temperament i karakter
- Duhovni Vođa
#1 temperament i karakter
moze li mi neko od studenata psihologije ili psihologa na forumu reci koja je teoretska razlika između ova dva pojma i demonstrirati isto primjerima iz prakse? 
-
Kjajević Majko
#2 Re: temperament i karakter
Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš. 
Na primjer recimo da si nagal i da redovito tako reaguješ (temperament), i jednom vidiš da ne bi trebao tako reagirati (poučen iskustvom između ostalog), progutaš knedlu i reaguješ smireno (karakter).
Nije baš sve tako jednostavno, to je samo teoretska razlika i primjer, jer karakter je promjenljiv a temperament nije.
Na primjer recimo da si nagal i da redovito tako reaguješ (temperament), i jednom vidiš da ne bi trebao tako reagirati (poučen iskustvom između ostalog), progutaš knedlu i reaguješ smireno (karakter).
Nije baš sve tako jednostavno, to je samo teoretska razlika i primjer, jer karakter je promjenljiv a temperament nije.
- Duhovni Vođa
#3 Re: temperament i karakter
smutio si ti to meni nesto kolega... haj ti to jos malo procitaj pa se vrati, necu ti upisivat ocjenuKjajević Majko wrote:Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš.
-
Kjajević Majko
#4 Re: temperament i karakter
Kolega je ne učim za ocjenu. 
- Duhovni Vođa
#5 Re: temperament i karakter
ma znas ti da se ja zezam. ni ja ne dajem ocjene. al castim pivom za pomoc sa ovim pitanjem.Kjajević Majko wrote:Kolega je ne učim za ocjenu.
-
omar little
#6 Re: temperament i karakter
ili recimo: temperament je postaviti pitanje na forumu a karakter sam googlati i traziti odgovor

- Duhovni Vođa
#7 Re: temperament i karakter
omar little wrote:ili recimo: temperament je postaviti pitanje na forumu a karakter sam googlati i traziti odgovor![]()
![]()
jesam temperamentan u mp3
- arijan@
#8 Re: temperament i karakter
a šta je sa onom podjelom na sangvinike,kolerike,flegmatike,melankolike.....Kjajević Majko wrote:Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš.
smatras li da se fkt karakteri mogu svrstati u 4 kategorije...gdje su neke persone i mješavine dva razlicita.....
-
Kjajević Majko
#9 Re: temperament i karakter
To je podjela temperamenta. Karakter je moralna strana osobe, ono što naučiš od roditelja, odgajatelja, prijatelja, učitelja.
- sodom
#10 Re: temperament i karakter
izmedju!arijan@ wrote:a šta je sa onom podjelom na sangvinike,kolerike,flegmatike,melankolike.....Kjajević Majko wrote:Uprošteno...karakter je osobnost, a temperament način na koji reagiraš.
smatras li da se fkt karakteri mogu svrstati u 4 kategorije...gdje su neke persone i mješavine dva razlicita.....
- Asana
#11 Re: temperament i karakter
Onako laicki rekla bih ukratko da je karakter sustina, a temperament formaDuhovni Vođa wrote:moze li mi neko od studenata psihologije ili psihologa na forumu reci koja je teoretska razlika između ova dva pojma i demonstrirati isto primjerima iz prakse?
- vitamini
#12 Re: temperament i karakter
Temperament je način na koji neka osoba pokazuje i doživljava svoja raspoloženja i promjene tih raspoloženja; "energija" kojojm ta osoba općeniti reagira. temperamant je velikim dijelom urođen, na što ukazuju istraživanja na novorođenčadi i njihovim reakcijama na primanje hrane, no također se pod odgojnim uticajima da u nekim aspektima mijenjati: plašljivo i sramežljivo dijete može, pomoću različitih postupaka potkrepljenja, postepeno izgubiti dosta od svoje povučenosti.
karakter (grč. osobnost, obilježje) je uobičajeni izras za ličnost, ali u užem smislu. Dok pojam "ličnost" može obuhvaćati sve čovjekove psihičke karakteristike (emocionalne, motivacione, intelektualne), karakter se odnosi samo na emocionalno - motivacione karaketristike i na stavove.
(izvor: "Psihologijski rječnik")
karakter (grč. osobnost, obilježje) je uobičajeni izras za ličnost, ali u užem smislu. Dok pojam "ličnost" može obuhvaćati sve čovjekove psihičke karakteristike (emocionalne, motivacione, intelektualne), karakter se odnosi samo na emocionalno - motivacione karaketristike i na stavove.
(izvor: "Psihologijski rječnik")
- arijan@
#13 Re: temperament i karakter
sad znam da nista ne znam
al nema veze...skontala sam da sam ja sangvinik / kolerik ...sa jakoo teškim temperamentom...kazu da sam nekad voda nekad vino..il se kaze vatra....

al nema veze...skontala sam da sam ja sangvinik / kolerik ...sa jakoo teškim temperamentom...kazu da sam nekad voda nekad vino..il se kaze vatra....