Izrada svijeća
Moderator: anex
- Mlkvica
#1 Izrada svijeća
Gdje mogu da nabavim potreban materijal?
- kriticarka_nikova
Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......
Uzmes fildzan i naspes ulja u njeg...onaK uzmes nesto pamucno (mogu gace koje se vise ne koriste ili potkosulja ) odsjeces makazama mali dio (to ti je fitilj) umocis skroz u findzan ,a onda jedan dio izvadis da bude van fildzana a drugi u fildzanu....ovaj dio sto si izvadila lagano zapalis....i on gori....ponekad pucketa ako dodas pola ulja i vode (al bio je rat pa se svasta izvodilo)....sjecam se jednom pravog vatrometa .....nit je ko mogao svijeci prici,nit je ona prestajala pucketati
Ovako......
Uzmes fildzan i naspes ulja u njeg...onaK uzmes nesto pamucno (mogu gace koje se vise ne koriste ili potkosulja ) odsjeces makazama mali dio (to ti je fitilj) umocis skroz u findzan ,a onda jedan dio izvadis da bude van fildzana a drugi u fildzanu....ovaj dio sto si izvadila lagano zapalis....i on gori....ponekad pucketa ako dodas pola ulja i vode (al bio je rat pa se svasta izvodilo)....sjecam se jednom pravog vatrometa .....nit je ko mogao svijeci prici,nit je ona prestajala pucketati
-
micika
To ti nije svijeca nego "kandilo"kriticarka_nikova wrote:Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......
- kriticarka_nikova
e vidis meni je i bez toga ferceraloLace wrote:i zaboravila si dodati da fitilj koji je na povrsini mora biti provucen kroz nesto sto ce plutati
- Lace
ja to nisam koristila ni pravila...smrdljivo i prljavo...nego...imali smo nakav spirit i u lampe
a kasnije kada smo uveli plin...crijevo of infuzije i regulator...e to je vec bila lampa ili ako se sjecas velike svijece koja izgori a ostane hrpa voska...pa napravis novu...uz pomoc neke vrste fitilja
pa kad ima ukradene struje ili prave...ubacili onu neonku sto se puni dok ima struje pa gori par sati kad je nema
ma bili smo pravi majstori svjetla 
- kriticarka_nikova
Lace wrote:ja to nisam koristila ni pravila...smrdljivo i prljavo...
Ti ko da si plave krvi pa si sva nja nja nja
Ej ljudi nije tema RATNE SVIJECE vec pravljenje svijeca....daj recite mladoj dami gdje da nabavi materijal,manite se isznosanih gaca,potkosulja,crijeva od infuzije,filzdana i sl.
- Lace
pa ako imam spirit, plin, nesto svijeca i neonku koja akumilira struju dok je ima i ostale manje messy stvari...sto bih se zajebavala s uljem
a sto se tice svijeca...pa najbolje je da ode u neku od galerija koje se bave izlaganjem i prodajom tako nekih "rukotvorina" i da pita znaju li gdje se moze nabaviti vosak, boje, fitilji i ostalo sto treba (vjerovatno tamo gdje se moze nabaviti i glina za modeliranje...koju neki koriste za izradu nakita)...ako ne znaju tu...nek pita u drugoj ili da saceka da se ovdje javi neko od tih koji rade s voskom
a sto se tice svijeca...pa najbolje je da ode u neku od galerija koje se bave izlaganjem i prodajom tako nekih "rukotvorina" i da pita znaju li gdje se moze nabaviti vosak, boje, fitilji i ostalo sto treba (vjerovatno tamo gdje se moze nabaviti i glina za modeliranje...koju neki koriste za izradu nakita)...ako ne znaju tu...nek pita u drugoj ili da saceka da se ovdje javi neko od tih koji rade s voskom
-
tempora
Ja se vec duze vremena informisem o ovom " hobiju" Ne znam kako je kod nas za materijal, ali je u Holandiji isti izuzetno skup i krajnje nepristupacan. Naravno zavisno kakve su ti "ambicije" vezane za "hobi"
Svjece u BiH su krajnje nepristupacne i veoma veoma skupa. Da ne govorimo o skrtoj ponudi. Uglavnom su to obicne svjece a one kao malo dekorativne ravne su luksuzu. Barem se meni tako cini po onome sto sam vidjela.
Ja sam sada u potrazi za polovnim materijalom, pa ako sto iskrsne, ostani u kontaktu da razmjenimo iskustva i materijale
Svjece u BiH su krajnje nepristupacne i veoma veoma skupa. Da ne govorimo o skrtoj ponudi. Uglavnom su to obicne svjece a one kao malo dekorativne ravne su luksuzu. Barem se meni tako cini po onome sto sam vidjela.
Ja sam sada u potrazi za polovnim materijalom, pa ako sto iskrsne, ostani u kontaktu da razmjenimo iskustva i materijale
-
maaAL
#14 Re:
posjeti me na djetinsto i rat bas se neka sjeta stvori odjedanput...bilo je to tesko vrijeme ali sve u svemu jako lijepokriticarka_nikova wrote:Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......