Ko i šta je to patriota u BiH?
-
stara_babuskara
#1 Ko i šta je to patriota u BiH?
Molim za subjektivno pojašnjenje termina "patriotizam" u BiH i za BiH :
-)
-
sekiracija1
s obzirom na vas upit
PATRIOTA U BOSNI JE SVAKO KO ZIVI IRADI ZA SAHAN RIZE(procjena slobodne bosne prije oslobodjenja)
PATRIOTA U BOSNI JE SVAKO KO ZIVI IRADI ZA SAHAN RIZE(procjena slobodne bosne prije oslobodjenja)
-
stara_babuskara
#3 Moj patriotizam - odgovor za "sekiraciju1"
Moji putevi patriotizma su svih preko 1500 dana (1992-1996) bili hladni u sred ljeta,gladni imračni, sa "Pivarom", karnisterima u 2 ruke po 50 l , sa obje krvave "Markale", sama sa dvoje djece (3 i 6 god.) , sa suprugom kog skoro nikad ne bi ( u armiji intezivno od 1992 -1996.god. ),i bez riže ,bez soli bez šečera , praške brašna , bez kapi ulja , samo sa strahovima , explozijama ,detonacijama , sami sa Bogom isobom. Od hroničnog , najtežeg oblika gladovanja , strahova ,šokova , tereta itd.,teško mi oboliše oboje djece . Jednom sam humanitarno dala krv samo da bih donijela djeci 250gr. keksa i paket datula, a ponuđeni mi sok iz čaše, nisam imala srca popiti bez djece . drugi puta kad su se djeca opet bukvalno ukopala od gladi,opet sam otišla u "Belje" preko puta "Markala" dati krv, ali laborant mi reče da sam anemična i da je meni potrebna krv . Otišla sam na"Bjelave" ali i tu isto-moja anemija , pa nazad kuci preizgladnjeloj djeci.Ko to nije dozivljavao godinama,normalno da ne može vjerovati,shvatiti. Zbog bolesti djece, ali i
dugova,režijskih-sve tužbe itd., prodamo stan ,blizu "Vječne vatre" , i ku
-pimo drugi, " na vrat na nos" ,pa razlikom otplatimo dugove i liječim djecu , evo do danas . Stan smo prodali Ahmetspahic Amiru , izbjeglici iz Višegrada, a ovaj smo kupili od oca i majke Nebojše Radulovića, uposlenika NTV"HAJAT"-a. Ništa me materijalno kao veličina ne može obradovati,jer zadovoljna sam da mi djeca ne gladuju, da nisu bosa ni gola, da se ne mrznu zimi i to je to. Samo kap u okeanu za koji bih lagala da je patriotizam . Za mene - patriotizam je ljubav prema domovini koja ti daje onoliko koliko joj daješ .
Ja nisam patriota.
dugova,režijskih-sve tužbe itd., prodamo stan ,blizu "Vječne vatre" , i ku
-pimo drugi, " na vrat na nos" ,pa razlikom otplatimo dugove i liječim djecu , evo do danas . Stan smo prodali Ahmetspahic Amiru , izbjeglici iz Višegrada, a ovaj smo kupili od oca i majke Nebojše Radulovića, uposlenika NTV"HAJAT"-a. Ništa me materijalno kao veličina ne može obradovati,jer zadovoljna sam da mi djeca ne gladuju, da nisu bosa ni gola, da se ne mrznu zimi i to je to. Samo kap u okeanu za koji bih lagala da je patriotizam . Za mene - patriotizam je ljubav prema domovini koja ti daje onoliko koliko joj daješ .
Ja nisam patriota.
-
sekiracija1
Stara
spekulativno seljacene,ja znam da ti mirises krv umrlih oko tebe, zasto o tome ne govoris,ne znam
spekulativno seljacene,ja znam da ti mirises krv umrlih oko tebe, zasto o tome ne govoris,ne znam
-
Sarajevska Princeza
Patriota je BH drzavljanin koji voli Bosnu i stiti njene interese bez ozbira na situaciju i na njeno trenutno politicko stanje. 
p.s. Bosna pripada narodu a ne pojedincima.
p.s. Bosna pripada narodu a ne pojedincima.
-
nineac
Uskoro neće biti patriota u ovoj državi, jer je veliki broj njih iselio odavde zbog "patriotske" politike SDA!
Ako oni ostanu na vlasti još par godina, svi ljudi koji su spremni nešto dati za bosnu će otići, a ostat će samo "istinske patriote" kao što su Ismet bajramović-Ćelo, Muhamed Gaši,Bakir Izetbegović i svi oni za čije bogastvo su se borili ti ljudi koji sada nemaju šta jesti, ili koji su otišli preko bare i sada dolaze ovdje kao turisti sa jednom mišlju u glavi: ŠTO RANIJE NISAM OTIŠO!!!
Ako oni ostanu na vlasti još par godina, svi ljudi koji su spremni nešto dati za bosnu će otići, a ostat će samo "istinske patriote" kao što su Ismet bajramović-Ćelo, Muhamed Gaši,Bakir Izetbegović i svi oni za čije bogastvo su se borili ti ljudi koji sada nemaju šta jesti, ili koji su otišli preko bare i sada dolaze ovdje kao turisti sa jednom mišlju u glavi: ŠTO RANIJE NISAM OTIŠO!!!
-
stara_babuskara
#8 Moj komentar "sikirikiju" na varijantu oko "m
E "sekiracio1" , dzaba bi ti mene ko navuko da MALO PRODILAM tvoj halucinogeni "MIRIS KRVI"?
Jel ti to hočeš da rasturamo mržnju?
E pa iako nisam patriota, posebno ne lažni , nisam ni dilerka mržnje .
TI BI BAŠ DA PRODAJEŠ PO RAJI PARANOJE SA "OKUSOM I MIRISOM KRVI " !?
Sa takvom teologijom možeš samo dobiti to što tražiš - "mirise krvi" !
Možeš dobiti BiH kao skoru VELIKU GERIJATRIJU sa mirisom smrti starih i nemocnih .
Jel to stari "dobri" hit : "Zavadi , pa vladaj" !
Potrošena je ta "patriotska" ZAR si TOLIKO čvaka da ne vidiš kako svaka
tuka i ptica zna taj ŠUPLJIKAT -falisifikat !?
Ti ono kontaš "evo" mucenice , samo je malo u ranu barneš , pa će
pući priču , na tvoj stupidan izazov s "mirisom krvi" krhati nebuloze
ratničko huškaškoga (tvoga) stila i "karaktera".
BAŠ ZATO ŠTO JESAM PROŠLA KROZ KATAKLIZMU , ŠTO JESAM JOŠ UVIJEK POD DEPRESIJOM RATNIH UŽASA,"MIRISA" KRVI I DR. STRAHOTA , Z A T O NE MRZIM NIKOGA !!!
Eeeh , "sekiracijo1" SVOJA ,
SA GNUŠANJEM TI ŽELIM samo malo VIŠE pameti A SREĆA ĆE
SAMA DOĆI.
Samo se ti "sekiracio1" ne sekiraj baš previše za moj apatriotizam , a
priče sa"mirisom krvi" traži na dr. adresi!
Duboko nadahnuta i zahvalna ti na sekiranciji :
stara_babuskara
ZAR NISI SVJESTAN DA I OVO MALO DUŠE I PAMETI
VRIJEDI KO OTROV U MALOJ BOCICI !!!
Jel ti to hočeš da rasturamo mržnju?
E pa iako nisam patriota, posebno ne lažni , nisam ni dilerka mržnje .
TI BI BAŠ DA PRODAJEŠ PO RAJI PARANOJE SA "OKUSOM I MIRISOM KRVI " !?
Sa takvom teologijom možeš samo dobiti to što tražiš - "mirise krvi" !
Možeš dobiti BiH kao skoru VELIKU GERIJATRIJU sa mirisom smrti starih i nemocnih .
Jel to stari "dobri" hit : "Zavadi , pa vladaj" !
Potrošena je ta "patriotska" ZAR si TOLIKO čvaka da ne vidiš kako svaka
tuka i ptica zna taj ŠUPLJIKAT -falisifikat !?
Ti ono kontaš "evo" mucenice , samo je malo u ranu barneš , pa će
pući priču , na tvoj stupidan izazov s "mirisom krvi" krhati nebuloze
ratničko huškaškoga (tvoga) stila i "karaktera".
BAŠ ZATO ŠTO JESAM PROŠLA KROZ KATAKLIZMU , ŠTO JESAM JOŠ UVIJEK POD DEPRESIJOM RATNIH UŽASA,"MIRISA" KRVI I DR. STRAHOTA , Z A T O NE MRZIM NIKOGA !!!
Eeeh , "sekiracijo1" SVOJA ,
SA GNUŠANJEM TI ŽELIM samo malo VIŠE pameti A SREĆA ĆE
SAMA DOĆI.
Samo se ti "sekiracio1" ne sekiraj baš previše za moj apatriotizam , a
priče sa"mirisom krvi" traži na dr. adresi!
Duboko nadahnuta i zahvalna ti na sekiranciji :
stara_babuskara
ZAR NISI SVJESTAN DA I OVO MALO DUŠE I PAMETI
VRIJEDI KO OTROV U MALOJ BOCICI !!!
-
dajdzarile
ubi bene ibi patria ! rece neko pametan ...
ima jos jedna : "patriotizam je posljednje utociste hulja" !
ima jos jedna : "patriotizam je posljednje utociste hulja" !
-
_BaykoNoor_
-
Maverick_
Nije mi jasno da svi kukaju na SDA,a opet SDA pobjedi na izborima?!
Fakat,sa kim god pricam svi kazu da je SDA katastrofa,ali opet...oni pobjede na izborima
. Valjda ce se ljudi dozvati u pamet i izaci na izbore u velikom broju,glasati za neke nove ljude,valjda ih jos ima u Bosni.
Isto tako ne kontam zasto ljudi misle da je na "zapadu" tako sjajno? Svi bi negdje vani,ko ono tamo je sve savrseno i bajno. Ljudi, ovdje nema posla isto,nema za ove ovdasnje,a ne za strance. Ne mogu da nas smisle vise. Kad cuju da si stranac,jeze se. Mi smo primitivni balkanci za njih i to je to.
Isto tako ne kontam zasto ljudi misle da je na "zapadu" tako sjajno? Svi bi negdje vani,ko ono tamo je sve savrseno i bajno. Ljudi, ovdje nema posla isto,nema za ove ovdasnje,a ne za strance. Ne mogu da nas smisle vise. Kad cuju da si stranac,jeze se. Mi smo primitivni balkanci za njih i to je to.
-
Maverick_
Ebiga
,pa sta je sa liberalima,Rasim Kadic,tako nekako,zar su sve to donje stranke. Dole ljudi idu iz krajnosti u krajnost,ili SDA,koji su nasionalisti,ili SDP,koji ,realno receno,idu previse "lijevo"
. Nema neke gradjanske,liberalne stranke,neke stranke centra
. I ovo za neku bogatasku stranku...to bi bilo mozda i najbolje rjesenje za stanje kakvo je trenutno u BIH,nesto kao sto je Karic sad napravio u Srbiji.
-
stara_babuskara
#18 Patriotrizam "dijaspore" i briga za BiH na daljins
Nevjerovatno je koliko je loše našoj "jadnoj" dijaspori, pa samo nas prepadaju svojim tzv. jadima i sl.
Znaju oni dobro da je naš prosjek IQ , dalleko iznad nadprosječne visokocivilizirane (divlje)zapadnjačke pameti.
Naši mladi briljiraju svugdje u svijetu,a ovdje nisu imali nikakvih šansi !
Na izbore ne izlazi barem 50% glasačke populacije,a ostali h je 2.5% koji ZNAJU za koga su glasali! Zašto? Zato što su izbori apri-ori izrežirani od onih koji imaju pare a "para hoce gdje burgija nece" ! Šta tu tek mogu staračke oci i ruke ? Zato se ništa ne mijenja od '90.god., samo rotira centrifugalna sila veoma različitog inteziteta (tako se hajvani u bubnju baljeste) u ovisnosti od "PROGRAMATORA" .
Ako se programator slucajno pokvari onda se vicu "visoki"
ino. dundjer majstor-i na "servis",
i tako sve dok ne crkne "programator" SVE se vrti u
krug ....
Na veliku žalost ogromne vecine mladih poznajem znatnu nekoličinu mladih ZNAČAJNO iskorumpiranih.
Tako je to instalirano u "PROGRAMATORSKOJ" schematici.
stara_babuskara
Znaju oni dobro da je naš prosjek IQ , dalleko iznad nadprosječne visokocivilizirane (divlje)zapadnjačke pameti.
Naši mladi briljiraju svugdje u svijetu,a ovdje nisu imali nikakvih šansi !
Na izbore ne izlazi barem 50% glasačke populacije,a ostali h je 2.5% koji ZNAJU za koga su glasali! Zašto? Zato što su izbori apri-ori izrežirani od onih koji imaju pare a "para hoce gdje burgija nece" ! Šta tu tek mogu staračke oci i ruke ? Zato se ništa ne mijenja od '90.god., samo rotira centrifugalna sila veoma različitog inteziteta (tako se hajvani u bubnju baljeste) u ovisnosti od "PROGRAMATORA" .
Ako se programator slucajno pokvari onda se vicu "visoki"
ino. dundjer majstor-i na "servis",
i tako sve dok ne crkne "programator" SVE se vrti u
krug ....
Na veliku žalost ogromne vecine mladih poznajem znatnu nekoličinu mladih ZNAČAJNO iskorumpiranih.
Tako je to instalirano u "PROGRAMATORSKOJ" schematici.
stara_babuskara
- manijak1
Ja bih da skratim repliku visokodometnih patriota i nekih drugih stvari pa da se osvrnem kako je to lijepo sročio neko iz kabineta
one nesretne američke porodice Kenedy, a John je citirao timski rad
porodice i administracije oko njega
Ne pitaj šta može učiniti tvoja zemlja za tebe već se pitaj šta ti možeš učiniti za nju - tako nekako
ali poenta je razumljiva da zdrav patriotizam nema kupoprodajne ugovore sem ako nisi upao prije vremena u bulumentu nečasnih ljudi koji bi prodali savšta nešto radi ličnih interesa
onda bismo trebali u tišini
pod vedrim nebeskim svodom - doći do potpunog uvjerenja one narodne da se dobro se dobrim vraća kad tad; sem ako si peh onda je nikad.
.
Samo da me ne prozivaju
za zajebanciju
da napomenem da sam bio i ja na zadatku od maja 92 do februara 96
+ svaki slobodan trenutak po drva vodu a hranu sam svakako ostavljao - paketići borovići zavalići
cigare
jer nisam znao da li ću se vratiti
pa nekako opet volim ovu korumpiranu mafijašku pičkastu u duši mnogih njenih građana kada ostvare vlastite ciljeve onda ih boli neka stvar kako je drugima i
jebo ga tema.Potaknu me u živac i onda se sjetim Gibbonija , ne psuj
ne psuj
i mojne mi što kažu s......... politike i zajebancije .
Eto , opet konstruktivno
Ne pitaj šta može učiniti tvoja zemlja za tebe već se pitaj šta ti možeš učiniti za nju - tako nekako
Samo da me ne prozivaju
Eto , opet konstruktivno
-
stara_babuskara
#20 manijaku malo cilija
Manijače,manijače ,
U patriotizmu je kao i u svakoj drugoj poštenoj i iskrenoj ljubavi : uzajamna ravnoteža uzimanja i davanja.
Nikada jednostrana žrtva.
U patriotizmu je kao i u svakoj drugoj poštenoj i iskrenoj ljubavi : uzajamna ravnoteža uzimanja i davanja.
Nikada jednostrana žrtva.
-
stara_babuskara
#22 NISAM PATRIOTA
Nisam patriota , i necu ni biti sve dok nam bude rasulo svih vrjednosnih sistema....
Himna će doći onda kad "visoki" odluci..........
Himna će doći onda kad "visoki" odluci..........
- vee-jay
tko se osjeca bosancem i hercegovcem, tko se osjeca patriotom - onda je on/a patriot - al' imam jedno protupitanje - sta znaci ustvari patriota - u kojim zemljama postoje patrioti - kako npr. izgleda, radi i misli jedan patriota u engleskoj, spaniji, njemackoj itd.?
da li je biti patriota u takvoj jednoj zemlji isto kao i biti patriota u bih-u ili hey npr. srbiji?...
da li je biti patriota u takvoj jednoj zemlji isto kao i biti patriota u bih-u ili hey npr. srbiji?...
-
delimiter
Ne zelim da branim SDA - daleko im lijepa kuca, ali padne li ti na pamet mozda da su ljudi iselili iz ove zemlje PRVENSTVENO zbog GENOCIDNE POLITIKE SDS-a i HDZ-a?!!nineac wrote:Uskoro neće biti patriota u ovoj državi, jer je veliki broj njih iselio odavde zbog "patriotske" politike SDA!
-
Sarajevska Princeza
Moje misljenje je ili si patriota ili nisi.... ili volis ili ne volis. Cuj patriotizam je nesto sto dolazi od srca - ljubav prema Bosni koju nijedan faktor ne bi trebao da pokoleba jer ako su pojedinci napravili kiks ne moras kaznjavati cjelokupnu drzavu i ugasiti ljubav prema njoj, vec naprotiv boriti se protiv takvih pojedinaca iz ljubavi prema Bosni. Jedni odu drugi dodju ha ya.... sad si patriota sad nisi....
To nije to.
Ja mislim da to moze reci samo neko ko se ne osjeca BH drzavljaninom ali ono u srcu - ne samo na papiru....
Mozda grijesim - neznam, tako mi to zvuci....
Ja mislim da to moze reci samo neko ko se ne osjeca BH drzavljaninom ali ono u srcu - ne samo na papiru....
Mozda grijesim - neznam, tako mi to zvuci....