Izrada svijeća

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Mlkvica

#1 Izrada svijeća

Post by Mlkvica »

Gdje mogu da nabavim potreban materijal?
bosna forever

Post by bosna forever »

Kod svijecardjije.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......
Uzmes fildzan i naspes ulja u njeg...onaK uzmes nesto pamucno (mogu gace koje se vise ne koriste ili potkosulja ) odsjeces makazama mali dio (to ti je fitilj) umocis skroz u findzan ,a onda jedan dio izvadis da bude van fildzana a drugi u fildzanu....ovaj dio sto si izvadila lagano zapalis....i on gori....ponekad pucketa ako dodas pola ulja i vode (al bio je rat pa se svasta izvodilo)....sjecam se jednom pravog vatrometa .....nit je ko mogao svijeci prici,nit je ona prestajala pucketati :D
micika

Post by micika »

kriticarka_nikova wrote:Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......
Uzmes fildzan i naspes ulja u njeg...onaK uzmes nesto pamucno (mogu gace koje se vise ne koriste ili potkosulja ) odsjeces makazama mali dio (to ti je fitilj) umocis skroz u findzan ,a onda jedan dio izvadis da bude van fildzana a drugi u fildzanu....ovaj dio sto si izvadila lagano zapalis....i on gori....ponekad pucketa ako dodas pola ulja i vode (al bio je rat pa se svasta izvodilo)....sjecam se jednom pravog vatrometa .....nit je ko mogao svijeci prici,nit je ona prestajala pucketati :D
To ti nije svijeca nego "kandilo" :D :D :D
Lace

Post by Lace »

i zaboravila si dodati da fitilj koji je na povrsini mora biti provucen kroz nesto sto ce plutati :D
kriticarka_nikova

Lace wrote:i zaboravila si dodati da fitilj koji je na povrsini mora biti provucen kroz nesto sto ce plutati :D
e vidis meni je i bez toga ferceralo :D
Lace

Post by Lace »

ja to nisam koristila ni pravila...smrdljivo i prljavo...nego...imali smo nakav spirit i u lampe :D a kasnije kada smo uveli plin...crijevo of infuzije i regulator...e to je vec bila lampa ili ako se sjecas velike svijece koja izgori a ostane hrpa voska...pa napravis novu...uz pomoc neke vrste fitilja :D pa kad ima ukradene struje ili prave...ubacili onu neonku sto se puni dok ima struje pa gori par sati kad je nema :D ma bili smo pravi majstori svjetla :D
kriticarka_nikova

Lace wrote:ja to nisam koristila ni pravila...smrdljivo i prljavo...:D
:D
Ti ko da si plave krvi pa si sva nja nja nja :D Ma ko te pita jel smrdljivo i prljavo vazno je da fercefra :-)
Ej ljudi nije tema RATNE SVIJECE vec pravljenje svijeca....daj recite mladoj dami gdje da nabavi materijal,manite se isznosanih gaca,potkosulja,crijeva od infuzije,filzdana i sl. :-)
Lace

Post by Lace »

pa ako imam spirit, plin, nesto svijeca i neonku koja akumilira struju dok je ima i ostale manje messy stvari...sto bih se zajebavala s uljem :D

a sto se tice svijeca...pa najbolje je da ode u neku od galerija koje se bave izlaganjem i prodajom tako nekih "rukotvorina" i da pita znaju li gdje se moze nabaviti vosak, boje, fitilji i ostalo sto treba (vjerovatno tamo gdje se moze nabaviti i glina za modeliranje...koju neki koriste za izradu nakita)...ako ne znaju tu...nek pita u drugoj ili da saceka da se ovdje javi neko od tih koji rade s voskom :D
Lace

Post by Lace »

http://www.funnycandles.hr/faq.htm

mozda oni mogu pomoci :)
Lace

Post by Lace »

ili ovaj forum...vec je neko pravio ili bar pokusao

http://www.forum.hr/showthread.php?t=31117
tempora

Post by tempora »

Ja se vec duze vremena informisem o ovom " hobiju" Ne znam kako je kod nas za materijal, ali je u Holandiji isti izuzetno skup i krajnje nepristupacan. Naravno zavisno kakve su ti "ambicije" vezane za "hobi"
Svjece u BiH su krajnje nepristupacne i veoma veoma skupa. Da ne govorimo o skrtoj ponudi. Uglavnom su to obicne svjece a one kao malo dekorativne ravne su luksuzu. Barem se meni tako cini po onome sto sam vidjela.
Ja sam sada u potrazi za polovnim materijalom, pa ako sto iskrsne, ostani u kontaktu da razmjenimo iskustva i materijale ;)
Mlkvica

Post by Mlkvica »

U reklami za art centar "Fakta" spominju se razni hobi materijali...Da nemaju tamo kakav materijal za svijeće?
maaAL

#14 Re:

Post by maaAL »

kriticarka_nikova wrote:Ja sam pravila `ratne svijece`...
Ovako......
posjeti me na djetinsto i rat bas se neka sjeta stvori odjedanput...bilo je to tesko vrijeme ali sve u svemu jako lijepo
Post Reply