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

amel ledina

#1 sto cini covjeka covjekom

Post by amel ledina »

Pozdrav svima

neznam gdje treba ova postava da bude ali nadam se da ce biti odgovora

Upravo sam zavrsio temu zvanu Caco ali on nije ovdje uopste bitan
bitno je pitanje koje sam postavio iz jednog citata moje dobre prijateljice a to je

STO CINI COVJEKA COVJEKOM

da li iko zna sta to znaci :thumbup: :oops:
chuchumbamayumbe

#2 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by chuchumbamayumbe »

http://www.forum.hr/showthread.php?t=150185

Evo ljudi palamudili o tome, ima pametnih stvari...
Najvise mi se dopala, izmedju svih ostalih:

'covjekom se ne radjamo -covjekom postajemo'

Mislim, bezbeli da se radjamo kao covjek, ali vise kao Homo Sapiens, a covjekom (onako kako ga mi podrazumijevamo) postajemo ili ne postajemo kroz zivot i ucenje.
BarbaDue

#3 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by BarbaDue »

amel ledina wrote:Pozdrav svima

bitno je pitanje koje sam postavio iz jednog citata moje dobre prijateljice a to je

jednog covjeka "covjekom" cini to sto je zaista covjek sa svim svojim ljudskim osobinama,
za razliku od drugih koji vise lice na zivotinje, pardon tacnije zvijeri....
tranquil

#4 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by tranquil »

Tema je više za filozofiju, ali evo komentara.

Mislim da bi najbolje bilo kada bi pojam "čovjek" razdvojili u dva različita pojma, najbolje bi bilo dvije različite riječi, ili barem da se uvijek naglasi na kojeg "čovjeka" se misli.

Svi ćemo se složiti da se pojam "čovjek" koristi u dva različita konteksta. Postoji pojam "čovjek" koji obilježava biološko biće, "homo sapiens", koje je po razvoju svog centralnog nervnog sistema i prilagođavanju okoline samom sebi (i nažalost ni po čemu drugom) napredniji od drugih životinja.

Po ovome smo naravno svi "ljudi".

Pod drugim značenjem pojma "čovjek", na kojeg se cilja u ovom thread-u, misli se na skup uglavnom pozitivnih karakternih osobina za koje se iz nekih razloga misli da ih posjeduju samo ljudi. Nedostatak ovih osobina u nekoj osobi vodi tome da se ta osoba proglašava za "nečovjeka", "zvijer" ili "životinju".

Po ovom drugom tumačenju, svi "homo sapiensi" definitivno nisu "ljudi".

Nažalost, surova realnost je totalno obrnuta: upravo one osobine zbog kojih pripadnike naše vrste proglašavamo za "neljude" ili "životinje", baš te osobine su karakteristične samo za našu vrstu. :( Nasuprot tome, pozitivne "ljudske" osobine, kao što je altruizam, nalazimo i u životinjskom svijetu. Naravno, ovaj životinjski "altruizam" je najčešće genetski ugrađen u samu životinju (javlja se najčešče u drastičnim slučajevima kao što su zaštita potomstva, prirodnog prostora i sl.) i najčešće nije rezultat svjesne odluke životinje, ali ipak tu je, dok među životinjama nema groznih pojava kao što je ubijanje bez razloga ili činjenje zločina zbog nekih koncepta koji kod životinja i ne postoje (koristoljublje, politika, ideologija, religija), ili drugih pojava kao što su zloupotreba ili zlostavljanje mladunaca, seksualno nasilje i slično.

Kroz čitavu našu historiju, sve oko sebe smo gledali smo previše antropocentrično, kao da je sve pravljeno zbog nas, i da mi imamo ekskluzivno prvenstvo nad svime u prirodi, pa smo prema tome i napravili odrednicu "ljudski" koja bi kao trebala da označava nešto lijepo, pozitivno, vrhunski, dok smo cijelo vrijeme razliku u odnosu na ostale životinje pokazivali više na lošim nego na dobrim stvarima.

Prema tome, evo na kraju i odgovora na pitanje ovog thread-a. Čovjek je skup karakternih osobina, nastalih zbirom svih njegovih prethodnih iskustava, dakle bez nekog genetskog uticaja jer stojim na stajalištu da se kompleksne ljudske osobine, pogotovo one lošije, ne mogu prenijeti nasljednim putem, jer samim tim što te osobine ne posjeduju druge životinje znači da takve osobine i ne stičemo rođenjem, nego svako od nas pojedinačno, razvojem ličnosti. Ovakav "čovjek", odvojen od životinja svojom visokom samostalnošću i donošenjem odluka koje nisu uslovljene genetikom je sposoban za najbolje i ujedno najgore stvari koje su zamislive u prirodi.

Ispravno razumijevanje porijekla ljudskih osobina, pogotovo onih negativnih, smatram kao dobar korak u pravcu poboljšanja čovjeka i cijele ljudske vrste. Ne možemo se riješiti loših stvari dok ne shvatimo odakle dolaze.

Znam da sam malo zastranio s teme, jer mi se čini da je postavljač teme postavio pitanje u smislu "koje su to osobine koje će klasično shvatanje čovjeka odvojiti od klasičnog shvatanja nečovjeka" ali mislim da nisam totalno offtopic, i da se i u mom odgovoru ipak može naslutiti i odgovor na to pitanje.

Eto opet ubih po sata.
Compact

#5 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by Compact »

Odijelo ne čini čovjeka ali dosta govori!!! :D
Razlika između čovjeka i ostalih živih bića je u razumu. Znači čovjeka čovjekom čini razum, a ostalo je filozofiranje! Toliko.
metal_rules_cura

#6 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by metal_rules_cura »

babilon wrote:Empatija, saucesce u tudjoj tuzi, ali i sreci. Dobra djela, dobre namjere, pomaganje onima kojim je to potrebno, vjera....
... Uz ovo dodala bih jos i odgovornost! U svakom smislu. Mislim da bi to onda bilo dovoljno.
port4l

#7 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by port4l »

tranquil wrote:Odijelo ne čini čovjeka ali dosta govori!!! :D
Razlika između čovjeka i ostalih živih bića je u razumu. Znači čovjeka čovjekom čini razum, a ostalo je filozofiranje! Toliko.
A taj isti razum od covjeka pravi zvijer, zivotinju, spusti ga na dno i on, razumno bice, bude gori od svih....

Image

Image
metal_rules_cura

#8 Re: sto cini covjeka covjekom

Vrijeme je pokazalo kako je razum dvosjekli mac. Vise nisam sigurna kako je on jedino ono sto nas cini "visim" od ostalih zivih bica. Prije bih rekla da u praksi mora djelovati kompatibilno sa mnogim drugim faktorima da bi bio nesto korisno.
zlatiborka

#9 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by zlatiborka »

Covjeka cine covjekom njegove rijeci i djela, ponajvise djela.

Lahko je laprdati i vamo i tamo ako rijeci nisu propracene djelima. Martin Luther King je bio veliki covjek i borac za pravdu. Ubise ga dusmani jer nisu mogli slusati njegove rijeci, jer su njegove rijeci pokrenule ljude u borbu za pravdu.

Majka Tereza, katolicka opatica i skromna zena nije puno pricala. Ona je pomagala najsiromasnijima tamo po Indiji i ostalim siromasnim zemljama. Bez puno price i reklame.

Cijeli zivot posvetila pomoci nemocnima i od svih zaboravljenih ljudima.

Obadvoje gore spomenutih su za mene veliki ljudi.

Biti covjek je tesko iako nije nemoguce, samo se okrenimo u vlastitom komsiluku i pitajmo se kome mozemo pomoci i kako, mozda par ljubaznih rijeci ili nevazna usluga nekome nam pomogne da se osjetimo korisnim.
black

#10 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by black »

Čovjek naspram čovjeka. Lice naspram lica.
Izmedju ponor crn kao smrt. Izmedju daljina promrzla u beskraju.
Ispod, podrhtava utroba majke Zemlje. Grješna, što rodi nezahvalnu djecu.
Čovjek gleda u čovjeka. Ne vide jedan drugom boje očiju. A oči lijepe. Ljudske.
Ne vide raspojasane ljepote jeseni, igre sjenki, bijele kao snijeg dječje ruke što uzalud hoće u vječnosti da miluju sunce.
Čovjek gleda u čovjeka. Slijepac zuri u slijepca.
Jedan naspram drugog ogrnuti pokrovom ćutanja.
Nijedna riječ. Šapati već poodavno ubijeni i sahranjeni. Riječi od ljepote razbacane po smetlištima kao bezvrijedni relikti. I tamo truhnu.
Čovjek govori čovjeku. Nijem sriče riječi nijemom.
Jedan naspram drugog ukopani u jeziv muk.
Uzalud etida svira, uzalud šumi plavetnilo mora, uzalud romore kiše po olucima.
Kome?
Čovjek osluškuje čovjeka. Gluh sluša gluhog.
Bože, zar živimo sa dželatima i ubojicama kao sa sabraćom?
Naučili su nas da ne čujemo plač drugih ljudi, da ne šapućemo srcem, da ne vidimo ruševine zemaljskog doma, da zaboravimo svoje sveto ljudsko pozvanje.
Requiem.
Ni umjetnost ne zna ubiti patetiku.
Requiem za posljednje iskreno srce čovjeka.
A ubiće i njega. Tu, pred nama.
Nista se ne ubija tako strano kao čista, nevina duša.
A ubiće je. Tu, pred nama.
I biće requiem.
Nećemo ga čuti.
Ni vidjeti duge povorke u crnom, ni prošaputati molitvu, niti se sjetiti da smo ikad bili ljudi.
metal_rules_cura

#11 Re: sto cini covjeka covjekom

zlatiborka wrote:Covjeka cine covjekom njegove rijeci i djela, ponajvise djela.
Djela. Rijeci budu i brzo prodju, djela ostaju. I nista vise.
shuriken

#12 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by shuriken »

Wiliam Shakespeare, Ričard III, Čin I Scena II

Anna: Nema tako divlje zvjeri da ne bi osjecaj milosrdja poznavala
RIchard: Ja ga ne poznajem, i zato nisam zvijer.

Nakon sto sam upoznao ljude, pitam se da li covjek uopce treba nastojati da bude covjek, mozda trebamo nastojati da budemo gljive.
uvjek dobar gost

#13 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by uvjek dobar gost »

.. Čovjek je danas rijetko ko, rijetko gdje se taj isti čovjek može sresti, čak i vidjeti. O njemu se slobodno može snimati opstanak.. serija koju smo kontam svi slatko gledali prije rata. Kažem opstanak a mislim na sve one negativnosti koje svakodnevno viđam oko sebe, no sjetim se i nekih lijepih stvari, sjetim se pojedinaca koji ne žale sebe da pomogli bi drugome, sjetim se svih njih i onda pomislim da nada još nije pokopana...

Mene čovjekom čine ulične akcije, čine me protesti i sve što je vezano za njih jer to su momenti u kojima se osjećam ponosnim, uspravnim i tada se osjećam čovjekom... osjećam se čovjekom kada pomažem ljudima... no nikako da se otrgnem osjećaju beznađa kada hodam Sarajevom i vidim omladinu kako sjedi po kafama kako klizi linijom manjeg otpora...

Na kraju se pitam koliko ljudi zaista ima oko nas, koliko ima svjesnih, odgovornih, hrabrih, a samim tim i dostojanstvenih ljudi koji se još uvijek osjećaju kao ljudi, koliko ima još onih koji nisu klonovi...???? Za situaciju u kojoj se nalazimo mislim da ih nema dovoljno...!
Ovo govorim a pred očima su mi ljudi bez svog ja, ljudi bez svog mišljenja, bez stava svoga, pred očima su mi zadrigle glave lopova-političara... i kojekakvih manipulatora koji su lažljivi, bahati, nekulturni, nezajažljivi, korumpirani, kupljeni.. i kakvi sve ne negativni...
Compact

#14 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by Compact »

port4l wrote:
A taj isti razum od covjeka pravi zvijer, zivotinju, spusti ga na dno i on, razumno bice, bude gori od svih....

Image

Image
Ali ipak te zvijeri su svjesne monstruoznosti koju su napravile!!!
izvor

#15 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by izvor »

Vrijednost covjeka je u dobru koje cini! - procitah negdje.
tranquil

#16 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by tranquil »

port4l wrote:
Hajde pazi na quote, nisam ja ovo rekao.
port4l wrote: A taj isti razum od covjeka pravi zvijer, zivotinju, spusti ga na dno i on, razumno bice, bude gori od svih....
A sa tvojim tvrdnjama se slažem. Kao što je @metalka rekla:
metal_rules_cura wrote:Vrijeme je pokazalo kako je razum dvosjekli mac. Vise nisam sigurna kako je on jedino ono sto nas cini "visim" od ostalih zivih bica. Prije bih rekla da u praksi mora djelovati kompatibilno sa mnogim drugim faktorima da bi bio nesto korisno.
Biološki gledano, razum je jedino što nas čini "naprednijim", ali ne "višim" u apsolutnom smislu, nego nam je to jedina prednost u odnosu na ostala bića, prednost pomoću koje moramo da obezbijedimo opstanak i produžetak vrste. Svaka vrsta ima svoju prednost inače ne bi opstala. Neke vrste lete, neke plivaju, neke mijenjaju boju kože u skladu s okolinom, neke biljke oponašaju suprotni spol insekata kako bi ovi prenijeli polen. Svi to rade bolje od ljudi i svima to pruža prednost koja ih izdvaja nad drugim vrstama, dakle svi su u nekom smislu "viši" u nečemu od ostalih vrsta, pa tako i čovjek sa razumom.

Evo npr. postoji vrsta orhideje koja smrdi k'o da prostite govno i time privlači bube koje ovaj miris nalaze privlačnim, i koriste te bube za raspršivanje polena:

http://news.softpedia.com/news/The-Newe ... 0225.shtml

I one to rade savršeno. Yep dragi moji, za razliku od čovjeka, orhideja koja smrdi ko govno jako dobro koristi svoje evolucione prednosti.

Da se ovaj thread ne pretvori u pljuvanje po vlastitoj vrsti, da ipak ponovim kako je taj razum čovjeku ipak omogućio da pravi ne samo najgora, nego i najbolja i naljepša djela koja postoje u poznatom živom svijetu.
amrica

#17 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by amrica »

Ako ima neko da nije procitao post od arman 1 na temi Sarajevo (Bravo magarce) evo copy:
arman1 wrote:Teško mi je dati neki adekvatan naziv za ono što vidjeh. Teško mi se bilo i odlučit u koji pdf ovo svrstati.
Maloprije izlazim iz kruga bolnice koševo, donji izlaz prema Ciglanama. Dok sam silazio niz stepenice gledao sam kako stariji čikica koji se jedva kreće dodjeljuje "sadaku" radno sposobnom(bar koliko se može vidjeti) muškarcu - Romu. Ono što mi je upalo još u oči bolje reći zaparalo uši je naglasak kojim se pomenuti prosjak obračao prolaznicima. Tip je očito došao u BiH da zaradi pošto tamo odakle je očito ništa ne daju.
Nakon što je dodijelio sadaku dedica je nastavio da se spušta niz stepenice i kod zadnje stepenice se spotakao i proužio po asfaltu koliko je dug. Vjerovatno pokrenut zadnjim mrvicama preostale savjesti požurio sam niz stepenice da mu pomognem. Nakon što smo mu pomogli da se ustane i malo obriše(još neke dvije žene i taxista su se tu našle) sjeli smo ga u taxi, vozač se ponudio da ga odbaci kući gratis. Okrenuo sam se prema prosjaku iziritiran što se pomenuti nije sjetio da pomogne čovjeku.
I tad šok. Neka ženea koja se upravo spuštala niz stepenice pitala je prosjaka šta je bilo vidjevši da se nešto zbiva. Ovo đubre joj je odgovorilo: "A pusti starohana, ne gleda ni kud ide ni kako ide. Ko muha bez glave. Matori magarac i sve im neko kriv."

Magarac jer je sa tobom podijelio ono crkavice od svoje penzije. Jedva se kreće, a udijelio bizonu. Da je ove riječi čuo, siroti dedica bi sigurno pomislio i jesam magarac.

Ispadne ovako gledajuci, da je "magarac" veci i bolji covjek ... :x :x :x :x
paratrooper

#18 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by paratrooper »

evo par slika kako muslimani kaznjavaju za ono sto smatraju da nije ljudsko ponasanje:

kaznjavanje prutom:
Image

a masa muslimana to snima fotoaparatima
Image

kaznjavanje homoseksualaca vjesanjem u Iranu
Image

kamenovanje
Image

pa ponovo po zenama
Image

pa onda po onim koji se ne slazu sa islamom
Image

a ova dovoljno opisuje sta oni zele:
Image

pusti im prst a oni ce da ti odsjeku ruku -

a sto cini covjeka generalno - cini ga samo jedna stvar: neuogranicena zelja da posjeduje moc nad bogom, prirodom, ljudima i zivotinjama.
d2

#19 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by d2 »

amel ledina wrote:Pozdrav svima

onaj koji ne sluša ćirilicu
chinese_water

#20 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by chinese_water »

paratrooper wrote:evo par slika kako muslimani kaznjavaju za ono sto smatraju da nije ljudsko ponasanje:

kaznjavanje prutom:
Image

Image

Image

kamenovanje
Image

pa ponovo po zenama
Image

Image

Image

a sto cini covjeka generalno - cini ga samo jedna stvar: neuogranicena zelja da posjeduje moc nad bogom, prirodom, ljudima i zivotinjama.
Masallah ova zadnja slika :thumbup:
Brunello

#21 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by Brunello »

savjest.
shalaedin

#22 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by shalaedin »

chinese_water wrote:
paratrooper wrote:evo par slika kako muslimani kaznjavaju za ono sto smatraju da nije ljudsko ponasanje:

kaznjavanje prutom:
Image

Image

Image

kamenovanje
Image

pa ponovo po zenama
Image

Image

Image

Masallah ova zadnja slika :thumbup:

Volim ovoga paratroopera...
Razlicite zemlje, razliciti zakoni, razlicita odgovornost pojedinca prema zakonu i razlicita kazna prema prestupnicima istih...postuj prije svega te razlike. Ljudi se bas radi njih prvo pocnu odvajati pa onda sukobljavati. Razumi da svako ne posmatra demokratiju istim ocima kao ti.
Neko je posmatra drugacije. Isto kao sto su tebi nelogicne sve kazne koje si gore naveo... nekome su isto tako nelogicne kazne u nekim drugim sistemima, npr: to da trostrukog ubicu neko osudi na 20 godina zatvora i poslje mu da pomilovanje ili ga pusti uz uslov, a u njihovom sistemu je za takvog kazna smrt. Svaki zakon je tu da olaksa zivot ljudima, sprijeci nepravdu i bezvlasce. To sto ljudi imaju razlicite zakone i kazne za ista dijela je normalna stvar. Ove gore kazne su uobicajene i poznate svakome muslimanu i on vjeruje da je upravo snaga njihovog pravosudja i vjere bas u tome, u suprotnom kada bi nepravda zamjenila pravdu njima bi kao narodu bilo puno gore. Kada spominjes ovakve stvari mora da znas da su one rijetkost i da je broj ljudi zbog kojih se ove kazne izvedu mali. Svake godine se objavi statistika o tome, broj pogubljenih od smrtne kazne ne prelazi godisnji broj ubistava u SAD-u. Ali sve je ovo nebitno...

Zakoni covjeka ne cine covjeka covjekom. Cini ga humanost, ali treba znati kako voljeti druge. Humanost ne lezi u trosenju ljubavi i paznje u neogranicenim kolicinama, vec u znanju, pravdi i ljubavi prema covjeku prema onome ko je on, kakva su njegova djela ne praveci razliku po njegovoj vjerskoj, etnickoj, rasnoj, spolnoj pripadnosti. Ne moze covjek voliti nehumana covjeka koji ne voli ni sebe ni druge, koji drugima zeli zlo umjesto dobra, koji se trudi da nepravdu nekome nanese i da mu ako mu moze pomoci ne uzpomogne... Znanje je voljeti i ljubiti nekoga, blago i dobro postupati prema njemu, pomoci mu bezuvjetno i zeljeti mu vise nego sebi... Humanost je kada siromah od sebe da nekome ko ima kao on ili ima i manje, humanost je kada covjek covjeku bez pogovora pomogne pa bio on siromah ili bogatun, humanost je kad nikome ne zavidis i kada zivis svoj zivot... u tudjem si zivotu samo kad mu zelis pomoci... humanost je snaga pravih ljudi i oni su kao takvi prema svima otvoreni ne zele od drugih pomoc ali rado je drugome daju i nehvale se time... humanost je jednostavno voljeti zivot i ljude i nepraviti razliku prema njima...imati svijest o drugom i teziti da se necija sujeta, cast krv ili bilo sta bezrazlozno povrijedi...
Ovo cini covjeka covjekom... a ne pravosudni sistem i kazne koje se na njega odnose...

Paratrooperu... i love you :-D
samson

#23 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by samson »

kaznjavanje prutom:
Image

Image

Image

kamenovanje
Image

pa ponovo po zenama
Image

Image

Image

po mojim misljenju ovo nije u redu :(
chinese_water

#24 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by chinese_water »

samson wrote:

kaznjavanje prutom:
Image

Image

Image

kamenovanje
Image

pa ponovo po zenama
Image

Image

Image

po mojim misljenju ovo nije u redu :(
Prva i druga slika: ne znam razlog za sta se ovoj djevojci sudi :) (no bilo bi lijepo da autor posta ovo obrazlozi)

Treca slika: kaznjavanje homoseksualaca... pise im na celu da su homoseksualci ili je autor to izmislio? mozda su ubili nekoga?

Cetvrta slika: ova me slika podsjeca na photoshop :D :D ali evo i za nju objasnjenje : ova zena je sama pristala na ovo, prevarila je svog muza i sama se javila kadiji. Zasto? Zato da bi je porodica kamenovala do smrti koja sa njene duse skida taj grijeh bluda, dakle svjesna je sta je uradila i jedan od nacina da joj Allah oprosti jedan od najvecih grijeha spomenutih u Kur'an-u te da tako predana Allahu preseli na onaj svijet.

Peta slika: Zenu smijete udariti tek toliko da joj se dio gdje ste je udarili ni ne zacrveni, to je nacelo islama!

A dalje su vam ljudi statistike... koliko se krada na dan desi u BiH od ni 3 mil. stanovnistva a koliko u jednoj Arabiji od oko 27 mil. stanovnistva, koliko se droge proda u BiH a koliko u Arabiji, koliko se ubistava desi u Arabiji a koliko u BiH itd...
Bolje je da se na pojedincima kriminalcima pokaze da je kriminal strogo zabranjen, nego li da ti isti kriminalci pokazuju kako je zakon od kitonija ala Bosnian i kako se treba narodu pokazati da je bolje biti kriminalac nego normalan i posten covjek.
heureuse

#25 Re: sto cini covjeka covjekom

Post by heureuse »

metal_rules_cura wrote:
zlatiborka wrote:Covjeka cine covjekom njegove rijeci i djela, ponajvise djela.
Djela. Rijeci budu i brzo prodju, djela ostaju. I nista vise.
Potpuno se slažem sa ova dva citata. Ovo dole sam čula na jednoj sahrani a često mi padne na pamet, ne znam otkud je:
''Dobar čovjek je kao dobar dan. Brzo prođe a dugo se pamti.''
Post Reply