Amela wrote:Da li neko zna kako napraviti dobru halvu, ali sa omjerom koliko cega, recimo za nekih 3-4 osobe, po dva tri parcica (kasike) svakome.
Nije mi bas jasno kada se priprema agda koja se dodaje u halvu koliko dodati, a i kada znamo da se brasno i ulje ispeklo. Hvala u naprijed!

Halva je moja omiljena poslastica i pravim je na milion nachina. Evo ti jedan recept
Tahini-halva /Tahan halva
oko 2 kg secera
oko 250 gr tahinija (pasta od susama)
malo vanilije (pola od cijele ili kesica secera ili 2-3 kapi ekstrakta)
sok od pola limuna.
mozda oko 150 ml vode ne gledam nikad tacno.
Termometar koji moze da mjeri preko 400 C (opcionalno)
Svu kolicinu secera saspesh u sherpu, veliku po mogucnosti, dodash sok od limuna i vodu. Promijesas i dobices veoma gust sirup.
Drzis na srednjoj vatri dok ne pocne sirup da ukuhava i pretvara se u gustinu lave, moras PAZIT da ti NISLUCAJNO secer ne pocne da
tamni, za toc e ti pomoci termometar, pazljivo ga unesi u smjesu i ako skoci na preko 300C smaknesh odmah sa vatre (ako nemas termometar onda kuhaj hmmm pa mozda u vrh glave 10 min).
Kada smaknesh, u posebnoj serpi saspi tahini/takhan i kuhaj dok ne pocne da kljuca ali pazi to je ko lava vrelo . Opet termometar ako ode preko 200C smaknesh. Vreli tahini saspes u malko prohladjen sirup ali pazi to che da shishti i cucka na sve strane (neche prskati) i tada dodash vaniliju. Sve se promijesha.
Tahan halvu izliti u prozirni papir nakon sto se ohladi potpuno i smotati slojeve i ostaviti u zamrzivachu nekoliko sati.
Kasnije rezati u komadice kao...tahan halvu kako ti volja
Imam jos recepata za halve sa pistacijama i hurmama pa ako htjednes javi se