Kulinarska pitanja i odgovori

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Amela

#1 Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Da ne zapitkujem na topicu gdje su slike licnih 'rukotvorina' kulinarskih, pitat cu ovdje. A ukoliko vec postoji ovakva topic, ili smatrate da nije potreban, molit cu moderatora da reaguje. Hvala!

Htjela sam da pitam sta je to slatko, kiselo (slano :lol: ) vrhnje? Vidim da ga mnogi koriste pri kuhanju, ali ne znam o cemu je rijec. Ako slucajno znate kako se zove na engleskom bila bih (pre)zahvalna.

Imam jos jedno pitanje za majstore kuhinje, a posto vas ovdje bas ima, nadam se da ce mi neko moci pomoci. Naime, nasla sam jedan recept na netu za kolac sa kokosom. Medjutim, jedan dio mi nikako nije jasan, a kolac izgleda bas pravo dobro i djeluje da je jednostavno za napraviti.
U dijelu gdje opisuje kako napraviti fil kaze:
Ubutati 6 zumanaca, 6 kasika secera, 2 vanilin pudinga. Ovo skuhati u pola litra mlijeka. Kad se ohladi fil dodati pola omeksalog margarina u njega i lijepo izmijesati dok se masa ne izjednaci.

Eto doslovno sam prepisala, i nikako mi nije jasan ovaj dio s zumancima, secerom i podingom - kako skuhati sve zajedno, dobro puding i secer, ali kako ce ova zumanca da se ponasaju?
d2

#2 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by d2 »

Amela wrote:Da ne zapitkujem na topicu gdje su slike licnih 'rukotvorina' kulinarskih, pitat cu ovdje. A ukoliko vec postoji ovakva topic, ili smatrate da nije potreban, molit cu moderatora da reaguje. Hvala!

Htjela sam da pitam sta je to slatko, kiselo (slano :lol: ) vrhnje? Vidim da ga mnogi koriste pri kuhanju, ali ne znam o cemu je rijec. Ako slucajno znate kako se zove na engleskom bila bih (pre)zahvalna.
mislim da je na engleskom ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Sour_cream

u svakom slucaju ja ga obavezno koristim kod pravljenja sosa za sve vrste tjestenina, piletine, krompira... siroka primjena...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by PipiDugaDevetka »

Pitanje: Pravite kolač i onda, trebate dodati NARENDANE KORE LIMUNA :shock: :? :-?
''Dali'' stvarno narendate limunove kore od limuna kupljenog na pijaci ili u velikom trznom centru?
RenaTTa

#4 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Amela wrote:Da ne zapitkujem na topicu gdje su slike licnih 'rukotvorina' kulinarskih, pitat cu ovdje. A ukoliko vec postoji ovakva topic, ili smatrate da nije potreban, molit cu moderatora da reaguje. Hvala!

Imam jos jedno pitanje za majstore kuhinje, a posto vas ovdje bas ima, nadam se da ce mi neko moci pomoci. Naime, nasla sam jedan recept na netu za kolac sa kokosom. Medjutim, jedan dio mi nikako nije jasan, a kolac izgleda bas pravo dobro i djeluje da je jednostavno za napraviti.
U dijelu gdje opisuje kako napraviti fil kaze:
Ubutati 6 zumanaca, 6 kasika secera, 2 vanilin pudinga. Ovo skuhati u pola litra mlijeka. Kad se ohladi fil dodati pola omeksalog margarina u njega i lijepo izmijesati dok se masa ne izjednaci.

Eto doslovno sam prepisala, i nikako mi nije jasan ovaj dio s zumancima, secerom i podingom - kako skuhati sve zajedno, dobro puding i secer, ali kako ce ova zumanca da se ponasaju?
Napokon topic koji je po mom :) :D
Za pavlaku postoje razliciti nazivi ovisno od toga da li je slatka, kisela, vrhnje za kuhanje ili greek style yoghurt.
Razlicita imena su tu zbog razlicitog udjela masnoche u istim pa tako kiselo vrhnje ima od 12-22% m.m. (mlijecne masti), stim da imas pavlaka sa cak 30% m.m.
Dalje, slatka pavlaka, pavlaka za kreme i sladole ili najcesce nazvana #heavy cream" ili francuski creme fraiche ima od 30-36%m.m. i sluzi za spravljanje kolaca. Greek style yoghurt je masna pavlaka, ali ne sa velikim udjelom mlijecne masnoce vec sa dodatkom biljnih masnoca, na 100g proizvoda od 9,7-10 grama :)
Eh Sad za recept, posve jednostavno, odvojish zumanjke od bjelanjaka, u zumanje u zdjeli dodati secer i vanilin puding u prahu, sve miksaj dok se ne ujednaci masa (dok ne budes osjetila secer u zdjeli). Mlijeko se zagrije na umjerenoj vatri pa se smakne, polahko u to mlijeko umijeshash smjesu od zumanjaka pudinga i secera i mutilicom stalno okreces dok ne dobijes konzistenciju pudinga. Kasnije kada se ohladi, ja ti preporucujem da margarin prethodno mikserom pjenasto izradish pa dodas u kreme jer ce biti cvrscha :) eto toliko od mene a sad ako jos sta zatreba samo javni :D
Amela

#5 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Hvala svima na odgovorima! Morat cu konacno pokusati napravi neki jednostavnije jelo koje sam vidjela ovdje, a znam da je negdje bilo ovo slatko/kiselo vrhnje, tako da mi je misterija sada odstranjena.

Renata, zaboravila sam pohvaliti i tvoje umjece kuhanja, samo cesto kada vidim one silne sofre i kolicine kao za skolu, pravo se prepadnem. :-) Svaka cast! A i naravno, svi ostali, da ne nabrajam, bas se odusevim, i moram priznati da mi je to najdrazi topic na forumu! :sax:

E sto se tice ovog recepta sto sam pitala, meni to izgledalo pravo jednostavno pa rekoh da i ja sta napravim, a ono izgleda nece biti tako kako se meni cinilo,a nadala sam se posto sam vidjela svega par redova uputa, i kontam - ovaj je za mene. :lol:
Evo nasla sam i link gdje sam procitala recept pa ocijenite i po slici sta i kako bi to moglo da bude, a ja cu u svakom slucaju pokusati napraviti, pa ako ne uspije bar cu moci staviti sliku na "kulinarske pokusaje". :lol:
http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva ... /04#557394
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

@hadžinica,
Limun zna biti waxiran, optočen finim slojem voska, pa pesticidiran radi transporta i protiv truHljenja, pesticidima sa imenima Thiabendazol, Imazalil,...Sve je to našim zakonima dozvoljeno, samo, pitanje je da li to rade u onoj dozvoljenoj mjeri.

Sjeti se čileanskih jabuka na našem tržištu koje su bile tretirane 800 puta više od dozvoljenog, ovim Thiabendazolom.

Imaš za kupiti limunovu koru u kesicama firme Kotany. Na pakovanju piše da je to kora od neprskanog limuna.

Pravljenje soka ili nečeg sličnog od cijelog limuna, narandže, mandarine ili pravljenje agde sa par kriški limuna sa korom, to je po meni, van pameti. Pročitati sa originalnog pakovanja južnog voća u velikim tržnim centrima (Tamo je to dostupno) čime su tretirani ti proizvodi. Vosak se može golim okom vidjeti. Narandže, limuni, pa i jabuke (Interex) se sjaje kao da su ih one tete, trgovačke pomoćnice, glancale k'o muževe cipele.
Amela

#7 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Posto ste spomenuli pesticide, da vam preporucim proizvod koji koristim vec par godina i pokazao se izvrsnim. Jeste da je topic za pitanja i odgovore, ali moze i da se preporuci nesto korisno.

Naime, koristim proizvod koji se zove "Veggie Wash" koji je napravljen 100% od prirodnih produkata i koristi za pranje voca i povrca (jedino se ne preporucuje za gljive). Kaze da pouzdano i sigurno uklanja pesticide, vosak, hemikalije, ostatke ljudskog manipulisanja, zemlju,...
U biti funkcionise na taj nacin da se voce/povrce poprsce ostavi stojati tako 20-30 sekundi, istrlja i ispere. Kada nemam vremena da odem na pijacu gdje proizvodjaci prodaju svoje proizvode, kupim u lokalnoj prodavnici i onda perem ovim sredstvom. Moram priznati da one ruzne gumene paprike pocnu da mirisu na paprike nakon sto ih ovim operem.
Ne mogu da se sjetim koliko kosta, ali znam da je neke pristupacna cijena, ali na zalost mislim da se moze naci samo u U.S.A.

Evo na boci ima ova web stranica pa ko je zainteresovan moze mozda vise saznati http://www.citrusmagic.com.
PipiDugaDevetka

#8 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Amela wrote:Posto ste spomenuli pesticide, da vam preporucim proizvod koji koristim vec par godina i pokazao se izvrsnim. Jeste da je topic za pitanja i odgovore, ali moze i da se preporuci nesto korisno.

Naime, koristim proizvod koji se zove "Veggie Wash" koji je napravljen 100% od prirodnih produkata i koristi za pranje voca i povrca (jedino se ne preporucuje za gljive). Kaze da pouzdano i sigurno uklanja pesticide, vosak, hemikalije, ostatke ljudskog manipulisanja, zemlju,...
U biti funkcionise na taj nacin da se voce/povrce poprsce ostavi stojati tako 20-30 sekundi, istrlja i ispere. Kada nemam vremena da odem na pijacu gdje proizvodjaci prodaju svoje proizvode, kupim u lokalnoj prodavnici i onda perem ovim sredstvom. Moram priznati da one ruzne gumene paprike pocnu da mirisu na paprike nakon sto ih ovim operem.
Ne mogu da se sjetim koliko kosta, ali znam da je neke pristupacna cijena, ali na zalost mislim da se moze naci samo u U.S.A.

Evo na boci ima ova web stranica pa ko je zainteresovan moze mozda vise saznati http://www.citrusmagic.com.
Sodom perem što se može oprati. Zelenu salatu, kupus, špinat, mladi luk, jagode,...ne mogu. Paradajz, ako ga i kupim, onda ogulim. Banane kupim zelene, pa operem u vodi + soda bikarbona, a onda ti neki pesticidi, oksidiraju, potamne banane k'o rogači. Moguće je da je ovaj Citrus magic dobar. Ipak, duboko u sebi priznajem da je sve uzalud to što radim, pa i ovaj CItrus magic drpa lovu na osnovu moga ili nečijeg straha.

Tema je pitanja i odgovori u vezi sa kulinarstvom.

Pitanje: U mnoga jela se stavljaju jaja da neku masu povežu i dadnu joj čvrstinu. Stavljaju se u neke pite, tijesta,...itd. Ja ih stavljam u sarmu i punjene paprike mi se ne raspadaju. Pošto imam strah od hormona, vitamina, minerala, lijekova kojim se koke-nosilje tretiraju, t.j. (Tobe jarabi), ne vjerujem proizvođačima jer u BiH i ne postoji pravilnik za proizvodnju jaja, želio bih da isključim jaja iz upotrebe. Čime ih zamjeniti, a s obzirom na njihovu ulogu učvrščavača u jelima?
Soul_Sista

#9 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Soul_Sista »

Ja trazim recept za ustipke - obecala sam nani svojoj napraviti :D ali one ustipke cije tjesto prenoci. :roll: Veze ja nemam sta trazim samo znam da su to lagani ustipci, budu zuti i nalik na spuzvice za pranje sudja...
:D
RenaTTa

#10 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Ushtipci sa kvascem?
RenaTTa

#11 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Ja sam od mame naucila praviti te starinske ustipke sa kvascem ali
sam umjesto kvasca pocela da ih kuham na prasku za pecivo uz dodatak mineralne vode (ima priblizan efekat kao kiselo tijesto)
i mogu ti reci da budu fini napuhani, rumeni a iznutra suplji, bas pravi ustipci, ako si za
recept zainteresirana samo PM-aj dobices ga :)
pozz
Soul_Sista

#12 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Soul_Sista »

RenaTTa wrote:Ja sam od mame naucila praviti te starinske ustipke sa kvascem ali
sam umjesto kvasca pocela da ih kuham na prasku za pecivo uz dodatak mineralne vode (ima priblizan efekat kao kiselo tijesto)
i mogu ti reci da budu fini napuhani, rumeni a iznutra suplji, bas pravi ustipci, ako si za
pozz
RenaTTa to je to! :D Podsjeca me bas na te napuhane ustipke koje sam jela u jednom planinarskom domu na Bjelasnici i sjecam se da mi je teta koja ih je pravila cak i pricala kako je radila ali nisam zapamtila..to su najbolji ustipci! :D bas ko spuzvice :D ako hoces stavi recept ovde a mozes mi i na moj pp poslati 8)

..nana ce biti odusevljena :D :D :D
Amela

#13 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Da li neko zna kako napraviti dobru halvu, ali sa omjerom koliko cega, recimo za nekih 3-4 osobe, po dva tri parcica (kasike) svakome. :)
Nije mi bas jasno kada se priprema agda koja se dodaje u halvu koliko dodati, a i kada znamo da se brasno i ulje ispeklo. Hvala u naprijed! :sax:
samo gost

#14 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by samo gost »

I meni je halva uvijek bila problem, dok nisam našla recept s tačnim mjerama. Meni uspije, a evo pa probaj:

20 dkg brašna, 15 dkg maslaca, 3 dkg šećera, 5dl vode

U dubljoj tavi zagrijati maslac, usuti brašno i pržiti dok ne dobije smeđu boju. Kad se brašno odvaja od kašike, halva je pržena. Od šećera i vode napraviti sirup, dodati u brašno lagano miješajući dok se brašno i sirup ne sjedine. Vaditi kašikom i posuti šećerom. (Ja stavim malo više šećera, doduše).
RenaTTa

#15 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Amela wrote:Da li neko zna kako napraviti dobru halvu, ali sa omjerom koliko cega, recimo za nekih 3-4 osobe, po dva tri parcica (kasike) svakome. :)
Nije mi bas jasno kada se priprema agda koja se dodaje u halvu koliko dodati, a i kada znamo da se brasno i ulje ispeklo. Hvala u naprijed! :sax:
Halva je moja omiljena poslastica i pravim je na milion nachina. Evo ti jedan recept

Tahini-halva /Tahan halva

oko 2 kg secera
oko 250 gr tahinija (pasta od susama)
malo vanilije (pola od cijele ili kesica secera ili 2-3 kapi ekstrakta)
sok od pola limuna.
mozda oko 150 ml vode ne gledam nikad tacno.
Termometar koji moze da mjeri preko 400 C (opcionalno)

Svu kolicinu secera saspesh u sherpu, veliku po mogucnosti, dodash sok od limuna i vodu. Promijesas i dobices veoma gust sirup.
Drzis na srednjoj vatri dok ne pocne sirup da ukuhava i pretvara se u gustinu lave, moras PAZIT da ti NISLUCAJNO secer ne pocne da
tamni, za toc e ti pomoci termometar, pazljivo ga unesi u smjesu i ako skoci na preko 300C smaknesh odmah sa vatre (ako nemas termometar onda kuhaj hmmm pa mozda u vrh glave 10 min).
Kada smaknesh, u posebnoj serpi saspi tahini/takhan i kuhaj dok ne pocne da kljuca ali pazi to je ko lava vrelo . Opet termometar ako ode preko 200C smaknesh. Vreli tahini saspes u malko prohladjen sirup ali pazi to che da shishti i cucka na sve strane (neche prskati) i tada dodash vaniliju. Sve se promijesha.
Tahan halvu izliti u prozirni papir nakon sto se ohladi potpuno i smotati slojeve i ostaviti u zamrzivachu nekoliko sati.
Kasnije rezati u komadice kao...tahan halvu kako ti volja :)

Imam jos recepata za halve sa pistacijama i hurmama pa ako htjednes javi se :)
amalia

#16 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by amalia »

RenaTTa wrote:Ja sam od mame naucila praviti te starinske ustipke sa kvascem ali
pozz

RenaTTa, hocu i ja recept za ustipke. PLZ!
RenaTTa

#17 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Eh evo hehe jao ustipci nisu nista specijalno al et meni fini budu.

Oko 500-600 gr brashna
kasicica soli
malko ulja (a i ne mora)
prasak za pecivo + odredjena kolicina mineralne vode ILI
1/2 kesice instant kvasca + odredjena kolicina tople/mlake obicne vode.

Sve sastojke sjediniti i na mineralnoj/obicnoj vodi da dobijemo mekano tijesto. Izradjivati ga narednih par minuta dok ga fino oblikujemo.
Ostaviti u zdjeli pod krpom da se podigne (mozda 1-2h), s tim ako radimo ustipke na kvascu onda kvasac sa malo secera i brasna rastopiti u toploj vodi
dok ne zapjeni pa dodati u brasno i zakuhati.
Pobrasniti stoljnjak i oklagijom rasukati debelu jufku (mozda 1/2 cm debljine) i sjeckati baklavice, prziti na vrelom ulju i jesti uz svashta :D
fini su i kad se ohlade :)
Amela

#18 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Hvala puno Gost, evo ja napravila i rekli su mi da ne mogu da vjeruju da prvi put pravim posto je halvu tesko 'potrefiti' a da se ne raspada, ili bude premekana, ili... eto a nisam ni znala da je za nesto tako prosto potrebno umijece.
Hvala Renata, ovu drugu halvu cu probati neki drugi put, nikada nisam ni jela tanan halvu u domacoj radinosti, samo one iz prodavnice, bas me interesuje kako ce to da bude.
Inace, u kraju odakle je moja mama je obicaj da se noc uoci Ramazana napravi halva i podijeli sa bliznjima, a posto mi mama preko telefona bas i nije mogla opisati gustocu i kolicinu, ovaj Gostov recept je super. Evo kako to izgleda od nekoga ko prvi put pravi :-)

Image
Amela

#19 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by Amela »

Izgleda da sam ja ovo topic otvorila za sebe :lol: izvin raja, ali sta cu kad ne znam. :sad:

Renatta, da li se mantije mogu praviti od svjezeg mesa, tj. da se predhodno ne proprzi? Ono sto si ti objasnjavala to su te iste mantije kao kod Indiga danas sto je pravila, jel' da?

Pokusala sam da nadjem princip kako da se saviju ove slatke pitice sto je Dina napravila, sa sljivama, sjecam se da je Arsla negdje postirao kako je on pravio, ali ne vidjoh nigdje. Molim ako neko nabasa da i mene uputi, hvalica!
RenaTTa

#20 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

Amela wrote:Izgleda da sam ja ovo topic otvorila za sebe :lol: izvin raja, ali sta cu kad ne znam. :sad:

Renatta, da li se mantije mogu praviti od svjezeg mesa, tj. da se predhodno ne proprzi? Ono sto si ti objasnjavala to su te iste mantije kao kod Indiga danas sto je pravila, jel' da?

Pokusala sam da nadjem princip kako da se saviju ove slatke pitice sto je Dina napravila, sa sljivama, sjecam se da je Arsla negdje postirao kako je on pravio, ali ne vidjoh nigdje. Molim ako neko nabasa da i mene uputi, hvalica!
Amela lijep pozdrav :)
Da, mantije mozes praviti na dva nacina, sa svjezim i proprzenim mesom.
Ako ces raditi jufku kao kod Indigo (mislim da je ona posve tanko razvlaci kao za ostale pite) onda ne trebas meso da przis vec mu dodaj samo luka i zacini.
Ja meso pirjam iz razloga sto slazem jednu-na-drugu jufku i tako 8 pa razvucem i malko deblju, tako da prilikom pecenja svjeze meso nebi ostalo prijesno, stoga ga proprzim :)
eto, javi se ako budes pravila i postaj nam slicice :D
pozdrav
shipak

#21 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

Evo ovo ti je sistem savijanja u trokutove. Nadam se da je jasno, savijaš po iscrtkanoj liniji u smijeru strelice :-D
Image itd.
samo gost

#22 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by samo gost »

Pozdrav, kuharice i kuhari. Amela, halva ti je super ispala, miriše sa slike..... Što se mantija tiče, ja ih pravima (jučer bile za iftar) isključivo na način koji je opisala Renatta, mada stavim sirovo meso. Tako se dobije ono lisnato tijesto koje je za mantije karakteristično. Kad tako praviš, onda se nemoj ustezati da ih dobro zamastiš kad su poredane u tepsiji, dakle prije pečenja, jer ta masnoća još doprinese da se tijesto razlista. Vjeruj mi trud se isplati i rezultat je jedinstven.
RenaTTa

#23 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by RenaTTa »

samo gost wrote:Pozdrav, kuharice i kuhari. Amela, halva ti je super ispala, miriše sa slike..... Što se mantija tiče, ja ih pravima (jučer bile za iftar) isključivo na način koji je opisala Renatta, mada stavim sirovo meso. Tako se dobije ono lisnato tijesto koje je za mantije karakteristično. Kad tako praviš, onda se nemoj ustezati da ih dobro zamastiš kad su poredane u tepsiji, dakle prije pečenja, jer ta masnoća još doprinese da se tijesto razlista. Vjeruj mi trud se isplati i rezultat je jedinstven.
Upravo o tome i ja pricam, bitan je efekat lisatih sukanih jufki, uz to ide mnogo lakse razvlacenje kada je izmedju topljeni puter, i da
ja prije nego poredam mantije u teVsiju stavim topljenog putera i odozgo josh malo i na kraju pavlake i kiselog mlijeka, u prazne mantije stavim u preljev jos malo sjeckanog bijelog luka, a u mantije sa sirom opet bez bj. luka.
Meso propirjam kratko samo da obijeli i bude socno pa tako ne ostane "prijesno" kad se ispeche i stavim dosta luka :)
Mantije su mi jedan od najdrazih recepata u kuhinji jer su site i jako ukusne pitice :)
shipak

#24 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by shipak »

Imam dva pitanja.,

Prvo šta znači špikovati meso? To sam vidjela da piše u nekom receptu a ne znam šta znači. :? :? :?

Drugo nisam nikada probala šparoge a volila bih. Mogu doći do onih iz tegle (imaju bijele i zelene). Može li mi neko reći šta da radim sa njih tj kako da ih pripremim, i jesu li bolje bijele ili zelene (ako to nije isto samo oguljeno ). :? :? :?

Hvala :-D
leticija

#25 Re: Kulinarska pitanja i odgovori

Post by leticija »

Spikovati meso znaci napraviti zareze ili 'dzepove' u mesu pa tu ubaciti bijeli luk, slaninu, mrkvu, ili, sta vec ide,
da bi meso prilikom pecenja dobilo na ukusu.

Bijele sparoge su mekse i blazeg ukusa za razliku od zelenih koje imaju intezivniji i miris i ukus.
Najjednostavnije je da ih probas sa majonezom.

Svjeze zelene sparoge su najljepse malo preprzene na rostilju ili sa jajima (ima ih u proljece i mogu se nabrati po sumama).

Image
Post Reply