rashomon wrote:
Za ovu bolest nema pencilina.
Forum kao forum je mjesto gdje se ljudi okupljaju i iznose svoja mišljenja. Najčešće su to specijalizirani forumi koji privlače čovjeka u skladu sa njegovim interesima.
U ovom slučaju je to boja kože, prije svega.
Ako pogledaš forum stormfront.org sa statističke strane, ima puno više posjetitelje nego ijedan drugi koji sam do sada vidio, a gotovo najveći broj posjetitelja bilježe sekcije u kojima se prepoznaju nekadašnje komunističke zemlje.
fakat je rasizam sve rahsireniji u bivshim komunistichkim zemljama. shto ne znachi da ne raste i na zapadu, dabome da jeste

:(:(.
ima tu dosta razloga (losha ekonomska situacija, nezaposlenost, nezadovoljstvo i nesigurnost u drushtvenoj situaciji koja se jako brzo mijenja... sve to utiche na to da pogotovo mladji narod trazhi oslonac u nechemu shto ce im na jednostavan nachin objasniti svijet i jasno obiljezhiti "krivca"), ali ja mislim da su presudna dva: kao prvo kontinuitet totalitaristichkog nachina razmishljanja (pa se jedna dogma zamijeni drugom, i promijeni se sadrzhaj, ali forma ostaje ista... za mene naprimjer ti chesti poklici za "chvrstom rukom" koja bi trebala da vodi zemlju nisu nishta drugo do refleksija toga totalitaristichkog uma); a kao drugo chinjenica da u istochnoj evropi poslije drugog svjetskog rata nikada nije ni dolazilo do sucheljavanja sa rasizmom i preispitivanja stepena rasizma u vlastitom drushtvu. odnijevshi pobjedu nad fashistichkim silama, sovjeti, pa i komunistichke partije u njihovim satelitima su se zadovoljili time da su bili na "pravoj" strani, te da su samim tim automatski "oslobodjeni" takvih stvari kao shto je fashizam, shovinizam, rasizam...te prema tome nisu ni nalazili za potrebno da se rasizmom kao opshtim fenomenom pozabave na samokritichan nachin, recimo kroz obrazovanje i nauchno istrazhivanje, a pogotovo u politichkoj javnosti.
na zapadu su tu lekciju nauchili vec mnogo bolje pa je prema tome vlastiti rasizam kao tema uvijek bio prisutan u raznoraznim politichkim i kulturnim agendama (a koliko ga je teshko iskorijeniti pokazuje i to da je i na zapadu pored svega toga latentni rasizam uvijek postojao i da u kriznim situacijama opet iznova ispliva na povrshinu). dochim se na "istoku" slavljenje vlastite antifashistichke borbe smatralo sasvim dovoljno kao izraz protivljenja rasizmu; ali chinjenica je da je u prvoj polovini dvadesetog vijeka rasizam bio ukorijenjen u cijeloj evropi (i francuska i engelska su imale jake fashistichke pokrete), pa i na istoku, a takve stvari ne nestaju samim tim shto ce se rezhim promijeniti niti chisto velichanjem, pa i mitologiziranjem vlastite borbe.
a onda je i politika u mnogim komunistichkim zemljama sasvim otvoreno bila rasistichka prema manjinama, sovjetski savez (i odnos rusa prema ljudima iz kavkaza ili centralne azije) i bugarska (politika prema turskoj i romskoj manjini) mi ovdje padaju na pamet, ali i antisemitizam u poljskoj, te uzhasi kroz koje su prolazili romi u zemljama istochne evrope, pochevshi od progona i iskljuchivanja iz drushtva pa do nasilne sterilizacije zhena po bolnicama...
a sada im internet i raznorazni forumi pruzhaju mogucnost ne samo da se "okupe", barem virtuelno, nego i da pokupe josh pokoji ideolohki impuls sa strane, koji se adaptira na vec postojeci model rasizma...tako i dolazi do paradoksa da srpski fashisti velichaju nacistichku idologiju koja je slavene, a pogotove srbe, smatrala "najnizhom rasom".