temperament i karakter

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Duhovni Vođa

#1 temperament i karakter

Post by Duhovni Vođa »

moze li mi neko od studenata psihologije ili psihologa na forumu reci koja je teoretska razlika između ova dva pojma i demonstrirati isto primjerima iz prakse? :?
Kjajević Majko

#2 Re: temperament i karakter

Post by Kjajević Majko »

Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš. :)

Na primjer recimo da si nagal i da redovito tako reaguješ (temperament), i jednom vidiš da ne bi trebao tako reagirati (poučen iskustvom između ostalog), progutaš knedlu i reaguješ smireno (karakter).

Nije baš sve tako jednostavno, to je samo teoretska razlika i primjer, jer karakter je promjenljiv a temperament nije. :D
Duhovni Vođa

#3 Re: temperament i karakter

Post by Duhovni Vođa »

Kjajević Majko wrote:Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš. :)

Na primjer recimo da si nagal i da redovito tako reaguješ (temperament), i jednom vidiš da ne bi trebao tako reagirati (poučen iskustvom između ostalog), progutaš knedlu i reaguješ smireno (karakter).

Nije baš sve tako jednostavno, to je samo teoretska razlika i primjer, jer karakter je promjenljiv a temperament nije. :D
smutio si ti to meni nesto kolega... haj ti to jos malo procitaj pa se vrati, necu ti upisivat ocjenu :D
Kjajević Majko

#4 Re: temperament i karakter

Post by Kjajević Majko »

Kolega je ne učim za ocjenu. :)
Duhovni Vođa

#5 Re: temperament i karakter

Post by Duhovni Vođa »

Kjajević Majko wrote:Kolega je ne učim za ocjenu. :)
ma znas ti da se ja zezam. ni ja ne dajem ocjene. al castim pivom za pomoc sa ovim pitanjem. :D
omar little

#6 Re: temperament i karakter

Post by omar little »

ili recimo: temperament je postaviti pitanje na forumu a karakter sam googlati i traziti odgovor :D :D :D
Duhovni Vođa

#7 Re: temperament i karakter

Post by Duhovni Vođa »

omar little wrote:ili recimo: temperament je postaviti pitanje na forumu a karakter sam googlati i traziti odgovor :D :D :D
:dance:

8)

jesam temperamentan u mp3 :D
arijan@

#8 Re: temperament i karakter

Post by arijan@ »

Kjajević Majko wrote:Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš. :)

a šta je sa onom podjelom na sangvinike,kolerike,flegmatike,melankolike.....
smatras li da se fkt karakteri mogu svrstati u 4 kategorije...gdje su neke persone i mješavine dva razlicita.....
Kjajević Majko

#9 Re: temperament i karakter

Post by Kjajević Majko »

To je podjela temperamenta. Karakter je moralna strana osobe, ono što naučiš od roditelja, odgajatelja, prijatelja, učitelja.
sodom

#10 Re: temperament i karakter

Post by sodom »

arijan@ wrote:

a šta je sa onom podjelom na sangvinike,kolerike,flegmatike,melankolike.....
smatras li da se fkt karakteri mogu svrstati u 4 kategorije...gdje su neke persone i mješavine dva razlicita.....
izmedju!
Asana

#11 Re: temperament i karakter

Post by Asana »

Duhovni Vođa wrote:moze li mi neko od studenata psihologije ili psihologa na forumu reci koja je teoretska razlika između ova dva pojma i demonstrirati isto primjerima iz prakse? :?
Onako laicki rekla bih ukratko da je karakter sustina, a temperament forma :)
vitamini

#12 Re: temperament i karakter

Post by vitamini »

Temperament je način na koji neka osoba pokazuje i doživljava svoja raspoloženja i promjene tih raspoloženja; "energija" kojojm ta osoba općeniti reagira. temperamant je velikim dijelom urođen, na što ukazuju istraživanja na novorođenčadi i njihovim reakcijama na primanje hrane, no također se pod odgojnim uticajima da u nekim aspektima mijenjati: plašljivo i sramežljivo dijete može, pomoću različitih postupaka potkrepljenja, postepeno izgubiti dosta od svoje povučenosti.
karakter (grč. osobnost, obilježje) je uobičajeni izras za ličnost, ali u užem smislu. Dok pojam "ličnost" može obuhvaćati sve čovjekove psihičke karakteristike (emocionalne, motivacione, intelektualne), karakter se odnosi samo na emocionalno - motivacione karaketristike i na stavove.
(izvor: "Psihologijski rječnik")
arijan@

#13 Re: temperament i karakter

Post by arijan@ »

sad znam da nista ne znam :D
al nema veze...skontala sam da sam ja sangvinik / kolerik ...sa jakoo teškim temperamentom...kazu da sam nekad voda nekad vino..il se kaze vatra.... :D ;-)
Post Reply