Tema je više za filozofiju, ali evo komentara.
Mislim da bi najbolje bilo kada bi pojam "čovjek" razdvojili u dva različita pojma, najbolje bi bilo dvije različite riječi, ili barem da se uvijek naglasi na kojeg "čovjeka" se misli.
Svi ćemo se složiti da se pojam "čovjek" koristi u dva različita konteksta. Postoji pojam "čovjek" koji obilježava biološko biće, "homo sapiens", koje je po razvoju svog centralnog nervnog sistema i prilagođavanju okoline samom sebi (i nažalost ni po čemu drugom) napredniji od drugih životinja.
Po ovome smo naravno svi "ljudi".
Pod drugim značenjem pojma "čovjek", na kojeg se cilja u ovom thread-u, misli se na skup uglavnom pozitivnih karakternih osobina za koje se iz nekih razloga misli da ih posjeduju samo ljudi. Nedostatak ovih osobina u nekoj osobi vodi tome da se ta osoba proglašava za "nečovjeka", "zvijer" ili "životinju".
Po ovom drugom tumačenju, svi "homo sapiensi" definitivno nisu "ljudi".
Nažalost, surova realnost je totalno obrnuta: upravo one osobine zbog kojih pripadnike naše vrste proglašavamo za "neljude" ili "životinje", baš te osobine su karakteristične samo za našu vrstu.

Nasuprot tome, pozitivne "ljudske" osobine, kao što je altruizam, nalazimo i u životinjskom svijetu. Naravno, ovaj životinjski "altruizam" je najčešće genetski ugrađen u samu životinju (javlja se najčešče u drastičnim slučajevima kao što su zaštita potomstva, prirodnog prostora i sl.) i najčešće nije rezultat svjesne odluke životinje, ali ipak tu je, dok među životinjama nema groznih pojava kao što je ubijanje bez razloga ili činjenje zločina zbog nekih koncepta koji kod životinja i ne postoje (koristoljublje, politika, ideologija, religija), ili drugih pojava kao što su zloupotreba ili zlostavljanje mladunaca, seksualno nasilje i slično.
Kroz čitavu našu historiju, sve oko sebe smo gledali smo previše antropocentrično, kao da je sve pravljeno zbog nas, i da mi imamo ekskluzivno prvenstvo nad svime u prirodi, pa smo prema tome i napravili odrednicu "ljudski" koja bi kao trebala da označava nešto lijepo, pozitivno, vrhunski, dok smo cijelo vrijeme razliku u odnosu na ostale životinje pokazivali više na lošim nego na dobrim stvarima.
Prema tome, evo na kraju i odgovora na pitanje ovog thread-a. Čovjek je skup karakternih osobina, nastalih zbirom svih njegovih prethodnih iskustava, dakle bez nekog genetskog uticaja jer stojim na stajalištu da se kompleksne ljudske osobine, pogotovo one lošije, ne mogu prenijeti nasljednim putem, jer samim tim što te osobine ne posjeduju druge životinje znači da takve osobine i ne stičemo rođenjem, nego svako od nas pojedinačno, razvojem ličnosti. Ovakav "čovjek", odvojen od životinja svojom visokom samostalnošću i donošenjem odluka koje nisu uslovljene genetikom je sposoban za najbolje i ujedno najgore stvari koje su zamislive u prirodi.
Ispravno razumijevanje porijekla ljudskih osobina, pogotovo onih negativnih, smatram kao dobar korak u pravcu poboljšanja čovjeka i cijele ljudske vrste. Ne možemo se riješiti loših stvari dok ne shvatimo odakle dolaze.
Znam da sam malo zastranio s teme, jer mi se čini da je postavljač teme postavio pitanje u smislu "koje su to osobine koje će klasično shvatanje čovjeka odvojiti od klasičnog shvatanja nečovjeka" ali mislim da nisam totalno offtopic, i da se i u mom odgovoru ipak može naslutiti i odgovor na to pitanje.
Eto opet ubih po sata.