Eh sada ,sto je lijena pita i kako se pravi pojma nemam.
Recept za lijenu....
Moderator: anex
-
Paradoxalna
#1 Recept za lijenu....
Treba mi recept za "lijenu pitu".Ako se ne varam to je kolac od jabuka.
- anais_nin
Lijena pita
Sastojci:
500 g brašna
250 g putera
170 g šećera
kesica praška za pecivo
2 žumanceta
Fil:
750 g jabuka
2 kašike griza
2 bjelanca
cimet
šećer
Priprema:
Fil: Očišćene i oljuštene jabuke izrendati. Jabukama dodati griz, bjelanca. Zatim dodati cimeta i šećera po ukusu.
Tijesto: Puter umutiti sa žumancima i šećerom. Dodati prašak za pecivo i brašna dovoljno da se umijesi tijesto (ne pretvrdo). Tijesto razviti u dvije kore.
Na uljem podmazanim plehom ređati prvu koru, fil i drugu koru. Peći na 180-200°C
P.S. ja je jos vise volim sa ovim srednjim filom od gusto napravljenog pudinga od vanilije
Sastojci:
500 g brašna
250 g putera
170 g šećera
kesica praška za pecivo
2 žumanceta
Fil:
750 g jabuka
2 kašike griza
2 bjelanca
cimet
šećer
Priprema:
Fil: Očišćene i oljuštene jabuke izrendati. Jabukama dodati griz, bjelanca. Zatim dodati cimeta i šećera po ukusu.
Tijesto: Puter umutiti sa žumancima i šećerom. Dodati prašak za pecivo i brašna dovoljno da se umijesi tijesto (ne pretvrdo). Tijesto razviti u dvije kore.
Na uljem podmazanim plehom ređati prvu koru, fil i drugu koru. Peći na 180-200°C
P.S. ja je jos vise volim sa ovim srednjim filom od gusto napravljenog pudinga od vanilije
- anais_nin
evo ti i verzija broj 2:
Potrebni sastojci:
1 kg jabuka
50 gr grozdjica
3 kasike bjelog vina
2 kasike kiselog vrhnja
malo soli, 1 kasicica praska za pecivo
500 gr brasna
150 gr oraha
3 zumanceta
1 salica secera u prahu, malo ruma
300 gr maslaca
250 gr secera
Način pripreme:
Oguliti jabuke, isjeci na kockice i dinstati sa maslacom, secerom i vinom.Izdinstanoj masi dodati isjeckane ili mljevene orahe i grozdjice.
Brasno, 250 gr maslaca, zumance, vrhnje, secer u prahu,so rum i prasak za pecivo sjediniti i napraviti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela.Polovinu staviti na dno podmazanog pleha i pokriti filiom,pa dodati drugi dio tijesta.
Peci na umjerenoj vatri.Gotovu pitu isjeci na kockice i posuti vanilin secerom, a po zelji i obicnim.
Potrebni sastojci:
1 kg jabuka
50 gr grozdjica
3 kasike bjelog vina
2 kasike kiselog vrhnja
malo soli, 1 kasicica praska za pecivo
500 gr brasna
150 gr oraha
3 zumanceta
1 salica secera u prahu, malo ruma
300 gr maslaca
250 gr secera
Način pripreme:
Oguliti jabuke, isjeci na kockice i dinstati sa maslacom, secerom i vinom.Izdinstanoj masi dodati isjeckane ili mljevene orahe i grozdjice.
Brasno, 250 gr maslaca, zumance, vrhnje, secer u prahu,so rum i prasak za pecivo sjediniti i napraviti glatko tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela.Polovinu staviti na dno podmazanog pleha i pokriti filiom,pa dodati drugi dio tijesta.
Peci na umjerenoj vatri.Gotovu pitu isjeci na kockice i posuti vanilin secerom, a po zelji i obicnim.
-
Paradoxalna
Anais veliko hvala u ime osobe koja ovaj recept vec dugo trazi.
Hvala i od mene punoooooooooo
Hvala i od mene punoooooooooo
-
Harrys
#7 Re: Recept za lijenu....
A koju ces od ovih da pravis.Paradoxalna wrote:Treba mi recept za "lijenu pitu".Ako se ne varam to je kolac od jabuka.
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .
-
PR80.
#8 Re: Recept za lijenu....
Prvo ti meni reci sta je sta...Harrys wrote:A koju ces od ovih da pravis.Paradoxalna wrote:Treba mi recept za "lijenu pitu".Ako se ne varam to je kolac od jabuka.
Eh sada ,sto je lijena pita i kako se pravi pojma nemam.![]()
![]()
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .
-
Harrys
#9 Re: Recept za lijenu....
tegljusa je pita,guzvara je pita,polagusa je pita.PR80. wrote:Prvo ti meni reci sta je sta...Harrys wrote:A koju ces od ovih da pravis.Paradoxalna wrote:Treba mi recept za "lijenu pitu".Ako se ne varam to je kolac od jabuka.
Eh sada ,sto je lijena pita i kako se pravi pojma nemam.![]()
![]()
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .![]()
![]()
![]()
-
PR80.
#10 Re: Recept za lijenu....
Imas li kakav 4. prijedlog?Harrys wrote:tegljusa je pita,guzvara je pita,polagusa je pita.PR80. wrote:Prvo ti meni reci sta je sta...Harrys wrote: A koju ces od ovih da pravis.![]()
![]()
Tegljusˇa se razvlacˇi, guzˇvara se priprema pomoc´u oklagije, a polagusˇa se pravi od kora koje se peku i susˇe .![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kakvu razvlakusu ako imas?
-
PR80.
Utefterila.danas wrote:utefteri ondaPR80. wrote:Nemoj nam pobrkati numeriranje ovdje molim...danas wrote:pitam se![]()
da li je razvlakusa isto sto i razljevusa
![]()
![]()
mislim da nije
kao ni kvrgusa
![]()
![]()
![]()
pod numero 8 i 9
![]()
![]()
Hajmo dame i gospodo, nema lijencarenja
- anais_nin
perkice oba su ti jednako jednostavna samo je razlika malo u smeku zbog sastojaka...baci pogled na sastojke pa vidi sta ti vise pase...a princip je isti, razvaljaj tijesto, rastavis na 2 dijela i ubacis fil u sredinu...stvarno nije komplikovano...PR80. wrote:anais, koji od ova dva recepta preporucujes? (mislim sta je lakse i brze?). Unaprijed zahvalna PeRka...