djiberka wrote:Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.
Tako da palestinci nisu zapoceli sukob, samo su branili svoja prava.
Htio bih dodati da su Jordanci masakrirali par hiljada palestinaca prilikom transfera u Jordan sezdesetih god. Sami Izraelci su se zgrozili cinjenicom da se to desilo uzimajuci u obzir da su svi bili jedan te isti narod do stvaranja drzave Jordana. Cak i danas, vise od pola populacije Jordana su palestinci, te su se Jordanci uplasili da ce Izrael prebaciti sve palestince u Jordan ulaskom americkih trupa u Irak, pa su reagovali (zvanicno) da ce svoje granice zapecatiti vojnim trupama protiv mogucih imigracija palestinaca..gavrilo wrote:djiberka wrote:Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.
sta mislis zasto su jordan, sirija, egipat i liban na jom kipur napali izrael? zato sto su htjeli da zastite palestince ili sta? informisi se sta se desavalo sa palestinskim izbjeglicama u jordanu ili sa palestincima u opste u arapskom svijetu. koji oni "status" (ako se moze tako reci) "uzivaju" medju ostalim arapima?
mali tip... jednom sam procitao (ne znam vise od koga, ali se radilo o arapskom profesoru istorije) da su palestinci medju arapima isto kao jevreji medju evropljanima... razmisli sta bi to moglo da znaci...
ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
ja nisam religiozna, pa ti ne mogu odgovoriti na ovo pitanje jer ne suosjecam sa zrtvama terora na osnovu njihove vjere. sa druge strane, palestinci nisu muslimani, ima ih znacajan postotak da su hriscani. jedan od najvecih palestinaca danasnjeg doba je bio edward said, hriscanin.gavrilo wrote: ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
nisam ni mislio tebe... ali imam osjecaj da to vecina na forumu cini samo zato sto su palestinci (vecinom) muslimani.danas wrote:ja nisam religiozna, pa ti ne mogu odgovoriti na ovo pitanje jer ne suosjecam sa zrtvama terora na osnovu njihove vjere. sa druge strane, palestinci nisu muslimani, ima ih znacajan postotak da su hriscani. jedan od najvecih palestinaca danasnjeg doba je bio edward said, hriscanin.
Vidio sam stvari izbliza. Pripadam blagoj politickoj lijevici i zalazem se za drzavu Palestinu. Mislim da je to jedino normalno rijesenje. Unatoc, smatram (poznajuci situaciju) da je najveci problem Palestinaca njihovo vodjstvo i politika kao i 'njihova' braca arapske zemlje. I smatram da su Izraelci njihov daleko manji problem a da bi se prikrili ti problemi (iz raznih razloga) okrivljuje se Izrael.gavrilo wrote:davide ... da li moze u kratko da izneses tvoje misljenje o ciljeloj problematici oko izraela?danas wrote:gavrilo -- znam misljenje koje propagira king david
hvala
...jos kad bi se teorija sprovela u p(r)aksu...gavrilo wrote:hm... kako se lako koriste te rijeci ... "cionisticka propaganda"... hajmo onda svakoga da stigmatizujemo... od samog pocetka.
znaci svako ko brani izrael, siri cionisticku propagandu ili sta? pa dobro onda eto ... i ja sam cionista
ili svako ko pise protiv izraela je simpatizer al kaide
gavrilo wrote:ja kazem da se ne treba stigmatizovati ... capisc'
samo sam dao primjere sta se ovdje cini...
gavrilo wrote:
Daj King ne budali kao Izraelci se zgrozili. Pljackaju, ubijaju siluju vec 50 godina i niko nikada iz Izraela nije iz srca osudio (cak ni onaj nkrele J.Finci.King David wrote:Htio bih dodati da su Jordanci masakrirali par hiljada palestinaca prilikom transfera u Jordan sezdesetih god. Sami Izraelci su se zgrozili cinjenicom da se to desilo uzimajuci u obzir da su svi bili jedan te isti narod do stvaranja drzave Jordana. Cak i danas, vise od pola populacije Jordana su palestinci, te su se Jordanci uplasili da ce Izrael prebaciti sve palestince u Jordan ulaskom americkih trupa u Irak, pa su reagovali (zvanicno) da ce svoje granice zapecatiti vojnim trupama protiv mogucih imigracija palestinaca..gavrilo wrote:djiberka wrote:Zaboravih jos reci da su prvi samoubilacki napadi izvrseni od strane izraela sad se ne mogu sjetiti koje godine ali pogledat´cu.
sta mislis zasto su jordan, sirija, egipat i liban na jom kipur napali izrael? zato sto su htjeli da zastite palestince ili sta? informisi se sta se desavalo sa palestinskim izbjeglicama u jordanu ili sa palestincima u opste u arapskom svijetu. koji oni "status" (ako se moze tako reci) "uzivaju" medju ostalim arapima?
mali tip... jednom sam procitao (ne znam vise od koga, ali se radilo o arapskom profesoru istorije) da su palestinci medju arapima isto kao jevreji medju evropljanima... razmisli sta bi to moglo da znaci...
ps. da li vecina ovde ispoljava solidarnost sa palestincima samo zato sto su muslimani ?
Koja braca... za pozeliti takve...
Opet valjas gluposti. Zapamti nista nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. To je isto kao da se Karadzic povukao s Grbavice, a ostao na Ilidzi. Bilo je takvih stvari poa ni ovdje rat nije stao. Sve dogovori,implementiraj e onda kad se nesto desi pricajKing David wrote:Vidio sam stvari izbliza. Pripadam blagoj politickoj lijevici i zalazem se za drzavu Palestinu. Mislim da je to jedino normalno rijesenje. Unatoc, smatram (poznajuci situaciju) da je najveci problem Palestinaca njihovo vodjstvo i politika kao i 'njihova' braca arapske zemlje. I smatram da su Izraelci njihov daleko manji problem a da bi se prikrili ti problemi (iz raznih razloga) okrivljuje se Izrael.gavrilo wrote:davide ... da li moze u kratko da izneses tvoje misljenje o ciljeloj problematici oko izraela?danas wrote:gavrilo -- znam misljenje koje propagira king david
hvala
Navest cu konkretnu situaciju, da bi napravili ovu diskusiju malo zanimljivijom:
- Cijeli svijet je tvrdio da Izrael ugnjetava palestince bivajuci na okupiranim teritorijama.
- Izrael je tvrdio da se zeli povuci sa teritorija, ali da ce na taj nacin ugroziti sigurnosnu situaciju u Izraelu, jer ne postoje palestinske snage koje kontrolisu razne budale opasane bombama.
- Mirovni put (napokon) krece u pogon gdje se dogovara da se Izraelci povlace, a Palestinska vlast preuzima OZBILJNU kontrolu koja ce osigurati Izrael protiv napada ilegalnih snaga u Palestini.
- Izraelci se povlace iz Gaze. Sjecamo se svi dramaticnog povlacenja iz pojasa Gaze.
- Bomba u Haderi u Izraelu...
I opet je Izrael kriv? Povlacenje nije sve, to je tacno, ali je bitan korak.. I kako sad Izraelci trebaju na to da reaguju? Sta biste vi na njihovom mjestu?
Kurt_Kombajn wrote:...jos kad bi se teorija sprovela u p(r)aksu...gavrilo wrote:hm... kako se lako koriste te rijeci ... "cionisticka propaganda"... hajmo onda svakoga da stigmatizujemo... od samog pocetka.
znaci svako ko brani izrael, siri cionisticku propagandu ili sta? pa dobro onda eto ... i ja sam cionista
ili svako ko pise protiv izraela je simpatizer al kaide
gavrilo wrote:ja kazem da se ne treba stigmatizovati ... capisc'
samo sam dao primjere sta se ovdje cini...
...zaista si dao odlican primjer:
gavrilo wrote:
Definitivno..Jesmol' sami? wrote:PITANJE ZA GAVRILA I takozvanog KING DAVIDA;
Sta mislite jeli u redu da Izrael posjeduje atomsko oruzije a da se u isto vrijeme zabranjuje isto Iranu. Ima li tu logike, ili je ipak na djelu stara metoda "americki prijatelj"!!??