Neznam kolko je taj San pouzdan, ali mi ne zvuci bas pouzdane...Ako se bude slušalo i uvažavalo mišljenje najboljih bosanskohercegovačkih fudbalera koji igraju za moćne evropske klubove, onda će fudbalski menadžer Dino Pašalić biti novi selektor reprezentacije BiH.
Napravio senzaciju
Naime, kako "San" saznaje, naši fudbaleri iz Njemačke, Italije, Turske, Austrije i drugih država sa tim zahtjevom će izaći pred Predsjedništvo i Izvršni odbor Fudbaleskog saveza Bosne i Hercegovine. Oni ističu da BiH, nakon što je propustila sve šanse i prilike da se plasira na evropska prvenstva, predstoji veliki posao na stvaranju tima za kvalifikacije za naredno Svjetsko prvenstvo.
"Vremena nema ili ga ima jako malo. U Evropi se sve reprezentacije već uveliko spremaju za kvalifikacije i BiH bi najkasnije do januara morala raščistiti situaciju", smatraju bh. internacionalci.
Rođeni Zeničanin Bekim Dino Pašalić u Evropi kotira kao jedan od najboljih i najuspješnijih fudbalskih menadžera. On je agent velikog broja vrhunskih fudbalera iz Španije, Turske, Italije, Njemačke, a pravim podvigom i senzacijom ocjenjuje se njegov ovoljetošnji posao kada je Brazilca Karlosa, koji je igrao za madridski Real prodao u turski Fenerbahče za ogroman novac. Treba reći da u ovom klubu ima sedam fudbalera čiji je on menadžer.
Nudio Tošaka
Pašalić, inače, živi u Španiji, u Madridu i Barceloni gdje posjeduje vile, i veliki je prijatelj sa Ronaldinjom, Ronaldom, Bekamom i ostalim svjetskim asovima. U čuvenom ljetovalištu Ljoret de Mar idućeg mjeseca otvara ekskluzivni klub. U posebno prijateljskim odnosima je sa predsjednicima Barcelone i Fenerbahčea. U Istanbulu također ima vilu i neki njegovi fudbalski projekti već su u glavnom turskom gradu dobili zeleno svjetlo.
Svojevremeno je Pašalić predlagao da selektor reprezentacije BiH bude čuveni Džon Tošak. Ovaj, nekada slavni igrač i poslije toga trener Reala iz Madrida pristao je na to, ali je došlo do opstrukcija u Fudbalskom savezu i cijeli projekat je propao.
Zahvaljujući upravo Pašaliću, neki bh. fudbaleri napravili su zavidne karijere u Evropi.
Kako "San" saznaje, glavni zagovornici ideje da Pašalić dođe na čelo reprezentacije BiH su Sergej barbarez, Hasan Salihamdžić, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Kenan Hasagić, Saša Papac...
"Ako BiH hoće da nešto napravi, a objektivno može, onda treba uvesti potpuno nove standarde i odnose. Pašalić, s obzirom na svoje veze među najmoćnijim ljudima u evropskom fudbalu i uopšte poznavanje fudbala i načina na koji on danas funkcioniše, može BiH odvesti na Svjetsko prvenstvo", smatraju oni i podsjećaju da je Hrvatski nogometni savez ovom Zeničaninu nudio važne funkcije, ali ih je on odbijao.
U petak navečer "San" je u Sarajevu razgovarao sa Dinom Pašalićem. Nije bio iznenađen prijedlogom i zahtjevom bh. internacionalaca koji se, kako se saznaje, spremaju na zajedničlki dolazak u Sarajevo i sastanak u Fudbalskom savezu BiH koji bi se trebao održati u narednih desetak dana.
Veliki izazov
"I meni je to izazov. Ja ne tražim ništa - ni plaću ni premije. Tražim samo da se niko ne miješa u posao selektora. To što nemam trenerske licence, nije prepreka. Ne krijem, jesam zaintereisovan. Imam završene poslove za narednih četiri - pet godina, tako da mi ne bi bio problem da zamrznem svoj status menadžera. Ukoliko bih preuzeo reprezentaciju, onda bih ja za sve odgovarao. Pored ostalog doveo bih i moćne sponzore. Moj uslov je da imam apsolutnu samostalnost u radu i selekciji igrača i da polovina sume novca koji bi BiH dobila plasmanom na Svjetsko prvenstvo bude uplaćena na moj račun. Mislim da je to regularno, realno i pošteno, a izvjesno je da bi BiH odveo na Svjetsko prvenstvo. Doveo bih Italijane, Brazilce, Špance, Nijemce... koji bi igrali za BiH i time bi naša zemlja pokazala svoju otvorenost i pokazala bi da je istinski evropska država. Mislim da bismo napravili dobar posao, a nemojte zaboraviti da je danas fudbal najveći svjetski biznis. Za prve saradnike doveo bih jednog trenera iz Njemačke i jednog iz Italije", kazao je Dino Pašalić.
(24sata.info)
Sta mislite o ovome, da li bi se moglo ukazati svjetlo na kraju tunela?
Meni ovo zvuci kao neki sposoban covjek, ali za direktorske pozicije, ne selektor...
Ali eto ako bi za pocetak mogao da se bar uvuce kao selektor, mozda kasnije nesto i bude od Saveza...