pamćenje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Umjetnik a

#1 pamćenje

Post by Umjetnik a »

šta je to fotografsko pamćenje
zna li iko
HVALA
THANK YOU
MUCAS GRACIAS
forUMASH

Post by forUMASH »

....to ti je kad stalno nosis digitalca "na gotovs" sa sobom...... :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

pamcenje na osnovu slika koje si vidio :roll:
Lace

Post by Lace »

to ti je kada u djelicu sekunde nesto vidis i zapamtis sadrzaj...kao sliku...bez nekog logickog redoslijeda...to jednostavno vidis cim pomislis na to :D ...ev recimo ja imam takvu vrstu pamcenja kada su u pitanju neki momenti iz proslosti...tacno se sjecam odjece koju je nosila neka osoba u tom nekom momentu...jer vidim sliku cim se sjetim toga...dakle...ja sam vizuelni tip...imam problem s pamcenje,m datuma i ucenjem napamet...ali ako ih memorisem ko sliku...i logicki povezem s nekom drugom slikom...onda ih i zapamtim i mogu ih se sjetiti

ev i neko pojasnjenje
Neke osobe lakše pamte ono što su jednom vidjele pa ih nazivamo vizualnim tipom, dok druge lakše pamte ono što su čule - auditivni tip. Postoje i osobe koje prilikom sjećanja imaju doživljaj kao da gledaju fotografiju snimljenu u trenutku opažanja. Za takve osobe kažemo da imaju eidetsko ili fotografsko pamćenje. Katkada takve osobe prilikom prisjećanja mogu uočiti i detalje koje u momentu opažanja nisu primijetile.
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/2/pamcenje.htm
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

Lace wrote:to ti je kada u djelicu sekunde nesto vidis i zapamtis sadrzaj...kao sliku...bez nekog logickog redoslijeda...to jednostavno vidis cim pomislis na to :D ...ev recimo ja imam takvu vrstu pamcenja kada su u pitanju neki momenti iz proslosti...tacno se sjecam odjece koju je nosila neka osoba u tom nekom momentu...jer vidim sliku cim se sjetim toga...dakle...ja sam vizuelni tip...imam problem s pamcenje,m datuma i ucenjem napamet...ali ako ih memorisem ko sliku...i logicki povezem s nekom drugom slikom...onda ih i zapamtim i mogu ih se sjetiti

ev i neko pojasnjenje
Neke osobe lakše pamte ono što su jednom vidjele pa ih nazivamo vizualnim tipom, dok druge lakše pamte ono što su čule - auditivni tip. Postoje i osobe koje prilikom sjećanja imaju doživljaj kao da gledaju fotografiju snimljenu u trenutku opažanja. Za takve osobe kažemo da imaju eidetsko ili fotografsko pamćenje. Katkada takve osobe prilikom prisjećanja mogu uočiti i detalje koje u momentu opažanja nisu primijetile.
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/2/pamcenje.htm
hvala na pojašnjenju, i kod mene je tako
a nevjerovatno je kako lahko pamtim brojeve
Dori

Post by Dori »

To ti je kad izradis slike, a ne platis fotografu i on te zapamti! :D
zena21

Post by zena21 »

jako slabo pamtim tel brojeve (pogotovo sto su sad svi pohranjeni u mob, pa samo pritisnem puljku :lol: :lol: ) i datume ...

ali s druge strane, sto neko ved rece, mogu se sjetiti sta je neko imao na sebi u nekoj situaciji od prije 10ak godina :roll:

znaci pamtim situacije i sve sitnice vezane za datu osobu, momenat...

takodjer mi se desi da se nemogu sjetiti necega sto je bilo prije par sedmica, a sjecam se stvari koje su se desile prije nekoliko godina :?

helem, pamtim to kao da je bilo danas :D
Post Reply