Nesanica ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

pesak

#1 Nesanica ?

Post by pesak »

Imate li nesanicu i sta uraditi da bi zaspali ?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

mah... nesanica je nacin zivljenja za mene :roll: vise ne znam sta bih bez nje :D

razne stvari mi mogu pomoci da se smirim i da provedem noc ne razmisljajuci o problemima i da mi ne padaju lude ideje na pamet, tipa premjestanje namjestaja :D (dogadjalo se :D). ali ne zaspim, citam, gledam tv ili sam na forumu.

zaspim samo od tablete za spavanje.

inace, imam perioda kad mogu zaspati u ono neko solidno vrijeme, ali nikad prije jedan-dva nocu, to je kad sam jaaaako fizicki iscrpljena.
krkacina

Post by krkacina »

Setaj prije spavanja, opusti misli, prihvati zivot onakav kakav je , i konkretno caj od kadulje je vrlo dobar za opustanje mozga i zivaca po alternativnoj medicini iako se kod nas koristi za neke druge stvari...
Ja probao - radi garant !!! 8-)
Wednesday

Post by Wednesday »

:sad: aha.. :roll: nista ne pomaze :-x

nemoj jesti poslije 6 sati, radi razgibavanje prije nego legnes, stalno lijezi u isto vrijeme i bit ce ti bolje. ja sam jedno vrijeme izdrzala, al hebo to.. nesto prestala.

sad brojim ovcice :zzzz:
Guevara

Post by Guevara »

idi npr na plivanje, jedno 2 sata intenzivno, ili bilo kakva druga fizicka aktivnost, ali nemoj najmanje 2 sata prije spavanja, jer ce ti biti povecan adrenalin u krvi pa nista od spavanja..Bices izmoren i zaspaces.. Ili se ucugaj :D
pesak

Post by pesak »

Neko mi je rekao da slusa tiho muziku, i zaspi...probala sam i to je OK, samo se probudim kad su vesti, ujutru, rano.. :shock:
Leganje u isto vreme je jako vazno. Izbegavam pilule za spavanje ...
isto sam cula da ne treba praviti veliku frku oko nesanice, jer covek navodno spava uvek onoliko koliko mu je bas neophodno... :-?
Meni smeta sto sam nervozna kad sam neispavana, ispadaju mi stvari iz ruku , saplicem se, cesto nesto zabrljam...bole me oci i glava... :-)
Sto se tice fizicke aktivnosti, to pomaze, ali sta raditi kad pada kisa non-stop ? Ovih dana je bas padalo...
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Ja imam jedan trik kad ne mogu spavati:

Totalno se smirim u poziciji u kojoj mi najvise odgovara da lezim, udahnem vise puta zrak duboko, zadrzim ga jedno vrijeme pa ispusem, i tako par puta. Poslije par puta se opet smirim i utonem u san.

Nemoj samo se umisliti kako "nesto s tobom nije u redu" jer to je offside, onda bas zaglibis. Nabaci osmijeh, nesto radi, caprkaj, citaj i bit' ce ok.

Probaj ovo pa javi ako upali :) .
pesak

Post by pesak »

Citizen-X wrote:Ja imam jedan trik kad ne mogu spavati:

Totalno se smirim u poziciji u kojoj mi najvise odgovara da lezim, udahnem vise puta zrak duboko, zadrzim ga jedno vrijeme pa ispusem, i tako par puta. Poslije par puta se opet smirim i utonem u san.

Probaj.
E, pa bas cu da probam...hvala... :)
Ima i nekih joga-vezbi za nesanicu, samo se nesto ne secam...moram da nadjem knjigu. Ima i nekih vezbi iz "Silve", ali i to sam zaboravila... :sad:
Doduse, odavno nisam imala nesanicu a sad je opet pocela...evo vec cetvrtu-petu noc ...nije da ne spavam...ali...vrlo malo, mozda par sati i mrtva sam umorna. Ne mogu jasno ni da mislim. Od kad sam pocela da meditiram, ne mogu normalno da spavam...a trebalo je biti obrnuto...da meditacija pomaze... :?
Citizen-X

Post by Citizen-X »

Pa, otprilike ovo sto sam ti ja rekao je neki vid meditacije - dok lezis.

Samo razmisljaj o necemu apsolutno lijepom sto bi te nasmijalo npr. i sve ostalo iskljuci i probaj ovo sto sam ti rekao...

Imas li kakvih problema?
pesak

Post by pesak »

Citizen-X wrote:Pa, otprilike ovo sto sam ti ja rekao je neki vid meditacije - dok lezis.

Samo razmisljaj o necemu apsolutno lijepom sto bi te nasmijalo npr. i sve ostalo iskljuci i probaj ovo sto sam ti rekao...

Imas li kakvih problema?
Nemam nista novo sto i inace nisam imala od pre...bar svesno.. :? mozda je zbog vremenskih neprilika...pojma nemam...a mozda stvarno zbog meditacije...na primer, znam da ne treba vezbati pranajamu-tehnike disanja sam..tad dolazi do nesanice...mada, to nisam ni radila... :-?

vidis, nekako ne mogu da nadjem nesto apsolutno lepo... :sad:
pinkzelena

Post by pinkzelena »

Obuci štikle od jedno 13 cm i napravi jedno 3 kruga po gradu bez pauze..ima da zaspiš ko mala beba :)
pesak

Post by pesak »

Ćelava cura wrote:
pesak wrote:Neko mi je rekao da slusa tiho muziku, i zaspi...probala sam i to je OK, samo se probudim kad su vesti, ujutru, rano.. :shock:
Leganje u isto vreme je jako vazno. Izbegavam pilule za spavanje ...
isto sam cula da ne treba praviti veliku frku oko nesanice, jer covek navodno spava uvek onoliko koliko mu je bas neophodno... :-?
Meni smeta sto sam nervozna kad sam neispavana, ispadaju mi stvari iz ruku , saplicem se, cesto nesto zabrljam...bole me oci i glava... :-)
Sto se tice fizicke aktivnosti, to pomaze, ali sta raditi kad pada kisa non-stop ? Ovih dana je bas padalo...
Obuci nesto toplo, slusalice u usi i trci nekih pola sata..onda se lagano vrati kuci-pod tus i u krevet -spavaces k'o bebica...
Mozes prije spavanja popiti solju caja od kamilice ili solju toplog mlijeka sa cimetom...
da...obozavam ovu aktivnost... :-D pogotovu slusalice u usima... :-D
sad je malo kasno, pocecu od sutra...moze i brz hod...
pesak

Post by pesak »

Citizen-X wrote:Ja imam jedan trik kad ne mogu spavati:

Nemoj samo se umisliti kako "nesto s tobom nije u redu" jer to je offside, onda bas zaglibis. Nabaci osmijeh, nesto radi, caprkaj, citaj i bit' ce ok.

Probaj ovo pa javi ako upali :) .
probala...ne vredi....
walkabout

Post by walkabout »

Mislim da je glavni uzrok nesanice psihicke prirode – zivotni problemi i brige vezane za njih. Ovo se ne moze izbjeci ali se briga moze smanjiti i pokusati pronaci nacin kako da se ophodi sa problemima vise racionalno a sto manje emocionalno.

Sto se tice same “tehnike” spavanja evo mog iskustva:

Pomaze:
- spavanje u redovno vrijeme i to u trenutku kada osjetite dovoljan stepen pospanosti (ne idite ranije u krevet; ne spavajte predugo i nemojte tjerati tijelo da spava ako ono nece)
- sigurno da svi oblici fizicke aktivnosti pomazu za dobar san (ali ne neposredno pred spavanje)
- sto prazniji stomak
- spavanje u hladnom (za bolji san temperatura tijela treba da se smanji )
- sto manje buke i svjetla
- prije utonuca u san misliti o necem lijepom i pozitivnom
- nema nista lose zaspati pola sata popodne ako niste imali dovoljno sna prethodnu noc

Odmaze:
- emocionalni stres i briga
- prekomjerna mozdana aktivnost (studiranje; slusanje radija/gledanje TV/citanje novina/surfanje internetom – narocito su vijesti te koje vas uznemiravaju a da i ne primijetite koliko)
- obilna vecera
- pica koja sadrzavaju kafein
- pica koja su gazirana
- prekomjerno unosenje tecnosti
- neudoban krevet/postelja/jastuk

Za kraj evo da predlozim jednu shock terapiju:

Totalno prestanite gledati TV, slusati radio (osim muzike) za tri mjeseca – ali bas totalno!
Ovlas procitajte samo naslovne strane novina i smanjite vase internet aktivnosti na minimum.

Ako ovo uspijete ostvariti – javite mi vasa iskustva.
van Basten

Post by van Basten »

ja imam problema sa nesanicom navečer ali isto tako i sa "nebuđenjem" ujutro, tako da se to sve fino izniveliše :D
Michun

Post by Michun »

Ako niste sposobni za fizicke aktivnosti nakon teskog radnog dana...biljni cajevi su zakon :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

joj ljudi. Ja u 22h idem :zzzz: ko top. Nekad zasjedem do 23 :lol:
Ali i rano ujutro ustajem (6h, a nekad i ranije :roll: ), tako da me obori :roll:
zena21

Post by zena21 »

ja sam ko beba... sat spavam, sat placem :lol: :lol: :lol:

salim se... nikakvih problema sa snom... lijezem obicno izmedju 23.00-24.00, ustajem 5.30 - 06.00 :D

zaspim bez problema, a tako i ustanem :D
amrica

Post by amrica »

ja po citav dan pospana, a navece oci kao fildzani, ne mogu zaspati, okrecem se u krevetu kao na rostilju. A ujutro nikakva, naravno, i to vec duzi period.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

zena21 wrote:ja sam ko beba... sat spavam, sat placem :lol: :lol: :lol:

salim se... nikakvih problema sa snom... lijezem obicno izmedju 23.00-24.00, ustajem 5.30 - 06.00 :D

zaspim bez problema, a tako i ustanem :D
ja i ti znamo sta znaci se budit svaka dva sata, pa sad kad malo vise mozemo drinjat, zaspimo ko topovi :D A i brige smo podmirile :oops:
Kaiser

#21 Re: Nesanica ?

Post by Kaiser »

pesak wrote:Imate li nesanicu i sta uraditi da bi zaspali ?
Vrlo jednostavno, iz iskustva, jako pomaže sanval 5 mg :D Dobija se na recept, a u privatnim apotekama može i bez 8-)

Samo da kažem da ovi koji predlažu čajeve i šetanje ne znaju šta je stvarno nesanica :-)
alcho

Post by alcho »

Ja otpjevam: "Idi idi nesanice, da ne vidim tvoje lice..." :D
saga

Post by saga »

nemam inace problema sa snom
a i strasno mnogo mogu spavat

a ak se kad zadesi da ne mogu spavat... ha strpim se... lezim sat - dva u krevetu i razmisljam, ne znam, o tome sta cu sutra za rucak il o cemu god... i zaspem u neka doba

il muzikicu neku finu... imam jedan album (3 pjesme po 15-ak minuta :D)... i nakon druge uvijek zaspem :p

a inace se ne pridrzavam nicega... jedem uvijek odmah pred spavanje, fizicke aktivnosti = 0, nikad ne legnem u isto vrijeme - a nit se budim u isto...
Edoxxx

Post by Edoxxx »

Ja nemam problema sa nesanicom ... brojim do tri i zaspem ... nekad se zna desiti da brojim i do pola 4 ... :D :D :D
pesak

Post by pesak »

walkabout wrote:Mislim da je glavni uzrok nesanice psihicke prirode – zivotni problemi i brige vezane za njih. Ovo se ne moze izbjeci ali se briga moze smanjiti i pokusati pronaci nacin kako da se ophodi sa problemima vise racionalno a sto manje emocionalno.

Sto se tice same “tehnike” spavanja evo mog iskustva:

Pomaze:
- spavanje u redovno vrijeme i to u trenutku kada osjetite dovoljan stepen pospanosti (ne idite ranije u krevet; ne spavajte predugo i nemojte tjerati tijelo da spava ako ono nece)
- sigurno da svi oblici fizicke aktivnosti pomazu za dobar san (ali ne neposredno pred spavanje)
- sto prazniji stomak
- spavanje u hladnom (za bolji san temperatura tijela treba da se smanji )
- sto manje buke i svjetla
- prije utonuca u san misliti o necem lijepom i pozitivnom
- nema nista lose zaspati pola sata popodne ako niste imali dovoljno sna prethodnu noc

Odmaze:
- emocionalni stres i briga
- prekomjerna mozdana aktivnost (studiranje; slusanje radija/gledanje TV/citanje novina/surfanje internetom – narocito su vijesti te koje vas uznemiravaju a da i ne primijetite koliko)
- obilna vecera
- pica koja sadrzavaju kafein
- pica koja su gazirana
- prekomjerno unosenje tecnosti
- neudoban krevet/postelja/jastuk

Za kraj evo da predlozim jednu shock terapiju:

Totalno prestanite gledati TV, slusati radio (osim muzike) za tri mjeseca – ali bas totalno!
Ovlas procitajte samo naslovne strane novina i smanjite vase internet aktivnosti na minimum.

Ako ovo uspijete ostvariti – javite mi vasa iskustva.
Ma OK. U pravu si ti...ali kako da ne slusam vesti, kad se ne zna hoce li novi rat, bombardovanje,hoce li horde cetnika da krenu po kucama nepocudnih Srba da ih biju, kolju.. hoce li evro skociti..sta treba kupiti...hoce li nove sankcije..sta je rekao kostunica...ko zna sta sve moze da se desi..a sve je moguce...moram nekako da budem obavestena, da se spremim- koliko-toliko....tako da tvoja sok terapija otpada...
Sto se tice tehnika, provalila sam da je stvarno vazno da se spava u hladnom...i ne treba se siliti na spavanje...i jos nesto, kad meditiras, treba to da radis na tacno, u detalje, odredjen nacin...
Uspavljuje me muzika sa radija- obicna neka disko-muzika...juce sam se opet vrtela po krevetu jedno sat, pa mi je dosadilo, popela se na komp, malo se muvala, pa onda ukljucila radio bogami, na jako i zaspala ko klada .
Post Reply