Ako neko zna da mi pomogne.. Hvala

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
novi_ikolac

#1 Ako neko zna da mi pomogne.. Hvala

Post by novi_ikolac »

Pozdrav.
E ovako. Imam K8-NSC-939 Gigabyte plocu, na kojoj je AMD Athlon 3200+. Za sad imam 512 Mb DDR-a, medjutim kupio sam jos jedan modul istog DDR-a (isto herca, isti proizvodjac, mozda je noviji modul al specifikacije su iste) i kada sam stavio u utor za memoriju kompjuter mi nece da buta.
Sad, imaju 4 slota za memoriju, dva plava (ddr1 ddr2) i dva zuta (3,4), Kaze da preporucuju da se ako se vec stavljaju dva modula da se stave jedan do drugog. (Inace ploca podrzava neku Dual Memory configuration koja valjda udvostrucuje bandwith)
Probao sam sve sto ja znam, tj vadio bateriju, stavljao jumper na clir-cmos. Mislio da ne radi mi novi modul, pa ga stavljao umjesto starog i radi. Kada stavim module jedan na DDR1 i jedan na DDR3 onda se kompjuter pokrene al mi odmah na pocetku pise "Memory not optimized - Chek manual", a tamo ne pise nista...
Cak sam i usisavao slotove :).. ne ide samo bibice (dugi signali sto znaci dram error)
U Bios sam ulazio, al tamo nema nigdje da nadjem mozda da vidim ima li gdje da se aktivira ova Dual technologija, nema... Kontam da nije do nekih jumpera-- Sta vi mislite o ovome?
Unaprijed hvala.
irfan2

Post by irfan2 »

nesto ti nije u redu :D ....
stidljiv

Post by stidljiv »

Nesto nisam siguran da ti je memorija ista...ako sve normalno radi sa starom memorijom..onda je do te nove memorije..
irfan2

Post by irfan2 »

moj jaran je imao slican problem...
prije svega eliminises mogucnost da je do slota/zaprljanja/maticne tako sto jednu od dva stara rama stavis u taj slot gdje si stavljo novi...ako je sve u dure - sve je u dure, novi ram ne valja....ili je konflikt ili ne valja....
irfan2

Post by irfan2 »

shin

Post by shin »

Za 939 socket dual chanell se nalazi u procesoru, nema iskljucivanja. Odnesi u servis da ti nabace novi bios na plocu, ili ako znas sam da to uradis.

A imas 4 slota u dvije boje, moras koristiti dva slota iste boje (preporuceno blize procesoru). Plus sa jednom memorijom provjeri latencije koristi cl2.5 komandu sigurno ti je neka shit memorija.
Lisac

Post by Lisac »

irfo bussnelheid je brzina busa :D :D :D 'olandjanin :D

jel' ova ploca podrzhava i HT? osim ovoga shto je shin rekao za cl, i za boje slotova te pozicioniranje rama mozhesh pogledati i u biosu dividere za memoriju, pa ih probaj spustiti na 166 ili 133 pa vidi fercera li. izgleda kao jedan od problema koji se pojave nakon steppinga pa se treba malo mnozhiti i dijeliti :D :D
shin

Post by shin »

Ma Gigabyte je poceo da pravi shit ploce. Sa jednom memorijom bi mogao uraditi bios flash. Ima ona windows aplikacija dobio si je na disku za drajvere. Ako imas net nista laske.
LordRaven

Post by LordRaven »

Meni izgleda da ti nije isti taj drugi RAM!!Provjeri još jednom!!
I vidi koju ti vrstu memorije podržava ploča!!
shin

Post by shin »

LordRaven wrote:Meni izgleda da ti nije isti taj drugi RAM!!Provjeri još jednom!!
I vidi koju ti vrstu memorije podržava ploča!!
Bios update i ima da radi. A memorija ide svaka po JEDEC standardu, znaci njegov PC3200 modul treba da radi. Problem je izgleda da ploca sama stavlja 1T komandu.
novi_ikolac

Post by novi_ikolac »

Sto se tice modula, oni su iste marke (S3+ koja vjerovatno i nije nesto), isto herza, isto Mb, medjutim primjetio sam da bas nisu 100% istog izgleda (tj, ima ovaj novi modul jedan neki dodatni chip na sebi).
Kako se radi update bios-a (moj je feb.2005)?
Sta znaci latencija, i 1T?
Mozes mi malo Shin pojasniti ovu bios flash teoriju?
Usput, zahvaljujem se ekpi sto pomaze...
neko iz mase

Post by neko iz mase »

CL ti je oznaka koliko vremena treba da se ocitaju podatci iz modula ako je adresa na tom modulu selektirana. To ti znaci da sto je CL broj manji, memorija ti je brza. U tvom slucaju, ako je CL razlicit a postavio si ih u DDR konfiguraciji, normalno je da ce bios stati. U ovom slucaju ti ni BIOS flash nece pomoci. Jedini nacin da ih pokrenes, iako nije preporucljivo je da iskljucis bios halt opciju za "ALL" i npr postavis sao za "keyboard and mouse", s cim ces imati ta dva modula u slotovima razlicitih boja, i memory not optimized ti nece zaustaviti sistem.

daj modul sto ima ekstra chip moguce da ima ECC ili buffering, sto ce usporiti memoriju i opet izmjeniti karakteristike. Pokusaj ocitati serijske brojeve sa modula i malo progooglaj da ih usporedis.

Bios flash ucitava nove programe u EEPROM's na maticnoj ploci.
Za svoju maticnu imas novi release na http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=1881 gdje ti isto stoje i uputstva za flashiranje. Pazi da ti u tom trenutku ne nestane struje, jer ces morati kupiti novu maticnu ili izmjeniti eeproms
shin

Post by shin »

Nova je ploca, lakse mu je iz windowsa.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

naravno, to se i podrazumijevalo da iz windowsa napravi flash, al nek moli boga da komsija iznad ne ukljuci grijalicu u istom trenutku :D
shin

Post by shin »

Ma ok, ako vrisne ima garancija, pa nek onaj haker u servisu skonta da je bios krivo flashan. Nema sanse 8)

Image
neko iz mase

Post by neko iz mase »

mozda hacker sad cita sa-x forum :D :D :D

skontace nas
novi_ikolac

Post by novi_ikolac »

Nesto smo kao napravili, valjda nisu bili identicni moduli, ovaj zadnji je bio najnovije izdanje pa nije bio prikladan za Dual Memory Configuration mode.. Uglavnom nije dual ni sad, vec kad startam pise single chanel, 64 bit memory information... ( i stavio mi je module na 1. i 3. slot)
Da li je osjetna razlika ako je Dual chanel mode, i jel lose sto mi je ovako sad, mislim ne prijavljuje vise memory not optimized (stavljao je lik najnoviji bios, al taj nije mogao, pa je stavio predzadnju verziju i taj kao radi... )
Eto sad je ovako, nije lose. Primjetio sam poboljsanje performanci.
Komentar.. neko..
Hvala.
shin

Post by shin »

Manje vise jedina razlika ti je u memory bandwidthu.

Single chanel 3.2gb (real life 3100mb sa dobro zategnutim latencijama)
Dual chanel 6.4gb (real life 6000mb sa dobro zategnutim latencijama)

U biti windows i aplikacije ce raditi isto, jedino igrama maksimalno 10% da gucis a da grafika nije bottle neck.
Post Reply