Lejletu l Kadr
- iz dna duše
#1 Lejletu l Kadr
Može li mi neko objasniti zašto je ova noć bitna u mjesecu Ramazana za muslimane, ali molim jednostavnim rječnikom i bez dugih copy-paste tekstova...Znam da je značajna ali nekako svi sa kojima o tome pričam imaju različito tumačenje, pa da i vas upitam...
- terapija
#2 Re: Lejletu l Kadr
Pocetak objave. Je li dovoljno kratko i jasno 
- edin_Basket
#3 Re: Lejletu l Kadr
noc koja vrijedi vise od 1000 mjeseci, ali nemoj pogresno da shvatis(ako postis), nije to jedini dan kad se treba postiti
-
vjestica
#4 Re: Lejletu l Kadr
Nema puno veza sa temom, li može li mi neko reći zašto ove godine ramazan traje 29. dana?
- kockica_kockica
#5 Re: Lejletu l Kadr
meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti 
- beautyfool
#6 Re: Lejletu l Kadr
http://hr.wikipedia.org/wiki/Islamski_kalendarJessie B wrote:I meni to nije jasno.vjestica wrote:Nema puno veza sa temom, li može li mi neko reći zašto ove godine ramazan traje 29. dana?
Islamski kalendar je lunarni kalendar a on je baziran na kretanju Mjeseca oko Zemlje tzv. faze i s obzirom na to nekad neki mjesec traje 29 a nekad 30 dana.
-
LeeLooSA
#7 Re: Lejletu l Kadr
Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.
-
ella_ina
#8 Re: Lejletu l Kadr
LeeLooSA wrote:Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.
što znaci...da je 27.noć ramazana ove godine...
kada???
-
dino_sara
#9 Re: Lejletu l Kadr
26 na 27.9.2008.ella_ina wrote:LeeLooSA wrote:Treba samo napomenuti da ta noc ne pada iskljucivo na 27. noc ramazana, vec je valja traziti u neparnim nocima zadnje trecine mjeseca Ramazana, kako nas je uputio Poslanik s.a.w.s.
što znaci...da je 27.noć ramazana ove godine...
kada???
-
LeeLooSA
#10 Re: Lejletu l Kadr
Nije - nocni nafila namaz se klanja: 20/21.09., 22/23.09., 24/25.09., 26/27.09., 28./29.09. Dakle, ovo bi bilo tih 5 noci od kojih je jedna u stvari Lejletul-kadr. Jer ta noc nije neophodno 27. noc.
I to zbog slijedecih hadisa:
Od Aiše, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana."
(Buhari)
Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Kada bi nastupila zadnja desetina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., provodio bi noć u ibadetu, probudio bi svoju obitelj i trudio se da ibadet bude što bolji."
(Muttefekun alejhi)
Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se daje Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko provede Lejletul-kadr na kijamu (u ibadetu), vjerujući i nadajući se (nagradi), će biti mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio."
(Muttefekun alejhi)
I to zbog slijedecih hadisa:
Od Aiše, r.a., prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana."
(Buhari)
Od Aiše, r.a., prenosi se da je rekla: "Kada bi nastupila zadnja desetina ramazana, Allahov Poslanik, s.a.v.s., provodio bi noć u ibadetu, probudio bi svoju obitelj i trudio se da ibadet bude što bolji."
(Muttefekun alejhi)
Od Ebu-Hurejrea, r.a., prenosi se daje Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: "Ko provede Lejletul-kadr na kijamu (u ibadetu), vjerujući i nadajući se (nagradi), će biti mu oprošteni (mali) grijesi koje je počinio."
(Muttefekun alejhi)
- iz dna duše
#11 Re: Lejletu l Kadr
Čitam sve postove i dobijam nova saznanja, hvala Vvam...kockica_kockica wrote:meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti
a jeli tačan ovaj citat gore? Mislim, bar približno, ovo je vjerovatno pojednostavljeno...
-
emra_a
#12 Re: Lejletu l Kadr
nije bas tako:)iz dna duše wrote:Čitam sve postove i dobijam nova saznanja, hvala Vvam...kockica_kockica wrote:meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti
a jeli tačan ovaj citat gore? Mislim, bar približno, ovo je vjerovatno pojednostavljeno...
ali tad se dove primaju
u islamskoj tradiciji se smatra 27-a noc Lejletul kadrom ali to moze biti bilo koja noc u zadniih 10 dana..tako da je vrlo vazno doviti i biti extra uz Kur'an u toku tih 10 dana
Last edited by emra_a on 22/09/2008 21:23, edited 1 time in total.
- iz dna duše
#13 Re: Lejletu l Kadr
Aha, hvala...emra_a wrote:nije tacnoiz dna duše wrote:Čitam sve postove i dobijam nova saznanja, hvala Vvam...kockica_kockica wrote:meni su neki rekli da na taj dan ako namislis nesto to ce ti se i ostvariti
ali tad se dove primaju
-
electriq
#14 Re: Lejletu l Kadr
po takvimu lejletul kadr pada 31.05.19. a to je 26 dan ramazana, zar ne bit rebalo da je 27 dana ramazana?
-
El_comadante
#15 Re: Lejletu l Kadr
po kalendaru dan počnje sa akšamom a ne u 00h kao u ovom, to je razlika. prvo ide noć pa dan. 27 noć pa onda 27 danelectriq wrote:po takvimu lejletul kadr pada 31.05.19. a to je 26 dan ramazana, zar ne bit rebalo da je 27 dana ramazana?
- tuzlak1212
#16 Re: Lejletu l Kadr
Ne zna se kad je Noć Kadr nemojte biti naivni kao ovi iz IZ, noć Kadr je u zadnjoj trećini Ramazana i vjerovatno pada u neparne noći zadnje trećine Ramazana i to je to što se zna.
Jednom je za vrijeme Poslanika se desilo 27. noći i sad naš narod ostade u toj zabludi da je uvijek 27. noći ali ima tu mišljenja mnogo
Jednom je za vrijeme Poslanika se desilo 27. noći i sad naš narod ostade u toj zabludi da je uvijek 27. noći ali ima tu mišljenja mnogo
Prenosi Aiša, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Trudite se tražeći noć lejletul-kadr u zadnjih deset noći ramazana.“(Muslim)
Aiša, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
“Tražite Lejletu-l-kadr u neparnim noćima zadnjih deset dana ramazana.” (Buhari)
Ljepota noći Kadr je u tome što se ne zna kad je, pa se od svake noći treba ibadetom napraviti noć Kadr i namazom i dovama i zikrom a jedna od tih noći će i biti”A dominantno mišljenje je da je ona (Lejletul-qadr) u neparnim noćima zadnje trećine i da se ona seli (pomjera), kao što se da razumiti iz hadisa u ovoj oblasti. A najpoželjnije je da je u neparnim noćima ove trećine. Kod uleme šafijskog mezheba, a prema hadisu Ebu Seida Abdullaha ibn Unejsa, to je dvadeset i prva ili dvadeset i treća noć, dok kod većine ostalih učenjaka to je dvadeset i sedma noć.”
- King Theoden
#17 Re: Lejletu l Kadr
Ali ima znak pomoću kojeg ćeš je prepoznati.
Kad izađe sunce u danu u kojem će kasnije biti noć kadr, izađe bez sjaja.
Ako imaš sreću da ga vidiš (vremenske prilike), vidjećeš da je poput mjeseca i da bez problema tih pola sata ili sat možeš gledati u njega.
Ako ti se posreći da ga vidiš, znaj da će naveče biti noć kadr.
Ako imaš sreću da ga vidiš (vremenske prilike), vidjećeš da je poput mjeseca i da bez problema tih pola sata ili sat možeš gledati u njega.
- ExNihilo
#18 Re: Lejletu l Kadr
Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja". 
- Bloo
- Globalna šefica
#19 Re: Lejletu l Kadr
Molim te gledaj u sunce tih pola sata ili sat.Dino34 wrote:Ali ima znak pomoću kojeg ćeš je prepoznati.
Pretty please.
- Diwan
#20 Re: Lejletu l Kadr
Naletih na neku emisju na nekoj od TV i govorilo se nešto o Bobovcu i onda je naratog spomenuo dolazak sultana Fatiha u Bosnu na to područje i kako je podigao šatore i kako je u jednom trenutku zabio svoj štap u zemlju i kako se na njega popeo mrav i kako mu je to bio znak da tu valjda sagradi džamiju ili šta već ....
Koliko samo ima bajki u svim sistemima religije, a i onih izvan nje. Sve to nema veze s vezom.
Koliko samo ima bajki u svim sistemima religije, a i onih izvan nje. Sve to nema veze s vezom.
- ExNihilo
#21 Re: Lejletu l Kadr
Je li Sulejmanov mrav. 
- King Theoden
#22 Re: Lejletu l Kadr
Tako mi Allaha i svega što mi je bitno, ja sam ga gledao.ExNihilo wrote:Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja".
- Diwan
#23 Re: Lejletu l Kadr
Poznajem jednu žensku osobu koja se pokrije za vrijeme mjeseca posta, inače jako fina osoba i inače nije pokrivena ostale mjesece.
Cijelo predstavljanje vjere i njeno tumačenje onako kako se predstavlja i koje je mainstream, odaje i odašilja jednu za mene jako neprimjerenu sliku o Bogu i ponižavajući za ljude, kojima se vlada i gospodari uz pomoć straha itd.
Akcentiranje i sažimanje ibadeta na određene stvari poput jedne noći je recimo primjer vladavine strahom u kojoj ljudi ulažu emocionalnu, mentalnu, duhovnu i materijalnu energiju do krajnosti kako bi zaslužili Božiji oprost itd. Takva predstava pored brojnih drugih koje postoje u svim religijama dovodi to toga da neki imaju ograđujući odnos spram Boga stvarajući revolt i prkos kod njih.
Ako mi kao ljudi sa svojim brojnim nedostacima i fukaraštinom, imamo koliki toliki osjećaj za druge, barem u smislu da ne stvaramo robove od ljudi, ne maltretiramo ih itd. ,zašto to onda pripisujemo Bogu? Zar vama sinovi a meni kćeri, kako se spominje u Knjzi? Zašto smo mi ili zar smo to mi bolji od Boga? A vidi se kakvi smo po mnogo čemu ...
Samo tumačenje i korupcija vjere je dovela do toga da imamo za Boga neki strašni identitet koji će nas kazniti ako ne slijedimo njegove upute i za čiji oprost i nagrade se treba žrtvovati i opet da to bude upitno, ta žrtva. Ma hajde molim vas. To je isto kao i sa Poslanikom a.s. kao ogledalom pa su se u njemu ogledali i Hz. Alija i Ebu džehl sa dvije suprotne slike i prilike.
Kome je Bog Bog religije i robovanja, pa taj neka i trpi i podnosi maltretiranja od ljudi nametnutih stavova i interpretacija, a Bog vjere je Bog slobode, spasa, spoznaje, milosti...
Cijelo predstavljanje vjere i njeno tumačenje onako kako se predstavlja i koje je mainstream, odaje i odašilja jednu za mene jako neprimjerenu sliku o Bogu i ponižavajući za ljude, kojima se vlada i gospodari uz pomoć straha itd.
Akcentiranje i sažimanje ibadeta na određene stvari poput jedne noći je recimo primjer vladavine strahom u kojoj ljudi ulažu emocionalnu, mentalnu, duhovnu i materijalnu energiju do krajnosti kako bi zaslužili Božiji oprost itd. Takva predstava pored brojnih drugih koje postoje u svim religijama dovodi to toga da neki imaju ograđujući odnos spram Boga stvarajući revolt i prkos kod njih.
Ako mi kao ljudi sa svojim brojnim nedostacima i fukaraštinom, imamo koliki toliki osjećaj za druge, barem u smislu da ne stvaramo robove od ljudi, ne maltretiramo ih itd. ,zašto to onda pripisujemo Bogu? Zar vama sinovi a meni kćeri, kako se spominje u Knjzi? Zašto smo mi ili zar smo to mi bolji od Boga? A vidi se kakvi smo po mnogo čemu ...
Samo tumačenje i korupcija vjere je dovela do toga da imamo za Boga neki strašni identitet koji će nas kazniti ako ne slijedimo njegove upute i za čiji oprost i nagrade se treba žrtvovati i opet da to bude upitno, ta žrtva. Ma hajde molim vas. To je isto kao i sa Poslanikom a.s. kao ogledalom pa su se u njemu ogledali i Hz. Alija i Ebu džehl sa dvije suprotne slike i prilike.
Kome je Bog Bog religije i robovanja, pa taj neka i trpi i podnosi maltretiranja od ljudi nametnutih stavova i interpretacija, a Bog vjere je Bog slobode, spasa, spoznaje, milosti...
- ExNihilo
#24 Re: Lejletu l Kadr
Ima jedna dobra Hitchensova :Dino34 wrote:Tako mi Allaha i svega što mi je bitno, ja sam ga gledao.ExNihilo wrote:Džaba su astronomi učili silne škole kad ne mogu skontati da sunce svake godine ostane bez "sjaja".
Šta je vjerovatnije, da je sunce izgubilo sjaj, a niko to nije primijetio osim tebe, ili da nisi uzeo u obzir da sunce, zbog ugla pod kojim sunčeva svjetlost penetrira atmosferu, izgleda ujutru bljeđe?What is more likely, that the laws of nature have been suspended in your favor, or that you've made a mistake?
Ostavit ću tebi odgovor.
- King Theoden
#25 Re: Lejletu l Kadr
1.lud nisam.
2.bezbroj puta ustajao ranom zorom i uživao u izlasku sunca.
3.ovo sam vidio prije nego sam saznao za taj hadis.
Dakle, za mene lično strašna, gotovo apokaliptična scena. Prvo što mi je u tom trenutku palo napamet jeste sudnji dan
Dakle, prvi i do sad jedini put u životu.
To nije bilo u momentu kada sunce izlazi, nego kad skroz izađe. Koliko visoko može biti ljeti između 6 i 7 sati?
Kao što rekoh, apokaliptična scena. Tajac.
I buljim u njega i čudim se kako je moguće gledati u sunce. I prepješačio sam možda kilometar ili dva posmatrajući taj fenomen.
I onda, baš kao kad neko postepeno skine opnu sa vještačkog izvora svjetlosti, u par trenutaka se vratio standardni sjaj u kojeg ne možeš da gledaš.
2.bezbroj puta ustajao ranom zorom i uživao u izlasku sunca.
3.ovo sam vidio prije nego sam saznao za taj hadis.
Dakle, za mene lično strašna, gotovo apokaliptična scena. Prvo što mi je u tom trenutku palo napamet jeste sudnji dan
Dakle, prvi i do sad jedini put u životu.
To nije bilo u momentu kada sunce izlazi, nego kad skroz izađe. Koliko visoko može biti ljeti između 6 i 7 sati?
Kao što rekoh, apokaliptična scena. Tajac.
I buljim u njega i čudim se kako je moguće gledati u sunce. I prepješačio sam možda kilometar ili dva posmatrajući taj fenomen.
I onda, baš kao kad neko postepeno skine opnu sa vještačkog izvora svjetlosti, u par trenutaka se vratio standardni sjaj u kojeg ne možeš da gledaš.