Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Orbini

#1 Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Orbini »

Skoro sam cuo od jednog Sarajlije kako se sa porodicom seli u Mostar, a isti mi je rekao da nije jedini i da je upoznao i neke Tuzlake koji su uradili isto. Ne samo u Mostar vec i u Blagaj. A znam i neke penzionere koji su odselili u neko selo na obali Ramskog jezera - opstina Prozor.

Razlozi su klima, podneblje, lagodniji zivot za porodice, bolji kvalitet vode, povrca, voca, jeftiniji stambeni prostor,.. more pred nosom a i ostatak Bosne takodjer. Sarajlija mi je rekao da mu je Sarajevo postalo preopasno, prenatrpano, prezagusljivo, preurbano, ... za zivot, da je u vjecitom stresu, i da misli da mu je prvenstveno za djecu bolje u Mostaru. Privatnik je pa pretpostavljam da mu ekonomija nije veci problem.

Kroz Hercegovinu uglavnom prolazim autom do mora, svidja mi se krajolik, klima, ljudi,... ali nisam se nikad zadrzavao niti ikada bio u nizu mjesta.

Kao svaki odjutradomraka rintajuci dijasporac, naravno da razmisljam o povratku, s'tim da mi je rjec "povratak" zamjenila "selidba". Nema vise pateticne nostalgije, srcedrapajuceg bosanstva, naivnosti,... danas se vise gleda prakticnost, kultura zivljenja, podneblje,... jer su ljudi sve manje vezani za mjesto rodjenja - a sutra akoBogda kada dodju bolji putevi - bice jos manje. Svjestan sam poteskoca zivota u BiH, i tvrdim da nije sjajno ni vani gdje su drugi problemi. Tako da bih zamolio da ovog puta bude bez: "nema ovdje zivota", "neznas ti kako je ovdje", "bolje ostan' gdje jesi i salji pare", "ovdje ti je sranje", .......
U Banjaluci sam svakako stranac, a realno, i u Sarajevu gdje bi se kao Bosnjak trebao osjecati domaci medju svojima. Tako da radije nebi u ovoj temi o vjecitom dijasporskom povratku vec o zivotu u Hercegovini.

Cuo sam da je bolje zivjeti tamo za ljude koji imaju probleme sa bronhitisom, tako da je i to jedan od razloga. Sa nekim sa hercegovcima odavno pricao o tome, samo svako svoje mjesto hvali. Svi uglavnom kazu kako ima slabo posla, da postoji segregacija u skolama,.... i da je uvjek postojala tendencija iseljavanja. Ali kazu takodjer kako bi sa boljim putevima, to bila skroz druga prica. Napr. kada bi jednog dana bio autoput do Sarajeva ili nekog drugog veceg centra, niko se nebi selio jer bi mogao raditi bilo gdje i do 100 km. daljine, studirati, .. pa bi tu Hercegovina sa boljim putnim vezama bila nesto kao Kalifornija. Haman. :)Ako nist' barem zbog klime, pretpostavljam da se tamo zimi ne mora sabahile cistiti snijeg i led sa auta. :-?

Neznam dali je seljenje sarajlija u Mostar samo par izdvojenih slucajeva ili postoji veca tendencija. U svakom slucaju zvuci kao dobra ideja. Pored Mostara cuo sam da su privlacni i Blagaj, Pocitelj,....
Znali ko vise o tome i opcenito o zivotu u pojedinim hercegovackim opstinama.
Unaprijed hvala.
StLouis

#2 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by StLouis »

Hercegovina nasa Kalifornija. Ja sam isto kontao da za nekih 10-15 godina pokupim prnje i pravac domovina...nesto sam razmisljao o Sarajevu, ali kako si naveo, prnapuceno...Hercegovina je divna...mada kontam i o Bihacu...u svakom slucaju dobar odabir, klima, blizina mora...milina :)
coek

#3 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:40, edited 1 time in total.
Orbini

#4 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Orbini »

Mal sam prbao progoglati o Blagaju, ali izlazi mi samo tekija. Izgleda da Blagaj nema svoju web prezentaciju.
U svakom slucaju namjeravam autom proci kroz niz opstina u Hercegovini, samo trebam odrediti cik-cak rutu.
Kako je sa skolstvom, zdravstvom, administracijom,.. najbolje mogu reci sami Hercegovci, te kontam da bi ova tema mozda bolje lezala na drugom podforumu.

Zelio bih da imam kucu sa bastom, avlijom,... negdje gdje je klima prijatna i da je u gradu, ili barem u predgradju. O tome na zapadu mogu samo sanjati, tako zive samo bogati. Na zapadu je velika tendencija iseljavanja familija sa djecom iz vecih gradova u unutrasnjost. A lako je jer ima autoputeva te ljudi ko s'poslom prevale 100 km. u jednom pravcu do posla u gradu.

Kod nas jos nije ta tendencija samo zbog putne mreze, a autoput ce sigurno jednog dana osvanuti. Kada bi postojao autoput od Sarajeva do Doljana napr. - Hercegovina bi bila najatraktivnije mjesto za zivljenje. Vec sad u Sarajevu, Tuzli,.. je skupo stanovati. Koliko kosta kvadratni metar stambenog prostora u Mostaru, zna li ko?
CLIO

#5 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by CLIO »

Orbini wrote:Skoro sam cuo od jednog Sarajlije kako se sa porodicom seli u Mostar, a isti mi je rekao da nije jedini i da je upoznao i neke Tuzlake koji su uradili isto. Ne samo u Mostar vec i u Blagaj. A znam i neke penzionere koji su odselili u neko selo na obali Ramskog jezera - opstina Prozor.

Razlozi su klima, podneblje, lagodniji zivot za porodice, bolji kvalitet vode, povrca, voca, jeftiniji stambeni prostor,.. more pred nosom a i ostatak Bosne takodjer. Sarajlija mi je rekao da mu je Sarajevo postalo preopasno, prenatrpano, prezagusljivo, preurbano, ... za zivot, da je u vjecitom stresu, i da misli da mu je prvenstveno za djecu bolje u Mostaru. Privatnik je pa pretpostavljam da mu ekonomija nije veci problem.

Kroz Hercegovinu uglavnom prolazim autom do mora, svidja mi se krajolik, klima, ljudi,... ali nisam se nikad zadrzavao niti ikada bio u nizu mjesta.

Kao svaki odjutradomraka rintajuci dijasporac, naravno da razmisljam o povratku, s'tim da mi je rjec "povratak" zamjenila "selidba". Nema vise pateticne nostalgije, srcedrapajuceg bosanstva, naivnosti,... danas se vise gleda prakticnost, kultura zivljenja, podneblje,... jer su ljudi sve manje vezani za mjesto rodjenja - a sutra akoBogda kada dodju bolji putevi - bice jos manje. Svjestan sam poteskoca zivota u BiH, i tvrdim da nije sjajno ni vani gdje su drugi problemi. Tako da bih zamolio da ovog puta bude bez: "nema ovdje zivota", "neznas ti kako je ovdje", "bolje ostan' gdje jesi i salji pare", "ovdje ti je sranje", .......
U Banjaluci sam svakako stranac, a realno, i u Sarajevu gdje bi se kao Bosnjak trebao osjecati domaci medju svojima. Tako da radije nebi u ovoj temi o vjecitom dijasporskom povratku vec o zivotu u Hercegovini.

Cuo sam da je bolje zivjeti tamo za ljude koji imaju probleme sa bronhitisom, tako da je i to jedan od razloga. Sa nekim sa hercegovcima odavno pricao o tome, samo svako svoje mjesto hvali. Svi uglavnom kazu kako ima slabo posla, da postoji segregacija u skolama,.... i da je uvjek postojala tendencija iseljavanja. Ali kazu takodjer kako bi sa boljim putevima, to bila skroz druga prica. Napr. kada bi jednog dana bio autoput do Sarajeva ili nekog drugog veceg centra, niko se nebi selio jer bi mogao raditi bilo gdje i do 100 km. daljine, studirati, .. pa bi tu Hercegovina sa boljim putnim vezama bila nesto kao Kalifornija. Haman. :)Ako nist' barem zbog klime, pretpostavljam da se tamo zimi ne mora sabahile cistiti snijeg i led sa auta. :-?

Neznam dali je seljenje sarajlija u Mostar samo par izdvojenih slucajeva ili postoji veca tendencija. U svakom slucaju zvuci kao dobra ideja. Pored Mostara cuo sam da su privlacni i Blagaj, Pocitelj,....
Znali ko vise o tome i opcenito o zivotu u pojedinim hercegovackim opstinama.
Unaprijed hvala.
Ako mene pitas : Ja sam iz Tesnja ne mislim se odavde seliti ne daj boze nema ljepse carsije. Ali ako mogu da ti preporucim osim Hercegovine i Tesnja neko mjesto onda bi to bio Gradacac meni je tamo extra a ako govorimo o nekom vecem mjestu onda bi to bilo Brcko distrikt brate. Znam neke nase dijasporce koji su se vratili i odabrali Gradacac odnosno Brcko i super im je ali ja stavljam Gradacac na prvo mjesto.

http://www.gradacac.net/
ins

#6 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by ins »

Stolac, definitivno najugodnije mjesto za zivot u Hercegovini (ako zanemarimo trenutnu politicku situaciju, koja se na kraju krajeva moze i promijeniti...)
Klima nevjerovatna, zelenilo, Bregava, kuca sa bazenom i to je to...
san darius

#7 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by san darius »

livno. :D
tu imas i bosnu i hercegovinu i dalmaciju.
istovremeno se sve tri u njemu i gube i pronalaze.
u splitu si zacas, mozes na skijanje na kupres jos i brze. imamo i sportski aerodrom, ako imas avion, zacas si u zagrebu ili sarajevu. :D

da se nisam odlucio nastaniti u istri, mozda bih se vratio u livno, otkupio staro porodicno imanje u grborezima, koje su imali moj did, pradid i jos njihovi ocevi i didovi i baviti se proizvodnjom sira. za par godina kvalitetom, a i pametnim marketingom, pretekli bismo spanjolski manchego. zasigurno.

nakon toga bih, ili vec paralelno s tim, krenuo da od nk troglava napravim respektabilan nogometni tim (imao bih u momcadi jedno petoricu nasih, mislim bosancerosa, nema veze kako se zovu, krizaju li se, krste ili klanjaju, dva nijemca u obrani, brazilca u vezi, te po jednog brazilca, kamerunca i ganca u napadu. tim bi mogao, recimo, izgledati ovako:

1. tomislav zadro

14. jens helzberg 4. hasan muhic 19. petar jankovic

5. rolf neumann

26. josip jurkic 16. osvaldinho 8. mario sucic

7. kofi kanofour 9. dolfeu 22. akawele n'kundi

nakon sto bismo uzeli tri prvenstva bih (uvjerljivo, nitko, tri godine, boda ne bi uzeo na nasem, ultramodernom i izuzetno prijatnom stadionu na zgonima), u cetvrtoj sezoni bismo pomeli sve u ligi prvaka (zuta posast, tako bi nas zvali - igrali bismo u zutim dresovima, istovjetnim boji zrelog livanjskog sira). tamo negdje, u sezoni 2014/15, kao da gledam finale (prethodno smo u pretkolu, prvo razvalili hajduka, na domacem terenu u splitu sa 3:0 i jos domacijem u livnu sa 6:0, a potom u polufinalu i bayerna, na domacem terenu u minhenu :D sa 2:1 i jos domacijem u livnu, sa 3:1), u madridu, na stadionu santiago bernabeu, 86. minuta, a na semaforu pise: fc real madrid - nk troglav livno 2:6, a povrh svega, na cijelom stadionu ogromne reklame na kojima pise: 'lo mejor del mundo - el queso de livno' (najboljina svijetu - livanjski sir).

i hajd, sad, tko ne bi zelio zivjeti u takvom mjestu, ha?

san darius
zaphodia

#8 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by zaphodia »

Moj dobar, dobar prijatelj, u srednjim je cetrdesetim odlucio kupiti malo imanje u Blagaju prije par godina.

Kuca je minijaturna za danasnje standarde, ali funkcionalna i on ju je lzaista ijepo renovirao, sa sve hercegovackim kamenom oblozio. Zemlju kultivisao, i iako mi je to do sada bilo apsolutno nespojivo s njim - stalno nesto ceprka, kopka, sadi, cisti, uziva u tome. Posao mu dozvoljava da u Blagaju, ili "na jugu" kako on to kaze, provede najmanje 4 dana sedmicno, tako da de facto zivi na relaciji Sarajevo - Blagaj.

Point is: u ovih par godina (mislim da su 2 sada) je potpuno promijenjen covjek. Smireniji, nema one stres-tikove koje sam ranije vidjala kod njega. I potpuno, ali potpuno zaljubljen u taj kraj. Sarajevo sada dozivljava kao prisilni rad, a dolje odmara i skuplja snagu. Sudeci po njemu, to zaista funkcionise.

Kad ON prica o Blagaju, iako sam bila tamo nebrojeno puno puta, stalno imam dojam da govori o nekoj drugoj, ljepsoj i boljoj, planeti.

Eto.
rikardoreis

#9 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by rikardoreis »

zaphodia wrote:Moj dobar, dobar prijatelj, u srednjim je cetrdesetim odlucio kupiti malo imanje u Blagaju prije par godina.

Kuca je minijaturna za danasnje standarde, ali funkcionalna i on ju je lzaista ijepo renovirao, sa sve hercegovackim kamenom oblozio. Zemlju kultivisao, i iako mi je to do sada bilo apsolutno nespojivo s njim - stalno nesto ceprka, kopka, sadi, cisti, uziva u tome. Posao mu dozvoljava da u Blagaju, ili "na jugu" kako on to kaze, provede najmanje 4 dana sedmicno, tako da de facto zivi na relaciji Sarajevo - Blagaj.

Point is: u ovih par godina (mislim da su 2 sada) je potpuno promijenjen covjek. Smireniji, nema one stres-tikove koje sam ranije vidjala kod njega. I potpuno, ali potpuno zaljubljen u taj kraj. Sarajevo sada dozivljava kao prisilni rad, a dolje odmara i skuplja snagu. Sudeci po njemu, to zaista funkcionise.

Kad ON prica o Blagaju, iako sam bila tamo nebrojeno puno puta, stalno imam dojam da govori o nekoj drugoj, ljepsoj i boljoj, planeti.

Eto.
imam dojam da je rijec o hadzifejsu :D :D
maccarona

#10 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by maccarona »

i ja bih u 'ercegovinu 8) :D dozivaju me stari korijeni :D :D :D :D
mamica papucarka

#11 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by mamica papucarka »

izgleda da cemo imat jedan par za Nisicku visoravan :mrgreen:
callmethebreeeze

#12 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by callmethebreeeze »

i ja bih brate mogao u blagaj. prelijep kraj. jos kupim dva gipsana lava za pred kapiju. ih, sto ti to bilo fino.
JEDRILICA

#13 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by JEDRILICA »

Eh ovako, prodajem dvije kuce u Mostaru! :)

treba mi da napravim bazen u Blagaju! :)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

#14 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by karabaja-x »

san darius wrote:livno. :D
tu imas i bosnu i hercegovinu i dalmaciju.
istovremeno se sve tri u njemu i gube i pronalaze.
u splitu si zacas, mozes na skijanje na kupres jos i brze. imamo i sportski aerodrom, ako imas avion, zacas si u zagrebu ili sarajevu. :D

da se nisam odlucio nastaniti u istri, mozda bih se vratio u livno, otkupio staro porodicno imanje u grborezima, koje su imali moj did, pradid i jos njihovi ocevi i didovi i baviti se proizvodnjom sira. za par godina kvalitetom, a i pametnim marketingom, pretekli bismo spanjolski manchego. zasigurno.

nakon toga bih, ili vec paralelno s tim, krenuo da od nk troglava napravim respektabilan nogometni tim (imao bih u momcadi jedno petoricu nasih, mislim bosancerosa, nema veze kako se zovu, krizaju li se, krste ili klanjaju, dva nijemca u obrani, brazilca u vezi, te po jednog brazilca, kamerunca i ganca u napadu. tim bi mogao, recimo, izgledati ovako:

1. tomislav zadro

14. jens helzberg 4. hasan muhic 19. petar jankovic

5. rolf neumann

26. josip jurkic 16. osvaldinho 8. mario sucic

7. kofi kanofour 9. dolfeu 22. akawele n'kundi

nakon sto bismo uzeli tri prvenstva bih (uvjerljivo, nitko, tri godine, boda ne bi uzeo na nasem, ultramodernom i izuzetno prijatnom stadionu na zgonima), u cetvrtoj sezoni bismo pomeli sve u ligi prvaka (zuta posast, tako bi nas zvali - igrali bismo u zutim dresovima, istovjetnim boji zrelog livanjskog sira). tamo negdje, u sezoni 2014/15, kao da gledam finale (prethodno smo u pretkolu, prvo razvalili hajduka, na domacem terenu u splitu sa 3:0 i jos domacijem u livnu sa 6:0, a potom u polufinalu i bayerna, na domacem terenu u minhenu :D sa 2:1 i jos domacijem u livnu, sa 3:1), u madridu, na stadionu santiago bernabeu, 86. minuta, a na semaforu pise: fc real madrid - nk troglav livno 2:6, a povrh svega, na cijelom stadionu ogromne reklame na kojima pise: 'lo mejor del mundo - el queso de livno' (najboljina svijetu - livanjski sir).

i hajd, sad, tko ne bi zelio zivjeti u takvom mjestu, ha?

san darius
jarane i ja sam tako nesto cesto zamisljo, sve to poslije duge i uspjesne fudbalske karijere, mnostva titula i priznanja, nastupa u finalu mundijala sa reprezentacijom bih, poslije cega bi postao graodnacelnik, a poslije mozda i precjednik, a sa strane bi jos snimao i filmove i tu i tamo snimio koji hit, sve u svemu, trebaju nam autoputevi podhitno
rikardoreis

#15 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by rikardoreis »

maccarona wrote:i ja bih u 'ercegovinu 8) :D dozivaju me stari korijeni :D :D :D :D
tebe cemo na Busak :D postavit :D kod skretanja za Podvelezje :D ona kafana ce bolje radit :D a vrijeme je i da ova strana Neretve dobije jednu Gospu :D :D
pitt

#16 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by pitt »

ja bih vala u Hutovo blato......ribario po citav boziji dan :D
Saian

#17 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Saian »

ins wrote:Stolac, definitivno najugodnije mjesto za zivot u Hercegovini (ako zanemarimo trenutnu politicku situaciju, koja se na kraju krajeva moze i promijeniti...)

eh ovo nije loshe :)
pitt

#18 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by pitt »

Saian wrote:
ins wrote:Stolac, definitivno najugodnije mjesto za zivot u Hercegovini (ako zanemarimo trenutnu politicku situaciju, koja se na kraju krajeva moze i promijeniti...)

to je i meni No 2 .......al samo zbog situVacije trenutne :D uzgajati lozu i peci domacu loxu.....svoje vino....milina :D :D
Saian

#19 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Saian »

pitt wrote:
Saian wrote:

to je i meni No 2 .......al samo zbog situVacije trenutne :D uzgajati lozu i peci domacu loxu.....svoje vino....milina :D :D
jedan prijatelj je kupio staru kuchicu, onako hercegovachku ovo ljeto dole, za ono bezze pare mislim da joj se cijena dosad udvostruchila, bashka sto je i kuca i okuchnica i Stolac sve skupa prelijepo :) (situaciju cemo mijenjat lagano, unutarnje migracije ovo ono (sad sam se ustelio u tome zahvaljujuci Karadzicu :D )
Crvena Tifoza

#20 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Crvena Tifoza »

i onda kaze ona:

Volim što sam Hercegovac mama! :D
callmethebreeeze

#21 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

cu, onako hercegovachku ovo ljeto dole, za ono bezze pare mislim da joj se cijena dosad udvostruchila, bashka sto je i kuca i okuchnica i Stolac sve skupa prelijepo :) (situaciju cemo mijenjat lagano, unutarnje migracije ovo ono (sad sam se ustelio u tome zahvaljujuci Karadzicu :D )[/quote]

joj, pad kad stocani pocnu protiv dosljaka.
:D
Saian

#22 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by Saian »

callmethebreeeze wrote:
ima da ih ujedinimo :D :D :D , beton fora :D
pitt

#23 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by pitt »

callmethebreeeze wrote:cu, onako hercegovachku ovo ljeto dole, za ono bezze pare mislim da joj se cijena dosad udvostruchila, bashka sto je i kuca i okuchnica i Stolac sve skupa prelijepo :) (situaciju cemo mijenjat lagano, unutarnje migracije ovo ono (sad sam se ustelio u tome zahvaljujuci Karadzicu :D )
:D[/quote]

nego sta ti mislis.......da mi to plemeski koloniziramo dole sve :D :D :D
callmethebreeeze

#24 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

pitt wrote:
callmethebreeeze wrote:cu, onako hercegovachku ovo ljeto dole, za ono bezze pare mislim da joj se cijena dosad udvostruchila, bashka sto je i kuca i okuchnica i Stolac sve skupa prelijepo :) (situaciju cemo mijenjat lagano, unutarnje migracije ovo ono (sad sam se ustelio u tome zahvaljujuci Karadzicu :D )
nego sta ti mislis.......da mi to plemeski koloniziramo dole sve :D :D :D[/quote]

ma dodjemo dole, kupimo kuce, poorusimo one kamene uz bregavu, napravimo 4-spratnice, stavimo gipsane lavove ispred vrata, napravimo diskoteke, benzinske pumpe, zovnemo svu rodbinu, sredimo im poslove, i tako dalje.

lokalno stanovisto cemo kinjiti, a s njihovim zenama cemo imati samo nedozovljene odnose, bolje nego sa prijateljicama nasih zena.
pitt

#25 Re: Gdje je u Hercegovini najbolje zivjeti?

Post by pitt »

callmethebreeeze wrote:
pitt wrote:
nego sta ti mislis.......da mi to plemeski koloniziramo dole sve :D :D :D
ma dodjemo dole, kupimo kuce, poorusimo one kamene uz bregavu, napravimo 4-spratnice, stavimo gipsane lavove ispred vrata, napravimo diskoteke, benzinske pumpe, zovnemo svu rodbinu, sredimo im poslove, i tako dalje.

lokalno stanovisto cemo kinjiti, a s njihovim zenama cemo imati samo nedozovljene odnose, bolje nego sa prijateljicama nasih zena.
:D[/quote]

a mozemo i masline uzgajati i zejtin proizvoditi :D :D :D
Post Reply