Lejletu l Kadr

Rasprave o vjerskim temama.
iz dna duše

#1 Lejletu l Kadr

Post by iz dna duše »

Može li mi neko objasniti zašto je ova noć bitna u mjesecu Ramazana za muslimane, ali molim jednostavnim rječnikom i bez dugih copy-paste tekstova...Znam da je značajna ali nekako svi sa kojima o tome pričam imaju različito tumačenje, pa da i vas upitam...
terapija

#2 Re: Lejletu l Kadr

Post by terapija »

Pocetak objave. Je li dovoljno kratko i jasno :)
edin_Basket

#3 Re: Lejletu l Kadr

Post by edin_Basket »

noc koja vrijedi vise od 1000 mjeseci, ali nemoj pogresno da shvatis(ako postis), nije to jedini dan kad se treba postiti
vjestica

#4 Re: Lejletu l Kadr

Post by vjestica »

Nema puno veza sa temom, li može li mi neko reći zašto ove godine ramazan traje 29. dana?
kockica_kockica

#5 Re: Lejletu l Kadr

Post by kockica_kockica »

meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti :)
beautyfool

#6 Re: Lejletu l Kadr

Post by beautyfool »

Jessie B wrote:
vjestica wrote:Nema puno veza sa temom, li može li mi neko reći zašto ove godine ramazan traje 29. dana?
I meni to nije jasno.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Islamski_kalendar
Islamski kalendar je lunarni kalendar a on je baziran na kretanju Mjeseca oko Zemlje tzv. faze i s obzirom na to nekad neki mjesec traje 29 a nekad 30 dana.
LeeLooSA

#7 Re: Lejletu l Kadr

Post by LeeLooSA »

Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.
ella_ina

#8 Re: Lejletu l Kadr

Post by ella_ina »

LeeLooSA wrote:Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.

što znaci...da je 27.noć ramazana ove godine...
kada???
dino_sara

#9 Re: Lejletu l Kadr

Post by dino_sara »

ella_ina wrote:
LeeLooSA wrote:Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.

što znaci...da je 27.noć ramazana ove godine...
kada???
26 na 27.9.2008.
LeeLooSA

#10 Re: Lejletu l Kadr

Post by LeeLooSA »

Nije - nocni nafila namaz se klanja: 20/21.09., 22/23.09., 24/25.09., 26/27.09., 28./29.09. Dakle, ovo bi bilo tih 5 noci od kojih je jedna u stvari Lejletul-kadr. Jer ta noc nije neophodno 27. noc.
I to zbog slijedecih hadisa:
Od Aiše, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana."
(Buhari)
Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Kada bi nastupila zadnja desetina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., provodio bi noć u ibadetu, probudio bi svoju obitelj i trudio se da ibadet bude što bolji."
(Muttefekun alejhi)
Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se daje Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko provede Lejletul-kadr na kijamu (u ibadetu), vjerujući i nadajući se (nagradi), će biti mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio."
(Muttefekun alejhi)
iz dna duše

#11 Re: Lejletu l Kadr

Post by iz dna duše »

kockica_kockica wrote:meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti :)
Čitam sve postove i dobijam nova saznanja, hvala Vvam...
a jeli tačan ovaj citat gore? Mislim, bar približno, ovo je vjerovatno pojednostavljeno...
emra_a

#12 Re: Lejletu l Kadr

Post by emra_a »

iz dna duše wrote:
kockica_kockica wrote:meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti :)
a jeli tačan ovaj citat gore? Mislim, bar približno, ovo je vjerovatno pojednostavljeno...
nije bas tako:)

ali tad se dove primaju :)

u islamskoj tradiciji se smatra 27-a noc Lejletul kadrom ali to moze biti bilo koja noc u zadniih 10 dana..tako da je vrlo vazno doviti i biti extra uz Kur'an u toku tih 10 dana
Last edited by emra_a on 22/09/2008 21:23, edited 1 time in total.
iz dna duše

#13 Re: Lejletu l Kadr

Post by iz dna duše »

emra_a wrote:
iz dna duše wrote:
nije tacno :)

ali tad se dove primaju :)
Aha, hvala... :)
electriq

#14 Re: Lejletu l Kadr

Post by electriq »

po takvimu lejletul kadr pada 31.05.19. a to je 26 dan ramazana, zar ne bit rebalo da je 27 dana ramazana?
El_comadante

#15 Re: Lejletu l Kadr

Post by El_comadante »

electriq wrote:po takvimu lejletul kadr pada 31.05.19. a to je 26 dan ramazana, zar ne bit rebalo da je 27 dana ramazana?
po kalendaru dan počnje sa akšamom a ne u 00h kao u ovom, to je razlika. prvo ide noć pa dan. 27 noć pa onda 27 dan
tuzlak1212

#16 Re: Lejletu l Kadr

Post by tuzlak1212 »

Ne zna se kad je Noć Kadr nemojte biti naivni kao ovi iz IZ, noć Kadr je u zadnjoj trećini Ramazana i vjerovatno pada u neparne noći zadnje trećine Ramazana i to je to što se zna.
Jednom je za vrijeme Poslanika se desilo 27. noći i sad naš narod ostade u toj zabludi da je uvijek 27. noći ali ima tu mišljenja mnogo
Prenosi Aiša, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Trudite se tražeći noć lejletul-kadr u zadnjih deset noći ramazana.“(Muslim)
Aiša, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.” (Buhari)
”A dominantno mišljenje je da je ona (Lejletul-qadr) u neparnim noćima zadnje trećine i da se ona seli (pomjera), kao što se da razumiti iz hadisa u ovoj oblasti. A najpoželjnije je da je u neparnim noćima ove trećine. Kod uleme šafijskog mezheba, a prema hadisu Ebu Seida Abdullaha ibn Unejsa, to je dvadeset i prva ili dvadeset i treća noć, dok kod većine ostalih učenjaka to je dvadeset i sedma noć.”
Ljepota noći Kadr je u tome što se ne zna kad je, pa se od svake noći treba ibadetom napraviti noć Kadr i namazom i dovama i zikrom a jedna od tih noći će i biti :D
King Theoden

#17 Re: Lejletu l Kadr

Post by King Theoden »

Ali ima znak pomoću kojeg ćeš je prepoznati.
Kad izađe sunce u danu u kojem će kasnije biti noć kadr, izađe bez sjaja.
Ako imaš sreću da ga vidiš (vremenske prilike), vidjećeš da je poput mjeseca i da bez problema tih pola sata ili sat možeš gledati u njega.
Ako ti se posreći da ga vidiš, znaj da će naveče biti noć kadr.
ExNihilo

#18 Re: Lejletu l Kadr

Post by ExNihilo »

Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja". :D
Bloo
Globalna šefica

#19 Re: Lejletu l Kadr

Post by Bloo »

Dino34 wrote:Ali ima znak pomoću kojeg ćeš je prepoznati.
Kad izađe sunce u danu u kojem će kasnije biti noć kadr, izađe bez sjaja.
Ako imaš sreću da ga vidiš (vremenske prilike), vidjećeš da je poput mjeseca i da bez problema tih pola sata ili sat možeš gledati u njega.
Ako ti se posreći da ga vidiš, znaj da će naveče biti noć kadr.
Molim te gledaj u sunce tih pola sata ili sat.
Pretty please.
Diwan

#20 Re: Lejletu l Kadr

Post by Diwan »

Naletih na neku emisju na nekoj od TV i govorilo se nešto o Bobovcu i onda je naratog spomenuo dolazak sultana Fatiha u Bosnu na to područje i kako je podigao šatore i kako je u jednom trenutku zabio svoj štap u zemlju i kako se na njega popeo mrav i kako mu je to bio znak da tu valjda sagradi džamiju ili šta već ....

Koliko samo ima bajki u svim sistemima religije, a i onih izvan nje. Sve to nema veze s vezom.
ExNihilo

#21 Re: Lejletu l Kadr

Post by ExNihilo »

Je li Sulejmanov mrav. :D
King Theoden

#22 Re: Lejletu l Kadr

Post by King Theoden »

ExNihilo wrote:Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja". :D
Tako mi Allaha i svega što mi je bitno, ja sam ga gledao.
Diwan

#23 Re: Lejletu l Kadr

Post by Diwan »

Poznajem jednu žensku osobu koja se pokrije za vrijeme mjeseca posta, inače jako fina osoba i inače nije pokrivena ostale mjesece.

Cijelo predstavljanje vjere i njeno tumačenje onako kako se predstavlja i koje je mainstream, odaje i odašilja jednu za mene jako neprimjerenu sliku o Bogu i ponižavajući za ljude, kojima se vlada i gospodari uz pomoć straha itd.

Akcentiranje i sažimanje ibadeta na određene stvari poput jedne noći je recimo primjer vladavine strahom u kojoj ljudi ulažu emocionalnu, mentalnu, duhovnu i materijalnu energiju do krajnosti kako bi zaslužili Božiji oprost itd. Takva predstava pored brojnih drugih koje postoje u svim religijama dovodi to toga da neki imaju ograđujući odnos spram Boga stvarajući revolt i prkos kod njih.

Ako mi kao ljudi sa svojim brojnim nedostacima i fukaraštinom, imamo koliki toliki osjećaj za druge, barem u smislu da ne stvaramo robove od ljudi, ne maltretiramo ih itd. ,zašto to onda pripisujemo Bogu? Zar vama sinovi a meni kćeri, kako se spominje u Knjzi? Zašto smo mi ili zar smo to mi bolji od Boga? A vidi se kakvi smo po mnogo čemu ...

Samo tumačenje i korupcija vjere je dovela do toga da imamo za Boga neki strašni identitet koji će nas kazniti ako ne slijedimo njegove upute i za čiji oprost i nagrade se treba žrtvovati i opet da to bude upitno, ta žrtva. Ma hajde molim vas. To je isto kao i sa Poslanikom a.s. kao ogledalom pa su se u njemu ogledali i Hz. Alija i Ebu džehl sa dvije suprotne slike i prilike.

Kome je Bog Bog religije i robovanja, pa taj neka i trpi i podnosi maltretiranja od ljudi nametnutih stavova i interpretacija, a Bog vjere je Bog slobode, spasa, spoznaje, milosti...
ExNihilo

#24 Re: Lejletu l Kadr

Post by ExNihilo »

Dino34 wrote:
ExNihilo wrote:Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja". :D
Tako mi Allaha i svega što mi je bitno, ja sam ga gledao.
Ima jedna dobra Hitchensova :
What is more likely, that the laws of nature have been suspended in your favor, or that you've made a mistake?
Šta je vjerovatnije, da je sunce izgubilo sjaj, a niko to nije primijetio osim tebe, ili da nisi uzeo u obzir da sunce, zbog ugla pod kojim sunčeva svjetlost penetrira atmosferu, izgleda ujutru bljeđe?

Ostavit ću tebi odgovor. :D
King Theoden

#25 Re: Lejletu l Kadr

Post by King Theoden »

1.lud nisam.
2.bezbroj puta ustajao ranom zorom i uživao u izlasku sunca.
3.ovo sam vidio prije nego sam saznao za taj hadis.

Dakle, za mene lično strašna, gotovo apokaliptična scena. Prvo što mi je u tom trenutku palo napamet jeste sudnji dan :mrgreen:
Dakle, prvi i do sad jedini put u životu.
To nije bilo u momentu kada sunce izlazi, nego kad skroz izađe. Koliko visoko može biti ljeti između 6 i 7 sati?
Kao što rekoh, apokaliptična scena. Tajac.
I buljim u njega i čudim se kako je moguće gledati u sunce. I prepješačio sam možda kilometar ili dva posmatrajući taj fenomen.
I onda, baš kao kad neko postepeno skine opnu sa vještačkog izvora svjetlosti, u par trenutaka se vratio standardni sjaj u kojeg ne možeš da gledaš.
Post Reply