šta je to fotografsko pamćenje
zna li iko
HVALA
THANK YOU
MUCAS GRACIAS
pamćenje
Moderator: anex
-
mamica papucarka
pamcenje na osnovu slika koje si vidio 
- Lace
to ti je kada u djelicu sekunde nesto vidis i zapamtis sadrzaj...kao sliku...bez nekog logickog redoslijeda...to jednostavno vidis cim pomislis na to
...ev recimo ja imam takvu vrstu pamcenja kada su u pitanju neki momenti iz proslosti...tacno se sjecam odjece koju je nosila neka osoba u tom nekom momentu...jer vidim sliku cim se sjetim toga...dakle...ja sam vizuelni tip...imam problem s pamcenje,m datuma i ucenjem napamet...ali ako ih memorisem ko sliku...i logicki povezem s nekom drugom slikom...onda ih i zapamtim i mogu ih se sjetiti
ev i neko pojasnjenje
ev i neko pojasnjenje
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/2/pamcenje.htmNeke osobe lakše pamte ono što su jednom vidjele pa ih nazivamo vizualnim tipom, dok druge lakše pamte ono što su čule - auditivni tip. Postoje i osobe koje prilikom sjećanja imaju doživljaj kao da gledaju fotografiju snimljenu u trenutku opažanja. Za takve osobe kažemo da imaju eidetsko ili fotografsko pamćenje. Katkada takve osobe prilikom prisjećanja mogu uočiti i detalje koje u momentu opažanja nisu primijetile.
-
Umjetnik a
hvala na pojašnjenju, i kod mene je takoLace wrote:to ti je kada u djelicu sekunde nesto vidis i zapamtis sadrzaj...kao sliku...bez nekog logickog redoslijeda...to jednostavno vidis cim pomislis na to...ev recimo ja imam takvu vrstu pamcenja kada su u pitanju neki momenti iz proslosti...tacno se sjecam odjece koju je nosila neka osoba u tom nekom momentu...jer vidim sliku cim se sjetim toga...dakle...ja sam vizuelni tip...imam problem s pamcenje,m datuma i ucenjem napamet...ali ako ih memorisem ko sliku...i logicki povezem s nekom drugom slikom...onda ih i zapamtim i mogu ih se sjetiti
ev i neko pojasnjenje
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/2/pamcenje.htmNeke osobe lakše pamte ono što su jednom vidjele pa ih nazivamo vizualnim tipom, dok druge lakše pamte ono što su čule - auditivni tip. Postoje i osobe koje prilikom sjećanja imaju doživljaj kao da gledaju fotografiju snimljenu u trenutku opažanja. Za takve osobe kažemo da imaju eidetsko ili fotografsko pamćenje. Katkada takve osobe prilikom prisjećanja mogu uočiti i detalje koje u momentu opažanja nisu primijetile.
a nevjerovatno je kako lahko pamtim brojeve
- zena21
jako slabo pamtim tel brojeve (pogotovo sto su sad svi pohranjeni u mob, pa samo pritisnem puljku
) i datume ...
ali s druge strane, sto neko ved rece, mogu se sjetiti sta je neko imao na sebi u nekoj situaciji od prije 10ak godina
znaci pamtim situacije i sve sitnice vezane za datu osobu, momenat...
takodjer mi se desi da se nemogu sjetiti necega sto je bilo prije par sedmica, a sjecam se stvari koje su se desile prije nekoliko godina
helem, pamtim to kao da je bilo danas
ali s druge strane, sto neko ved rece, mogu se sjetiti sta je neko imao na sebi u nekoj situaciji od prije 10ak godina
znaci pamtim situacije i sve sitnice vezane za datu osobu, momenat...
takodjer mi se desi da se nemogu sjetiti necega sto je bilo prije par sedmica, a sjecam se stvari koje su se desile prije nekoliko godina
helem, pamtim to kao da je bilo danas