hvala unaprijed...
P.S. evo gledala sam za nove termine u sarajevu al izgleda da ih sad za sad jos nema...vidim ima u zagrebu hrpa nekih termina, al ko ce sad se vozikati i put prevaliti i jos na kraju ako se padne...
gledala sam na toefl home al nista nema za sarajevo...bas bezveze...danas sam ih zvala i direktno pitala, kazu nikad u sarajevu nije bilo toefl centra...
dezinformacije.sure_alma wrote:gledala sam na toefl home al nista nema za sarajevo...bas bezveze...danas sam ih zvala i direktno pitala, kazu nikad u sarajevu nije bilo toefl centra...![]()
prva ja polagala u sarajevu pa onda hrpa neke moje raje a oni sire dezinformacije ili fakat nemaju pojma a rade za toefl organizaciju...![]()
helem, o tom po tom...
hvala tech10...
Vjerovatno nemoze. Vjerovatno su strogi za te stvari.nash wrote:moze li se prepisati?
Big Apple je New York CityIzet wrote:Vjerovatno nemoze. Vjerovatno su strogi za te stvari.nash wrote:moze li se prepisati?
Ja sam ga polagao i nije bio tezak.
Sjecam se da sam bio zatecen izrazom "Big Apple".
http://www.salwen.com/apple.html
Davno je to bilo al' cini mi se da je uslov za prijem bio minimum 550, ako se sta nije promijenilo od 95-96. Sega su oni Indijci i drugi azijati kojima je engleski manje vise maternji, a osim toga su ionako pametniji od naszuta wrote:Ja sam polagala internet toefl prosle godine u U.S.A.
Sastoji se iz tri dijela:
prvi je razumijevanje teksta (tekstovi su bili jako dugacki, i radilo se nesto o arheologiji, historiji i knjizevnosti),
drugi dio je bio pricanje na engleskom ( prvo pitanje je bilo - opisi koja ti je najdraza knjiga, drugo-slusas razgovor izmedju dvoje ljudi koji imaju neki problem, onda ti treba da prepricas razgovor i kazes sta je najbolja rijesenje za dati problem i trece- je prepricati lekciju koju si prethodno slusala) , i
treci dio pisanje koje se bazira na tekstu koji procitas i lekciji koju odslusas, i pisanje sastava na zadatu temu.
Problem je bio sto u razlicito vrijeme svako zavrsava svoju sekciju. Tako da se moze desiti, da u isto vrijeme dok neko odgovara govornu sekciju ti pokusavas da se skoncenterises na citanje teksta ili pisanje. I ako sam imala slusalice, buka je bila uzasna.
Da bi bila primljena na bolje fakultete u U.S.A. moras imati minimum 100 poena.
rezultati se cekaju isto bez obzira da li polagala u US ili u sa...I-20 ne mozes dobiti dok ne budes primljena na college i dok ne budes prihvatila ponudu i platila onu neku reservation fee. A ne mozes biti primljena dok ne dobijes dovoljno bodova na TOEFLU...sure_alma wrote:sto se tice samog testa ne vjerujem da bi bio neki veliki problem, al fazon je u tome sto se rezultati cekaju mjesec pa i vise dana...meni treba I-20 u skorije vrijeme...
ima par nekih drugih opcija...zanima me ako bi se TOEFL polagao u USA kolko se rezultati cekaju...jel isto vremenski se ceka kao i u SA?
hvalaaa...
dobila sam I-20 od skole koja ima English Seconde Language odsjek...kod njih cu biti mjesec dana i nakon toga uzimam COMPAS test...ako to polozim to je ravno TOFelu i imam pravo da se prebacim na koled na koji sam mislila ici od pocetka...lily0001 wrote:Sure Alma, provjeri ti dobro tu informaciju. pazi da nije neki drugi "education" nisam nikad do sad cula za taj kamp. ja sam polagala TOEFL prosle godine, u USA najduze cekas da dobijes termin ostalo je prilicno jednostavno, a kompjuterizovan test i mozes se vracati i citati ponovo ako imas vremena a imaces vremena ako znas prilicno engleski, citaj malo vise na internetu i proci ces sa puno bodova. Rezultati stignu brzo , mozda sedmica dvije ali moras znati u koju skolu(koledz)planiras, pa da oni direkno salju u tu skolu, to ti je dosta jeftinije. Kasnije svaki prepis moras platiti.
e lily hvala ti na komentarima i savjetima..lily0001 wrote:COMPAS nije isto sto i TOEFL. Na COMPAS-u ima matematika i engleski i on se polaze kad si vec primnjen na odredeni fax a oni hoce da provjere tvoj level poznavanja mat i engl. i prema tome ti predlazu koje credite da uzmes u odredenom semestru. Svaku informaciju provjeri i vidi da li je ta ustanova "acteditovana" tj. da li je priznata i da li ce ti se priznati crediti (ocjene, poeni) iz te skole. SRETNO