Razlozi su klima, podneblje, lagodniji zivot za porodice, bolji kvalitet vode, povrca, voca, jeftiniji stambeni prostor,.. more pred nosom a i ostatak Bosne takodjer. Sarajlija mi je rekao da mu je Sarajevo postalo preopasno, prenatrpano, prezagusljivo, preurbano, ... za zivot, da je u vjecitom stresu, i da misli da mu je prvenstveno za djecu bolje u Mostaru. Privatnik je pa pretpostavljam da mu ekonomija nije veci problem.
Kroz Hercegovinu uglavnom prolazim autom do mora, svidja mi se krajolik, klima, ljudi,... ali nisam se nikad zadrzavao niti ikada bio u nizu mjesta.
Kao svaki odjutradomraka rintajuci dijasporac, naravno da razmisljam o povratku, s'tim da mi je rjec "povratak" zamjenila "selidba". Nema vise pateticne nostalgije, srcedrapajuceg bosanstva, naivnosti,... danas se vise gleda prakticnost, kultura zivljenja, podneblje,... jer su ljudi sve manje vezani za mjesto rodjenja - a sutra akoBogda kada dodju bolji putevi - bice jos manje. Svjestan sam poteskoca zivota u BiH, i tvrdim da nije sjajno ni vani gdje su drugi problemi. Tako da bih zamolio da ovog puta bude bez: "nema ovdje zivota", "neznas ti kako je ovdje", "bolje ostan' gdje jesi i salji pare", "ovdje ti je sranje", .......
U Banjaluci sam svakako stranac, a realno, i u Sarajevu gdje bi se kao Bosnjak trebao osjecati domaci medju svojima. Tako da radije nebi u ovoj temi o vjecitom dijasporskom povratku vec o zivotu u Hercegovini.
Cuo sam da je bolje zivjeti tamo za ljude koji imaju probleme sa bronhitisom, tako da je i to jedan od razloga. Sa nekim sa hercegovcima odavno pricao o tome, samo svako svoje mjesto hvali. Svi uglavnom kazu kako ima slabo posla, da postoji segregacija u skolama,.... i da je uvjek postojala tendencija iseljavanja. Ali kazu takodjer kako bi sa boljim putevima, to bila skroz druga prica. Napr. kada bi jednog dana bio autoput do Sarajeva ili nekog drugog veceg centra, niko se nebi selio jer bi mogao raditi bilo gdje i do 100 km. daljine, studirati, .. pa bi tu Hercegovina sa boljim putnim vezama bila nesto kao Kalifornija. Haman. :)Ako nist' barem zbog klime, pretpostavljam da se tamo zimi ne mora sabahile cistiti snijeg i led sa auta.
Neznam dali je seljenje sarajlija u Mostar samo par izdvojenih slucajeva ili postoji veca tendencija. U svakom slucaju zvuci kao dobra ideja. Pored Mostara cuo sam da su privlacni i Blagaj, Pocitelj,....
Znali ko vise o tome i opcenito o zivotu u pojedinim hercegovackim opstinama.
Unaprijed hvala.