Religija i Vegetarijanstvo
-
ljljubavv
#1 Religija i Vegetarijanstvo
Ljudi jedu životinje u najmanju ruku još od Ledenog doba, kada su, kako neki antropolozi kažu, naši davni preci napustili biljnu prehranu i prešli na mesnu. Običaj jedenja mesa prenio se do današnjih dana, kroz puku potrebu ( kao kod Eskima ), naviku, ili pak kroz uvjetovanost. Ali iznad svega ta se praksa održala zahvaljujući pomanjkanju svijesti i znanja.
Međutim, u proteklih su pedeset godina priznati autoriteti iz oblasti zdravlja, prehrane i biokemije iznijeli brojne dokaze o neprimjerenosti mesne ishrane za očuvanje zdravlja i pokazali da je meso štetno za čovjeka. Svi se ti dokazi mogu slobodno istražiti, a uz to se mogu nabaviti i brojne dobre knjige koje na temelju znanstvenih podataka govore o svim prednostima vegetarijanstva.
Povrh toga, jedenje mesa danas obuhvaća – za životinju – dugotrajni i okrutni proces zatočeništva, biološke manipulacije, prevoza na velike daljine u pretrpanim i nehigijenskim uvjetima, te na kraju ubijanje u klaonicama. Potom se ostaci tih jadnih životinja jedu. Danas prosječna osoba u SAD-u, Kanadi ili Australiji godišnje pojede preko 100 kilograma mesa, a toj se količini primiču i stanovnici Zapadne Evrope. Da bi se udovoljilo našoj potražnji za mesom u klaonicama svake godine okonča preko četiri milijarde stoke, teladi, ovaca, svinja, pilića, patki i ćurki. Tijekom sedamdesetogodišnjeg života, prosječni Amerikanac, ili Kanađanin, pojede onoliko mesa koliko ga se dobije ubijanjem jedanaest goveda, jednog teleta, tri jagnjeta i ovce, dvadeset tri svinje, četrdeset pet ćurki i 1.100 pilića. Uz to pojede i nekih 430 kg ribe. Tko može procijeniti količinu boli nanijete tim stvorenjima ( samo da bi smo uživali u njihovom mesu )? Uz to, životinje uzgajane za klanje konzumiraju ogromne količine dragocjenih žitarica i mahunarki – hrane koja bi inače mogla nahraniti milijune gladnih ljudi diljem svijeta. Zbog tih i drugih razloga, mnogi se okreću vegetarijanstvu. Danas samo u Americi ima oko deset milijuna vegetarijanaca.
Kako je iz godine u godinu popularnost bezmesne ishrane narastala, tako su izlazile i knjige na tu temu. Neke vegetarijanstvo posmatraju kroz prizmu zdravlja, ističući kako se njime može spriječiti srčani udar, rak, kap i druge bolesti. Druge se pak usredotočuju na ekološki i ekonomski aspekt bezmesne ishrane i pokazuju kako se može uživati u ukusnoj hrani a da se ne potroši mnogo novca. Treća grupa knjiga opisuje kako je biljno carstvo primarni izvor vitalnih i hranjivih sastojaka i kako vegetarijanska ishrana pruža više nego dovoljno proteina, vitamina i minerala svakodnevno potrebnih čovjeku. A opet četvrta grupa knjiga iznosi brojne etičke, moralne i filozofske razloge koji stoje iza vegetarijanske ishrane. Međutim, tek nekolicina djela je uopće pokušala nositi se sa teškom temom vegetarijanstva i religija svijeta. Hrana za duh je prva knjiga koja to čini na jasan i studiozan način.
Rukovodeći se blagom izvornih religijskih dokumenata i tekstova koji nas vode na fascinantno putovanje u prošlost ne bismo li istražili ( često pogrešno shvaćene ) početke glavnih svjetskih religijskih tradicija, te otkrili kako je vegetarijanstvo brižno njegovani dio njihove filozofije i prakse. On pažljivo ispituje i razotkriva mnoge mitove o Budi, Muhamedu i Isusu Kristu., mitove kojima se stoljećima pokušavalo, na religijskim osnovama, opravdati jedenje mesa. Hrana za duh jasno pokazuje kako je religijska samilost u svojoj suštini sveobuhvatna, jednako usmjerena prema životinjama kao i prema čovjeku.
U religijskim raspravama ishrana je – poput seksa – kontroverzno pitanje. Za razliku od drugih knjiga koje su ili pretjerano emocionalne ili nejasne u pogledu značajnih doktrinarnih stvari, religija i vegetarijanstvo prodire, pažljivo i logično, u dubine svakog pitanja i istražuje ga na jasan, pošten i precizan način.To knjigu čini lakom za čitati, premda ponekad izaziva i nelagodu, jer pitanja o kojima se raspravlja na sljedećim stranicama vjernici smatraju svetim i već stoljećima su bez odgovora. Autorovo otvoreno i nadasve pošteno istraživanje, zasnovano na ranim rukopisima (nasuprot popularnim i suvremenim prijevodima ) i drevnim tradicijama ( za razliku od kasnijih oblika religijskog izričaja ) , uzdrmat će mnoga dramatično prihvaćena vjerovanja i uzrokovati rasprave i kontroverze. I svakako će dati materijala za razmišljanje.
Ideje u ovoj knjizi nisu nastale sa autorom. Naprotiv, radi se o onim istim istinama koje su kroz povijest isticali duhovni učitelji. U svojoj suštini, religija je uvijek poučavala da poštovanje prema cjelokupnom životu predstavlja visok duhovni ideal, i da je univerzalno bratstvo sam vrh istinske duhovnosti. Ova se knjižica uputila tim dugim putem ka uspostavljanju tih ciljeva.
Međutim, u proteklih su pedeset godina priznati autoriteti iz oblasti zdravlja, prehrane i biokemije iznijeli brojne dokaze o neprimjerenosti mesne ishrane za očuvanje zdravlja i pokazali da je meso štetno za čovjeka. Svi se ti dokazi mogu slobodno istražiti, a uz to se mogu nabaviti i brojne dobre knjige koje na temelju znanstvenih podataka govore o svim prednostima vegetarijanstva.
Povrh toga, jedenje mesa danas obuhvaća – za životinju – dugotrajni i okrutni proces zatočeništva, biološke manipulacije, prevoza na velike daljine u pretrpanim i nehigijenskim uvjetima, te na kraju ubijanje u klaonicama. Potom se ostaci tih jadnih životinja jedu. Danas prosječna osoba u SAD-u, Kanadi ili Australiji godišnje pojede preko 100 kilograma mesa, a toj se količini primiču i stanovnici Zapadne Evrope. Da bi se udovoljilo našoj potražnji za mesom u klaonicama svake godine okonča preko četiri milijarde stoke, teladi, ovaca, svinja, pilića, patki i ćurki. Tijekom sedamdesetogodišnjeg života, prosječni Amerikanac, ili Kanađanin, pojede onoliko mesa koliko ga se dobije ubijanjem jedanaest goveda, jednog teleta, tri jagnjeta i ovce, dvadeset tri svinje, četrdeset pet ćurki i 1.100 pilića. Uz to pojede i nekih 430 kg ribe. Tko može procijeniti količinu boli nanijete tim stvorenjima ( samo da bi smo uživali u njihovom mesu )? Uz to, životinje uzgajane za klanje konzumiraju ogromne količine dragocjenih žitarica i mahunarki – hrane koja bi inače mogla nahraniti milijune gladnih ljudi diljem svijeta. Zbog tih i drugih razloga, mnogi se okreću vegetarijanstvu. Danas samo u Americi ima oko deset milijuna vegetarijanaca.
Kako je iz godine u godinu popularnost bezmesne ishrane narastala, tako su izlazile i knjige na tu temu. Neke vegetarijanstvo posmatraju kroz prizmu zdravlja, ističući kako se njime može spriječiti srčani udar, rak, kap i druge bolesti. Druge se pak usredotočuju na ekološki i ekonomski aspekt bezmesne ishrane i pokazuju kako se može uživati u ukusnoj hrani a da se ne potroši mnogo novca. Treća grupa knjiga opisuje kako je biljno carstvo primarni izvor vitalnih i hranjivih sastojaka i kako vegetarijanska ishrana pruža više nego dovoljno proteina, vitamina i minerala svakodnevno potrebnih čovjeku. A opet četvrta grupa knjiga iznosi brojne etičke, moralne i filozofske razloge koji stoje iza vegetarijanske ishrane. Međutim, tek nekolicina djela je uopće pokušala nositi se sa teškom temom vegetarijanstva i religija svijeta. Hrana za duh je prva knjiga koja to čini na jasan i studiozan način.
Rukovodeći se blagom izvornih religijskih dokumenata i tekstova koji nas vode na fascinantno putovanje u prošlost ne bismo li istražili ( često pogrešno shvaćene ) početke glavnih svjetskih religijskih tradicija, te otkrili kako je vegetarijanstvo brižno njegovani dio njihove filozofije i prakse. On pažljivo ispituje i razotkriva mnoge mitove o Budi, Muhamedu i Isusu Kristu., mitove kojima se stoljećima pokušavalo, na religijskim osnovama, opravdati jedenje mesa. Hrana za duh jasno pokazuje kako je religijska samilost u svojoj suštini sveobuhvatna, jednako usmjerena prema životinjama kao i prema čovjeku.
U religijskim raspravama ishrana je – poput seksa – kontroverzno pitanje. Za razliku od drugih knjiga koje su ili pretjerano emocionalne ili nejasne u pogledu značajnih doktrinarnih stvari, religija i vegetarijanstvo prodire, pažljivo i logično, u dubine svakog pitanja i istražuje ga na jasan, pošten i precizan način.To knjigu čini lakom za čitati, premda ponekad izaziva i nelagodu, jer pitanja o kojima se raspravlja na sljedećim stranicama vjernici smatraju svetim i već stoljećima su bez odgovora. Autorovo otvoreno i nadasve pošteno istraživanje, zasnovano na ranim rukopisima (nasuprot popularnim i suvremenim prijevodima ) i drevnim tradicijama ( za razliku od kasnijih oblika religijskog izričaja ) , uzdrmat će mnoga dramatično prihvaćena vjerovanja i uzrokovati rasprave i kontroverze. I svakako će dati materijala za razmišljanje.
Ideje u ovoj knjizi nisu nastale sa autorom. Naprotiv, radi se o onim istim istinama koje su kroz povijest isticali duhovni učitelji. U svojoj suštini, religija je uvijek poučavala da poštovanje prema cjelokupnom životu predstavlja visok duhovni ideal, i da je univerzalno bratstvo sam vrh istinske duhovnosti. Ova se knjižica uputila tim dugim putem ka uspostavljanju tih ciljeva.
-
Sarafcina
#2 Re: Religija i Vegetarijanstvo
Ljudi jedu ¾ivotinje u najmanju ruku jo¹ od Ledenog doba, kada su, kako neki antropolozi ka¾u, na¹i davni preci napustili biljnu prehranu i pre¹li na mesnu. Obièaj jedenja mesa prenio se do dana¹njih dana, kroz puku potrebu ( kao kod Eskima ), naviku, ili pak kroz uvjetovanost. Ali iznad svega ta se praksa odr¾ala zahvaljujuæi pomanjkanju svijesti i znanja.
pa ako ima potreba ili uvjetovanost (ma sta zelis time da kazes), onda je besmisleno pricati o pomanjkanju svijesti ...
inace ti se prica svede na reklamne parole....
-
ate
#3 Re: Religija i Vegetarijanstvo
pogresno.ljljubavv wrote:Ljudi jedu životinje u najmanju ruku još od Ledenog doba, kada su, kako neki antropolozi kažu, naši davni preci napustili biljnu prehranu i prešli na mesnu.
covjek je oduvijek bio sve-jed.
otkuda nam inace enzimi da preradimo meso.
covjekoliki majmuni su takodje svejedi.
- Abu FEED el-Castro
Ja pored povrća najviše volim batake od malih pilića, teletinu, jagnjetinu i tako. A i ribetini nije mahane..

-
Danko_Bananko
Ja se evo taman sudzuka nabacao ( kazu bolje se prima navecer kasnoforUMASH wrote:.....najace se vjeruje praznog' stomaka.....
Doktore, sta mi je ?
-
Danko_Bananko
Sjetih se jednog mog rodjaka i izjave :Abu FEED el-Castro wrote:Ja pored povrća najviše volim batake od malih pilića, teletinu, jagnjetinu i tako. A i ribetini nije mahane..![]()
" Da je riba dobra, i vuk bi po moru skak'o, a ne bi janjad napadao "
- Abu FEED el-Castro
Danko_Bananko wrote:Sjetih se jednog mog rodjaka i izjave :Abu FEED el-Castro wrote:Ja pored povrća najviše volim batake od malih pilića, teletinu, jagnjetinu i tako. A i ribetini nije mahane..![]()
" Da je riba dobra, i vuk bi po moru skak'o, a ne bi janjad napadao "
(iskreno, u zadnje vrijeme više preferiram ribu, ovo sve ostalo, ako nije iz pouzdane ruke i odakle znas 100% a to je jako rijetko ili skoro nikako, ne mozes nikako vjerovati, a sve zivi galofak i hemija, ribe mi opet nekako ponajsigurnije ostanu...)
-
Danko_Bananko
Sto jest, jestAbu FEED el-Castro wrote:Danko_Bananko wrote:Sjetih se jednog mog rodjaka i izjave :Abu FEED el-Castro wrote:Ja pored povrća najviše volim batake od malih pilića, teletinu, jagnjetinu i tako. A i ribetini nije mahane..![]()
" Da je riba dobra, i vuk bi po moru skak'o, a ne bi janjad napadao "![]()
![]()
hehe, šuti nalet te ne bilo, rasturismo insanu temu...
(iskreno, u zadnje vrijeme više preferiram ribu, ovo sve ostalo, ako nije iz pouzdane ruke i odakle znas 100% a to je jako rijetko ili skoro nikako, ne mozes nikako vjerovati, a sve zivi galofak i hemija, ribe mi opet nekako ponajsigurnije ostanu...)
Al meni ipak draze zakocit kad namirisem nesto kod Maksumica, nego kod kakvog restorana " Jadran "
- Abu FEED el-Castro
Ne bih nikad odbio ni jedno ni drugo. Zamisli samo neki jako dobar vegetarijanski rižoto sa puno mesike okolo... 
-
Danko_Bananko
morel' kakva fina salatica od krompira umjesto rize ( krupne mi okice pravo, pa ne volEm rizu nikako ), pa da potpisemo ?Abu FEED el-Castro wrote:Ne bih nikad odbio ni jedno ni drugo. Zamisli samo neki jako dobar vegetarijanski rižoto sa puno mesike okolo...
- Ahmmed
A kad smo kod rasturanja teme, mogli smo malo o meditiranjuAbu FEED el-Castro wrote:Danko_Bananko wrote:Sjetih se jednog mog rodjaka i izjave :Abu FEED el-Castro wrote:Ja pored povrća najviše volim batake od malih pilića, teletinu, jagnjetinu i tako. A i ribetini nije mahane..![]()
" Da je riba dobra, i vuk bi po moru skak'o, a ne bi janjad napadao "![]()
![]()
hehe, šuti nalet te ne bilo, rasturismo insanu temu...
-
Danko_Bananko
Procita li ovo u zagradama ?Ahmmed wrote:Danko_Bananko wrote:Ja se evo taman sudzuka nabacao ( kazu bolje se prima navecer kasnoforUMASH wrote:.....najace se vjeruje praznog' stomaka.....), al vjerovanje ne popusta.
Doktore, sta mi je ?![]()
Hm, u ovo doba, sudžuke....
Rekoh, ne bi li mi se rumenilo u obraze vratilo.... pa da budem dosljo pravi
- Ahmmed
Danko_Bananko wrote:Procita li ovo u zagradama ?Ahmmed wrote:Danko_Bananko wrote: Ja se evo taman sudzuka nabacao ( kazu bolje se prima navecer kasno), al vjerovanje ne popusta.
Doktore, sta mi je ?![]()
Hm, u ovo doba, sudžuke....
Rekoh, ne bi li mi se rumenilo u obraze vratilo.... pa da budem dosljo pravi
-
Danko_Bananko
E bas sam pravi dOOslo
, ni pricat nisam naucio 
-
Danko_Bananko
Ahmmed wrote:JahDanko_Bananko wrote:E bas sam pravi dOOslo, ni pricat nisam naucio
Ma, ima vakta....Još ćeš, za koju godinu, napadati sve doošLe redom
...samo mi moras kakav Apartment max. do Marin Dvora naci, ovako sa Ilidze nemam moralnog integriteta
-
Danko_Bananko
E, ni Visocaci nisu sto su nekad bilidanas wrote:a niko da ponudi sudzuke nama sto se osusismo u cafirlooku![]()
![]()
Davno bi to faraon Ramiz X obezbjedio
- Abu FEED el-Castro
Vegetarijanstvo i meditacija, najbolji trenutak svakoga dana...