bosmen wrote:Vidiš da je u gužvi,
radi,
za boljitak svih njih.
A svašta si je i pitao.
Nisam politicarka da bih se koristila floskulama kako radim za nekog, a nisam ni toliko odana da bih radila za boljitak tih tamo. Radim iskljucivo za svoj boljitak, kao i svako od vas. Takodjer, stav u stranci i poruka ljudima su vrlo jasni: radite, pa cete imati, a ne mi cemo raditi za vas da biste imali. Stoga, bosmen, mislim da ti ironija nije bila na mjestu.
Dalje, evo me na forumu u svome privatnom vremenu, jer na poslu nemam vremena posjecivati "razonodne" strane.
I da, konacno da odgovorim na pitanja.
1. imate li u svom programu za cilj da se odmah u Bih ustav upise kao konstitutivni (BH) = Bosanskohercegovacki narodni i nacionalni identitet?
- Nemamo. Zato sto se NS Radom za boljitak zalaze sa prava svih naroda, a to podrazumijeva i pravo na nacionalni identitet i nacionalno izjasnjavanje. Tesko da cete jednom Srbinu iz Bijeljine osporiti pravo da se tako izjasnjava ili Hrvatu iz Sirokog ili Gruda koji su cijeli zivot bili orijentirani (ma koliko se to nama ne dopadalo) na hrvatski jezik i hrvatsku kulturu. Bosnjacima koji misle da su konacno stekli pravo na ime svoje nacije takodjer necete moci ovo nametnuti. Na stranu sta ja privatno mislim, ovo su objektivni razlozi zbog kojih je to nemoguce.
2. imate li za cilj da u Bih ustavu pise da se Bih ne moze podijeliti ni na vanjskom ni na unutrasnjem planu i da ce to biti decentralizovana drzava podijeljena jedino na regije i opstine?
- Da, decentralizacija vlasti je jedna od stavki u stranackim prograsmkim nacelima.
3. imate li za cilj da se pod hitno izgrade autoputevi sjever - jug i istok - zapad te da se na taj nacin pokrene BH ekonomija?
- Svakako. Stranka je nedavno reagirala kada je cula da Hrvatska gradi dionicu auto puta Dubrovnik - Split u zaobilaznici, cime bi Neum bio izostavljen. Imamo mi puno toga za cilj, ali kako ga ostvariti. Na srecu, za premijera Alternativne vlade imenovan je Dragoljub Stojanov, najkompetentnija osoba iz oblasti ekonomije u BiH. Ne sumnjamo u njegove ekonomske programe.
Odgovori za vratnik:
1. Kako mislite zaustaviti sverc robom iz Hrvatske (za mene je sverc ono sto ulazi pez placenih carina), kad se zna da je zahvaljujuci toj istoj robi nemal broj ljudi iz okoline Gruda stekao ne malo bogatstvo? ( a o moci istih je suvisno govoriti)?
- Mozda vam je poznato da je stranka mnogo negodovala kada je uveden PDV za domace proizvode, jer se time gusi domaca proizvodnja. Stranka Radom za boljitak se bori iskljucivo za domaci proizvod, mnogo se bavi podacima iz vanjskotrgovinske komore i sugerira na neproporcionalnosti uvoza i izvoza. Politika u stranci je da se koristi samo domace, primjera radi, dopredsjednik Jerko Ivankovic ne zeli piti mineralnu vodu koja nije iz BiH. A odgovor na to kako zasutaviti je jednostavan, uvodjenjem visokih carina, odnosno poreza.
Po kojim udzbenicima be se po vasem misljenju trebalo predavati u skolama?
- Po mome misljenju, licnom, po jedinstvenom programu koji, nazalost jos nije usvojen. Svjesni cinjenice da je to jos uvijek neizvodljivo, celnici u stranci smatraju da treba biti dozvoljena upotreba udzbenika koji odgovaraju svakome od naroda. Ponavljam, licno mislim da je nuzno uvesti jedinstven bh. program.
Koji je NAS jezik u bosanskohercegovackim skolama, i sta treba da pise na koricama citanke ucenika iz npr. Gruda, posto se radi, o kako vi rekoste 99%.... (nesto).
- U BiH su konstitutivna tri jezika, u Federaciji BiH bosanski i hrvatski, u RS-u srpski. Dakle, u Grudama definitivno hrvatski, jer su ti ljudi taj isti jezik govorili i ranije. Ja sam, iako sam po profesiji profesorija knjizevnosti i bosanskog jezika, svjesna da bi bio fasizam i krajnji apsurd traziti od nekoga iz ovih podrucja da govori bosanski, ako ste na to ciljali.
Sta je misljenje Vase stranke o tuzbi protiv Ser & Crgr?
- Treba istrajati u tome.
Uh, bas se umorih. Eto, bosmen, imam ja vremena i za ovo. A nemoj mi reci da ovo radim za boljitak njih ili nas.
I Nazif Gljiva vec odavno nije clan ove stranke, na srecu moju veliku.