P A L E S T I N A

Post Reply
MedoX

#1 P A L E S T I N A

Post by MedoX »

Image

Image

Image

Image

Image
Toozla

Post by Toozla »

.....volim kad covjek dobro razmisli i ima sta da kaze prije nego zapocne temu..... :-)
MedoX

Post by MedoX »

Slika govori tisuku riječi...
gavrilo

Post by gavrilo »

MedoX wrote:Slika govori tisuku riječi...
naravno ...

Image
rasta

Post by rasta »

e oni dole nam jedini mogu biti konkurencija u ...gluposti naravno :D 8-)
djiberka

Post by djiberka »

Sta reci :( . Mislim da je suvisno dati bilo kakav komentar. No ipak mislim da se uz malo truda mozda i moze pronaci rjesenje. No jedino sto mi se ne svidja je Zapadni zid ili kako se to fino na zapadu naziva barijera.
Jer se ni u kojem pogledu ne razlikuje od Berlinskog, kojeg su sami Zapanjaci sruslil.
A ovaj nije problematican? :x
djiberka

Post by djiberka »

Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.

Tako da palestinci nisu zapoceli sukob, samo su branili svoja prava.
jacika

Post by jacika »

ovo je zalosno,da covjek ne moze da vjeruje da se ovo desava u 21.vijeku mozda ti ljudi i nisu svjesni koji je ovo vjek i tesko da se kod njih sta moze uraditi kad se kod nas ne moze kako da onda oni rijese svoju situaciju...istinito i bolno...ali najvise mi je zao sto najvise stradaju djeca koja su puna bola i straha.....
gavrilo

Post by gavrilo »

djiberka wrote:Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.

sta mislis zasto su jordan, sirija, egipat i liban na jom kipur napali izrael? zato sto su htjeli da zastite palestince ili sta? informisi se sta se desavalo sa palestinskim izbjeglicama u jordanu ili sa palestincima u opste u arapskom svijetu. koji oni "status" (ako se moze tako reci) "uzivaju" medju ostalim arapima?

mali tip... jednom sam procitao (ne znam vise od koga, ali se radilo o arapskom profesoru istorije) da su palestinci medju arapima isto kao jevreji medju evropljanima... razmisli sta bi to moglo da znaci...

ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
King David

Post by King David »

gavrilo wrote:
djiberka wrote:Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.

sta mislis zasto su jordan, sirija, egipat i liban na jom kipur napali izrael? zato sto su htjeli da zastite palestince ili sta? informisi se sta se desavalo sa palestinskim izbjeglicama u jordanu ili sa palestincima u opste u arapskom svijetu. koji oni "status" (ako se moze tako reci) "uzivaju" medju ostalim arapima?

mali tip... jednom sam procitao (ne znam vise od koga, ali se radilo o arapskom profesoru istorije) da su palestinci medju arapima isto kao jevreji medju evropljanima... razmisli sta bi to moglo da znaci...

ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
Htio bih dodati da su Jordanci masakrirali par hiljada palestinaca prilikom transfera u Jordan sezdesetih god. Sami Izraelci su se zgrozili cinjenicom da se to desilo uzimajuci u obzir da su svi bili jedan te isti narod do stvaranja drzave Jordana. Cak i danas, vise od pola populacije Jordana su palestinci, te su se Jordanci uplasili da ce Izrael prebaciti sve palestince u Jordan ulaskom americkih trupa u Irak, pa su reagovali (zvanicno) da ce svoje granice zapecatiti vojnim trupama protiv mogucih imigracija palestinaca..
Koja braca... za pozeliti takve... :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

davide htjeo sam da to ona odgovori :roll:
danas

Post by danas »

gavrilo wrote: ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
ja nisam religiozna, pa ti ne mogu odgovoriti na ovo pitanje jer ne suosjecam sa zrtvama terora na osnovu njihove vjere. sa druge strane, palestinci nisu muslimani, ima ih znacajan postotak da su hriscani. jedan od najvecih palestinaca danasnjeg doba je bio edward said, hriscanin.
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:ja nisam religiozna, pa ti ne mogu odgovoriti na ovo pitanje jer ne suosjecam sa zrtvama terora na osnovu njihove vjere. sa druge strane, palestinci nisu muslimani, ima ih znacajan postotak da su hriscani. jedan od najvecih palestinaca danasnjeg doba je bio edward said, hriscanin.
nisam ni mislio tebe... ali imam osjecaj da to vecina na forumu cini samo zato sto su palestinci (vecinom) muslimani.

inace jaserova zena je bila hriscanka
King David

Post by King David »

gavrilo wrote:
danas wrote:gavrilo -- znam misljenje koje propagira king david
davide ... da li moze u kratko da izneses tvoje misljenje o ciljeloj problematici oko izraela?

hvala
Vidio sam stvari izbliza. Pripadam blagoj politickoj lijevici i zalazem se za drzavu Palestinu. Mislim da je to jedino normalno rijesenje. Unatoc, smatram (poznajuci situaciju) da je najveci problem Palestinaca njihovo vodjstvo i politika kao i 'njihova' braca arapske zemlje. I smatram da su Izraelci njihov daleko manji problem a da bi se prikrili ti problemi (iz raznih razloga) okrivljuje se Izrael.
Navest cu konkretnu situaciju, da bi napravili ovu diskusiju malo zanimljivijom:
- Cijeli svijet je tvrdio da Izrael ugnjetava palestince bivajuci na okupiranim teritorijama.
- Izrael je tvrdio da se zeli povuci sa teritorija, ali da ce na taj nacin ugroziti sigurnosnu situaciju u Izraelu, jer ne postoje palestinske snage koje kontrolisu razne budale opasane bombama.
- Mirovni put (napokon) krece u pogon gdje se dogovara da se Izraelci povlace, a Palestinska vlast preuzima OZBILJNU kontrolu koja ce osigurati Izrael protiv napada ilegalnih snaga u Palestini.
- Izraelci se povlace iz Gaze. Sjecamo se svi dramaticnog povlacenja iz pojasa Gaze.
- Bomba u Haderi u Izraelu...

I opet je Izrael kriv? Povlacenje nije sve, to je tacno, ali je bitan korak.. I kako sad Izraelci trebaju na to da reaguju? Sta biste vi na njihovom mjestu?
danas

Post by danas »

pitas: Sta biste vi na njihovom mjestu?

pa evo -- za pocetak, ja ne bih otela tudju kucu i usla u nju da zivim kao da je moja...
krenimo odatle, pa mi reci, sta bi ti radio da si na tom mjestu? da te neko istjera na ulicu iz tvoje kuce, i ti sad treba sa njim da se nagadjas? onda ti taj "velikodusno" da garazu bez vode i struje da zivis u njoj, a ne dozvoli ti da koristis put od ulice do garaze.
sta bi ti cinio? mislis li da je ovo pravedno?
Sensei

Post by Sensei »

Last edited by Sensei on 01/11/2005 14:57, edited 1 time in total.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

gavrilo wrote:hm... kako se lako koriste te rijeci ... "cionisticka propaganda"... hajmo onda svakoga da stigmatizujemo... od samog pocetka.

znaci svako ko brani izrael, siri cionisticku propagandu ili sta? pa dobro onda eto ... i ja sam cionista

ili svako ko pise protiv izraela je simpatizer al kaide
...jos kad bi se teorija sprovela u p(r)aksu...
gavrilo wrote:ja kazem da se ne treba stigmatizovati ... capisc'

samo sam dao primjere sta se ovdje cini...

...zaista si dao odlican primjer:
gavrilo wrote:Image
bleka

Post by bleka »

King David wrote:
gavrilo wrote:

Htio bih dodati da su Jordanci masakrirali par hiljada palestinaca prilikom transfera u Jordan sezdesetih god. Sami Izraelci su se zgrozili cinjenicom da se to desilo uzimajuci u obzir da su svi bili jedan te isti narod do stvaranja drzave Jordana. Cak i danas, vise od pola populacije Jordana su palestinci, te su se Jordanci uplasili da ce Izrael prebaciti sve palestince u Jordan ulaskom americkih trupa u Irak, pa su reagovali (zvanicno) da ce svoje granice zapecatiti vojnim trupama protiv mogucih imigracija palestinaca..
Koja braca... za pozeliti takve... :roll:
Daj King ne budali kao Izraelci se zgrozili. Pljackaju, ubijaju siluju vec 50 godina i niko nikada iz Izraela nije iz srca osudio (cak ni onaj nkrele J.Finci.
bleka

Post by bleka »

King David wrote:
gavrilo wrote:
danas wrote:gavrilo -- znam misljenje koje propagira king david
davide ... da li moze u kratko da izneses tvoje misljenje o ciljeloj problematici oko izraela?

hvala
Vidio sam stvari izbliza. Pripadam blagoj politickoj lijevici i zalazem se za drzavu Palestinu. Mislim da je to jedino normalno rijesenje. Unatoc, smatram (poznajuci situaciju) da je najveci problem Palestinaca njihovo vodjstvo i politika kao i 'njihova' braca arapske zemlje. I smatram da su Izraelci njihov daleko manji problem a da bi se prikrili ti problemi (iz raznih razloga) okrivljuje se Izrael.
Navest cu konkretnu situaciju, da bi napravili ovu diskusiju malo zanimljivijom:
- Cijeli svijet je tvrdio da Izrael ugnjetava palestince bivajuci na okupiranim teritorijama.
- Izrael je tvrdio da se zeli povuci sa teritorija, ali da ce na taj nacin ugroziti sigurnosnu situaciju u Izraelu, jer ne postoje palestinske snage koje kontrolisu razne budale opasane bombama.
- Mirovni put (napokon) krece u pogon gdje se dogovara da se Izraelci povlace, a Palestinska vlast preuzima OZBILJNU kontrolu koja ce osigurati Izrael protiv napada ilegalnih snaga u Palestini.
- Izraelci se povlace iz Gaze. Sjecamo se svi dramaticnog povlacenja iz pojasa Gaze.
- Bomba u Haderi u Izraelu...

I opet je Izrael kriv? Povlacenje nije sve, to je tacno, ali je bitan korak.. I kako sad Izraelci trebaju na to da reaguju? Sta biste vi na njihovom mjestu?
Opet valjas gluposti. Zapamti nista nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To je isto kao da se Karadzic povukao s Grbavice, a ostao na Ilidzi. Bilo je takvih stvari poa ni ovdje rat nije stao. Sve dogovori,implementiraj e onda kad se nesto desi pricaj
King David

Post by King David »

Hajde pameti osvjetli nam! Gdje su to tacno Izraelci ostali? U cemu je bio sad problem da je morala puci bomba u Izraelu?
gavrilo

Post by gavrilo »

Kurt_Kombajn wrote:
gavrilo wrote:hm... kako se lako koriste te rijeci ... "cionisticka propaganda"... hajmo onda svakoga da stigmatizujemo... od samog pocetka.

znaci svako ko brani izrael, siri cionisticku propagandu ili sta? pa dobro onda eto ... i ja sam cionista

ili svako ko pise protiv izraela je simpatizer al kaide
...jos kad bi se teorija sprovela u p(r)aksu...
gavrilo wrote:ja kazem da se ne treba stigmatizovati ... capisc'

samo sam dao primjere sta se ovdje cini...

...zaista si dao odlican primjer:
gavrilo wrote:Image

uh opet to glupo izvlacenje iz konteksta... sliku sam stavio zato sto je u uvodu samo jedna strana prikazana. jos je neko napisao kako slika govori 1000 rijeci ... pa neka onda progovori i sa druge strane...
xon_sa

Post by xon_sa »

haha cuj gdje su ostali :) A zapadna obala na kojoj zivi preko 80% palestinaca??? A jeruzalem koji ti nazivas glavnim gradom izraela?! Lako je bilo izbaciti 8.000 naseljenika iz gaze koju naseljava preko milion palestinaca, Hajde nek vrate zapadnu obalu sa 400.000 doseljenika palestincima koji i dalje i pored genocida cine vecinu stanovnistva!

Nazalost, dovoljan je samo letimican pogled na okrutnu i crnu statistiku i da vam odmah bude sve jasno http://www.mofa.gov.ps/Statistics/index.asp
Jesmol' sami?

Post by Jesmol' sami? »

PITANJE ZA GAVRILA I takozvanog KING DAVIDA;

Sta mislite jeli u redu da Izrael posjeduje atomsko oruzije a da se u isto vrijeme zabranjuje isto Iranu. Ima li tu logike, ili je ipak na djelu stara metoda "americki prijatelj"!!??
King David

Post by King David »

Jesmol' sami? wrote:PITANJE ZA GAVRILA I takozvanog KING DAVIDA;

Sta mislite jeli u redu da Izrael posjeduje atomsko oruzije a da se u isto vrijeme zabranjuje isto Iranu. Ima li tu logike, ili je ipak na djelu stara metoda "americki prijatelj"!!??
Definitivno..
Kao prvo, Izrael nije dobila atomsko oruzje od amerike uopste. Ne znam kakve veze ima amerika sa tim.
Kao drugo i bitnije, Izrael je uredjena i stabilna zemlja u kojoj je rizik od nekontrolisanog koristenja ovakvog oruzja ravna nuli, za razliku od Irana u kojoj je vlast ektremna desnica danas koja reaguje na malo naoblacenje i mozda napravi nepromisljen korak u kojem ce stradati citavo covjecanstvo.
beharrr

Post by beharrr »

King David wrote: za razliku od Irana u kojoj je vlast ektremna desnica danas koja reaguje na malo naoblacenje i mozda napravi nepromisljen korak u kojem ce
stradati citavo covjecanstvo.
Svako toliko napadnu nekoga...... :-)
Post Reply